Bali - exotický ostrov bohov a démonov

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 000 slov
Počet zobrazení: 4 730
Tlačení: 426
Uložení: 449
BALI - exotický ostrov bohov a démonov
 
ÚVOD
Kúsok neporušeného raja na zemi - takto by sa dali nazvať malebné ostrovy,
ktoré sa ako šnúra perál tiahnu vodami Indického oceánu.
Indonézia je miestom, kde sa môžete donekonečna prechádzať a vždy objavíte novú úchvatnú scenériu, pretože každý ostrovček ponúka svojim návštevníkom niečo iné. Je to jediná ázijská krajina, ktorej územie presahuje na južnú pologuľu.

Súostrovie Indonézie sa nachádza v Indickom oceáne a zahŕňa asi 17 000 ostrovov, z ktorých asi 6000 má názov a asi 3000 je obývaných.
 Ostrovy sú zoskupené do Veľkých Súnd (Sumatra, Jáva, Borneo, Sulawesi), Malých Súnd (Bali, Lombok, Sumbawa a i.), Molúk (Halmahera, Pulau, Morotai a i.) a západná časť Novej Guiney. Táto práca sa zaoberá informáciami o malom a pre niekoho veľmi málo poznanom ostrove BALI. Niekto ani presne nevie kde sa tento ostrov nachádza, ale myslím, že takmer každému je jasné, že ide o exotický ostrov s bohatou a zaujímavou kultúrou. Ja sa Vám pokúsim tieto poznatky priblížiť, pretože určite nie som jediná koho láka vedieť o ňom viac.  Dúfam, že Vás moja práca aspoň z časti zaujme. 

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE

Oficiálny názov: Bali
Politické zriadenie: republika 
Poloha: JV Ázia
Rozloha: 5 632 km2
Počet obyvaťeľov: 3 551 000 (2009)
Hustota zaľudnenia: 630,4 / km2
Jazyk: indonézsky (anglický, holandský, ale na ostrove Bali sa hovorí miestnym nárečím,
  ktoré je ale podobné ako oficiálny jazyk)
Mestá: hlavné mesto - Denpasar - nachádza v južnej časti ostrova. Má cez 400 000 ob.
  Ubud - kultúrne centrum ostrova, mesto výtvarníkov, galérií a
múzeií
  Kuta, Legian - plážové mestá, vhodné na oddych pre turistov
  Singaraja - pokojné mestečko na severe Bali
Administratívne členenie: 8 okresov (tzv.kabupaten), sú to: Badung, Bangla, Buleleng, Gianyar, Jembrana, Karangasem, Klungkung a provincia Tabanan
Medzi územné delenie patrí aj hlavné mesto Denpasar.
Mena: indonézska rupia
Náboženstvo: 95% hinduistické, 2% islamské, zbytok kresťania, budhisti
Hranice: S – Balijské more
J – Indický oceán
Z – Balijský prieliv, ostrov Jáva
V – Lombocký prieliv, ostrov Lombok
Bali sa súčasťou Indonézie stalo v roku 1950.

RELIÉF
Map of Indonesia
Bali has a set of volcanoes, many over 2000 meters, stretching in a chain across the center of the island from east to west.Na Bali sa nachádza mnoho sopiek. Najvyššia sopka AGUNG je súčasne aj najvyššou horou ostrova a je vysoká 3 142 m. Naposledy explodovala 17. 3. 1963 po 120tich rokoch relatívneho pokoja. Po výbuchu bol celý ostrov pokrytý popolom a na východe láva odrezala niekoľko oblastí. Cez 1 500 ľudí prišlo o život a zničených bolo cez 100 km2 ryžových polí. Je to posvätná hora balijských domorodcov. Ďalšou aktívnou sopkou je BATUR vysoká 1 717 metrov. V jej krátery sa dnes nachádza najväčšie balijské jazero Batur, ktoré leží v nadmorskej výške 1050 metrov. Bali je ostrov s nádhernými plážami a napríklad pláže ako Legian Sanur či Candidas majú úplne biely piesok.
Ostrov je obklopený koralovými útesmi.
Najväčšou  riekou je Sungi.

PRÍRODNÉ PODMIENKY
PODNEBIE
Bali má tropické monzúnové podnebie. The island is situated close to the equator, as a result it is always warm and there are only 2 seasons: the dry and the rainy season. Ostrov sa nachádza v blízkosti rovníka, v dôsledku čoho je tu vždy teplo a striedajú sa tu iba 2 obdobie: sucha a obdobie dažďov. Obdobie sucha, trvá od apríla do októbra a obdobie dažďov, ktoré začína v novembri a končí v marci. The average temperature is pretty much the same all year round.Priemerné teploty dosahujú cez deň 28 – 32. ˚ C a v noci 26 - 28˚ C. Vlhkosť vzduchu dosahuje až 80%. Althought there is a difference between daytime and nighttime temperature.Teplota morskej vody je v priebehu roka tiež pomerne konštantná, približne 28 ˚ C.
 
FAUNA A FLÓRA
Bali je veľmi úrodný ostrov. Kvalitnú pôdu bohatú na živiny zaisťujú sopky.
Nachádzajú sa tu jedinečné a pre Bali typické terasové ryžové polia. Pripomínajú skôr umelecké diela než úžitkové polia. Terasy sú umelo zavlažované. Úroda je 2 až 3 krát do roka.  Počas žatvy tu domorodci nepoužívajú žiadne kombajny. S kosákom v ruke, v neznesiteľnej horúčave zalepení od potu sa stihnú aj usmievať do kamier a objektívov turistov. Najdôležitejšou pestovanou plodinou je teda ryža. Ďalej sa tu pestujú kokosové a iné palmy. Dosť sa využíva aj bambus a to na stavbu domov, lešení či mostov. Posvätné sú dva druhy stromov - najvýznamnejším je BANYAN- rastie v chrámoch. Druhým je FRANGIPANI. Ten poskytuje nádherné kvety, ktorými sa zdobia tanečnice. Na Bali žije málo druhov zvierat. Najpočetnejšími sú opice, psi, spevavé vtáky. Neexistuje tu priemysel, hospodárstvo funguje len z turizmu a pestovania ryže.

KULTÚRA
NÁBOžENSTVO
Skoro 95% obyvateľstva je hinduistické. Balijský hinduizmus  sa líší od indického, ale uctieva tiež trojicu ŠIVA, BRAHNA a VIŠNU. Ďalej uctieva bohyňu smrti DURGU, bohyňu múdrosti SARAWATI, boha Slnka a ďalších. Okrem obradov je rada kultúrnych úkonov a objektov spoločná s väčšinou hinduistov: uctievanie niektorých posvätných zvierat, riek, slávenie sviatkov, uctievanie božstiev. Balijský hinduizmus je silno ovplyvnený budhizmom. Balijčania veria, že celý ostrov je obývaný nadprirodzenými bytosťami. Každý deň im prinášajú na zem či na oltár tzv. obete – sú to malé misky z palmových listov s ryžou, s kvetinami a s vonnými tyčinkami.

OSTROV BOHOV
Bali dostalo prívlastok „ostrov bohov“. Množstvo dobrých aj zlých bohov tiesni v údajne až 20 000 chrámoch. Vo väzniciach bývajú zvyčajne 3 chrámy – CHRÁM PREDKOV, CHRÁM OCHRANCOV a CHRÁM MŔTVYCH. Najdôležitejším a na najčestnejším miestom je Chrám predkov. Stojí čo najbližšie k horám. Chrám mŕtvych stojí čo najbližšie k moru. Balijčania považujú za najdôležitejších 9 chrámov a z nich ten naj sa volá PURA BESAKIH. Leží na úpätí Agungu. Pri hlavnom vchode dostanete sarong, bez ktorého vás nepustia na žiadne posvätné miesto. Je to väčší kus látky, opásaním ktorého vytvoríte sukňu. Sarong nosia rovnako muži aj ženy.

Najviac navštevovaný je morský chrám PURA TANAH LOT. Je efektne umiestený na skale v mori. Stále osídleným chrámom príslušníkov kráľovských rodín je PURA AGUNG a PURA ANYAR. Chrámov  je na Bali viac ako domov. Každá domácnosť má vlastný menší chrám, ktorý tvorí hlavnú časť obydlia a okolo ktorého sa točí celý život často rozvetvenej rodiny. Chrámy ožívajú len niekoľkokrát do roka. Inak sú opustené a tiché. Žiadna stavba na Bali nesmie byť vyššia ako kokosová palma.

POHREBNÉ SLÁVNOSTI – NGABEN
Fascinujúcim zážitkom sú pohrebné slávnosti – NGABEN, ktorými končí balijský život. Sú nákladné, hlučné, živé a nikto pri nich neplače. Často sa robia až niekoľko mesiacov po smrti človeka, keď rodina našetrí dosť peňazí. Duša mŕtveho vďaka zmätku, hluku a rámusu zostává v raji a nenájde cestu späť. Takto nebude rušiť pozostalých. Nosiči preto nosítka s mŕtvym trasú, otáčajú a bežia s nimi. Nakoniec je mŕtvy upálený.
Balijská kultúra má silu večnosti.

JEDLO A PITIE
Tradičným pitím podávaným na Bali je káva alebo čaj. Okrem toho majú Balijčania 3 tradičné alkoholické nápoje. Najpopulárnejším indonézskym pivom je BINTANG. Alkohol je drahší, malé pivo stojí rovnako ako jedlo v miestnej reštaurácii. Na ostrove vyrábajú vlastné víno, najpopulárnejším je HATTEN. Miestnym nápojom je ARAK, čistý 40%-ný  pálený alkohol. Robí sa aj kvasené ryžové víno, predávané v atraktívnych baleniach, jeho chuť natoľko príťažlivá však nie je.

Unikátne indonézske jedlá sú pražená ryža (nasi goreng) a pražené rezance (mie goreng), pridáva sa kuracie mäso (ayam), alebo morské raky (udang). Väčšina Balijčaniek vstane ráno okolo 5,6tej a pripraví ryžu, kávu a ďalšie pokrmy na celý deň. Varenie sa počas dňa koná len raz. Raňajky sa vo väčšine prípadov skladajú iba z kávy a z vyprážaných banánov alebo ryže. Some will eat small portions of rice with vegetables, often bought in a nearby warun  Niektorí jedia malé porcie ryže so zeleninou. Hlavné jedlo dňa je okolo 11tej a večera medzi 17-19tou.

Každodenné jedlá sa skladajú z ryže, jeden alebo dva zeleninové pokrmy, Sambala, búrske oriešky, strúhaný kokos s kurkumou a korením, a možno malý kus vyprážané ryby. Usually the same meal is eaten several times, and in general there is not much variation from day to day. Obvykle rovnaké jedlo sa konzumuje niekoľkokrát, a vo všeobecnosti nie je veľká zmena zo dňa na deň. Dosť nezvyčajné pre rodinu je jedávať spolu. Niektorí Balijčania sa živia len rybami, ktoré si sami ulovia! Jedná sa konkrétne o veľryby. Keď sa posádke podarí po namáhavom boji uloviť veľrybu, celá dedina má o jedlo na najbližšie týždne postarané.

UMENIE
Obyvatelia Bali milujú umenie. Vytvárajú krásne tanečné masky, drevené sochy démonov aj krásne suveníry. Veľkú zásluhu na uchovávaní týchto tradícií má bývalá kráľovská rodina, jej členovia aj dnes stále dohliadajú na dodržiavanie zvykov a obradov. Na Bali sa nachádza obrovské množstvo múzeí, galérií a ateliérov miestnych umelcov. Mnohí z nich pochádzajú z Európy.

TANEC DÉMONOV
V dobe, keď víťazí čierna mágia, musí nastúpiť mýtická postava, ktorá očistí svet od zla. To je BARONG – odveký súboj zla a dobra vyjadrený na pódiu balijským tancom. Tance sa usporadúvajú hlavne pre turistov, ale sú  súčasťou miestnych tradícií. Najzaujímavejší z nich je asi "kecak", ktorý je neopísateľným divadlom. Turisti tento tanec nazývajú „Opičí“, pretože pohyby tanečníkov pripomínajú opičie pohyby. Niekoľko desiatok mužov od mladíkov až po starcov sedí v kruhu a sprevádzajú hlavných tanečníkov a tanečnice v pestrých odevoch pohybom ruky a rytmickými výkrikmi "čak-čak", podľa ktorých zrejme tanec získal svoje meno.

SVIATKY
Balijčania majú 2 tradičné kalendáre. Saka, má 355 dní a druhý, úzasne komplikovaný, wuku, má 210 dní.

NYEPI
Jeden z najväčších balijských sviatkov je NYEPI - Nový rok. Slávi sa v marci. Noc pred Nyepi je dosť vyburcujúci. Je čas očisty a vyháňania zlých duchov. Všade dávajú obetné dary (dokonca na križovatkách ciest) a pred bránami svojich domovov si robia oheň. Odháňajú si zlých duchov bubnami, petardami a činelmi, proste zvukmi vysokého a hrubého tónu a hluku do prasknutia ušných bubienkov. Na deň Nyepi je všade ticho, až príliš ticho, vôbec sa nepremáva doprava a ulice sú prázdne. Robia to naschvál, aby presvedčili zlých duchov, že Bali je kompletne ľudoprázdne. Domáci ale aj všetci musia byť schovaní v domoch, žiadne lode ani lietadlá nesmú pristávať na ostrove a všetko je zatvorené.

GALUNGAN
Ďalším sviatkom je GALUNGAN - opakuje sa raz za 210 dní - taký dlhý je balijský rok. Je to sviatok symbolizujúci víťazstvo dobra (Dharmy) nad zlom (Adharma). Balijčania sú slávnostne oblečení, vyzdobujú domy, ozdobia sa maskami, spievajú, tancujú a oslavujú. Na Bali sa skrátka nudiť nebudete - kedykoľvek sem zavítate, určite sa bude konať nejaká miestna slávnosť, alebo budú aspoň vrcholiť jej prípravy, takže o nič neprídete.

NÁKUPY A TURIZMUS
V posledných rokoch stále viac  a viac turistov priťahuje na Bali i krásne priezračné more, dlhé pláže, ktoré sú dosiaľ málo zničené turistami, prepychové hotely a nádherná príroda. Turistický priemysel sa veľmi rýchlo rozvíja a dosiaľ predstavuje 30% celkových príjmu Bali. Aj na tomto ostrove ako v celej juhovýchodnej Ázii narazíte na očarujúco nízko ceny značkových výrobkov akými sú hodinky, alebo parfumy. Ak sa ich rozhodnete kúpiť, vedzte, že ide o napodobeniny a na tých je najcennejší obal. Hodinky môžu prestať po čase fungovať a parfumy budú dobré akurát na odháňanie komárov. Špecialitou sú desať- až pätnásťnásobne lacnejšie tenisky svetových značiek, ktoré sa vám rozpadnú už po pár dňoch.
Platiť sa dá naozaj všetkým možným. Na trhu môžete namiesto normálnych mincí použiť cukríky! Tie sú v Indonézii všeobecne uznávaným, voľne zameniteľným platidlom.

ZÁVER
V tejto práci som sa pokúsila aspoň z časti odokryť tajomstvá jedného z veľkého počtu ostrovov Indonézie. Mojím cieľom bolo priblížiť Vám balijskú kultúru a život na Bali. Taktiež vzbudiť záujem dozvedať sa o ňom v budúcnosti viac. Ostrov púta turistov aj nádhernými plážami s bielym, či naopak čiernym pieskom. Väčšina, čo ho navštívila však tvrdí, že samotný pobyt na plážach Bali nie je tým čo ich uchvátilo. Tvrdia, že takéto pláže možno navštíviť aj u nás v Európe. Oveľa zaujímavejší je vraj samotný život Balijčanov a možnosť sledovať a vyskúšať si aspoň časť z ich tradícií. Skrátka, stať sa aspoň na istý čas Balijčanom. Chce to však aj odhodlanie a pevné nervy pri spoznávaní cudzej kultúry, pretože nie vždy znamená iná kultúra lepšia kultúra. Tým chcem povedať, že niekomu nemusí byť práve takáto zmena príjemná, pretože na Bali či chcete či nechcete, určitými pravidlami sa riadiť musíte. Pravdaže, nie je to tak len tu, ale všade kde sa život domorodcov líši od toho nášho, slovenského. Verím však, že tak ako mňa, aj väčšinu z Vás láka spoznať „trochu iný kút sveta“. Predsa je to „kút“ na tej istej planéte, na našej Zemi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu