Azorské ostrovy

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 065 slov
Počet zobrazení: 4 821
Tlačení: 431
Uložení: 436
Azorské ostrovy
 
1. ÚVOD
„Raj – nie z neba daný ale z pekla vyvrhnutý!“ To je súostrovie sopečného pôvodu, nazvané Azorské ostrovy inak aj Jastrabie ostrovy. Množstvo zelene, nedotknutá príroda, malebné mestečká, čisté piesočné pláže, horúce gejzíry, sopečné krátery a jazerá, tajomné jaskyne, masáže slnečných lúčov, i tak je možné opísať prekrásne súostrovie, rozprestierajúce sa v Atlantickom oceáne medzi Amerikou a Európou.

Túto tému som si vybrala, pretože ma zaujali najmä prírodné scenérie tohto nenápadného ale krásou vyznačujúceho sa súostrovia. Dnes sa vyskytuje veľmi málo lokalít s takmer nedotknutou prírodou. Rozmanitosť tunajších druhov zvierat i rastlín je skutočne široká. Síce tieto ostrovy, ako sa hovorí, nepraskajú vo švíkoch turistami, avšak cestovný ruch je hlavnou obživou domáceho obyvateľstva, ako sa dočítate v mojej práci. Napokon, pre milovníkov ticha a oddychu, sú takéto odľahlé poloprázdne pláže tým najlepším.

Keď však navštívime neďaleko vzdialené mestečká, či dokonca mestá, zistíme, že sú plné ruchu a obyvateľov, či turistov. Pre takýchto návštevníkov ostrovy ponúkajú nespočetné množstvo historických a kultúrnych pamiatok, rôzne festivaly, alebo len útulné bary a reštaurácie. Myslím si, že každý návštevník si tu príde na svoje. Dúfam, že vás môj projekt zaujme.
 
2. AZORSKÉ OSTROVY
Azorské ostrovy ležia v Atlantickom oceáne asi 1500km západne od Portugalska a 3900km od východného pobrežia Severnej Ameriky. Sú autonómnou súčasťou Portugalska.  Názov dostali údajne podľa jastraba (acor), ktorý však na ostrove nikdy nežil. Prví obyvatelia si ho zrejme pomýlili s iným tunajším druhom dravca alebo s morským orlom. Podľa inej teórie názov vznikol z portugalského slova azures, čo znamená modrý.
Azory sú považované za turistický raj, no nie sú preplnené turistami. Majú aj dopravný význam – ležia na námornej trase z Európy do Ameriky. Okrem toho sa tu nachádzajú tri letiská. Ostrovy sa spájajú s rôznymi legendami, podľa ktorých majú byť pozostatkom bájnej Atlantídy, mýtického kontinentu, ktorý sa potopil i s veľmi vyspelou civilizáciou. Súostrovie tvorí deväť ostrovov sopečného pôvodu.    
 
2.1 História
Ostrovy poznali už starovekí Feničania, neskôr v 14. storočí sa začali objavovať na mapách Talianov. Prvými obyvateľmi týchto ostrovov sa stali v roku 1453 Portugalci. Ako prvé boli osídlené ostrovy Santa Maria a Sao Miguel. V 16. a 17. storočí sa ostrovy stali dôležitým navigačným a zásobovacím bodom pre moreplavcov. Keďže sa v blízkosti ostrovov plavilo mnoho obchodných lodí, lákali aj pirátov. Na morskom dne v blízkosti ostrovov sa dodnes nachádza niekoľko vrakov, ktoré priťahujú predovšetkým potápačov. V ďalších storočiach sa začal rozvíjať rybolov a poľnohospodárstvo. Počas 1. aj 2. svetovej vojny využívali ostrovy USA a Veľká Británia ako vojenské základne. V roku 1980 sa Azorské ostrovy stali úplne autonómnou oblasťou Portugalska.
 
2.2 Prírodné podmienky
Azory ležia v Atlantickom oceáne (39°43'/36°55' zemepisnej dĺžky) medzi Severnou Amerikou a Európou. Od Portugalska sú vzdialené 2 hodiny letu. Je to súostrovie, ktoré pozostáva z deviatich osídlených ostrovov a ďalších menších neobývaných ostrovov. Celková rozloha súostrovia je 2355 km². Najvyšším bodom Azor a zároveň celého Portugalska je hora vulkanického pôvodu – Ponta do Pico (2351m). Ostrovy sa rozprestierajú po oboch stranách Stredoatlantického chrbta a vznikli v dôsledku vulkanickej činnosti pred 20-timi miliónmi rokov. Sú teda sopečného pôvodu, dôkazom čoho je veľa kráterov, sopečných jazier a jaskýň, pôda je farebná a kamene ostré. Častý je aj výskyt termálnych horúcich prameňov a vyvierajúcich pár. Keďže ležia v riftovej zóne na styku dvoch litosferických dosiek, sú tu časté zemetrasenia.

Stredoatlantický chrbát
Stredoatlantický chrbát je stredooceánsky chrbát rozdeľujúci hranice tektonických dosiek, ktoré sa nachádzajú v Atlantickom oceáne, a zároveň je to najdlhší horský chrbát na svete. V severnom Atlantiku rozdeľuje Euroázijskú a Severoamerickú dosku. Chrbát sa nachádza asi 2500m pod hladinou mora, jeho úbočie však leží o 5000 metrov hlbšie. Zväčša je to podvodný útvar, niektoré jeho časti však vyčnievajú nad hladinu mora.
Klíma Azor je mierne ovplyvnená Golfským prúdom. Prevažuje tu morské subtropické podnebie so silnými vetrami. Pobrežie je vhodné pre windsurfing a plachtenie. Nie sú tu teplotné výkyvy, v lete sa teplota pohybuje okolo 23° a v zime klesá na 13°C. Ani teplota vody nepodlieha väčším zmenám, pohybuje sa medzi 17° a 24°C. Množstvo zrážok je tu minimálne.

2.3 Fauna a flóra

kamélia
Miestna vláda sa intenzívne stará o ochranu ekosystému, o čom svedčí aj množstvo prírodných rezervácií, chránených krajinných oblastí a parkov. Botanická záhrada pokrývajúca Azory je zložená zo 60 druhov endemických rastlín (väčšina z nich patrí k darom vavrínového lesa), vresov, cédrov, divokého viniča a čerešne. Môžeme tu vidieť záplavy kvetín, z ktorých dominujú hortenzie, ibišky, rododendróny, azalky a kamélie. Čajovníkové a tabakové plantáže dávajú ostrovom tiež osobitý ráz.
Súostrovie oblietava rôznorodé vtáctvo – holuby, kanáriky, čajky. Zaujímavé sú najmä endemické druhy: priolo, cagarro, milhafre a iné. Vodný svet tu ukrýva stovky rýb a rôzne iné vodné živočíchy, napríklad delfíny a veľryby. V divokej faune však prevládajú králiky a ježkovia, ktorí boli privezení námorníkmi už v minulosti. Nevyskytuje sa tu žiadny hmyz ani nebezpečné živočíchy, napríklad hady. Ide o svetový unikát, a preto je na ostrovy zakázané voziť akékoľvek zvieratá alebo rastliny.
 
2.4 Administratívne členenie
Azorské ostrovy pozostávajú z deviatich ostrovov, ktoré sa geograficky delia do troch skupín. Na východe leží Santa Maria a Sao Miguel s hlavným mestom Ponta Delgada. Centrálnu skupinu tvorí 5 ostrovov: Faial, Terceira, Sao Jorge, Graciosa a Pico. Tretia skupina, západné Azory, pozostáva z dvoch odľahlých ostrovov: Flores a Corvo.

SANTA MARIA (62km²) – hlavné centrum je Vila do Porto. Je to ostrov s prekrásnymi plážami s bielym pieskom, avšak je turistami najmenej navštevovaný. Má najteplejšie podnebie a ideálne podmienky pre vodné športy. Nachádza sa tu bývalé americké letisko, ktoré bolo postavené v dobách druhej svetovej vojny. Historickou pamiatkou je kláštor Santo António nachádzajúci sa v hlavnom meste. Zaujímavou stavbou je aj maják Farol da Maia.
· SAO MIGUEL (759km²) – hlavné centrum: Ponta Delgada. Je to najväčší a najosídlenejší ostrov zo všetkých Azorských ostrovov. V hlavnom meste Ponta Delgada sídli vláda a univerzita. Mesto bolo v 16. storočí opevnené pred nájazdmi korzárov. V 18. a 19. storočí mesto zbohatlo, dôkazom čoho sú početné stavby v historickom srdci mesta. Najzaujímavejšou časťou je centrálne námestie plné barov a reštaurácií.
Za zmienku stojí aj kláštor Nossa Senhora de Esperanca. V 16. storočí mu pápež Pavol III. daroval sochu Cristo dos Milagres, ku ktorej prichádzajú davy pútnikov. Druhým najväčším mestom ostrova je Ribeira Grande, ktorá láka turistov najmä domami zo 16. storočia.
Ostrov sa nazýva aj zeleným (Ilha verde), pretože je plný zelene aj v zimných mesiacoch. Nachádza sa tu mnoho pamiatok, niekoľko vulkánov so sopečnými jazerami (Lagoa de Fogo – Ohnivé jazero) a termálnymi prameňmi. Tento ostrov je jediným miestom v Európe, na ktorom sa pestuje čaj. Turisti môžu navštíviť kúpele Furnas s gejzírmi, kde sa

Ohnivé jazero
môžu kúpať v liečivom bahne a ochutnať minerálne vody. Známym jazerom je Sete Cidades, ktoré vzniklo zatopením sopečného kráteru v roku 1440, kedy mohutná erupcia rozmetala sopku do širokého okolia.
Na ostrove žije 30 000 obyvateľov, ktorí sa živia pestovaním ananásu, viniča, citrusov a cukrovej repy.  
· FAIAL (173km²) – hlavné mesto je Horta. Ostrov je známy ako modrý ostrov vďaka kvetom, ktoré kvitnú na modro po celé leto. Nachádza sa tu prístav zaoceánskych jácht, múzeum sakrálneho umenia. Tiež je tu sopka, prírodná rezervácia, jaskyne a termálne kúpele. Ostrov má aj medzinárodné letisko.
· TERCEIRA (403km²) – bol objavený ako tretí v poradí, podľa čoho je aj pomenovaný. Hlavné mesto a zároveň významný prístav Angra do Heroísmo sa rozprestiera pod mohutnou horou Monte Brasil. V roku 1980 ho zničilo zemetrasenie, no s podporou UNESCO bolo opravené. Je to hospodársky najvýznamnejší ostrov, na ktorom sa kedysi pestovalo obilie a rastliny na prírodné farbivá. Nachádza sa tu najviac historických pamiatok, múzeum vína a historické centrum patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Napríklad katedrála zo 16. storočia je sídlom azorského biskupstva. Starobylý kláštor Sao Francisco je domovom mestského múzea. Návštevníci sa v ňom môžu dozvedieť všetko o dejinách ostrova Terceira i celého súostrovia. Je tu najväčší sopečný kráter spomedzi všetkých Azor a taktiež tu môžeme objaviť mnoho jaskýň, napríklad Algar do Carvao.

SAO JORGE (246km²) – hlavné centrum je Velas a Calheta. Ostrov je jedna veľká nedávno vyhasnutá sopka a nemá piesočné pláže. Nachádza sa tu rybársky prístav, zaujímavosťou je podmorská jaskyňa s jazerom. Na ostrove sa vyrába veľmi chutný syr.
· GRACIOSA (62km²) – hlavné centrum: Santa Cruz da Graciosa. Je to najsevernejší ostrov s množstvom bielych veterných mlynov. Navštíviť vulkán Furna de Enxofre, etnografické múzeum s expozíciou na lov veľrýb alebo starobylé uličky hlavného mesta stojí za to.
· PICO (447km²) – hlavným centrom je mesto Madalena. Ostrov je pomenovaný po sopečnom kuželi, ktorý je vysoký 2351 metrov a zároveň je najvyššou horou Portugalska (Ponta do Pico). Ponta do Pico je stratovulkán, ku ktorého poslednej známej erupcii došlo v roku 1720. V zime býva tento vrchol dokonca i zasnežený. Štvorhodinový výstup je skutočným zážitkom. Najvhodnejšou dobou pre takýto výstup je úplná noc, pretože z vrcholu sopky je možné pozorovať úžasný východ slnka. Na lávových poliach ostrova sa nachádza vinohradnícka oblasť, ktorá je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO. 

Ponta do Pico
· FLORES (143km²) – hlavným centrom sú mestá Santa Cruz a Lajes. Tento ostrov, najzápadnejší, sa nazýva aj Ostrovom kvetov. Vo vnútrozemí je sedem jazierok a kráter posiaty hortenziami. Turisti môžu navštíviť aj barokový kostol, panské domy, etnografické múzeum alebo vidieť pozostatky kamenných mlynov.
· CORVO (17km²) – hlavným centrom je Vila Nova do Corvo. Je to najmenší ostrov s obrovským sopečným kráterom Caldeirao, v ktorom sú dve jazierka s malými ostrovčekmi. Nemá žiadny prístav a v zime je spojenie s ostatnými ostrovmi problematické. Kedysi sa správy z ostrova posielali pomocou ohňa. Hovorí sa, že na ostrov Corvo prichádzali v minulosti najmä Američania, aby tu najímali námorníkov. Obyvatelia nehostinného ostrova boli totiž preslávení odvahou.
 
2.5 Obyvateľstvo
Počet obyvateľov Azor je 244 000, z toho 99% tvoria Portugalci. Hustota zaľudnenia je 105 obyvateľov na km². Čo sa týka náboženstva, prevláda rímskokatolícke (94%). Hlavným mestom a správnym strediskom Azor je Ponta Delgada, ktoré leží na najväčšom ostrove Sao Miguel. Obyvateľstvo sa živí pestovaním vínnej révy, ovocia, zeleniny, čaju a tabaku. Význam má aj výroba syru. Prírodným zdrojom obživy sú ryby, najmä tuniaky. Dôležitý je aj chov kráv na mlieko. Obyvatelia žijú aj z cestovného ruchu. Azory majú vlastnú vládu a parlament ale politicky patria k Portugalsku. Mena je euro a úradný jazyk portugalčina. Avšak je tu možné dohovoriť sa aj katalánčinou. Vzhľadom na to, že sú plnohodnotnou súčasťou Európskej únie, nie sú tu potrebné žiadne víza. Turisti sem môžu cestovať na občiansky preukaz alebo cestovný pas. Dĺžka letu na Azory trvá z Bratislavy cca 7 hodín. Časový posun od Slovenska sú 2 hodiny, čo znamená, že ručičky na hodinkách si posuniete o 2 hodiny dozadu. Zdravotná starostlivosť je na vysokej úrovni, na každom ostrove je nemocnica. Nie je potrebné žiadne zvláštne očkovanie. Domáce obyvateľstvo je pohostinné a zachováva staré ľudové kresťanské zvyky a tradície.
 
2.6 Turizmus
Azory je iné pomenovanie pre európsky turistický raj. Nespočetné miesta ostrovov ponúkajú nádherné výhľady. Hory a tiché údolia s bujnou vegetáciou, úžasné jazerá v miestach sopečných kráterov, horúce pramene a gejzíry, impozantné vrcholky a tajomné jaskyne, to všetko kontrastuje s kultivovanými políčkami a dáva súostroviu neopakovateľný ráz. Za svoju nevšednú farebnosť a pokoj vďačia ostrovy čistote ovzdušia nezasiahnutej žiadnou technikou či chémiou. 

Nie je tu veľa pláží ale je tu možné objaviť pláže s čiernym aj bielym pieskom, ktoré sú čisté. Vstupy do mora sú kamenisté – z útesov.  V mestách sa nachádza mnoho kultúrnych pamiatok a starobylých uličiek. V rámci návštevy ostrovov sa ponúkajú fakultatívne výlety, ako napríklad výlet za veľrybami a delfínmi. Tento druh programu je však vhodný pre aktívnych ľudí s dobrou fyzickou kondíciou a dobrodružným duchom. Nafukovací čln využívaný k tomuto účelu je 6 metrov dlhý a zaistí bezpečnú a rýchlu plavbu do blízkosti veľrýb a delfínov. Za použitia ďalekohľadov, zvaných Vigia, sú ľahko identifikovateľné po celej morskej hladine. Šance uvidieť veľryby sú naozaj vysoké, pretože z 248 výjazdov v minulom roku bolo možné  dostať sa do blízkosti a uvidieť delfíny a veľryby v 245 prípadoch. Pre milovníkov hudby a tanca ponúkajú ostrovy najmä v auguste rôzne ľudové slávnosti: Cais de Agosto, Festas de Praia da Victória, Semana do Mar, Maré de Agosto... Každý z ostrovov je niečím jedinečný, avšak každý ponúka ochutnávky vín, možnosť potápať sa a hlavne nezabudnuteľnú prírodnú scenériu.

3.  ZÁVER
Z projektu sme sa mohli dozvedieť tie najdôležitejšie informácie o Azorských ostrovoch. Azory pozostávajú z deviatich obývaných ostrovov, najväčším je Sao Miguel, kde sídli aj hlavné centrum Ponta Delgada. Každý z ostrovov je niečím výnimočný, napríklad Santa Maria má najteplejšie podnebie a je najmenej navštevovaný turistami. Na ostrove Pico sa nachádza známy stratovulkán Ponta do Pico, ktorý je zároveň najväčším vrchom Portugalska. Azory totiž napriek tomu, že majú vlastnú vládu i parlament, patria politicky k Portugalsku. Prvými obyvateľmi sa v 15. storočí stali Portugalci ale ostrovy často využívali najmä počas oboch svetových vojen Američania a Briti ako vojenské základne. Domáci obyvatelia sa živili rybolovom a poľnohospodárstvom, podobne je tomu aj dnes. Sú tu vhodné prírodné podmienky pre pestovanie rôznych druhov plodín.

Podnebie je morské subtropické s veľmi malými výkyvmi počasia, vhodné pre windsurfing alebo iné športy. Zaujímavosťou je aj možnosť pozorovať veľryby alebo delfíny. Súostrovie je sopečného pôvodu, preto sa tu nachádza množstvo sopiek, sopečných kráterov, jazier či jaskýň a horúcich prameňov a gejzírov. Keďže sa ostrovy rozprestierajú na hranách litosferických dosiek, nemali by byť prekvapením ani početné zemetrasenia v tejto oblasti.
Stále je tu však nádherná krajina i mestá a prístavy, ktoré každoročne prilákajú mnoho návštevníkov. Ja som tieto ostrovy zatiaľ ešte nenavštívila, no niekedy v budúcnosti by som určite chcela.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu