Praha

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 16.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 286 slov
Počet zobrazení: 6 957
Tlačení: 462
Uložení: 441

Praha
 
Úvod
Praha je jedným z najkrajších miest Európy. Má mnoho krásnych pamiatok, ktoré sa vám budem snažiť priblížiť. Vybrala som si ju preto, lebo vždy keď ju navštevujem očarí ma svojimi krásami a vždy spoznám niečo nové. Mám tú možnosť chodiť sem s rodinou približne dvakrát do roka. Naposledy som tu bola približne pre mesiacom. Odhalím vám jej krásy, i keď nie všetky, ale zúžim to na pár kultúrnych pamiatok a miest, ktorým budem venovať svoju pozornosť. Rada by som vám ukázala pamiatky, ktoré sa oplatí vidieť a mňa niečím zaujali. Praha má neskutočne veľa možností a chcela by som tu aj študovať. Jej historické centrum je nádherné a nie nadarmo je označovaná ako „stovežatá“, keďže sa tu nachádza viac ako 100 veží, čo je veľmi pozoruhodné. Je tu aj veľa nových budov a veľa zaujímavých architektonických stavieb a samozrejme veľa mostov cez Vltavu, z ktorej má mesto úplne inú perspektívu. Dúfam, že nadchnem aj iných ľudí natoľko, že sa odhodlajú toto krásne hlavné mesto Českej republiky navštíviť.

PSČ Praha

1 Praha
1.1 Súčasná Praha
Praha je hlavným a zároveň aj najväčším mestom Českej republiky a bývalým hlavným mestom Československa. Mesto leží v Stredočeskom kraji, na brehoch rieky Vltavy. Územie hlavného mesta Českej republiky bolo osídlené už v predhistorickej dobe, zhruba pred 7 000 rokmi. Osídľovanie pražskej kotliny sa začalo až v 6 storočí. Od 10. storočia sa na kopci na ľavom brehu Vltavy začal stavať známy Pražský hrad, ktorý je dnes jeden z najväčších hradov na svete. Ten sa stal sídlom českých kniežat, rímsko-nemeckých cisárov a kráľov, ktorí z Prahy urobili centrum celej ríše. Pod Pražským hradom začalo v 12. storočí vyrastať mesto. To stojí dodnes. Známa bola vláda Karola IV., za ktorého vlády v 14. storočí vzniklo mnoho staviteľských skvostov ako Hradčany, Katedrála sv. Víta, Karlov most a more ďalších. V súčasnosti sa Praha môže pokojne zaradiť medzi ďalšie významné európske metropoly.  

Praha je ekonomickým, dopravným a kultúrnym centrom krajiny. V roku 2000 bolo dokonca vyhlásené za hlavné mesto kultúry Európy. Svoje miesto tu má veľké množstvo kultúrnych a politických inštitúcií. Práve historické jadro mesta a mnohé pamiatky prilákajú ročne milióny turistov z krajín celého sveta, čo robí Prahu jedným z najnavštevovanejších miest Európy. Je sídlom veľkej časti štátnych inštitúcií a množstva ďalších organizácií a firiem. Sídli tu prezident republiky, vláda, ústredné štátne orgány a Vrchný súd. Okrem toho je Praha sídlom mnohých iných úradov, ako ústredných, tak aj územných samosprávnych celkov; sídli tu tiež ústredie väčšiny politických strán a centrály takmer všetkých cirkví, náboženských a iných združení s celorepublikovou pôsobnosťou registrovaných v ČR.

V súčasnosti sa rozkladá na území 496 štvorcových kilometrov a má 1,249.026 obyvateľov. Pražská metropolitná oblasť mala v roku 2004 (podľa Eurostatu) 1 964 750 obyvateľov.

1.1.1 Správne rozdelenie
Od 1. júla 2001 platí nasledujúce rozdelenie mesta - 57 mestských častí spravuje 22 správnych obvodov s rozšírenými kompetenciami. Nachádza sa tu 112 katastrálnych území hlavného mesta.

1.1.2 Názov a prívlastky
Od roku 1920 je oficiálnym názvom mesta Hlavné mesto Praha, predtým od roku 1784 Kráľovské hlavné mesto Praha. V iných jazykoch meno obyčajne znie Praga (latinčina, väčšina románskych a slovanských jazykov), Prag (nemčina) alebo Prague (angličtina a francúzština). Meno Praha sa tradične odvodzuje od slova prah. Historici zvyčajne tvrdia, že Praha je pomenovaná po riečnom prahu, ktorý sa nachádzal niekde na mieste dnešného Karlovho mosta. Cez tento brod prechádzali ľudia cez rieku. Pretože sa mesto začalo rozrastať práve nad týmto brodom, Praha je dopravnou križovatkou. Prívlastok Praha stovežatá zrejme prvýkrát použil historik Josef Hormayer začiatkom 19. storočia, tou dobou tieto veže spočítal matematik a filozof Bernard Bolzano a dospel k číslu 103 (bez vodární a súkromných domov).
 
2 Obyvateľstvo
Praha mala k 31.12.2009 1 249 026 obyvateľov. Je 14. najväčším mestom Európskej Únie. Kvôli práci do nej dochádza okolo 300 000 ľudí, prevažne zo Stredočeského kraja. Od polovice 90. rokov ju výrazne posilňujú národnostné menšiny. V Prahe podľa odhadov žije trvale alebo prechodne asi 50 000 Slovákov, 50 000 Ukrajincov, ďalších 20 000 ľudí z bývalého ZSSR (hlavne Rusi a Bielorusi), 10 000 obyvateľov z krajín bývalej Juhoslávie (predovšetkým Srbi a Chorváti) a  15 000 Vietnamcov. V meste je niekoľko rómskych komunít, predovšetkým v Libni, západnej časti Smíchova a na Žižkove. V Prahe je 6 sociálne vylúčených rómskych lokalít s odhadovaným počtom obyvateľov cez  9 000. Karlin má pravdepodobne najväčšiu ázijskú komunitu, ďalšími centrami Ázijcov sú Holešovice a Písnice. Väčšina Ukrajincov sú muži, ktorí prišli za prácou; mnohí z nich sa však už v Prahe natrvalo usadili. Slováci tvoria hlavne trvalé usadenie, študenti VŠ a ľudia, ktorí prišli krátkodobo či dlhodobo za prácou.

Praha má vysokú mieru počtu prisťahovaných i počtu vysťahovaných. Medzi prisťahovalcami je výrazne vysoký podiel cudzincov. Pražania sa najviac vysťahovávajú do Stredočeského kraja, konkrétne okresov Praha-východ a Praha-západ, kde vzniká metropolitná oblasť Prahy. Tá má približne 200 000 obyvateľov a neustále rastie. Je najrýchlejšie rastúcim miestom v ČR. V minulosti v Prahe žilo veľmi heterogénne obyvateľstvo - vedľa Čechov Nemci, Židia, v stredoveku a ranom novoveku aj Taliani. Architektonické pamiatky talianskeho pôvodu tvoria veľkú časť Malej Strany, židovského niekoľko budov, ktoré sa zachovali po asanácii Jozefova, ale aj synagógy mimo centrum mesta; Jubilejná synagóga na Novom Meste, synagóga na Smíchove a na Palmovce. Podľa sčítania pražského magistrátu z roku 2007 sa v meste pohybuje približne 2000 bezdomovcov. Takmer 50 z nich získalo v roku 2008 prácu na hlavný pracovný pomer vďaka pilotnému projektu centra sociálnych služieb.

3 Doprava
Praha je dopravnou križovatkou. Má rozsiahlu dopravnú infraštruktúru. Na západe je diaľnica do Plzne a Norimbergu, na východe zas diaľnica do Brna a Ostravy a na severe smerom na Ústí nad Labem a Nemecka a na západe smerom na Hradec Králové. Pražský železničný uzol je centrom diaľkovej i prímestskej osobnej dopravy. Dôležité železničné stanice: Praha-Hlavní nádraží, Praha-Holešovice, Praha-Smíchov a Masarykovo nádraží. Železnica zabezpečuje dopravu osôb medzi mestom a prímestskou oblasťou a z dvoch sídelných útvarov na juhovýchode mesta.

Letisko sa nachádza v Ruzyni v severozápadnej časti mesta a je po viedenskom letisku druhým najväčším v strednej Európe. V meste je aj prístav na rieke Vltava. Osobná vodná doprava má v Prahe prevažne rekreačný a turistický význam. Radotínský prístav umožňuje nákladnú dopravu po Vltave na labskú vodnú cestu, je využívaný sporadicky, najmä pre prepravu sypkých stavebných hmôt a rozmerných nákladov.

Mestskú hromadnú dopravu tvorí integrovaný dopravný systém. Základ tvorí Pražské metro (trate A, B, C), ktoré prepraví vyše milión cestujúcich denne a je zodpovedné za 43,2% výkonov pražskej hromadnej dopravy. Významné sú aj električky a doplnkovú funkciu majú početné autobusy. Miestne komunikácie prechádzajú postupným rozvojom a modernizáciou po celú dobu vývoja mesta. Hlavnými diaľkovými cestnými ťahmi sú diaľnice D1 (Brno, Ostrava), D5 (Plzeň), D8 (Ústí nad Labem), D11 (Hradec Králové).
Doprava v centre je regulovaná najmä systémom zón plateného státia, v okrajových častiach sú zriaďované parkovisko P + R. Okolo roku 2000 sa začala presadzovať koncepcia ucelenej mestskej siete cyklistických trás, na mnohých miestach sú budované chodníky pre cyklistov.
Metro Praha.

4 Historické centrum
Historické centrum mesta s jedinečnou panorámou Pražského hradu je pamiatkovou rezerváciou UNESCO. Mestská pamiatková rezervácia tu bola zriadená roku 1971 na ploche 8,22km2 a patrí do nej najmä Staré Město, Josefov, Malá Strana, Hradčany s Pražským hradom, Nové Město a Vyšehrad. Je to najrozsiahlejšia mestská pamiatková rezervácia v Európe. V meste je veľa národných kultúrnych pamiatok  a tisíce stavebných a umeleckých pamiatok.

4.1 Staré Mesto
Staré Mesto, po česky Staré Město, pôvodne Staré Město pražské, je historické mesto, mestská štvrť a katastrálne územie Prahy.  Obkolesuje štvrť Josefov. Nachádza sa tu známe staromestské námestie s radnicou, kde je jeden z najznámejších orlojov na svete. S Malou stranou je prepojené druhým najstarším mostom v Česku, Karlovým mostom.

4.2 Josefov

Josefov je mestská štvrť a najmenšie katastrálne územie Prahy obklopené Starým Mestom. Administratívne je celý Josefov súčasťou mestskej časti Praha 1. Do roku 1850 sa Josefov nazýval Židovské mesto. Predtým sa Židovskému mestu hovorilo Židovské geto. Z geta sa zachovalo málo stavieb, medzi nimi židovská radnica a šesť synagóg. Ďalšou pamiatkou, ktorá sa dochovala z dôb Židovského geta je Starý židovský cintorín.

4.3 Malá Strana

Malá Strana (pôvodne Menšie mesto Pražské) je historické mesto, mestská štvrť a katastrálne územie rozkladajúce sa v centre Prahy na ľavom brehu Vltavy. Je to jedna z najstarších a najpôsobivejších častí Prahy.
Na Malej Strane žilo mnoho význačných umelcov, vedcov i politikov (Jan Werich, Jozef Dobrovský, Joachim Barrande a i.), ďalší z rodákov – Jan Neruda – jej dokonca zasvätil svoje známe Malostranské poviedky, ktoré farbisto opisujú život v tejto štvrti v 19. storočí. Malá Strana obsahuje veľké množstvo pozoruhodných stavieb i ďalších zaujímavých miest – napr. oblasť Kampy s riečkou Čertovkou, Malostranské námestie s kostolom sv. Mikuláša, Maltézske námestie, Újezd s lanovou dráhou na Petřín, Štefánikovu hvezdáreň a Petřínsku rozhľadňu či veľký komplex záhrad (Kinského záhrada, Petřínske sady, Schönbornská záhrada, a i.). Práve vďaka nim a vrchu Petřín, ktorý ich zviditeľňuje, pôsobí Malá Strana ako zelená oáza uprostred mesta. Na Malej Strane v súčasnosti sídli Parlament ČR – Poslanecká snemovňa, senát, pre mimopražských poslancov potom poslanecká ubytovňa.

4.4 Hradčany

Hradčany sú historické mesto, katastrálne územie a mestská štvrť Prahy. Značnú časť štvrte zaberá Pražský hrad, jeden z najznámejších hradov Európy. Pražský hrad (obr.3) je hrad (de facto hradisko) v pražskej štvrti Hradčany, tradičné sídlo českých panovníkov, od roku 1918 prezidenta republiky. Postupnými prístavbami a úpravami vznikol z Hradu založeného v 9. storočí jeden z najväčších hradných komplexov na svete (podľa Guinessovej knihy rekordov je to svojimi rozmermi 570 m dĺžky a 130 m šírky najväčší hrad na svete). Často je považovaný za symbol mesta i Českej republiky. Súčasťou hradu je Katedrála svätého Víta, kde sú napríklad uložené české korunovačné klenoty alebo pochovaní mnohí českí vládcovia.

4.5 Nové Město

Nové Město je mestská štvrť a katastrálne územie Prahy na pravom brehu Vltavy s rozlohou 3,34 km². Pred vytvorením Kráľovského hlavného mesta Prahy to bolo mesto s názvom Nové město pražské.

4.6 Václavské námestie

Václavské námestie (obr.4) je hlavná pražská tepna, stredisko obchodného aj spoločenského života. Je to tradičné miesto demonštrácií, osláv a iných masových zhromaždení. Václavské námestie sa stalo najrušnejším pražským bulvárom. Nachádzajú sa tu drahé obchody, kancelárie, luxusné hotely, zmenárne, obchody so suvenírmi a darčekovými predmetmi, stánky rýchleho občerstvenia. Odvrátenou stranou dnešného námestia sú nočné podniky, prostitúcia a predaj drog. Na Václavskom námestí bola umiestnená  Myslbekova jazdecká socha sv. Václava pred budovu Národného múzea. Sv. Václav je v spoločnosti ďalších českých svätých patrónov: sv. Ludmila, sv. Anežka Česká, sv. Prokop a svatý Vojtěch. Podstavec vytvoril architekt Alois Dryák. Na podstavci je napísané: „Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, nedej zahynouti nám ni budoucím.“
 
5 Zaujímavé budovy
5.1 Tancujúci dom
Tancujúci dom (obr.5), inak tiež Ginger and Fred, dokončený roku 1996, stojí v Prahe na pravom brehu Vltavy na rohu Rašínovo nábrežia a Jiráskova námestia. Jedná sa o prvú stavbu špičkových svetových architektov, ktorá bola v hlavnom meste po zamatovej revolúcii realizovaná. Pomenovaný je podľa tvaru svojich dvoch nárožných veží, inšpirovaných slávnym medzivojnovým tanečným párom Fred Astaire a Ginger Rogersová. Tancujúci dom navrhol Vlado Milunić spolu s Frankom O. Gehrym, ktorého k projektu prizval investor. Interiéry kancelárií investora boli z časti zverené britskej Architektke českého pôvodu Eve Jiřičnej.

Jeho stavba rozpútala najrozsiahlejšiu verejnú diskusiu o architektúre v Prahe. Tancujúci dom dostal jedno z ocenení v kategórii dizajnu v ankete amerického Time. V českom časopise Architekt sa dostal medzi päť najvýznamnejších českých stavieb 90. rokov. V budove, ktorú financovala Nationale Niederlanden (dnes ING), sú kancelárie, luxusná kaviareň a reštaurácia. Prízemie a suterén, pôvodne určené ako predajné plochy, sú teraz využité ako viacúčelový prenajímateľný priestor. Prízemie je riešené ako veľkopriestor s prístupom od hlavnej recepcie a z vonku od nábrežia. Výrazným prvkom interiéru sú existujúce železobetónové V suteréne je konferenčná sála pre päťdesiat ľudí, oddeliteľná posuvnou stenou. Vonkajšia terasa je doplnená dubovú stenou, zvýrazňujúca jej oddelenie od priestoru vnútorného zázemia.

5.2 Žižkovská televízna veža
Žižkovská televizní věž (obr.6) alebo Žižkovský vysílač (Žižkovský vysielač) je jednou z dominánt Prahy a súčasne najvyššou stavbou v meste. Je vysoká 216 metrov a bola postavená v rokoch 1985 až 1992 podľa návrhu architektov Václava Aulického, Jiřího Kozáka a Alexe Béma. Leží na rozhraní Žižkova a Vinohradov. Patrí do medzinárodnej asociácie World Federation of Great Towers. Stavbu obklopovali spory, napríklad likvidácia časti žižkovského cintorína a strach z elektromagnetického zaťaženia okolia, ktoré však zvláštna komisia vyvrátila.

Základ stavby je umiestnený v hĺbke 15 metrov  pod povrchom a tvorí ju 4 metry silná železobetónová doska v priemere 30 metrov. Konštrukcia sa skladá z troch kruhových oceľových tubusov dosahujúcich spoločne výšky 134 metrov. Hlavný tubus, obsahujúci dva rýchlovýťahy, potom prechádza do anténneho nadstavca siahajúceho do výšky 216 metrov. V najvyššom bode má výchylku až 120cm.

Tubusy nesú tri kabíny. Vo výške 66 metrov sa nachádza prvá, v ktorej sa nachádzala reštaurácia s kaviarňou, ale od začiatku roku 2010 sa jej prevádza zastavila a je v rekonštrukcii. Vyhliadková kabína je vo výške 93 metrov. Najvyššia je kabína s vysielacou technikou, z ktorej vysielajú štyri televízne a šesť rozhlasových staníc. Sú tu vysielače mobilných operátorov a meria sa tu aj kvalita ovzdušia. Technické riešenie veže prinieslo niekoľko noviniek a patentov. V roku 2000 bolo na piliere umiestnené dielo Davida Černého s názvom "Miminka", ktoré znázorňuje batoľatá lezúce hore a dolu. Pretože dielo malo úspech, v roku 2001 bolo nainštalované natrvalo. Vo vysielači bol aj nakrútený film režiséra Jana Němca, "V žáru královské lásky".
 
Kultúra
Praha je kultúrnou metropolou celej Českej republiky, Európske mesto kultúry 2000. Pôsobia tu desiatky múzeí, galérií, divadiel, kín a najrôznejších kultúrnych inštitúcií. Pražský magistrát vynakladá na kultúru ročne stamiliónové sumy; spôsob prerozdeľovania finančných prostriedkov však v rokoch 2007-2008 ohrozil predovšetkým niektoré menšie divadlá, a stal sa tak predmetom ostrých sporov.

6.1 Pamätihodnosti
Praha vďaka svojej bohatej histórii patrí po kultúrnej stránke k najvýznamnejším mestám sveta a po Londýne, Paríži, Ríme, Madride a Berlíne je šiestym najnavštevovanejším mestom Európy. Neobyčajné množstvo a koncentrácia zachovaných architektonických pamiatok je okrem iného spôsobené relatívne minimálnym poškodením za druhej svetovej vojny (na rozdiel od mnohých iných európskych veľkomiest). Pražská pamiatková rezervácia (PPR) zahŕňa mestskej časti s najväčšou koncentráciou pamiatok. S rozlohou 8,66 km2 patrí medzi najväčšie rezervácie svojho druhu na svete. Na území Prahy je celkom 37 národných kultúrnych pamiatok (z toho 28 na území PPR).

6.2 Múzeá
·  Muzeum hlavního města Prahy
·  Národní muzeum
·  Národní galerie v Prahe
 
6.2.1 Národné múzeum
Národné múzeum je popredná česká muzeálne inštitúcie. Jedná sa o najväčšie múzeum Českej republiky sa zbierkami nesmiernej veľkosti. Zbierky tvoria hmotné doklady vývoja prírody, prehistórie a histórie českej i zahraničnej proveniencie, najmä v odboroch mineralógie, geológie, petrologie, paleontológie, hydrobiologie, mykológia, botanika, entomológia, zoológia, antropológia, prehistórie a protohistorie, stredoveké archeológie, klasickej archeológie, českých dejín , národopisu, numismatik vr. mimoeurópskej, dejín divadla, dejín telesnej výchovy a športu, praveku a staroveku Predného východu a Afriky, mimoeurópskej etnografia, ázijské kultúry, Muzikológia a knihoveda.
Národné múzeum tvorí päť odborných ústavov:
·  Prírodovedeckej múzeum
·  Historické múzeum
·  Knižnica Národného múzea
·  Náprstkovo múzeum ázijských, afrických a amerických kultúr - súčasť Národného múzea od roku 1932
·  Múzeum českej hudby - súčasť Národného múzea od roku 1984

6.3 Divadlo

Praha sa vyznačuje mimoriadnou koncentráciou malých i veľkých divadelných scén. Je ich tu možné napočítať skoro 90. V najvýznamnejšom Národnom divadle, ktorého novorenesančná budova na brehu Vltavy a výzdoba je symbolom slovenského vlastenectva 19. storočia, pôsobia stále súbory činohry, opery a baletu; tie vystupujú striedavo aj v klasicistickom Stavovskom divadle, v ktorom sa na konci 18. storočia uskutočnili premiéry Mozartových opier Don Giovanni a La Clemenza di Tito. Medzi činohernými scénami ďalej vyniká Divadlo na Vinohradoch. Prestížna hudobná scéna je pražská Štátna opera (pôvodne pražská nemecká scéna) a tiež Dvořákova sieň Rudolfina, sídla Slovenskej filharmónie. Svetovo známe je tiež divadlo Laterna magika. Medzi menšie scény patrí aj Divadlo Na zábradlí, Divadlo v Dlouhé, Dejvické divadlo či dnes už legendárny Semafor a divadlo Járy Cimrmana. Okrem toho má Praha množstvo muzikálových a zábavných divadiel (najväčšie z nich je Hudobné divadlo Karlín) a ďalších komerčných scén, ktoré sa zameriavajú napríklad na čierne divadlo a žijú predovšetkým z cestovného ruchu.

6.4 Hudba
Za návštevu stojí  Štátna opera a Česká filharmónia, ktorá sídli v Rudolfíne. Mesto má bohatú klubovú scénu, predovšetkým jazzové bary alebo hip-hopové, reggae kluby,... V Prahe každoročne vystúpia aj svetoznáme hviezdy ako napr. Madonna, Metallica či Rolling Stones.

6.5 Reštaurácie a kluby

V Prahe sú stovky reštaurácií, barov a je známa hlavne veľkým počtom svojich malých krčmičiek, ktoré ponúkajú kvalitné české pivo. Niektoré „hospúdky“ majú dokonca viac ako 600 rokov. Malá Strana, Staré Mesto alebo napríklad Žižkov, sú plné dobrých krčiem, z ktorých medzi najznámejšie určite patrí U Pinkasů, U Vejvodů, U Tigra, U Hrocha a ďalšie. Dokonca aj v malých krčmičkách je možné dobre sa najesť, objednať si typické české špeciality. Slávna je aj reštaurácia ktorá si varí vlastné pivo - U Fleků. Praha v posledných rokoch ponúka taktiež viac kvalitných reštaurácií, ktoré vedú skvelí šéfkuchári a úroveň gastronómie rok od roku vzrastá. Okrem toho je samozrejme možné najesť sa aj v rýchlych fastfoodoch. Svoje pobočky tu má McDonald, KFC,...Obľúbená je aj sieť fastfoodov s názvom Peneria, Bohemia Bagel alebo Bakeshop Praha. Praha si zachovala aj svoju slávnu kaviarenskú scénu. Dodnes je tu možné vidieť pôvodné kaviarne zo začiatku 20. storočia. Praha tiež každoročne na jar organizuje festival jedla - Prague Food Festival.

6.6 Nakupovanie a oddych
Praha je preplnená obchodmi. Stánky a „kšefty“ so suvenírmi je možné nájsť v celom centre. Najčastejším obchodným artiklom je české sklo, porcelán, keramika, polodrahokamy – český granát a odevy. Najviac obchodov sa nachádza od Václavského námestia až po Karlov most. V tejto časti mesta sú však obchody značne predražené.

V perifériách hlavného mesta sa nachádza veľké množstvo obchodných domov, hypermarketov a nákupných stredísk. Od centra Prahy je najmenej vzdialený obchodný dom Palladium a oproti nemu Kotva, Tesco na Národnej tříde a nákupné stredisko v mestskej časti Anděl. Zaujímavé a veľmi obľúbené sú aj Vianočné trhy na Staromestskom námestí. Určite by som odporučila pozrieť si aj Pražskú ZOO, ktorá sa nachádza v Prahe 7 a nájdete tam neskutočné množstvo zvierat. Pre oddych by som zvolila aquapark Aquapalace Praha, ktorý sa nachádza ešte pred vstupom do Prahy v Čestliciach.

6.7 Ubytovanie v Prahe
Praha má množstvo možností na ubytovanie, veľa z nich je v tesnej blízkosti od centra mesta. Hlavná sezóna zvyčajne trvá od apríla do októbra. Veľa návštevníkov prichádza tiež počas obdobia Nového roka. Ubytovanie si môžete zajednať aj priamo na mieste po príchode do Prahy, no rezervácie ubytovanie ešte pred príchodom do Prahy sú často lacnejšie. Dokonca aj počas sezóny môžete zohnať ubytovanie už približne od 350 Kč za osobu a noc. Sú to väčšinou internátne ubytovne mimo mesta.

Vlastná práca – Výsledky
Prahu som navštívila mnohokrát a posledná návšteva bola tiež niečím výnimočná. Nie všetky pamiatky, čo som tu uviedla som navštívila, ale určite ich niekedy navštívim. Na poslednej návšteve som náhodou narazila aj na Vysokú školu ekonomickú, ktorá ma zaujala svojou blízkosťou od centra. Tiež som videla aj Žižkovskú vežu a blízko nej som navštívila aj Akropolis, kde sa pravidelne konajú koncerty a divadlá a okúsila som aj  jeho reštauráciu. Samozrejme som  okoštovala aj výborné české pivká. Odporúčam zájsť do Hospody u Vejvodů a taktiež do reštaurácie Jizera na Václavskom námestí, ktorá je oproti iným na námestí pravdepodobne najlacnejšia. Samozrejme veľa času som strávila chodením po obchodoch, bohužiaľ som si ale nič na seba nekúpila, lebo som si nevedela vybrať. Boli sme tu len dva dni, takže sme ani nestihli, čo sme chceli. Nabudúce dúfam odhalíme ďalšie krásy Prahy a dúfam, že na to budeme mať viac ako dva dni.

Záver
Snažila som sa Prahu odprezentovať tak, aby sa účastníci nenudili. Priblížila som najkrajšie a najzaujímavejšie miesta z môjho pohľadu,  ktoré by ste mali určite všetci aspoň raz navštíviť. Vychutnať si spoločenský život a ísť sa sem zabaviť napríklad na nejaký koncert, alebo na poriadnu pražskú párty. Verím, že ste si z prezentácie niečo odniesli. Teraz už len dúfam, že som niekoho zaujala tak, že Prahu navštívi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu