Služby a zahraničný obchod Slovenska

Prírodné vedy » Geografia

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 509 slov
Počet zobrazení: 9 743
Tlačení: 679
Uložení: 740
Služby a zahraničný obchod Slovenska
 
Služby: úroveň služieb je meradlom ekonomickej vyspelosti štátu, zabezpečuje denné potreby obyvateľstva, sú aj úzko zviazané s cestovným ruchom. Na tvorbe HDP Slovenska sa podieľajú skoro 60%.
V súčasnosti je značná časť služieb privatizovaná. I keď úroveň niektorých zaostáva za európskym štandardom, iné ako napr. bankovníctvo, finančníctvo, poisťovníctvo zaznamenali v posledných rokoch prudký vzostup. Rýchlo sa zvyšuje počet ubytovacích, stravovacích a zábavných zariadení, podobne ako počet obchodov, supermarketov, hypermarketov  či komplexných obchodno-zábavných centier. Dôraz sa presúva na kvalitu s prihliadnutím na požiadavky návštevníkov. Súčasne sa však zvyšujú aj ceny za služby, ktoré sa približujú cenám za služby v zahraničí.
Z pohľadu budúcnosti krajiny je veľmi dôležitá úroveň vzdelávania, vedy, výskumu a zdravotnej starostlivosti – tieto sú štátom zabezpečované služby.

Školstvo: najnižší stupeň vzdelávania tvoria materské školy, na ne nadväzujú základné školy rozmiestnené rovnomerne po celom území SR. V poslednom období sa však ich počet vplyvom nízkej pôrodnosti, ako aj vplyvom ďalších činiteľov ustavične znižuje. Tento jav postihuje aj stredné školy, aj keď v menšej miere. Ich rozmiestnenie je tiež rovnomerné, no väčšinou sa viažu len na mestá. Najvyšší stupeň vzdelávacieho systému tvoria vysoké školy a univerzity, poskytujú dva stupne štúdia: bakalársky a magisterský, resp. inžiniersky. Spravidla sa nachádzajú v najväčších mestách – hl. krajských.
Podľa zriaďovateľa sa školy delia na : štátne, súkromné a cirkevné, pričom všetky stupne vzdelávania sú zatiaľ bezplatné.

Zdravotníctvo: lekárska starostlivosť sa v súčasnosti zabezpečuje prostredníctvom zdravotných poisťovní (Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera, Union, Apollo, Spoločná zdravotná poisťovňa). Väčšinu služieb poskytovaných štátnymi či neštátnymi zdravotníckymi zariadeniami však neuhrádzajú v plnom rozsahu, preto si musí na ne prispievať aj pacient. Počet lekárov na Slovensku v r. 2010 bol asi 21 000, časť z nich pracuje v neštátnych zariadeniach.
 
Zahraničný obchod:
Zahraničný obchod svojimi ukazovateľmi dokumentuje stav a tendencie hospodárstva SR. Keďže žiadna krajina nemôže byť úplne sebestačná, suroviny, energie a tovary, ktorými nedisponuje v dostatočnom množstve dováža = importuje (ropa, zemný plyn, uhlie, železná ruda, bauxit, poľnohospodárske produkty, technologické zariadenia, rôzne prístroje,...) a naopak tie, ktorých má prebytok vyváža = exportuje (automobily, elektrické zariadenia a elektronika, chemikálie, plasty, sklárske výrobky, drevo, magnezit,...). V prípade, že príjmy z exportu sú vyššie ako z importu, hovoríme o aktívnom salde zahraničného obchodu. Napriek tomu, že v posledných rokoch sa zahraničná politika SR uberá priaznivým smerom, jej saldo ešte stále vykazuje pasívne hodnoty. Súvisí to napr. s nedostatočnou ponukou domácej výroby – v oblasti surovín, polotovarov, ale hl. v oblasti finálnych výrobkov. Štruktúra a objem importu a exportu sa menia veľmi dynamicky.

Hl. obchodnými partnermi za r. 2010 (podľa mil. eur):

Dovoz:

1. Nemecko
2. Česko
3. Rusko
4. Korejská republika
5. Čína
6. Maďarsko
7. Poľsko Vývoz:
8. Francúzsko
9. Taliansko
10.  Rakúsko
 
1. Nemecko
2. Česko
3. Poľsko
4. Francúzsko
5. Maďarsko
6. Rakúsko
7. Rusko
8. Taliansko
9. Veľká Británia
10.  Holandsko

Celkový dovoz v r. 2010 (v mil. eur.):
1. stroje, prístroje, elekt. zariadenia
2. nerastné výrobky
3. vozidlá, lietadlá, plavidlá, dopravné zariadenia
4. základné kovy, výrobky zo zákl. kovov
5. výrobky chemického priemyslu
Celkový vývoz v r. 2010
1. stroje, prístroje, elekt. zariadenia
2. vozidlá, lietadlá, plavidlá, dopravné zariadenia
3. základné kovy a výrobky zo základných kovov
4. nerastné výrobky
5. plasty, kaučuk a výrobky z  nich
 
Vývoj zahraničného obchodu SR 2010 (mld. EUR)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.040 s.
Zavrieť reklamu