Havajské ostrovy

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 23.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 939 slov
Počet zobrazení: 7 567
Tlačení: 427
Uložení: 453
Havajské ostrovy
Havaj je päťdesiaty štát USA. Leží na Havajských ostrovoch v Tichom oceáne. Hlavné mesto je Honolulu, ktoré je zároveň aj najväčším. Leží na ostrove Oahu. (str. 3) Polynézania objavili ostrovy okolo roku 500 n.l. Prišli v niekoľkých vlnách a navštívili mnoho ostrovov. Žili popri pobreží a živili sa poľnohospodárstvom. Viedli kľudný život až do príchodu Tahiťanov, ktorí zaviedli prísne sociálne zriadenie. Pre "západný svet" objavil r. 1778 ostrovy kapitán James Cook, ktorý najskôr pristál na ostrovoch Kauai, Oahu a Maui. O rok neskôr zastavil na ostrove Big Island (Havaj) v zátoke Kealakekua Bay. Tu veľký objaviteľ našiel svoju smrť.
 
(str. 4) Opäť trošku faktov J. Rozloha, ktorá je asi polovicou Slovenska je 28 337 km2 a dala by sa rozdeliť na dve časti. Súš, ktorá tvorí takmer 59 % predstavuje 16 649 km2. Voda zaberá 11 672 km2. Podľa počtu obyvateľov sa radia na 42. miesto v Únií s počtom 1 211 537. Hustota ich radí na 13. miesto s okolo 43 obyvateľmi na km2. Členom USA sa stali ako poslední, 50. v poradí dňa 21.augusta 1959.
 
Ak sa niekedy na Havaj vydáte, tak si tam posuňte hodinky o 10 hodín dozadu oproti nášmu času. Najvyššie pohorie Havajských ostrovov sa nachádza na ostrove Havaj a je to sopka Mauna Loa s výškou 4 170 m. Sopkám sa budeme venovať neskôr osobitne, pretože tvoria dôležitú súčasť týchto nádherných ostrovov.
 
(str. 6) Havajské ostrovy sú súostrovia 19 koralových a sopečných ostrovov a 118 skál a útesov v Tichom oceáne. Rozkladajú sa približne medzi 19º a 29° severnej šírky. Najväčší a hlavný ostrov je Oahu. Medzi ďalšie ostrovy patria Big Island, Kauaii a Lanaii.
 
(str. 7) Súostrovie vzniklo sopečnou činnosťou nad oblasťou oslabeného zemského plášťa, v ktorom sa nachádza milióny rokov horúca škvrna (po anglicky hot spot) približne v hĺbke 52 kilometrov. Severozápadné ostrovy sú staršie, čo sa odráža aj na stupni erózie ich povrchu.
Ostrovy sa skladajú z čadičových láv, čo súvisí so zložením magmy v oblasti horúcej škvrny.
Delia sa na Severozápadné Havajské ostrovy (Záveterné ostrovy) a Juhovýchodné Havajské ostrovy (Náveterné ostrovy) - hlavné ostrovy, vrátane ostrova Havaj, plus menšie ostrovčeky.
 
Sopečná činnosť
(str. 10) V posledných 200 rokoch je aktívna vulkanická činnosť iba na ostrove Havaj a na podmorskej sopke Loihi, ktorá zatiaľ nevyrástla nad morskú hladinu.
 
Kilauea
(str. 11) Kilauea je aktívna sopka nachádzajúca sa na Havajských ostrovoch. Je jedným z piatich štítových vulkánov tvoriacich ostrov Havaj, ako najmladší z nich. Kilauea je v súčasnosti jeden z najaktívnejších vulkánov na svete, taktiež jeden z najnavštevovanejších.
 
V havajských legendách je označovaná za sídlo bohyne ohňa Pele. Boli po nej dokonca pomenované aj niektoré lávové formy: slzy Pele (utuhnuté lávové kvapky v tvare slzy) a vlasy Pele (dlhé krehké vlákna lávy vulkanického skla).
 
Prvé doložené erupcie pochádzajú z roku 1750, ale sopka eruptuje už dávnejšie (záznamy polynézskych legiend). Od roku 1983 sopka pravidelne eruptuje bazaltové lávy z vrcholovej kaldery, ktorá sa vytvorila približne pred 1500 rokmi, prípadne z riftovej zóny, pretínajúcej kalderu v smere východ – juhozápad, ktorá ju až k moru. Touto erupciou boli vytvorené lávové prúdy, ktoré pokryli oblasť stovky km2 a zmenili pobrežnú líniu. Erupcie sú veľmi pokojné, až na rok 1990, keď lávový prúd zničil mestá Kalpana a Kaimu. Sopka je relatívne mladá, 90 % povrchu je tvorených horninami mladšími ako 1000 rokov a 70 % horninami mladšími ako 600 rokov. Je to štítová sopka vysoká 1 222 m a posledný výbuch bol v roku 2007.
 
Mauna Loa
(str. 12) Mauna Loa (z hav. Dlhá hora) je najväčšia (čo sa týka objemu - cez 75 000 m3) činná sopka na svete. Od jej základne na morskom dne až po najvyšší bod meria približne 9 km a zaberá asi polovicu ostrova Havaj. 90 % jej povrchu tvoria bazaltové lávy mladšie ako 4 000 rokov. Erupcie sopky sú pokojné, charakterizujú ich neexplozívne výlevy nízkoviskóznych láv, čo sa odráža aj na tvare sopky - svahy s malým sklonom charakteristickým pre štítové sopky. Daný typ erupcie nesie aj pomenovanie - havajská erupcia.
Typom je to štítový vulkán a posledná erupcia bola zaznamenaná roku 1984. Výška nad morskou hladinou je 4 170 m.
 
Cestovný ruch
(str. 13) Na ostrove Oahu sa nachádza 48 udržiavaných pláží, mnohé s atrakciami. Neustály dozor plavčíkov zabezpečuje bezpečné kúpanie takmer po celý deň. 4 pláže majú vlastný bazén s delfínmi a možnosťou zaplávať si s nimi. Pravdepodobne najznámejšou plážou je Waikiki, rozkladajúca sa na ploche 1,5 km2.
 
(str. 14,15) Waikiki, to nie je len pláž, ale aj kúpele, golfové ihrisko a množstvo hotelov (80 hotelov/km2 – jedna z najväčších koncentrácií na svete). Popri pláži je niekoľko desiatok reštaurácií s rôznou ponukou domácich aj zahraničných jedál, niekoľko nočných klubov a barov a takzvané (str. 16,17) lu´au – zábava v typicky Havajskom oblečení spojená s výučbou domorodých tancov hula a opekačkou domácich prasiat.

HULA TANEC
Hula je tanec pôvodných havajských obyvateľov Polynézanov, ktorí tu žili. Používajú sa pri ňom pohyby rukami, ktoré symbolizujú prírodné aspekty. Je sprevádzaný piesňami či chválospevmi. Tradičným odevom ženských tanečníc bola PAU – krátka sukňa vyrobená z listov trávy a množstvo doplnkov ako náhrdelníky, čelenky, náramky a retiazky okolo členkov. Na prvý pohľad tanec vypadá jednotvárne a zdá sa byť jednoduchý, je potrebné len chytiť ten správny rytmus vlnenia v bokoch.
 
 Po výdatnej opekačke padne dobre niečím to zapiť a na to je vhodné (str.18) „mai tai“, nápojom z hnedého rumu, pomarančového curacaa, brandy a citrónovej a ananásovej šťavy. Názov tohto alkoholického coctailu v preklade znamená „dobré“. Vhodné miesta na stretnutie môžu byť rôzne zábavné show, ale aj divadlá či koncerty miestnych umelcov.
 
(str. 19) Samozrejme Havaj nie je len o kúpaní a plážach. Má aj bohatú históriu, čo dokumentujú dve múzeá. Dve botanické záhrady dokumentujú celú faunu Havaja v malom, takže ak sa vám nechce chodiť po džungli, stačí ak navštívite botanickú záhradu. V druhej sa nachádzajú expozície rastlín z celého sveta.
 
(str. 20) Havaj ponúka mnoho chodníkov, ktoré môžeme označiť ako historické pretože dokumentujú jeho objavenie (socha Jamesa Cooka), alebo môžete navštíviť prvý kamenný dom či (str. 21) dokonca prvý kostol (vľavo hore). Samozrejme nie je jediný a nachádza sa tu ďalších šesť kostolov (napr. svadobný vpravo hore, sobášna kaplnka vľavo dole, sv. Petra vpravo dole).
 
(str. 22) Unikátne miesto je známe ako „Kamehameha Akahi 'Aina Hanau“ (vpravo hore) v preklade rodisko kráľa Kamehameha „Veľkého Jediného“, ktorý v roku 1795 zjednotil Havajské ostrovy. Jeho socha (vpravo dole) sa nachádza dokonca aj na ďalších dvoch ostrovoch. Meno zjednotiteľa nesie dokonca aj skala (vľavo hore), ktorá vedie k jeho rodisku. Deň jeho narodenia je na Havaji štátny sviatok spojený s oslavami (vľavo dole).
 
(str. 23) Historický park Lapahaki rozkladajúci sa na 107 hektároch dokumentuje život pôvodných obyvateľov. Obrázky: uvítanie s nápisom, že pohyb po parku je voľný a môžete sa dotýkať čohokoľvek, samozrejme na vlastné riziko (vľavo hore), dom pôvodných obyvateľov (vpravo hore). Vyrezávaná socha zobrazujúca toho, čo získa takzvanú „kapu“, silu do bojov sa nachádza v národnom parku Pu'uhonua o Honaunau. Obrázok vpravo dole je z Kaloko-Honokohau národno-historického parku. Je to rozsiahly komplex s množstvom vykopávok, domovov pôvodných obyvateľov, jazier s unikátnymi rybami (vpravo dole) a takzvanou „holua“, niečo ako sánkovacou dráhou.
 
Ak sa vydáte z letiska na pláž Waiakea zrejme sa budete čudovať, prečo sú tam vysadené len banánovníky. Pri bližšej obhliadke zistíte, že sú tu tabule s dátumom narodení a úmrtí významných osobností, napríklad bývalého prezidenta USA F.D.Roosevelta či Richarda Nixona. Tieto stromy sa tam začali vysádzať už v roku 1934.
 
Na Havaji sa tiež nachádzajú rôzne jaskyne a dokonca, možno nečakane, aj paláce. (str. 24) Nepostavili si ich tam bohatí návštevníci, ale bývalí guvernéri.
 
(str. 25) Cesta z mestečka Kalapana sa vám môže zdať zvláštna. Nielen preto, že je trošku tmavšia a prašnejšia, ale tým, že tu nenájdete ani jeden výtlk. Nie, nie je to dobrou prácou cestárov. Túto cestu nemuseli stavať, vytvorila ju sama príroda pri výbuchu sopky. Láva pri stekaní dole kopcom zatvrdla, skamenela a čo je dôležité je lepším materiálom ako asfalt. Škoda, že na Slovensku nemáme sopky, aby vytvorili cesty, pretože našim cestárom to akosi trvá J.
 
(str. 26) Prekrásna sieť vodopádov vás tvorená ôsmimi nádhernými „kusmi“ je zážitok, ktorý sa oplatí vidieť.
 
Zaujímavosti
(str. 27) Patrónom Havaja je blahoslavený Jozef de Veuster, známy ako otec Damián alebo Otec malomocných, belgický katolícky misionár, ktorý tu v rokoch 1864-1889 pôsobil.
 
Narodil sa v malej dedinke Tremelo-Ninde 3. januára 1840 v sedliackej rodine ako siedme dieťa z ôsmich. Ešte pred skončením štúdií sa ponúkol, že pôjde so skupinou sestier a bratov z ich spoločnosti na misie na Havaj. Postupne sa sústredil na prácu medzi nakazenými malomocenstvom. Sám sa potom touto chorobou nakazil a zomrel. Je jednou z najváženejších osobností histórie Havaja a jeho socha v nadživotnej veľkosti stoja pred sídlom vlády Havaja.
 
(str. 28) V cestnej sieti Havaja existujú diaľnice H-1, H-2 a H-3, ktoré majú označenie „medzištátne“, napriek tomu, že Havaj so žiadnym iným štátom nesusedí.
 
(str. 29) Havajská abeceda má najmenej písmen na svete, len 12. Sú to A, E, I, O, U, H, K, L, M, N, P, W a takzvaná „okina“, niečo ako apostrof. Samohlásky môžu byť dlhé alebo krátke. Dlhé samohlásky sa zvyčajne píšu s vodorovnou čiarkou nad písmenom, alebo sa namiesto čiarky môže použiť strieška. Kombinácia „kiu“ sa vyslovuje ako „tiu“. Písmeno W sa vyslovuje ako „w“ alebo „v“ po a, ako „v“ po i alebo e a ako „w“ po o alebo u.
 
(str. 30) Havajské ostrovy sú nielen pre turistov a obyvateľov. Väčšinu roka slúži najmä najväčší ostrov Big Island (Havaj) ako prechodný domov filmárom. Veľa filmov sa natáčalo na tomto ostrove, nás však bude zaujímať seriál, ktorý sa chvíľu vysielal aj u nás. Bohužiaľ, my, verní fanúšikovia na Slovensku si ho musíme sťahovať z internetu, keďže sa u nás nevysiela. Možno ste niektorí uhádli, že hovorím o seriáli LOST alebo Nezvestní. Keďže na ostrove sa nachádzajú aj chrámy, nie všetky kulisy sem tvorcovia museli priviezť. Možno správne tušíte, že aj džungľa je skutočná J. Na konci každej epizódy sa objavuje poďakovanie ľuďom z Havaja a ich „duchovi Aloha“.
 
Aloha. Toto slovo v havajskom jazyku znamená podstatne viac ako „Dobrý deň“, „Dovidenia“ alebo „Láska“. Jeho hlbší význam je „Radostné (oha) rozdelenie sa (alo) o životnú energiu (ha) v tomto okamihu (alo). Písmená " A – l – o – h - a " napomáhajú priblížiť jeho význam:
 
A AKAHAI (ah kah hai´) -- Láskavosť vyjadrená nehou
L LOKAHI (loh´kah hee) -- Jednota vyjadrená harmóniou
O ´OLU´OLU (oh´loo oh´loo) -- Ochota vyjadrená radosťou
H HA ´AHA´A (hah´ah hah´ah) -- Pokora vyjadrená skromnosťou
A AHONUI (ah hoh nui´) -- Trpezlivosť vyjadrená vytrvalosťou
 
(str. 32,33) Venčeky:
VENIEC LEI (vľavo hore) – symbol priateľstva a vďačnosti, dostanete ho už pri prílete. Tradícia pletenia a darovania kvetinových venčekov je na Havajských ostrovoch známa už dávno. V minulosti plietli vence nielen z rôznych druhov kvetov, ale pridávali do nich aj mušle, sušené plody, semienka rastlín a listy. Boli symbolom a ozdobou bohov, polobohov a členov panovníckej rodiny. Neskôr sa darovávali tým, ktorí boli v spoločnosti najviac obľúbený. Bohaté vence sa vyrábajú na svadby, narodeniny a rôzne oslavy. Najčastejšie býva však darovaný na znak priateľstva.

Kvetmi sa zdobia ženy aj muži. Podľa toho na ktorej strane žena nosí kvet zapletený do účesu muž rozozná či je slobodná alebo vydatá.
MAILE LEI (vpravo hore) – je typický mužský venček. Býva súčasťou svadobného odevu ženícha. S pridaním bieleho voňavého kvetu symbolizuje prejav najväčšej vďačnosti a uznania.
HAKU LEI (vľavo dole) – nosí nevesta alebo ženy tancujúce hula tanec.
TAHITI GINGER LEI – je upletený z voňavých lístkov rastlinky ginger. Darúva sa ženám a nevestám ako výraz vďaky a úcty.
VANDA ORCHID LEI (vpravo dole) – je venček z bielych a ružových lístkov divoko kvitnúcej orchidei Vanda. Vyzdobujú ním interiér i exteriér domov, bazénov či slávnostné stoly.
ILIMA LEI – je venček svetložltej farby zmiešanej s čerešňovou – odzrkadľuje mýtický obraz dávnych čias a zvykov. TI LEI – je venček prinášajúci šťastie. Rastlinka Ti je prastará havajská rastlina s pevnými lístkami. Tento venček nosí väčšina domorodcov. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu