Sicília

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 908 slov
Počet zobrazení: 4 921
Tlačení: 421
Uložení: 400

Sicília

Úvod

Pri téme, som neváhala a hneď bolo vybraté. Ale o ktorej krajine konkrétne písať prácu pre vás, to už bolo náročnejšie. Voľba pozostávala z troch možností: Anglicko, Francúzsko či Sicília. A nakoľko som na vašom mieste sedela už dva roky po sebe a vždy to bolo v rámci predmetu geografia, každoročne sa objavila prezentácia o Londýne či Paríži. A tak po takomto uvažovaní som vsadila na Sicíliu, ktorú som navštívila, ako inak s rodičmi pred mnohými rokmi. Aj keď si to dobre nepamätám, viem jednoznačne, že už vtedy som vedela, že raz sa tam chcem vrátiť.

Pozostatky historických bitiek, ktoré ponechali Sicíliu spustošenú, či spojitosť tohto ostrova s mafiou. To všetko robí Sicíliu zaujímavou pre turistov. A samozrejme aj ako si užiť dovolenku pri mori. Nepreferujte len Chorvátsko a určite navštívte aj Sicíliu, ktorá vás očarí aj prístupom miestnych ľudí. Domov si priveziete milióny suvenírov, ktorým jednoducho neodoláte a ešte aj spomienku na pár mesiacov, v podobe krásneho hnedého opálenia. Budete sa opaľovať pod talianskym slnkom a užívať si príjemne vychladenú vodu.
Práve preto Sicília, pre jej históriu, more, ľudí, pre jej spojitosť s mafiou, tou pravou talianskou a v neposlednom rade, pre zmrzlinu.

1 Základné informácie
Sicília je slnečný ostrov s rozlohou 25 700 km2, na ktorej dnes žije približne 5 miliónov obyvateľov. Je obmývaná troma moriami – Iónskym, Stredozemným a Tarhénskym. Nachádza sa v subtropickom pásme s úrodnými rovinami. Vo vnútrozemí sa tu dobre darí obiliu, ale aj ovociu, zelenine, na pobreží zase olivám. Úradným jazykom je taliančina, keďže ide o autonómny región Talianska. Úradnou menou je euro. Hlavným mestom je Palermo s počtom obyvateľov približne 700 tisíc.
 
1.1  Povrch Sicílie
Povrch je tvorený prevažne žulou, na severe pieskovcom a bridlicami. Monti Nebrodi a Madonia so svojou výškou 1 000 až 2 000 m tvoria chrbát ostrova, Sicílske Apeniny. Na juhu nájdeme hlinu so sľudou. Na juhu, preto nenájdeme vrchovinu, ktorá by mala stromy. Symbolom Sicílie je jednoznačne Etna - stále činná sopka, ktorej výška dosahuje 3 340 metrov. Etna tvorí zrezaný kužeľ s kruhovou základňou s priemerom 40 km a obvodom 165 km. Okrem hlavných štyroch kráterov má ešte bočné, ktorých je asi 200. V zime je lyžiarskym strediskom a sneh sa tu drží až do neskorej jari. Na ostrove je mnoho menších riek, ktoré v lete často vysychajú, a približne 30 jazier.
 
1.2  Rastlinstvo Sicílie
Na Sicílii nájdeme približne 300 druhov rastlín. K počtu 300 druhov sa dostala Sicília hlavne vďaka sťahovavým vtákom, ktoré prinášajú semená z rôznych kútov krajín práve sem. Počet takisto ovplyvnili aj národy obývajúce ostrov v dávnych časoch. Gréci zanechali révu či olivy, Rimania pšenicu a Arabi zanechajúc po sebe cukrovú trstinu, citrusy či datľové palmy. V stredoveku sa na Sicílii rozšírili kukurica, zemiaky a paradajky. Návštevníci ostrova rozhodne neprehliadnu rozľahlé olivové háje, vinice, citrónovníky, pomarančovníky a opuncie. Celú škálu doplňujú ešte pistácie, čerešne a jablone, dubové a lipové lesy vrátane alpskej kveteny.
 
2 História
Sicília bola jedným z prvých ostrovov osídlených v Stredozemnom mori. V minulosti bola častokrát spustošená. Začalo sa to v 8.storočí p.n.l., keď bola Sicília obývaná Grékmi na východe, juhovýchode a severovýchode a Kartágincami na západe. Kartáginci založili aj mesto Panarmos, dnešné Palermo, ktoré sa však časom dostalo pod vládu Grékov. Spolu viedli všetkým dobre známe púnske vojny, do ktorej sa ešte zamiešali aj Rimania. Výsledkom prvej púnskej vojny bolo vytlačenie Kartágincov z ostrova. Po druhej púnskej vojne sa do rúk Rimanov dostali aj Syrakúzy a celého územia Sicílie. Zaujímavosťou je, že pri obliehaní Syrakúz zahynul aj významný matematik Archimedes.

V približne 6. storočí ovládal Sicíliu rímsky pápež. Aj to iba de facto. Sicília bola chránená od barbarských vpádov, ktoré museli riešiť v Byzancii. V 10 storočí začína po Sicílii pokukávať nová veľmoc, Arabi. Keďže očakávaná pomoc z Byzancie neprišla, padli postupne všetky sicílske mestá a ostrov sa ocitá pod arabskou nadvládou. Ich nadvláda trvala do 11.storočia. Následne ich vystriedali Normáni, ktorí vládli ako sicílski králi. Normanská vláda znamenala kultúrne obrodenie pre Sicíliu. Umožnili slobodné vyznávanie všetkých náboženstiev, síce na začiatku svojej vlády bola väčšina Arabov presídlená, po upevnení moci sa žiadne konflikty nediali, naopak na normanskom dvore prekvitala vzdelanosť, ktorú prezentovali arabskí a grécki vzdelanci.
Ostrov na krátku chvíľu ovládli Habsburgovci, ktorí po roku 1734 boli spojený s Neapolským kráľovstvom a vzniklo tak kráľovstvo oboch Sicílii. Po napoleonských bojoch hrozilo spojenie Sicílie s Talianskom, s ktorým výrazne nesúhlasilo obyvateľstvo. V tej dobe sa ako obrana voči Talianom vytvorila mafiánska organizácia Cosa Nostra, v preklade Naša vec. Dôsledkom nespokojnosti bol aj odchod mnohých za veľkú mláku, do USA.
 
3 Mestá Sicílie
3.1  Palermo
Hlavné mesto Sicílie je miliónová metropola, v ktorej žije každý piaty Sicílčan. Počet obyvateľov teda dosahuje približne 675 tisíc. Palermo je mimoriadne rušné mesto, hlavne z dôvodu obrovského prístavu so šialenou premávkou. Takisto aj počet áut, ktorý nemá ďaleko od dvoch miliónov. Aj preto mnoho obyvateľov začalo využívať metro, ktoré je vynikajúcou alternatívou aj pre turistov. Aj keď Palermo, ako aj celá Sicília, pôsobí veľmi zanedbane a špinavo, domy sú nenatreté a o pamiatky sa nikto nestará, aj napriek tomu všetkému sem cestuje množstvo turistov, ale aj ľudí za prácou. Či sú to Sicílčania, Albánci alebo Srbi z opačného pobrežia Jadranského mora. Z tohto dôvodu na okrajoch starobylého mesta vyrastajú obrovské paneláky, ktoré sa striedajú s fabrikami alebo nákupnými centrami.

Nad Palermom sa vypína vysoká skala – Monte Pallegrino, ktorá je posiata televíznymi vysielačmi a telefónnymi vykrývačmi signálu. V starej časti mesta aj napriek jeho neudržiavanosti nájdeme pozostatky minulosti mesta, ktoré slúžilo ako križovatka národov. Žili tu spolu kresťania, Arabi, Židia až pokým ostrov nepodľahol rekatolizácii. Ale dobré vzťahy medzi rôznymi kultúrami tu vládnu dodnes, čomu naznačujú aj názvy ulíc, v latinke, arabčine aj hebrejčine. Trh v Palerme, je takou malou každodennou atrakciou, aspoň pre turistov. Nájdeme ho v strede starého mesta. Označujú ho ružové a čierne zástavky, ktoré sú pripravené medzi domami. Koná sa na okrajoch cesty a domáci nakupujú kľučkujúc pomedzi autá a skútre, prevažne zeleninu, ovocie či pečivo. Okrem trhu v Palerme môžeme navštíviť aj množstvo pamiatok, dobré reštaurácie aj podniky s kvalitnými jedlami či vínami.
 
3.2  Syrakúzy
Historické mesto, pýcha antiky, ako sa častokrát označujú práve Syrakúzy, ulahodia najmä milovníkom histórie, pretože práve tu žil grécky utečenec Archimedes. Práve on sa angažoval v boji proti Rimanom, vytváral obranné systémy. Mesto však nakoniec neodolalo a začalo pomaly upadať.
V roku 1963 prišlo ničivé zemetrasenie, ktoré pochovalo značnú časť architektúry, ale našťastie najväčšie skvosty minulosti sa podarilo zachrániť. A tak dnes môžeme obdivovať pozostatky obrovského oltára alebo kameňolom, v ktorom pracovali otroci. Tento kameňolom sa premenil na záhradu s turistickými chodníčkami. Jednou z najzaujímavejších častí je ručne vytesaná jaskyňa s názvom Dionýzovo ucho. Je esovitého tvaru s vysokými stenami a jedinečnou akustikou. Súčasťou Syrakúz je aj ostrovček v tvare lode. Ďalej tu nájdeme aj amfiteáter, ktorý sa využíva počas letnej sezóny. Dominantou je aj Apolónov chrám, ktorý je obklopený renesančnou a barokovou zástavbou. Je starý takmer dva a pol tisíca rokov, ale jeho veľká časť padla za obeť zemetraseniam. Na hlavnú Syrakúzsku katedrálu bol prebudovaný Aténin chrám, ktorý bol začiatkom nášho letopočtu zničený zemetrasením, po ktorom ostali len obvodové stĺpy, aj tie v 11. storočí použili Normáni na základ vlastnej gotickej katedrály. Ale aj tejto stavbe tektonické pobrežie nedalo pokoj a v 15.storočí z nej striaslo fasádu. Tá už bola prebudovaná v čisto barokovom štýle.

Keďže Syrakúzy boli dôležitým obchodným mestom, mohli chrám zatvárať osem metrovými dverami zo zlata a slonoviny. Takže ten kto hľadá pamiatky na Sicílii si príde na svoje práve tu, v Syrakúzach. Mesto, ktoré založili Kartáginci v roku 396 pred našim letopočtom, sa týči na hore More Taur. Toto mesto sa môže pýšiť najkrajším prírodným divadlom na svete, z ktorého je možné sa pokochať okolitými scenériami, morským pobrežím a dymiacou sopkou Etnou. Syrakúzy sú prezývané aj mestom dokonalosti, pretože všetko tu musí pôsobiť jedinečne a dokonale. Pre jeho noblesu je inak označované aj za druhé Monte Carlo. Na okolitých budovách v meste sa odráža zmes talianskej a gréckej kultúry. Svojou nespútanosťou a exkluzivitou si získava čoraz viacero návštevníkov.
 
4 Gastronómia
Sicília nemá dôvod používať pri pestovaní ovocia a zeleniny žiadne chemické látky, ktoré by nezdravo ovplyvňovali zdravie ľudí, pretože na Sicílii skoro celý rok svieti Slnko a je tu dostatočné teplo. Väčšina produktov je označená medzinárodným označením kvality, ktorá zaručuje pravosť výrobkov, ich kvalitu a originálne spracovanie bez konzervačných látok a farbív. A práve preto tu dozrievajú jedinečné gurmánske plodiny. Medzi najznámejšie vo svete patria hodnotné olivové oleje, pistácie, sušené paradajky a produkty z nich. Takisto aj červené pomaranče, ktoré sa vyvážajú do celého sveta. Tiež aj mandarínky, citróny, cédre, sladké opuncie a mandle. Práve sicílska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších a najchutnejších z talianskej gastronómie. Má na to vplyv aj história, ktorá sa odrazila aj v kuchyni, na ktorú mali vplyv grécka, arabská či španielska kuchyňa. Sicílčania nemajú tradičné predjedlá ako na Slovensku, ale ako predjedlo ponúkajú len prílohy k chlebu, ako napríklad sušené paradajky, vaječnú omeletu, ochutené olivy alebo domácu zeleninu.

Najcharakteristickejším, ale možno neznámym predjedlom sú arancini – karbonátky z mletého mäsa, ktoré tvarom a farbou pripomínajú pomaranč. Medzi ďalšie jedinečné suroviny patria olivy a obilie, ktoré sú prvotné na výrobu kvalitných olivových olejov a cestovín. Špagety, či dnešné makaróny pochádzajú práve zo Sicílie. A z nich vznikli aj tradičné sicílske jedlá, ako napríklad makaróny so sépiami či špagety so sardelami.

Každé mesto má obľúbené cestoviny s niečím iným. V Trapani sú to cestoviny s morskými langustami, v Syrakúzach zase so sardelami. Často bývajú dochutené varenou zeleninou a rôznymi syrmi, napríklad špagety s cukinou alebo cestoviny s tvarohom a krupicou. Medzi ďalšie špeciality patrí aj slaný nákyp nazývaný pasta n casciata, ktorý je pripravovaný z makarónov, mäsa, natvrdo uvarených vajíčok, syra, hrášku a salámy. Medzi často konzumované jedlá patria samozrejme aj ryby. Podávajú sa pripravené na množstvo spôsobov. Čerstvé ochutené bylinkami, cesnakom alebo sa podávajú s olivami a kaparami.

Netreba však zabudnúť ani na dezerty, ktoré sú jedinečné a na ich prípravu sa používajú tri ingrediencie, mandle, pistácie a med. Známa a veľmi chutná aj sicílska cassata – torta z tvarohu, Pan di spagna- piškótová torta pokrytá čokoládou, kandizovaným ovocím a s niekoľkými kvapkami likéru.
Naopak vo vnútrozemí sa skôr konzumuje kozie plnené mäso, guláš s paradajkami alebo hovädzie grilované karbonátky. Tu je rozšírenejšia výroba údenín a syrov. Ich špecialitou je piacintina alebo ovčí syr silno aromatizovaný šafranom. Sicílčania, vo všetkých kútoch ostrova majú hlbokú úctu k chlebu. Nikto si tu nesadne za stôl bez chleba. V každom sicílskom meste majú desiatky rôznych druhov chleba, ktoré sa líšia cestom, formou, trvaním kysnutia či pečením. Skutočne len malé rozdiely, robia každý chlieb jedinečným.

Samozrejme, že každá kuchyňa má svoje originálne techniky, ktoré používajú a Sicília nie je výnimkou. Napríklad zaujímavosťou sicílskej kuchyne je pečenie v popole. Pečú sa tak klobásy, ktoré sa obalia v papieri na pečenie a potrú červeným vínom. Alebo taktiež v soli alebo dokonca aj úhory v piesku. Tie sa pokryjú pieskom z rieky alebo mora a pečú sa na žeravom uhlí. Tuk, ktorý vyteká spolu s pieskom, spoločne vytvoria vonkajšiu kôru, ktorú na konci pečenia odstránia a zostane pod ňou len biele, dobre upečené mäso.
 
5 Cestovný ruch
5.1  Turistika
Návštevníci Sicílie nemusia celý pobyt preležať len na pláži, ale môžu sa vydať aj na pekný výlet na nebezpečnú a pritom tak zaujímavú sopku Etnu. Sicília sopkám vďačí za veľa, pretože skoro celé východné pobrežie vzniklo činnosťou Etny. Jej dôsledky sú viditeľné všade. Etna je ešte stále činnou sopkou, ktorá sa nachádza na východnom pobreží Sicílie. Jej výška dosahuje 3 350 metrov a je najväčšou sopkou v Európe. Názov pochádza z rímskeho slove Aetna, prevzatého od Grékov, pre ktorých v antike bola objektom mytologických povier.

Etna je izolovaný kopec, ktorý leží približne 29 kilometrov od mesta Catania, ktoré bolo za stáročia sopkou viackrát zničené. Na upätí sopky nájdeme vinice, olivové, figové či citrusové sady. Vo vyššej polohe sú píniové háje a vrchol je úplne odlesnený, je pokrytý len lávovými prúdmi a vulkanickým popolom. Sopku je ťažko klasifikovať, pretože nesie znaky štítových sopiek, ale aj stratovulkánu. Nejasná je tiež príčina vulkanickej činnosti Etny, lebo vulkanizmus Etny nesúvisí priamo so žiadnou subdukčnou tónou, riftovou ani s vulkanizmom horúcich škvŕn. Mechanizmov objasňujúcich pôvod vulkanizmu je niekoľko:

· asymetrický riftový systém medzi Maltsko-sicílskym blokom a panvou Iónskeho mora;
· spätný posun litosferickej dosky v subdukčnej zóne pod Tyrrhénskym morom;
· priesečník veľkých zlomových systémov (Maltský zlomový systém a zlomová zóna Messine - Giardini);
· napätie spôsobené rozťahovaním Sicílsko-Kalábrijskej riftovej zóny.

Pol milióna rokov dozadu sa datujú počiatky sopečnej činnosti emisiami tholeitických magiem v morskom a potom pobrežnom prostredí severne od Catanie. Vývoj ďalej pokračoval pred 300 000 rokmi etapou tholeitických erupcií na juhozápadnej časti sopky. Približne pred 35 000-15 000 rokmi boli erupcie sopky veľmi silné a explozívne, popol z týchto erupcií našli až v Ríme, ktorý sa nachádza 800 kilometrov od Etny. Etna má väčšinou pokojné erupcie, ale občas sa vyskytnú aj s katastrofickými následkami. V marci roku 1669 bola posledná katastrofická erupcia. Samostatnému výbuchu predchádzali silné zemetrasenia a potom sa otvorila veľká trhlina a lávové prúdy zničili mestečko Nicolosi a ďalšie mestečká a dediny v jej blízkosti. Neskôr tieto prúdy lávy prenikli až ku Catanii, ktorú najprv ochránili hradby, ktoré ich odklonili do prístavu, ale nakoniec prúdy prenikli cez hradby a zničili časť mesta. Vyvrhnutá láva z tohto výbuchu mala približne 830 km2. V roku 1992 sa uskutočnili úspešné záchranné práce na odklonenie lávových prúdov smerujúcich na niektoré mestá v okolí sopky. Naposledy sa sopka ozvala v rokoch 2002-2003, keď vyprodukovala veľké mračná popola a prachu, ktoré bolo vidieť až na druhej strane Stredozemného mora a tiež z vesmíru.
Keď sa rozhodnete navštíviť Etnu, tak najprv prejdete množstvo malých malebných dediniek a potom začnete pomaličky stúpať po serpentínach. Zeleň sa začne vytrácať a objaví sa namiesto nej stuhnutá rieka lávy. K vrcholu sopky sa dá dostať len terénnym autom, pretože pri poslednom výbuchu bola zničená aj lanovka smerujúca k vrcholu. Výstup k hlavnému kráteru sopky stojí skutočne zato. Keďže je sopka aktívna, valia sa z nej husté kúdoly sírovodíka, ktoré sfarbujú okolie na žlto, usadeninami síry. Takýto výlet je proste neopísateľným zážitkom a určite si ho zapamätáte navždy.
 
5.2  Návštevnosť
Sicíliu ročne navštívi veľké množstvo turistov z rôznych kútov sveta. Od Európanov až po Američanov. A Sicília im má aj čo ponúknuť. Môžu si užívať či pri vode na krásnych piesočnatých plážach alebo radšej pri prechádzkach malebnými mestečkami plnými pamiatok. Vďaka svojmu podnebiu sa sem môžete vybrať od skorej jari až do neskorej jesene a vždy si tu nájdete to svoje, po čom túžite a čo vás láka. Je to skutočne jedinečný ostrov plný slnka, dobrodružstva, zábavy, vzrušenia, romantiky, obchodov. Pri nakupovaní si treba dávať pozor na falošný tovar, hlavne čo sa týka šperkov, ale aj napriek tomu majú veľmi kvalitné a známe značky po celom svete.
 
6 Mafia
6.1  História
Sicília nie je len slnko a história, ale aj mafia. Vznikla vtedy, keď rímski úradníci na Sicílii zaviedli nespravodlivý daňový systém, kvôli ktorému sa moc začala deliť medzi oficiálnu štátnu moc a tajnú organizáciu, ktorú poznáme ako mafia. Ale historici sa nevedia dohodnúť na pôvode slova mafia. Niektorí tvrdia, že je to skratka zo slov „Morte Alla Francia, Italia Anela“, čo v preklade znamená „Smrť Francúzsku, to je želanie Talianska“. Iní sú názoru, že je to odvodené od organizácie združených šľachticov alebo je to len skomolené slovo toskánskeho, arabského či francúzskeho pôvodu. V minulosti si mafia ukladala dane a bola veľmi efektívna v ich vymáhaní. Jednalo sa o „poplatky za ochranu“. Baróni pravidelne platili a vtedy mali pokoj od roľníkov, ktorí sa domáhali svojej pôdy. Aj oni platili „ochranu“ a kto nezaplatil na čas, zistil, že mu niekto zničil úrodu alebo zabil zvieratá.

Pravidlo omerta znamenajúce česť alebo mužnosť. Je spojená s mafiou od začiatku jej existencie a trvá dodnes. Kódexom mafie bola stále je „Kto nemlčí, zomrie“. Činy spáchané voči mafii boli kruto potrestané. Najskôr prišla len tvrdá výstraha vo forme napríklad mŕtveho psa s odseknutou hlavou. Po výstrahe nasledoval samotný trest, ktorý vykonávali strelci. Hovorilo sa im aj picciotto – maličký. Picciotto vzali klasickú mafiánsku zbraň a vykonali rozsudok. Omerta ich chránila a strelci mohli svoju obeť zabiť aj na rušnej ulici uprostred mesta a nikto si nič nevšimol. Okrem pravidla omerta je mafia založená na ďalších princípoch a to už od svojho počiatku až po dnešok. Každý člen mafiánskej rodiny musí byť úplne oddaný svojmu šéfovi, musí poskytnúť pomoc a musí pomstiť akýkoľvek útok na člena rodiny, pretože útok na jednotlivca je útok na všetkých. Mafiánskym ženám katolícka cirkev vštepuje sexuálnu morálku, poslušnosť a rešpekt voči mužom.
 
6.2  Mafiánske hodnosti
· Šéf šéfov (capo de tuti cipi)
· Poradca, radca rodiny (consigliere)
· Zástupca šéfa (capo bastone)
· Finančný poradca (contabile)
· Šéf jednotky(caporegime)
· Bežný člen rodiny (sgarrista)
· Strelec (picciotto)
 
6.3  Súčasnosť
Mafia alebo ctihodná spoločnosť bola za vlády bossa Cala, ktorý využil Američanov k svojmu obohateniu čím sa Sicília stala strediskom čierneho obchodu s americkým tovarom v Stredomorí. Ale po smrti vplyvného muža bossa Cala nastal koniec „čestných mužov“ a „kódexu cti“, ak sa pred tým o niečom takom dalo hovoriť. Neskôr mafia po vojne získala veľký vplyv v stavebníctve, pretože asi nepriamo, ale vybudovala niektoré najväčšie sicílske hotely. Dnešná mafia už nie je taká ako bola v minulosti. A už tu nehrozí také nebezpečenstvo ako dakedy, pretože je atmosféra o niečo pokojnejšia. Ale predsa sa tu ešte kuriózne situácie vyskytnú. Môže sa vám aj dnes ešte stále stať, že budete svedkami toho, keď v krátkej chvíli z ničoho nič sa spustia policajné sirény a ulica sa zaplní karabiniermi. Ale už to nie je také ako kedysi. Posledný vážnejší prípad mafie sa v Palerme vyskytol v máji 1992, keď mafia odstránila svojho najväčšieho hlavného nepriateľa - prokurátora Giovanniho Falconeho a neskôr po usmrtení jeho, zabili aj kolegu Paola Borsellina. Dodnes ľudia nosia pred ich domy kvety a na ich počesť je pomenované aj letisko v Palerme. Mafia sa tu zrodila a sem aj patrí, aj keď veľa hlavných členov tejto organizácie už slnečný ostrov opustili a našli si lepšie miesta, napríklad Južná Amerika alebo USA.
 
Záver
Na záver môžem už len dodať, že Sicília ponúka z každého rožku trošku. Zaujme milovníkov exotického a dobrého jedla, zaujme historikov, ktorí sa môžu pokochať krásou dávnych časov, zaujme vulkanológov vďake Etne, zaujme milovníkov mafie, ktorej história je bohatá práve tu, na Sicílii. A zaujme aj obyčajného človeka, vždy slnečným počasím, prekrásnymi plážami a takisto výbornou stravou. A nesmieme zabudnúť ani na milovníkov vín, ktoré na slnečnej Sicílii chutí božsky a jeho správna vyzretosť len umocňuje príjemný pocit z dovolenky. A tak rozhodne, aspoň raz v živote treba navštíviť ostrov neďaleko Talianska. Kvôli pocitu, ktorý sa vám zaručene nepritrafí v žiadnej inej krajine. A ako bonus môžete získať krásne opálenie, ktoré vám spríjemní pobyt aj doma a vydrží aspoň pár týždňov po návrate. Je to vlastne taký malý bezplatný suvenír.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu