Londýn - hlavné mesto Anglicka

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 23.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 899 slov
Počet zobrazení: 7 757
Tlačení: 443
Uložení: 475
Londýn - hlavné mesto Anglicka

Úvod
Londýn je fascinujúcim mixom ľudí a kultúr z celého sveta, sídlia v ňom inštitúcie, ktoré majú často rozhodujúci význam vo svete financií, politiky, kultúry, športu, či zábavného priemyslu.V Londýne je zaujímavé takmer všetko, veď stačí vymenovať iba zopár typicky londýnskych symbolov - jazda vľavo, vysoké taxíky, doubledeckery , červené poštové schránky a telefónne búdky, policajti na koňoch i bobíkovia v typických prilbách, výmena stráže … Londýn je taký veľký , veľkolepý a impozantný, že každá návšteva má silu prvého dojmu. V Londýne sa dá navštíviť a prežiť takmer všetko, čo môžu ponúknuť svetové veľkomestá - fascinujúca je ponuka múzeí a histórie vôbec, kultúra je zastúpená celým spektrom od serióznej po najextravagantnejšie súčasné výstrelky, a etnická ponuka sa tiež určite radí medzi najkomplexnejšiu na svete. Samostatnou časťou "kultúrneho" Londýna sú muzikály. Šport je zastúpený v absolútne vrcholnej podobe minimálne futbalom, veď tu sídlia kluby najvyššej futbalovej ligy FA Premier League. Ďalej sú tu veľmi obľúbené dostihy, konské aj psie, tenis, golf, rugby a kriket. Zábava je na uliciach, v metre, na špeciálnych miestach, ale vychýrené zóny zo zárukou sú Leicester Square, Piccadilly Circus a hlavne Covent Garden...Ešte ste toto nádherné mesto nenavštívili? Dovoľte, aby sme Vám ho priblížili.

1. Londýn
1.1 História Londýnu
Prvé zaznamenané meno mesta dnes známeho ako Londýn, bolo Londinium. Bola to vtedy osada, ktorú v roku 43 po Kristovi založili rímske légie cisára Claudia.Julius Caesar však prišiel do Británie už o 97 rokov skôr a prekročil rieku Temžu blízko neskoršieho Londýna. V tej dobe ale iba prišiel, videl a odišiel, nezanechajúc akékoľvek stopy osídlenia. Na začiatku 7. storočia prišla do Londýna kresťanská misia z Ríma. Bol založený prvý chrám Sv. Pavla – malý drevený kostolík – a mesto sa začalo obnovovať ako obchodný prístav. V roku 851 vtrhli do Londýna Vikingovia a zničili značnú časť mesta. V roku 886 sa kráľ Alfréd Veľký podľa legendy znovu zmocnil Londýna a vybudoval ho tak, že sa stal najväčším mestom kráľovstva a predstihol dokonca aj hlavné mesto Winchester. Skočíme až do 18. st.- V 18. storočí sa Británia, už zotavená z občianskej vojny, rozvinula v obchodnú a priemyselnú veľmoc. Londýn sa stal centrom bankovníctva a posilovala sa trieda kupcov a inteligencie. Stále trvajúca námorná prevaha položila základy britského impéria a parné stroje, prieplavy a železnica približovali začiatok priemyselnej revolúcie. Rastúca sebadôvera sa odrazila na honosných stavbách a elegantnej móde. Avšak v dôsledku preľudnenia miest sa podmienky najchudobnejších vrstiev obyvateľstva čím ďalej viac zhoršovali. Keď sa v roku 1837 stala princezná Viktória kráľovnou, mala iba 18 rokov. Británia zápasila s premenou poľnohospodárskej krajiny na najmocnejší priemyselný štát na svete.

V roku 1901 skončila vláda kráľovnej Viktórie, britská spoločnosť odhodila mnohé zábrany 19. storočia a nastúpila éra radosti a vzrušenia. Tú však prerušila prvá svetová vojna. Následné ekonomické problémy vyvrcholili veľkou hospodárskou krízou v 30. rokoch a priniesli biedu miliónom obyvateľov. Pravdepodobne najväčšia premena Londýna v posledných 100 rokoch bola spôsobená nemeckou Luftwaffe, ktorá bombardovala Londýn počas 2. svetovej vojny. Pri bombardovaní bolo zabitých viac ako 30 000 obyvateľov Londýna a zničených mnoho budov. Následná zástavba na vybombardovaných miestach v 50., 60. a 70. rokoch bola veľmi rozmanitá a viedla k výstavbe domov, ktorých novodobá architektúra sa často nehodí k štýlu pôvodných budov.
 
1.2 Dnešný Londýn
Moderný Londýn tvoria dve starobylé mestá Londýn a Westminster, ktoré sa zmenili na súčasnú metropolu, v ktorej žije asi 7,5 milióna obyvateľov na ploche väčšej ako 480 km2
Dnes sa pod pojmom „Londýn“ zvyčajne označuje zhluk miest známy ako Veľký Londýn(1,579 km²)ktorý je rozdelený na 32 správnych obvodov a londýnske City a samozrejme spomínaný Westminister, kde sídli väčšina obchodov a zábavných centier. V meste sídlia tiež vedenia najväčších britských priemyselných podnikov (okrem finančného sektoru) a vláda Spojeného kráľovstva. Londýnske City (v Londýne sa tiež môžeme stretnúť s názvom „Square mile“ - štvorcová míľa) je najväčšie bankové centrum na svete a hlavné obchodné centrum Európy. Vedenia viac ako 100 z 500 najväčších podnikov Európy sídlia práve v Londýne. Londýnsky devízový trh je najväčší na svete, s denným obratom prevyšujúcim 500 miliárd dolárov, čo je viac, ako keby sa spojili devízové trhy New Yorku a Tokia dohromady. Aj keď sú ulice City cez týždeň veľmi rušné, počas víkendu sú takmer ľudoprázdne, keďže tu nie sú takmer žiadni stáli obyvatelia. Londýn patrí k najviac navštevovaným mestám na svete. Turistické atrakcie sa nachádzajú najmä v centrálnom Londýne. Patrí medzi nich historické City; West End a jeho známe kiná, bary, kluby, obchody a reštaurácie; Westminster s Westminsterským opátstvom, Buckinghamský palác, Clarence House atď. Ďalej je to Vedecké múzeum, Prírodovedné múzeum, Britské múzeum, Národná galéria, galérie Tate Britain a Tate Modern, mosty London Bridge, Tower Bridge, hvezdáreň v Greenwichi a ďalšie zaujímavosti, ktorých počet sa zdá byť takmer nekonečný- ale o tom trochu neskor.
 
1.3 Štruktúra a členenie
1.3.1City of London

(angl. tiež Square Mile – štvorcová míľa) je hlavným finančným centrom Spojeného kráľovstva a jedným z najdôležitejších na svete. Je riadená Corporation of London, inštitúciou, ktorá má stredoveké korene a na jej čele je Lord Mayor of London (v slovenskom prostredí primátor). V City je samostatná policajná zložka City of London police. Pôvodnú dominantu Katedrálu sv. Pavla doplnili vysoké budovy kancelárii vrátane najvyšších Tower 42 (známa skôr ako NatWest Tower) a 30 St Mary Axe (ľudovo nazývaná Gherkin (angl. uhorka), postavená v roku 2003).
City má iba malé množstvo stálych obyvateľov (asi 7 000), ale počas dňa tu pracuje až 300 000 ľudí. V poslednej dobe sa finančné centrum stále viac presúva z City do Canary Wharf na východe Londýna.
 
1.3.2 West End
West End je považovaný za najpopulárnejší nákupný a zábavný obvod Londýna. Nachádza sa tu aj Trafalgar Square, jedna z najnavštevovanejších pamiatok Londýna. Oxford Street je jednou z najznámejších ulíc sveta pre nakupovanie módneho značkového oblečenia. Vybieha z Charing Cross Road na východe cez Oxford Circus, kde pretína Regent Street, do Marble Arch na západ. Sídli na nej veľké množstvo obchodných domov známych firiem (Selfridges, John Lewis a Marks and Spencer). Totenham Court Road smerujúca na sever z východného konca Oxford Street sa vyznačuje nadbytkom obchodov s hi-fi, počítačmi a inou elektronikou. Na juh od východnej časti Oxford Street sa rozkladá Soho, sieť malých uličiek plných reštaurácií, krčmičiek, menších obchodov a butikov, divadiel a kín, rovnako ako mediálnych, filmových, inzertných a postprodukčných firiem. Soho je tiež známe svojimi rušnými klubmi, barmi a gay komunitou. Piccadilly je známou dopravnou tepnou, ktorá vedie z Piccadilly Circus na východe k Hyde Park Corner na západe. V jej okolí nájdeme štvrť Mayfair a Green Park. Ďalšími dopravnými tepnami tejto časti mesta sú Regent Street a Bond Street.
 
1.3.3 Východný Londýn
Východný Londýn bol centrom metropolitnej priemyselnej oblasti a väčšina tohto územia je v súčasnosti výrazne prestavovaná ako časť Thames Gateway. Táto oblasť zohrala kľúčovú úlohu v úspešnej kandidatúre na usporiadanie Olympijských hier v roku 2012, a teraz prebieha výrazná obnova tohto územia pre zabezpečenie úspešného konania Olympiády. Je to už po druhýkrát v modernej histórii, keď je táto oblasť výrazne prestavovaná, po prvýkrát to bolo po náletoch nemeckého letectva v čase Druhej svetovej vojny.

1.3.4 East End

East End je najbližšie k pôvodnému londýnskemu prístavu a je oblasťou, kde sa najčastejšie usídľujú prisťahovalci prichádzajúci do prístavu. Boli to postupne prisťahovalecké vlny Francúzov, Hugenotov, Belgičanov, Židov a Pakistancov.

East End sa rozrastá z východnej časti City a zahrňuje tieto mestské časti – Whitechapel, Mile End, Bethnal Green, Hackney, Bow a Poplar. V tejto časti mesta sa nachádzajú mnohé zaujímavé miesta vrátane londýnskych trhovísk (Columbia Road Flower Market, Spitalfields Market, Brick Lane Market, Petticoat Lane Market) a niekoľko múzeí napríklad Geffrye Museum a Museum of Childhood v Bethnal Green. East End je oblasť s nejasnými hranicami. Je to miesto opradené legendami, sentimentom a Cockney. Vyskytuje sa tu organizovaný zločin a gangsteri. V East Ende nájdeme jednu z najchudobnejších oblastí Spojeného kráľovstva.
 
1.3.5 Docklands
Docklands, mestská časť na Isle of Dogs, prechádza od roku 1980 búrlivým rozvojom. V prvých rokoch od roku 1980 bolo obsadzovaných mnoho skladov vo Wappingu a používali sa ako umelecké dielne a lacné ubytovne. To neodvratne pritiahlo pozornosť vlastníkov nehnuteľností, ktorí sa tu postupne sťahovali. London Docklands Development Corporation (LDDC) bola založená v roku 1981 aby naštartovala proces využitia a zmeny tváre tejto oblasti. Najznámejším výsledkom je Canary Wharf, ktorého najznámejšou dominantou je 1 Canada Square kancelárska budova (ktorá je často nesprávne nazývaná Canary Wharf), najvyšší britský mrakodrap od roku 1991.

Masívny rozvoj počas posledných rokov priniesol výstavbu mnohých ďalších mrakodrapov a mnoho významných firiem (investičné bankovníctvo, advokátske kancelárie a pod.) sem prenieslo svoje centrály. Príkladom týchto firiem sú HBSC, Barclays rovnako ako európska centrála Citigroup.
Rozvoj tohto územia vyprovokoval vznik mnohých reštaurácií a nočných klubov, ktoré boli otvorené v priľahlých obchodných centrách rovnako ako otvorenie niekoľkých komplexov kín. Spojenie tejto oblasti s metrom a s ostatnými časťami mesta zaisťuje Docklands Light Railway (DLR). Na severe od Temže v okolí Limehouse Basin a smerom k Wapping, rovnako tak na juhu od Temže boli pôvodné lodenice a staré doky prebudované na byty s vysokým nájomným pre skupiny bankárov, vývojárov softvéru a iných profesií pracujúcich vo finančnom centre v okolí Docklands. Ďalej na východ v londýnskom predmestí Newhamje London City Airport a Excel Exhibition Centre.

1.3.6 Západný Londýn

Západný Londýn zahrňuje elegantné a nákladné rezidenčné oblasti ako Notting Hill, známej z filmu z roku 1999 s Hughom Grantom a Juliou Robertsovou. Vo vnútri tejto štvrti je aj známe antické trhovisko vPortobello Road. Kensington a Chelsea sú oblasti s najluxusnejším bývaním v Spojenom kráľovstve. Je tu aj uznávaná ulica Kings Road, stredisko nákupov a význačná dopravná tepna. Západným smerom pri White City, blízko Shepherd's Bush, je hlavné operačné centrum BBC, a ešte ďalej na západ na predmestí Hillingdon, leží letisko Heathrow. Juhozápadným smerom od tejto časti nájdeme predmestie Richmond upon Thames vrátane Richmondu a Twickenhamu. Tento kút Londýna je domovom Richmond Parku, najväčšieho londýnskeho parku a vo Twickenhame má sídlo ragbyová únia.
 
1.3.7 Južný Londýn
V južnom Londýne nájdeme tak odlišné časti ako Wimbledon (známy usporadúvaním veľkého tenisového turnaja), Bermondsey a Dulwich. Greenwich - ležiaci na brehoch Temže v miestach, kde táto rieka meandruje je známy parkom a je tiež sídlom Royal Greenwich Observatory. Brixton, Camberwell a Peckham sú domovom pre mnoho rodín imigrantov zo západnej Indie, ktorí sa do Spojeného kráľovstva prisťahovali v rokoch 1950, 1960 a 1970.
 
1.3.8 Severný Londýn
Severný Londýn zahrňuje napríklad predmestia Hampstead a Highgate, ktoré si uchovali vidiecky ráz. Severná časť je viac kopcovitá ako južná a z mnohých kopcov je nádherný rozhľad na mesto. Sú tu veľké parky vrátane Hampstead Heath s Parliament Hill známy výborným výhľadom na Londýn a Alexandra Park s Alexandra Palace. Mnoho oblastí má výrazné zastúpenie menšín napríklad Stamford Hill, v ktorom býva výrazná komunita ortodoxných židov, a Green Lanes v štvrti Harringay s výrazným zastúpením tureckej a gréckej menšiny. Islington, jedna z najbohatších oblastí severného Londýna je sídlom futbalového klubu Arsenal Londýn. Severný Londýn je aj sídlom ďalšieho známeho futbalového klubu Tottenham Hotspur, ktorého štadión je v blízkom Tottenhame.

1.4 Doprava
Výkonným orgánom riadenia londýnskeho dopravného systému je Transport for London (TfL). Sieť mestskej hromadnej dopravy je jedna z najrozsiahlejších na svete, Je jedným z najkomplexnejších dopravných systémov s 1 miliardou prepravených osôb metrom ročne.Londýn je známy vďaka svojim červeným poschodovým autobusom (doubledecker), ktoré sú v prevádzke od roku 1956. Dopravný systém Londýna obsahuje – London Underground (metro, zvyčajne označované pojmom tube); Bus (autobusová doprava); River Services (riečna doprava); Docklands Light Railway (DLR – spojenie Canary Wharf s ostatnými časťami Londýna); Croydon Tramlink (električka); National Rail (vlak) a Thameslink. Spojenie s ostatnými mestami Veľkej Británie a ostatnými mestami Európy a sveta je zabezpečené kvalitnou sieťou železníc, autobusových a leteckých liniek. Mesto Londýn ma 5 medzinarodných letísk, sú to Stansted, Luton, Gatwick, Heathrow a London city Airport (Londýnske letiská, Letisko London City Airport).

Londýnske metro (angl. London Underground, v hovorovej reči the Tube) je najstarší podzemný dopravný systém na svete. Prvý podzemný úsek bol odovzdaný do prevádzky už v druhej polovici 19. storočia, konkrétne v roku 1863. V súčasnosti má 12 liniek, metro obsluhuje 275 staníc a vyše 408 kilometrov liniek. Počas jedného dňa Londýnske metro prepraví 3,4 milióna cestujúcich. Ďalšou zvláštnosťou staníc londýnskeho metra je fráza Mind the Gap, slovensky: „Pozor na medzeru.“, ktorá sa používa od roku 1969 na to, aby varovala cestujúcich pred veľkou medzerou, ktorá sa nachádza medzi vlakom a zahnutým nástupišťom. Upozornenie sa nachádza namaľované na podlahe nástupištia. Fráza sa stala natoľko kultovou, že v súčasnosti ju možno nájsť na rôznych druhoch suvenírov, od tričiek cez spodnú bielizeň, šálky až po odznaky a magnetky na chladničku.

2.Kultúra
2.1 Šport
Londýn je miestom konania jedného z najväčších maratónov a masovou účasťou, Londýnskeho maratónu, uskutočnili sa tu Letné olympijské hry 1908 a 1948. V júni 2005 bol Londýn zvolený ako miesto usporiadania Letných olympijských hier 2012. Londýn tak bude prvé mesto, kde sa uskutočnia letné olympijské hry po tretíkrát. Najnavštevovanejším športom v Londýne je futbal a v Londýne sídli niekoľko popredných futbalových klubov- najvyššej futbalovej súťaži FA Premier League päť londýnskych klubov – Arsenal, Tottenham, Chelsea, Fulham a West Ham United. Londýn bol jedným s miest konania Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 1966 a Majstrovstiev Európy vo futbale v roku 1996 a finálových stretnutí oboch turnajov. Futbalový štadión vo Wembley – národný futbalový štadión, ktorý bol svedkom mnohých významných medzištátnych a klubových futbalových a ragby zápasov. Veľmi populárnym športom v Londýne je tiež ragby, ktorého priaznivci pochádzajú najmä zo stredných vrstiev spoločnosti zo severu a západu mesta. V Londýne sú  aj dve kriketová ihriská, All England Lawn Tennis and Croquet Club je miestom konania známeho tenisového turnaja vo Wimbledone na juhovýchode Londýna.
 
2.2 Médiá
Médiá Spojeného kráľovstva sú sústredené v Londýne. To sa občas prejavuje tým, že sa koncentrujú na londýnske témy viac, ako to zodpovedá ich významu. Všetky hlavné televízne spoločnosti majú svoje sídla v Londýne, vrátane BBC, čo je najrešpektovanejšia britská spravodajská a mediálna organizácia. Anglickému novinovému trhu dominujú celoštátne noviny a sídla všetkých novinových vydavateľstiev sú umiestnené v Londýne (výnimkou je Guardian, ktorého centrum je v Manchesteri, ale je redigovaný v Londýne). Londýn je strediskom britského filmového a televízneho odvetvia s veľkými štúdiami na západnom okraji mesta a postprodukčnými centrami v Soho. Londýn je jedno z dvoch najväčších miest sveta, spolu s New Yorkom, vydávajúcich anglické publikácie. Medzi globálne mediálne koncerny, ktoré majú sídlo v Londýne, patria vydavateľské skupiny ako napríklad Pearson, spravodajská agentúra Reuters a svetová dvojkareklamného odvetvia – WPP Group.

3. Pozoruhodné miesta
3.1 London Eye
(oficiálny názov British Airways London Eye, nazývané aj Millennium Wheel) je vyhliadkové koleso v Londýne a najväčšie vyhliadkové koleso na svete. Je vysoké 135 m a stojí na južom brehu rieky Temže, na South Bank, medzi Hungerford Bridge a Westminster Bridge, v obvode Lambeth. London Eye patrí k najnavštevovanejším turistickým atrakciám na svete.

3.2 Covent Garden
Covent Garden je okrsok v centrálnom Londýne vo východnej časti City of Westminster. Covent Garden je známa ako obchodné a zábavne centrum. Nachádza sa tu obrovská krytá tržnica a vstup doKráľovskej opery. V krčmách a na trhu v Covent Garden sa odohráva dej thrilleru Besnenie (Frenzy) režiséra Alfreda Hitchcocka z roku 1972. V roku 1977 sa na Neal Street nachádzal známy punkový klub The Roxy.
 
3.3 Piccadilly Circus
Slovo "circus" znamená "otvorený kruhový priestor, ktorý spája ulice".
Piccadilly Circus: srdce vnútorného mesta: všetky prúdy dopravy aj peších sa valia cez toto úzke námestie. Uprostred zmätku stojí socha Erosa, držiaceho v ruke luk a šíp, ktorý bol pôvodne anjelom lásky k blížnemu. Ale to je už dnes jedno, lebo každý návštevník Londýna sa musí aspoň raz postaviť na schody vedúce k nej. Námestie je známe najmä veľkými svetelnými reklamami a tiež sochou Erosa (správne The Angel of Christian Charity). Námestie obklopujú niektoré zaujímavé budovy, napríklad London Pavillion alebo Criterion Underground. Pod námestím je veľká stanica metra Piccadilly Circus Station. Námestie bolo postavené v roku 1819 ako koniec ulice Regent Street.
 
3.4 Leicester Square
Leicester Square je námestie v západnom Londýne. , na východ od Piccadilly Circusv obvodeWestminster.. V súčasnosti je Leicester Square jedno z najrušnejších námestí Londýna a centrom filmovej zábavy Veľkej Británie. V strede námestia sa nachádza malý park, uprostred ktorého stojí socha Williama Shakespeara, obklopeného deflínmi. V každom zo štyroch rohov parku je brána, pri ktorej stojí socha niektorej zo známych osobností britských dejín: Sir Isaac Newton (vedec); Sir Joshua Reynolds (prvý prezident Kráľovskej akadémie umení); John Hunter (lekár a priekopník chirurgie) a William Hogarth (maliar). Posledným prírastkom v parku je socha filmového herca a komika Charlieho Chaplina. Na námestí sa nachádza množstvo kín, čo z neho robí jedno z najväčších centier zábavy v Londýne. Takmer všetky britské filmové premiéry sa odohrávajú v jednom zo štyroch hlavných kín na Leicester Square-Odeon Leicester Square: dominuje východnej strane námestia. V roku 1999 tu bol inštalovaný prvý digitálný projektor v Európe. Sála má kapacitu 1700 mies.- pred kinom su taktiež umiestnene odtlačky rúk niektorých znamych hercov ako Arnold Schwarzeneger, Sean Connery a i.

3.5 Trafalgar Square
Trafalgarské námestie je námestie v centre Londýna, ktoré svojim názvom pripomína Bitku pri Trafalgare v roku 1805 a víťazstvo britského námorníctva v Napoleonských vojnách. Námestie pôvodne malo niesť meno kráľa Viliama IV. Od dôb Eduarda I. toto územie používalo sa ako kráľovské stajne. Okolo roku 1820 poveril princ Regent architekta Johna Nasha na obnovou tejto oblasti. 

Námestie tvorí rozsiahla centrálna plocha obklopená z troch strán cestnými komunikáciami. Na štvrtej strane sú schody, ktoré vedú do londýnskej National Gallery. V strede námestia stojí Nelsonov stĺp, obklopený fontánami a štyrmi bronzovými sochami levov. Traduje sa, že kov použitý na ich výrobu pochádza z diel francúzskych lodí. Na vrchole stojí socha admirála lorda Nelsona, ktorý velil britskému loďstvu v Bitke pri Trafalgare. V každom rohu námestia sa nachádzajú podstavce. Dva severné boli určené pre jazdecké sochy. Na troch z nich stoja sochy - Juraja IV., Henricha Havelocka a sira Charlesa Jamesa Napiera. Štvrtý podstavec na severozápadnej strane námestia bol určený pre sochu Williama IV., ale z nedostatku finančných zdrojov zostal podstavec prázdny.
 
3.6 Tower Bridge
Tower Bridge  je zdvihací most v Londýne nad riekou Temžou. Vedľa neho stojí pevnosť Tower, podľa ktorej dostal most meno. Najprv premosťoval Temžu len London Bridge. Na konci 19. storočia sa však Londýn rýchlo rozrastal a stavali sa ďalšie mosty, ale všetky západne od London Bridge, lebo v priestore na východ bol rušný prístav. Ľudí však bolo čoraz viac a čoskoro museli tisícky áut a chodcov putovať z mesta a doň cez London Bridge. Vybudovanie nového sa javilo ako nevyhnutnosť. Miestne úrady si však lámali hlavu, ako postaviť most po prúde rieky bez toho, aby sa narušil čulý dopravný ruch. Vo verejnej súťaži nakoniec zvíťazil projekt pohyblivého mosta, z dielne mestského architekta Horaca Jonesa a Johna Wolfa Barryho. Stavba mosta začala v roku 1886, trvala osem rokov a drelo na nej 432 stavebných robotníkov. Nebolo to vôbec jednoduché. Na dne rieky museli vztýčiť dva masívne piliere, ktoré podopreli železnú a oceľovú konštrukciu. V čase dokončenia sa Tower Bridge stal najväčším a najdômyselnejším zdvíhacím mostom na svete.  

3.7 Oxford Street
Oxford Street je jednou z hlavných dopravných tepien londýnskeho obvodu Westminster a jednou z najnámejších obchodných ulíc na svete. Okrem iného sa Oxford Street pretína aj s ďalším významnými londýnskymi ulicami ako napríklad Bond Street aRegent Street. Oxford Street je považovaná za jednu z najznámejších ulíc na nákupy. Je miestom, kde sa nachádzajú veľké obchodné centrá i veľa malých obchodíkov. Je to hlavná nákupná tepna v Londýne, i keď to nie je oblasť s najluxusnejším tovarom. Spoločne s Regent StreetBond Street a ďalšími menšími ulicami je súčasťou väčšiho obvodu so značnou koncentráciou obchodov a služieb.Pre väčšinu britských obchodných spoločností sú ich predajne na Oxford Street považovené za vlajkové lode firmy a tak sú často krát využívané na rôzne predvádzacie akcie. Každý rok na Vianoce je ulica ozdobená radou svietiacích reťazí. V polovici novembra vybraná celebrita zapne ozdobné svetlá. Táto udalosť býva každoročne veľmi sledovaná a je jednou z udalostí zimy. Svetla svietia na ulici až do 6. januára nasledujúceho roku.
 
3.8 Tower of London
Tower of London:Neďaleko Tower Bridge sa nachádza podstatne staršia atrakcia, a to obrovská pevnosť, ktorá sa do povedomia Londýnčanov pôvodne zapísala ako väzenie, neskôr ako sklad zbraní, mincovňa a dnes ako úschovňa kráľovských klenotov. Tieto kráľovské klenoty sa snažili ukradnúť ľudia už mnoho krát, ale sú veľmi dobre strážené. Možno aj preto, že ich hodnota je nevyčísliteľná. K Tower of London patria nezameniteľní strážcovia v tradičnej čierno-červenej uniforme a čierne havrany, o ktorých sa dodnes hovorí legenda: pokiaľ tu každodenne budú prilietať tieto havrany, dovtedy bude v Anglicku monarchia.
 
3.9 Westminsterský palác
Westminsterský palác je miestom, kde sa stretávajú obe komory britského parlamentu (Horná snemovňa – Snemovňa Lordov a Dolná snemovňa). Je to jedna z najväčších parlamentných budov na svete s 1 100 izbami, 100 schodiskami a viac ako troma kilometrami (dvoma míľami) chodieb. Po požiari v roku 1529 zostal zrenovovaný palác len sídlom oboch komôr parlamentu a súdu. Ďalší veľký požiar 16. októbra 1834 zničil takmer celý palác. Jediné časti, ktoré sa zachovali boli Westminsterská hala, Šperková veža, krypta Kaplnky Sv. Štefana (bývalá kráľovská kaplnka) a ambity (kryté chodby okolo nádvoria zámku). Po zrenovovaní sa dostal do takej podoby v akej ho môžeme vidieť dnes.
 
3.10 Big Ben
Bežne sa pod týmto menom chápe zvonica budovy parlamentu. V skutočnosti sa tak volá len 13,5 tony ťažký zvon, slávny po celom svete odbíjaním každej štvrťhodiny. Je symbolom Londýna. Od roku 1859 takmer nepretržite meria v Británii čas. Priemer štyroch ciferníkov je 5,5 metra, minútová ručička je dlhá 4,2 metra. Za takmer 150 rokov, odkedy sa hodiny na tejto veži spustili, sa to stalo len párkrát, že sa zastavili. Big Ben pritom sprevádza dlhoročná reputácia naprostej spoľahlivosti, ktorú sa napríklad nepodarilo zničiť ani nemeckej luftwaffe počas druhej svetovej vojny. Hodiny bezchybne odbíjali čas počas celej vojny.
 
3.11 Buckinghamský palác
Bol postavený v rokoch 1702-1705 pre vojvodu Buckinghamu a od roku 1837 tento impozantný zámok slúži ako londýnska rezidencia kráľovského rodu. Od roku 1993 si možno v lete pozrieť 18 zo 600 elegantných priestorov. Vyzbierané vstupné by malo slúžiť na rekonštrukciu Windsor Place, ktorý roku 1992 vyhorel. Výmenu stráže, Changing of the guards, sledujú davy zvedavcov (máj-august, každý deň o 11.30 hod). Počas tejto výmeny je na pár minút zastavená aj doprava.
 
3.12 Greenwich Park
je jedným z Kráľovských parkov v Londýne a zároveň aj najstarším z nich. Bol založený v roku 1433. Pôvodne sa park používal na polovačky na jelene a bol najväčšou plochou zelene v juhovýchodnom Londýne. Rozprestiera sa na ploche 183 akrov (17 ha). V severnej časti parku sa nachádza Národné námorné múzeum (angl.: National Maritime Museum) sídliace v bývalom Queen's House. V strede parku sa nachádza Kráľovské observatórium Greenwich (angl.: Royal Observatory Greenwich). Observatórium je umiestnené na vrchole kopca. Park môžme ďalej rozdeliť na dve výškovo odlišné časti. V spodnej časti sa nachádzajú ihriská pre deti a jazero na člnkovanie. V hornej časi parku sa nachádza rozsiahla kvetinová záhrada s rybníkom, ružová záhrada,kriketové ihrisko, tenisový kurt a hodobný pavilón. Nachádza sa tu aj Staroveký dub (angl.: Ancient Oak), ktorý sa spája s kráľovnou Alžbetou I.. Počas Letných olympijskych hier v roku 2012 sa má park stať miestom jazdeckých a bežeckých častí závodov päťbojárov.
 
3.13 Štadión Wembley
Štadión Wembley sa nachádza v londýnskej štvrti Brent. Často sa mu hovorí aj „Nový Štadión Wembley“, aby sa tak odlíšil od starého Wembley štadióna, ktorý stál na tomto mieste pred ním. Štadión vlastní Futbalová asociácia a má jediného nájomníka Anglický národný futbalový tím. Avšak štadión sa okrem futbalových zápasov využíva aj na usporadúvanie hudobných koncertov či iné športové udalosti. Štadión Wembley je najdrahším štadiónom aký bol kedy postavený, náklady dosahujú 798 miliónov libier. Kapacita štadióna je 90 000 ľudí pri zápasoch futbalu a rugby (75 000 na sedenie a 15 000 na státie) a od 68 400 do 72 000 pri atletických podujatiach. Je to druhý najväčší štadión v Európe a najväčší na svete, ktorý má všetky sedačky pod strechou.

Strecha štadióna má rozlohu 45 000 štvorcových metrov (11 akrov), z čoho 4 akre sa dajú vysunúť nad hraciu plochu vo výške 52 metrov (170 stôp). Oblúk s rozpätím 317 metrov (1 040 stôp) je svetovou najväčšou nepodopretou strešnou konštrukciou. Obvod štadióna je jeden kilometer. Na jeho stavbu bolo použitých 90 000 m³ betónu a 23 000 ton ocele. Povrch hracej plochy je trávnatý a jej rozmery sú o niečo užšie ako pri starom štadióne (105 metrov (115 yardov) na dĺžku a 68 metrov (75 yardov) na šírku). Na štadióne sú štyri najväčšie reštaurácie v Londýne, najväčšia banketová sála na svete pre 1 900 hostí, ale pozor, je tu aj najviac toaliet na svete – rovných 2 618. Okrem toho tu návštevníci nájdu aj 688 stánkov s občerstvením. 

Záver
Dali sme si za úlohu, priblížiť vám prostredníctvom tohto projektu aspoň niektoré z tvárí Londýna. Je však ťažké opísať v takej krátkej chvíli jeho rozmanitosť, malebnosť, spomenúť všetky miesta hodné návštevy, vykresliť jeho atmosféru...je toho naozaj veľa, dúfame že ste očarený  prostredníctvom tejto prezentácie a v blízkej budúcnosti sa veľmi radi pôjdete pozrieť do tohto naozaj zaujímavého mesta.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu