Taliansko

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 698 slov
Počet zobrazení: 13 812
Tlačení: 553
Uložení: 588

Taliansko

Taliansko leží na území južnej Európy na Apeninskom polostrove. K jeho územiu patria aj ostrovy Sicília, Sardínia, Elba, Capri a Ischia. Humanizmus, renesancia, barok má základ v Taliansku. Taliansko je republika s parlamentným a kabinetným systémom vlády. Hlavou štátu je prezident volený na 7 rokov.

Základná Charakteristika 

Základné údaje:
Hl. mesto: Rím
Štátna hymna: La Canzone degli Italiani
Rozloha: 301 270 km²
Obyvatelia:57 187 000
Vznik  17. marec 1861
Úradný jazyk: taliančina
Štátne zriadenie: republika
Susedné štáty: Francúzsko, Švajčiarsko, Rakúsko, Slovinsko, San Maríno, Vatikán
Mena: Euro
Náboženstvo: katolíci 90%, ostatné 10%
Veľké mestá: Miláno, Turín, PalermoVerona, Benátky
 

História
Po páde Rímskej ríše (476)- súčasťou byzantského cisárstva, neskôr územia Lombardov aj Frankov. V roku 755 vznikol v strednom Taliansku cirkevný štát, ktorý existoval do roku 1870. V roku 800 bolo územie súčasťou štátu Karola Veľkého a od roku 962 rímskonemeckej ríše. Do 18. storočia pretrvalo rozdrobenie krajiny na malé štátne útvary, z ktorých najväčšie boli Sicílske kráľovstvo, pápežský štát, Sardínske kráľovstvo, Toskánske vojvodstvo, Milánske vojvodstvo, Benátska republika a Janovská republika. V 18. storočí sa presadil vplyv rakúskych Habsburgovcov. V rokoch 1796 – 1815 sa Taliansko dostalo pod francúzsky vplyv. K Francúzsku boli prepojené rozsiahle časti krajiny (Turín, Janov, Rím). V rokoch 1860 - 1870 prebiehal proces politického a územného zjednotenia Talianska proti vplyvu Rakúska. Taliansko si vydobylo nezávislosť 17. marca 1861.
 
Povrch
je hornatý. Na severe sa vypínajú členité pásma Álp s najvyšším vrchom  Európy- Mont Blanc( 4810 m n. m.) s mnohými ľadovcami. Alpy sa zvažujú do Pádskej nížiny. Pádska nížina sa rozdeľuje na  štyri časti: Piemontská na západe, Lombardská v strede, Benátska na východe a Emiliánsku na juhu.
Vnútornú os polostrova tvoria Apeniny Apeniny sa delia: na severné (Ligúrske a Etruské), Rímske Apeniny (Abruzzy) a južné (Neapolské a Kalaberské).Ostrovy sú hornaté s činnými sopkami (napr. Etna, Stromboli a Vesuvio)
 
Podnebie
je prevažne subtropické stredomorské . Na severe v Pádskej nížine prechádza k miernemu s horúcim suchým letom a miernejšou zimou. V horách je drsné vysokohorské podnebie. Ročné zrážky dosahujú 1000 až 2000 mm.
 
Vodstvo
Taliansko obmývajú štyri moria: Ligúrske, Tyrrhenské, Iónske a Jadranské. Najdlhšie rieky tečú v Pádskej nížine do Jadranského mora: Pád a Adige,
na Apeninskom polostrove- Tibera a Arno. V podhorí Álp sú veľké ľadovcové jazerá, napr. Gardské, Maggiore, Como.
 
Rastlinstvo a živočíšstvo
Prevažuje tu stredomorská vegetácia (stále zelené krovinaté porasty = macchie), v horách výškové vegetačné stupne od listnatých, zmiešaných a ihličnatých lesov až po krovité a lúčne porasty nad hornou hranicou lesa. Taliansko má 19 národných parkov (napr. Gran Paradiso, Stelvio v Alpách) a radu ďalších chránených území. Chránené plochy Talianska tvoria dokopy 10% územia. V Alpách- alpský králik, prepelica, vyššie cicavce sú zastúpený srnčou zverou, kamzíkmi, chráneným medveďom hnedým a kozorožcom. V južnej časti zeme žijú v horách vlci a líšky. V Sardínii - daniely, muflóny a diviaci.
 
Poľnohospodárstvo
Poľnohospodársky sa využíva 55,6 % územia (orná pôda 40 %), zalesnené 22,6 %. Pestujú sa obilniny ( najviac pšenice a kukurice, tiež ryže), cukrová repa, zemiaky, olejniny, sója, vínna repa, olivy, citrusy a iné ovocie, zelenina.
Chovajú sa ovce, ošípané. Lov rýb.
 
Nerastné suroviny
Málo výdatné. Palivá a železná ruda sa dovážajú.
Ťaží sa :ortuť, bauxit, síra, zinok, stavebné suroviny (mramor), ropa, zemný plyn.
 
Priemysel
Taliansky priemysel sa sústreďuje v severnej časti krajiny. Pre Talianov je dôležitý dizajn a sú pyšní na svoje elegantné oblečenie, obuv a nábytok. Mnohé firmy sú malé ale výkonné. Taliansko nemá veľké zdroje nerastných surovín. Na výrobu áut, strojov a iných špičkových zariadení musí suroviny dovážať. Taliansko má rozvinutý priemysel: oceliarsky, chemický a textilný priemysel a výrobu automobilov. Taliansko vyrába autá: Ferrari, Fiat a Lamborghini.
 
Gastronómia
Talianska kuchyňa patrí nepochybne medzi najoriginálnejšie, najchutnejšie a najznámejšie kuchyne svetovej gastronómie. Čím idete južnejšie v Taliansku, tým je kultúra a gastronómia silnejšia a zvyky stále udržiavané z pokolenia na pokolenie. Predovšetkým preto lebo sever Talianska je ovplyvnený priemyslom, sídlami svetových obchodných značiek (Miláno) a pod.
Nepoužívajú sa žiadne náhrady v podobe zámeny paradajkovej šťavy za kečup či napr. parmezánu vymeneného za eidam. Medzi najznámejšie jedlá patrí pizza, špagety, penne a rôzne cestoviny.
 
Giro d'Italia
(často sa používa len skrátený názov „Giro“), doslova „Okružná jazda po Taliansku“, je etapový cyklistický pretek profesionálnych cyklistov, ktorý sa od roku 1909 konáva začiatkom mája v Taliansku. Zvyčajne trvajú tri týždne, ich dĺžka býva 2500-4000 km. Vznik pretekov Giro d'Italia bol inšpirovaný pretekmi Tour de France, ktoré vznikli o 6 rokov skôr vo Francúzsku. Prvá Giro začínala 13. mája 1909 v Miláne, mala 8 etáp a celkovú dĺžku 2448 kilometrov. Vedúci pretekár získa ružový dres.
 
Víza
Do 90 dní bez víz.
 
Bezpečnosť
Taliansko patrí medzi problémové oblasti. Bežné pouličné krádeže sú dennou skutočnosťou. Je dobré dbať na bezpečnosť vo zvýšenej miere. Je vhodné používať trezory a nebrať so sebou cenné predmety. Nie je možné nechať na pláži fotoaparát, kameru a podobné predmety.
 
Zdravotníctvo
Je na vysokej úrovni. Zdravotnícke služby nie sú bezplatné, preto je vhodné zabezpečiť si zdravotné poistenie.

Zaujímavé miesta CR 

Turistická sezóna

Od skorého leta do neskorej jesene. Do Talianska prichádzajú okrem plážových dovolenkárov aj cykloturisti, pre ktorých sa sezóna predlžuje od skorej jari do neskorej jesene.

RÍM

je hlavne mesto Talianska s počtom 2,5 mil. obyvateľov. Patri medzi najväčšie mesto z európskych miest s rozlohou 1290km2.  a regiónu Lazio. Nachádza sa na riekach Tiber a Aniene neďaleko pobrežia Tyrrhenského mora. Počas svojej asi 2 800 rokov dlhej existencie bol sídlom starovekého Ríma, neskôr pápežských štátov, Talianskeho kráľovstva a Talianskej republiky. Nazýva sa aj „večným mestom". Vatikán- sídlo rímskokatolíckej cirkvi a Pápeža.
 
Bazilika SV. Petra - Bazilika svätého Petra alebo Chrám svätého Petra (vo Vatikáne) je centrálny rímskokatolícky chrám Vatikánu. Charakteristický je veľkými rozmermi a renesančnou a najmä barokovou architektúrou. Z jeho balkóna sa každoročne prihovára všetkým veriacim pápež.
 
Koloseum (po taliansky Colosseo) sú ruiny veľkého amfiteátra v strede Ríma. V súčasnosti je to architektonická dominanta Ríma. Pôvodne sa nazývalo Flaviovský amfiteáter podľa dynastie, z ktorej pochádzali obaja jeho stavitelia. V súčasnosti sa z Kolosea zachovali iba ruiny, poškodenie zapríčinili zemetrasenia a rozkrádanie materiálu. Využívalo sa hlavne na boje gladiátorov, rekonštrukcie slávnych bitiek, popravy a dramatické predstavenia. Hry sa konali až 175 dní v roku. Okrem bojov gladiátorov zahŕňali a tzv. venationes - lov divých zvierat, resp. boj s nimi. Prvé hry trvali 100 dní. Väčšina zo 100 000 mužov, ktorí sa ich zúčastnili, zahynula, zabitých bolo okolo 5 000 zvierat.
 
Španielske schody - Sú známe najmä vďaka 135 schodom ku kostolu Trinit- dei Monti (v slovenčine tzv. Španielske schody), postaveným v 18. storočí, ktoré sú obľúbeným miestom stretávok Rimanov. Na schodoch sa často konajú modelingové prehliadky. Pôvod schodov sa datuje od roku 1660. Na námestí sa nachádza aj fontána s názvom Fontána della Barcaccia.
 
Fontana Di Trevi je najznámejšia fontána v Ríme. Je to tradičný cieľ turistov v Ríme. Jej najstaršia časť je pozostatkom akvaduktu, ktorý dal postaviť vojvodca Agrippa v roku 19 pred Kr. Fontána je ozdobená viacerými dokonale opracovanými sochami, jedna z nich predstavuje hojnosť a druhá zdravie. Nad nimi sa nachádzajú štyri ročné obdobia prinášajúce dary. K zaujímavým patrí aj panna, ktorá ukazuje vojakom prameň.

BENÁTKY

Znakom mesta sú vodné kanály plné motorových člnov a typické gondoly .
História siaha až do 5 st. kedy sa na neobývaný ostrov  stiahli obyvatelia blízkych osád pred nájazdmi barbarov. V centre nebudete počuť zvuk žiadneho automobilu pretože doprava patrí výhradne lodiam a vlastným nohám. Vodné taxíky nepatria k lacným záležitostiam. Sú tu najdrahšie taxíky v Európe. Gondolier si vezme cez 70 eur aj od zamilovanej dvojice.
Festival prebiehajúci vo februári začal v 11. storočí . Vtedy mesto žije.
Obyvateľstvo Benátok starne. Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nevyhovujúceho bývania a pracovným možnostiam sťahujú preč do moderných miest. V historickom centre bývajú trvalo alebo v čase turistickej sezóny najmä miestni umelci a remeselníci.
 
ALPY
Celkovo je pohorie Álp dlhé asi 1200 kilometrov a vo svojej zbierke má jedny z najvyšších európskych hôr. Talianska časť Álp je najrozmanitejšia. Vďaka svojej polohe v južnej časti alpského masívu ideálne lyžiarke a zjazdárke podmienky za slnečného počasia. Miestna klíma je i na horách príjemné prímorské. Alpské lyžovanie v Taliansku je čo do ceny lacnejšie než vo Francúzsku či Švajčiarsku, a to dokonca za zrovnateľnú kvalitu ubytovacích kapacít i zjazdových tratí. Talianske Alpy sú vyhľadávanejšie - poskytujú kvalitné zázemie pre lyžovanie.

Mont Blanc

Mont Blanc (4 810 m.n.m.) je najvyšším vrcholom Álp a nie je najvyšším vrcholom starého kontinentu ( Elbrus 5642 m n. m). Hora leží na francúzsko-talianskej hranici v masíve Mont Blanc- Savojské Alpy. Vrch je pokrytý mnohými ľadovcami, najväčší sa volá Mer de Glace.

Masívom Mont Blancu prechádza 11,6 km dlhý tunel, ktorého stavba začala v roku 1957 a bola dokončená v roku 1965. Spája mestá Chamonix (Francúzsko) a Courmayeur (Taliansko). Hora bola prvý krát zlezená 8. augusta 1786 Jacquesom Balmatom a Michelom Paccardom. Prvá žena, ktorá vystúpila na Mont Blanc, bola v roku 1808 Mária Paradisová.

PRÍMORSKÉ DESTINÁCIE

Kampánia

Je veľmi úrodná oblasť, ktorej súčasťou je sopka Vezuv, hlavné mesto Neapola a okrem pevniny k nej patria  svetoznáme ostrovy Ischia a Capri. Neapolský záliv je jedným z najnavštevovanejších miest Talianska. Kampánia je vyhlásená prekrásnym prírodným prostredím, nádherným členitým pobrežím a priezračným morom, ale aj veľmi cennými historickými pamiatkami.

V minulosti ju ovládali Gréci, Italikovia, Rimania, Normani, rody Hohenštafovcov a Anjouovcov, Španieli a Bourbonovci. Je obmývaná Tyrhénskym morom

Kalábria

Nachádza sa na juhu Talianska. Pobrežie už takmer dotýka Sicílie, na úpätí Apenín. Dejiny Kalábrie sú okrem Rimanov späté predovšetkým s Grékmi a Albáncami, ktorí tu dodnes obývajú niektoré oblasti a stále si udržujú svoj jazyk a obyčaje.

Sardínia

Sardínia- „Karibik Stredomoria“. Región Talianska ležiaci na rovnomennom ostrove a okolitých menších ostrovoch v Stredozemnom mori. Samotný ostrov Sardínia je druhým najväčším ostrovom Stredozemného mora po Sicílii.

Na ostrove sa hovorí po taliansky a po sardínsky. Sardínia patrí k najstaršie osídleným častiam Európy. Najstaršie archeologické pamiatky sú datované až do roku 1700 pred našim letopočtom. Pozostatkami sardínskej histórie sú nuraghi- vežové stavby z kameňa kužeľovitého tvaru.

Sicília

Najväčší ostrov v Stredozemnom mori. „Ostrovom Slnka“ hlavne vďaka subtropickému podnebiu s horúcimi letami a miernymi zimami. Symbolom Sicílie je stále činná sopka Etna.

Na ostrove je krásny výhľad na dymiaci vrchol sopky Etny, priezračné more, krásne piesočnaté pláže a zákutia s útesmi a historické pamiatky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu