Stravovacie služby
Autor: maturanti
Typ práce: Referát
Typ práce: Referát
Dátum: 06.01.2013
Jazyk:
Jazyk:
Rozsah: 388 slov
Počet zobrazení: 11 494
Počet zobrazení: 11 494
Tlačení: 937
Uložení: 849
Uložení: 849
STRAVOVACIE SLUŽBY
STRAVOVACIE SLUŽBY – patria medzi základné podmienky rozvoja CR,
- umožňujú uspokojovanie základných potrieb výživy v kultúrnom prostredí CR,
- pobyt mimo trvalého bydliska nie je možný bez zabezpečenia stravovania.
GASTRONÓMIA – odbor, kt. sa zaoberá prípravou jedál, jeho podávaním a spôsobom stolovania,
- ide o presnosť a rozmanitosť, spôsob organizovania tejto prípravy, ich ponuku a predaj z hľadiska špecializácie jednotlivých činností a profesií, kt. ich zabezpečujú.
ČLENENIE STRAVOVACÍCH SLUŽIEB:
- Počas prepravy
- návštevníci sa môžu stravovať v zariadenia v blízkosti ciest, napr. v reštauráciách, motorestoch alebo priamo v dopravných prostriedkoch (jedálnom vozni na palube lietadla, v lod. reštauráciách).
- Počas pobytu
- návštevníci sa stravujú v odbytových strediskách spoločného stravovania.
Odbytové strediská môžu mať:
· Prevažne stravovaciu funkciu (reštaurácie, jedálne),
· Spoločensko-zábavnú funkciu (vináreň, nočný bar),
· Formu doplnkového stravovacieho zariadenia (bistro, bufet)
Odbytové strediská sa môžu deliť:
Podľa sezónnosti:
· s celoročnou prevádzkou,
· sezónne strediská (prevádzka max 9 mesiacov), využívajú možnosť posedenia v záhrade, na terase,...
· príležitostné
Podľa špecializácie:
· národné – typické nápoje a jedlá určitých národných kuchýň (napr. grécka, talianska,...)
· krajové – typické krajové špeciality podľa jednotlivých regiónov SR,
· štýlové – vyjadrujú prepojenosť ľudovej kuchyne s určitými tradičnými povolaniami (salaš,
horáreň, koliba,..),
· špecializované – zamerané na určitý druh úzkeho sortimentu (vegetariánska strava, bezlepková
diéta, jedlá z rýb, hydiny,...)
USPORIADANIE NÁPOJOV PODĽA DRUHOV NA NÁPOJOV LŚTKU
1. aperitívy
2. koktaily
3. biele vína
4. červené vína
5. šumivé vína
6. dezertné vína
7. destiláty
8. likéry
9. nealkoholické nápoje
10. šťavy
11. pivo
12. teplé nápoje
USPORIADANIE JEDÁL NA JEDÁLNOM LÍSTKU PODĽA GASTRONOMICKÉHO PORIADKU:
1. aperitívy,
2. studené pokrmy,
3. polievky,
4. teplé predkrmy,
5. jedlá z rýb (v poradí sladkovodné, morské, varené, dusené, zapekané, pečené, smažené),
6. jedlá z hydiny,
7. jedlá zo zveriny,
8. detské jedlá (resp. polovičné porcie),
9. diétne jedlá,
10. špecialita dňa,
11. hotové jedlá (v poradí národné a krajové špeciality, jedlá cudzích krajín, bežný sortiment, varené mäso, pečené mäso, hovädzie, teľacie, baranie, bravčové, údené a upravené mäso),
12. jedlá na objednávku,
13. zeleninové jedlá,
14. prílohy – šaláty, zelenina, kompóty,
15. syry,
16. teplé múčniky,
17. dezerty, zmrzlina, krémy,
18. ovocie,
19. pivo, nealkoholické nápoje,
20. teplé nápoje (káva, čaj, grog, punč)
STRAVOVACIE SLUŽBY – patria medzi základné podmienky rozvoja CR,
- umožňujú uspokojovanie základných potrieb výživy v kultúrnom prostredí CR,
- pobyt mimo trvalého bydliska nie je možný bez zabezpečenia stravovania.
GASTRONÓMIA – odbor, kt. sa zaoberá prípravou jedál, jeho podávaním a spôsobom stolovania,
- ide o presnosť a rozmanitosť, spôsob organizovania tejto prípravy, ich ponuku a predaj z hľadiska špecializácie jednotlivých činností a profesií, kt. ich zabezpečujú.
ČLENENIE STRAVOVACÍCH SLUŽIEB:
- Počas prepravy
- návštevníci sa môžu stravovať v zariadenia v blízkosti ciest, napr. v reštauráciách, motorestoch alebo priamo v dopravných prostriedkoch (jedálnom vozni na palube lietadla, v lod. reštauráciách).
- Počas pobytu
- návštevníci sa stravujú v odbytových strediskách spoločného stravovania.
Odbytové strediská môžu mať:
· Prevažne stravovaciu funkciu (reštaurácie, jedálne),
· Spoločensko-zábavnú funkciu (vináreň, nočný bar),
· Formu doplnkového stravovacieho zariadenia (bistro, bufet)
Podľa sezónnosti:
· s celoročnou prevádzkou,
· sezónne strediská (prevádzka max 9 mesiacov), využívajú možnosť posedenia v záhrade, na terase,...
· príležitostné
Podľa špecializácie:
· národné – typické nápoje a jedlá určitých národných kuchýň (napr. grécka, talianska,...)
· krajové – typické krajové špeciality podľa jednotlivých regiónov SR,
· štýlové – vyjadrujú prepojenosť ľudovej kuchyne s určitými tradičnými povolaniami (salaš,
horáreň, koliba,..),
· špecializované – zamerané na určitý druh úzkeho sortimentu (vegetariánska strava, bezlepková
diéta, jedlá z rýb, hydiny,...)
USPORIADANIE NÁPOJOV PODĽA DRUHOV NA NÁPOJOV LŚTKU
1. aperitívy
2. koktaily
3. biele vína
4. červené vína
5. šumivé vína
6. dezertné vína
7. destiláty
8. likéry
9. nealkoholické nápoje
10. šťavy
11. pivo
12. teplé nápoje
USPORIADANIE JEDÁL NA JEDÁLNOM LÍSTKU PODĽA GASTRONOMICKÉHO PORIADKU:
1. aperitívy,
2. studené pokrmy,
3. polievky,
4. teplé predkrmy,
5. jedlá z rýb (v poradí sladkovodné, morské, varené, dusené, zapekané, pečené, smažené),
6. jedlá z hydiny,
7. jedlá zo zveriny,
8. detské jedlá (resp. polovičné porcie),
9. diétne jedlá,
10. špecialita dňa,
11. hotové jedlá (v poradí národné a krajové špeciality, jedlá cudzích krajín, bežný sortiment, varené mäso, pečené mäso, hovädzie, teľacie, baranie, bravčové, údené a upravené mäso),
12. jedlá na objednávku,
13. zeleninové jedlá,
14. prílohy – šaláty, zelenina, kompóty,
15. syry,
16. teplé múčniky,
17. dezerty, zmrzlina, krémy,
18. ovocie,
19. pivo, nealkoholické nápoje,
20. teplé nápoje (káva, čaj, grog, punč)
Kľúčové slová
Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:
#regionálna gastronómia #funkcie jedálneho lístka #co je gastronomia #Historia stolovania #jedlá a stravovanie na slovensku #regionalne polievky #historia gastronomie #gastronomia #DOPLNKOVÉ SLUŽBY V STRAVOVANÍ A UBYTOVANÍ #gastronomia v cestovnom ruchu Europy #studené múčniky #historia stravovania referat #odbytove stredisko #historia slovenskej gastronomie #spolocenske stravovanie #stravovanie #história stravovania #odbytove strediska #vyznam piva v gastronomii #regionalna studena kuchynaTeória cestovného ruchu
Ďalšie práce z rovnakej sady | Rozsah | |
---|---|---|
Cestovné kancelárie a dopravné služby | 1 137 slov | |
Zájazdy – cestovný ruch | 559 slov | |
Špecifické služby CK | 1 334 slov | |
Ubytovacie služby | 220 slov | |
Stravovacie služby | 388 slov | |
Poistenie v CR | 389 slov | |
Platobný styk v CR | 615 slov | |
Medzinárodné preukazy na zľavy | 206 slov | |
Služby pasových a colných orgánov | 297 slov | |
Sprievodcovské služby | 407 slov | |
Služby poskytované CK | 779 slov |
Diskusia: Stravovacie služby
Pridať nový komentárVygenerované za 0.017 s.