Kuba (Kubánska republika)

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 24.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 546 slov
Počet zobrazení: 5 281
Tlačení: 397
Uložení: 427

Kuba (Kubánska republika)

I . ÚVOD
Kuba to je Karibik, Hemingway, slnko, pláže, tyrkysovo modré more a cigary. Kuba je naozaj krásna – svieže zelené rastlinstvo, pestrofarebné vtáky, dlhé piesočnaté pláže, najmä pláž Varadero a horúce slnko po celé mesiace. Keď sa povie Kuba, mnohým sa vybavia dva prívlastky: „Perla Karibiku“ alebo „Ostrov Slobody“. S tým prvým prívlastkom budú určite všetci súhlasiť. Nazvať však túto krajinu „Ostrovom Slobody“ je viac ako diskutabilné, pretože zbedačenie národa, chudoba, hlad a negramotnosť sa dajú len veľmi ťažko spájať so životom, ktorý si predstavujeme pri slove sloboda.

Kurz kubánske konvertibilné peso (CUC) - Kuba

Kurz kubánske peso (CUP) - Kuba 

KUBÁNSKA REPUBLIKA (Répública de Cuba )
Žiarivé farby zvýrazňujú tradičné podoby karibskej architektúry, rovnako aj karibská hudba, literatúra, umenie i strava sú jedinečnou zmesou európskych a afrických vplyvov. Kuba sa spája aj s havanskými cigarami, rumovými koktejlami, rytmami salsy či pestrofarebnými kabaretmi. V najbližších minútach sa vám pokúsime priniesť veľa zaujímavých a dúfame, že aj nových poznatkov o Kube. Budeme ju študovať z rôznych smerov, a to:
· z historického – od objavenia ostrova Krištofom Kolumbom až po najčerstvejšie informácie
·  z geografického – teda polohu, klímu, vodstvo, flóru a faunu tohto exotického ostrova
·  pozrieme sa aj na HOSPODÁRSTVO - cez priemysel, poľnohospodárstvo a dopravu až po cestovný ruch
· povieme si tiež niečo o životnom štýle Kubáncov a na záver niekoľko perličiek z kubánskej kultúr
 

II.  VŠEOBECNÉ ÚDAJE
 
miestny názov- dlhý: Répública de Cuba ( Kubánska republika )
  krátky: Cuba ( Kuba )
štátne zriadenie: socialistická republika
prezident: Raúl Castro od roku 2008, pred ním dlhý čas
  Fidel Castro
hlavné mesto: Havana
najväčšie mesto: Havana  KUBÁNSKA VLAJKA
 
rozloha: 110 860 km štvorcových
geografická poloha: ostrov vo Veľkých Antilách, na rozhraní Karibského mora a Severného Atlantiku
správne členenie: 14 provincii a 1 osobitný obvod 
susedia: Bahamy, USA, Haiti, Jamajka, Kajmanie ostrovy, Mexiko
úradný jazyk: španielčina
mena: kubánske peso
národná hymna: La Bayanesa, ktorú zložil Perucho Figueredo   KUBÁNSKY ZNAK
 
počet obyvateľov: 11 394 043 ob.
hustota zaľudnenia: 99,4 ob./km štvorcových
priemerná dĺžka života: 76 rokov 
nezamestnanosť:1,9%
dojčenská úmrtnosť: 6,4 promile
rasové zloženie: mulati 51%
belosi 37%
černosi 11%  MAPA KUBÁNSKEJ REPUBLIKY
iné 1%  
náboženstvo: katolíci 79%  ateisti 7%
  protestanti 3%  iné 4%
  židia 5% 
  spirituálne kulty 2%

III. HISTÓRIA
Z pôvodného indiánskeho názvu ostrova, Cubagua ( nálezisko zlata ), bolo odvodené aj jeho dnešné meno - Kuba. Pôvodné obyvateľstvo Kuby tvorili Indiáni - Siboneyovia a Guanatabeyovia, a od 5. – 10. storočia Taínovia, ktorí boli najvyspelejšou skupinou obyvateľov. Dostali sa sem z južnej Ameriky a Floridy. Na základe doterajších výskumov sa usudzuje, že ich kultúra bola na úrovni mladšej doby kamennej. Žili v prvotnopospolnej spoločnosti, živili sa lovom zveri a rýb. Do ich potravy patrila aj kukurica, sladké zemiaky a ananásy. Krištof Kolumbus priplával k pobrežiu Kuby 27. októbra 1492, teda 15 dní po objavení Ameriky. Vo svojom denníku označil Kubu za „najkrajšiu krajinu, akú ľudské oko uzrelo“ . Kolumbus sa vyhlásil za pána územia, ktoré nazval Hispaniola (dnešné Haiti). A domáce obyvateľstvo mu muselo odvádzať dane v podobe zlata a bavlny. 

KRIŠTOF KOLUMBUS
Roku 1511 Diego Colón sa rozhodol celkom dobyť objavené územie a poveril tým Diega Velazqueza, ktorý vybudoval na severovýchodnom pobreží mohutnú pevnosť Baracoa, kde sa usadilo 300 Španielov so svojimi otrokmi. V nasledujúcich piatich rokoch sa Kuba stala dobre organizovanou španielskou kolóniou a vytvorili sa aj ďalšie mestá: Bayamo, Trinidat, Sancti Spiritus, Havana, Puerto, Príncipe (dnešné Camaguey ) a Santiago. V týchto rokoch však ochabla kolonizácia Kuby a poklesol aj počet obyvateľstva, lebo kubánske zlato už bolo vydolované.

Prvým generálnym kapitánom na Kube bol Juan de Tejada, ktorý dal Havane vybudovať pevnosť Morro. Chránila vchod do prístavu, čo bolo veľmi dôležité, lebo cez Havanu prechádzali lode na ceste do Európy. Umožnilo to taktiež zvyšovať hospodársku silu mesta, ktorá sa rýchlo menila. Do 18. storočia prevládal chov dobytka a pestovanie tabaku, odvetvia, čo dodnes patria v kubánskom hospodárstve medzi najsilnejšie. V 18. storočí sa Kuba označovala ako „ cukrový ostrov. “ Ešte aj dnes je kubánske hospodárstvo závislé na spracovaní cukrovej trstiny. 17. storočie sa pokladá za obdobie, kedy sa sformovali silné hospodárske odvetvia kubánskej ekonomiky. Vznikla aj Kráľovská obchodná spoločnosť v Havane, ktorá získala kontrolu nad všetkými kubánskymi výrobkami. Víťazstvo Španielov nad Indiánmi a podmanenie Kuby znamenalo, že sa Indiáni formálne stali poddanými, boli ich otrokmi. Museli pracovať za neľudských podmienok. Niet divu, že za takýchto okolností rýchlo vymierali. Kolonizátori museli dovážať náhradnú pomocnú silu, a tou boli černosi z Afriky. Černosi pracovali zväčša na plantážach cukrovej trstiny a kávovníkov.

Boj za nezávislosť sa na Kube nedarilo rozvíjať tak úspešne ako v iných španielskych kolóniách, ktoré sa po ťažkých zápasoch v rokoch 1808-1824 napokon osamostatnili, takže Španielsku ostala len Kuba a Portoriko. Prvým pokusom oslobodiť sa z otroctva bolo povstanie otrokov na Haiti. Oveľa výraznejšie bolo však povstanie černochov, ktoré v roku 1812 viedol havanský černoch José António Aponte.

Na Kubu, kvôli jej strategickej polohe, si robili zálusk aj Spojené štáty americké. Koncom 18. začiatkom 19. storočia sa hnutie za nezávislosť v Amerike rozrástlo. Na Kube sa to prejavilo v dvoch smeroch. Na jednej strane mocnelo úsilie voľne obchodovať, na druhej strane narastala nadvláda USA. A tak v roku 1868 vypukla prvá tzv. 10 ročná vojna za nezávislosť. Výsledok však vôbec nevyriešil postavenie Kuby. V roku 1895 vypukla druhá vojna, do ktorej však v roku 1898 zasiahlo USA. Parížskou zmluvou z roku 1898 Španielsko síce uznalo samostatnosť Kuby, ale Španielov veľmi rýchlo nahradili Američania. 1.1. 1899 sa Kuba stala nezávislou, ale kontrolu nad ostrovom aj tak mali USA. Čoskoro sa na Kube konali prvé prezidentské voľby, avšak napokon v roku 1902 sa stal prezidentom verný prívrženec USA- Tomas Estrada Palma. V roku 1906 sa výsledok zopakoval. Palmu vystriedal až v roku 1909 José Miguel Goméz. V dobe jeho vlády, tak ako ďalších vlád prekvitala korupcia a sociálne napätie, ktoré vyvrcholilo krutou diktatúrou Gerarda Machada v rokoch 1922-23. V roku 1933 seržant Fulgencio Batista prevzal moc , najprv ako diktátor a neskôr ako prezident určoval kubánsku politiku až do r. 1958. V roku 1956 zahájil Fidel Castro so svojimi stúpencami partizánsku vojnu, ktorá v r.1959 viedla k zvrhnutiu prezidenta Batistu. Revolučná vláda na čele s Castrom nastolila represívny komunistický režim s orientáciou na ZSSR. V roku 1961 zorganizovala americká tajná služba CIA vylodenie.

FIDEL CASTRO kubánskych exilových ozbrojencov na Plya Girón, ale invázia zlyhala a očakávaná revolúcia proti novému režimu neprepukla. V r. 1961-62 hrozilo, že karibská kríza prerastie do celosvetového konfliktu, no za pomoci ZSSR sa ekonomika stabilizovala a výrazne narástla vojenská sila. Avšak rozpad komunistického bloku na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia zaznamenal koniec hospodárskej podpory Kuby a v súčasnosti tam pretrváva hlboká hospodárska kríza (prídelový systém potravín, nezamestnanosť). Vo februári 2008 sa Fidel Castro vzdal vedenia krajiny a jeho nástupom sa stal jeho brat Raúl Castro.

IV. PRÍRODNÉ  PODMIENKY


1. Poloha a rozloha
Kuba (oficiálne Kubánska republika)  patrí medzi Stredoamerické štáty. Leží na ostrove Kuba vo Veľkých Antilách. Tento krásny ostrov je situovaný na severnej pologuli v bezprostrednej blízkosti obratníka Raka, ktorý oddeľuje mierne a tropické pásmo. Stráži vchod do Mexického zálivu a súčasne ho oddeľuje od Karibského mora. Má pretiahnutý tvar, jeho dĺžka je 1275 km a široký je 31 až 191 km. Veľkosťou je územie Kuby 5 ráz menšie ako Francúzsko, 90 ráz menšie ako územie USA a 198 ráz menšie ako ZSSR. Kubánska republika je však väčšia ako Holandsko, Maďarsko, Dánsko a niektoré ďalšie štáty.

Kuba je najväčší a ekonomicky najvýznamnejší ostrov nie len v celom súostroví, ale aj v súostroví Veľkých Antíl, ktoré sa pokladá za jednu z najväčších ostrovných sústav na zemskom povrchu. Kubánska republika sa rozprestiera okrem hlavného ostrova Kuba ešte na vyše 1 600 ostrovoch, ktoré sú rozdelené do štyroch skupín: prvá skupina týchto ostrovov sa nachádza severne od provincie Pinar de Rio a nazýva sa Archipiélago de Colorados. Druhú skupinu tvorí početná skupina malých ostrovov známych pod názvom Archipiélago de Sabana. Treťou skupinou je Jardines de la Reina ( Kráľovnine záhrady ) . A napokon štvrtú skupinu Archipiélago de los Canarreos tvoria ostrovy, ktoré ležia v južnej časti pobrežia ostrova Kuba.
 
2. Podnebie
Podľa súhrnných ukazovateľov podnebie Kuby ja pre život človeka omnoho priaznivejšie ako podnebie iných tropických krajín. Podstatný význam na podnebie Kuby má vplyv mora. Morské a pobrežné vetry znižujú teploty v rozsiahlej pobrežnej zóne a robia podnebie miernejším. Ďalším dôležitým faktorom je neveľká vzdialenosť Kuby od Severnej Ameriky. Vďaka nej je krajina vystavená vplyvom severného studeného kontinentálneho vzduchu. Podnebie Kuby je tropické, pasátové, s presne vymedzeným obdobím dažďov, ktoré trvá od mája do októbra a tvorí 75% ročného úhrnu zrážok. Severozápadnú časť často postihujú víchrice a hurikány, asi 10 ročne, ktoré spôsobujú značné škody. Prichádzajú pravidelne z Karibského mora, alebo vznikajú na prehriatej hladine blízkeho Atlantiku. Niekedy hurikán zasiahne more, ktoré sa rozbúri na veľké vlny a tie spôsobujú veľké straty.  Najničivejšie vlny zaznamenali 9. septembra 1932, keď obrovská rozbúrená vlna zničila celé Santa Cruz del Sur.

3. Vodstvo
Kubánske rieky sú pomerne krátke a plytké, v období dažďov sú však na vodu bohaté. Pre nedostatok lesných porastov, voda rýchlo uniká do morí. Na Kube je viac než 200 riek so stovkami prítokov. Mnohé z nich v období sucha vysychajú. Prevažná väčšina kubánskych riek má poludníkový smer zo severu na juh, alebo z juhu na sever. Len niekoľko riek, medzi nimi aj najvýznamnejšia rieka Cauto, preteká v rovníkovom smere. Cauto je najdlhšia rieka Kuby ( 340 km ), má niekoľko významných prítokov, ktoré vyvierajú v pohorí Sierra Maestra. Kubánske jazerá sú neveľké a je ich veľmi málo. Za najväčšie sa pokladá Ariguanabo, ktoré vzniklo spojením niekoľkých menších jazier. Leží v provincii Havana 60 m.n.m. Na druhom mieste podľa veľkosti je jazero Tesaro, v močaristej oblasti Zapata.

4. Rastlinstvo a živočíšstvo
Flóra na Kube sa skladá z rôznych typov rastlinstva: rastlinstva lesov, ihličnatých lesov, saván, rastlinstva suchých oblastí a močaristých oblastí. Takáto bohatá skladba rastlinstva na ostrove je nezvyčajná, a preto Kubu považujú z hľadiska flóry za „ miniatúrny kontinent“. Na Kube sa nachádzajú všetky významné skupiny rastlinstva, dokonca aj exotické, ktoré boli privezené začiatkom 16. storočia z Európy. Za bohatstvo rastlín vďačí Kuba niekoľkým faktorom: pestrosti pôdnych podmienok, polohe na ceste preletu v tákov medzi Severnou a Južnou Amerikou, na ceste tropických cyklónov a morských prúdov, ktoré prinášali na Kubu semená rastlín z iných krajín. V okolí rozsiahlych trstinových polí rastie typický kubánsky strom, palma kráľovská, papája a agáty. Na piesočnatých savanách má rastlinstvo polopúštny charakter. Rozšírená je hlavne tráva a rôzne druhy paliem.
Na ostrove nežije príliš mnoho živočíchov, ostrov je totiž izolovaný od pevniny, no veľký hospodársky význam má vtáctvo. Celkove sa na Kube nachádza viac než 300 druhov vtákov. Okrem toho každý rok v určitých mesiacoch  sa na Kube objavuje sťahovavé vtáctvo, ktoré letí zo Severnej do Južnej Ameriky a potom späť. Cicavce v kubánskej faune sú zastúpené slabo. Najrozšírenejším cicavcom na ostrove je juta. Je to stromová myš, ktorá dorastá do dĺžky až 60 cm. Pobrežné vody Kuby sú bohaté na ryby. Odhadovaných 900 druhov rýb predstavuje značné ekonomické bohatstvo, ktoré dodáva rybnému priemyslu množstvo surovín. Vyskytuje sa tu aj 35 druhov žralokov. Na území Kuby sa vyskytuje asi 17 tisíc druhov hmyzu, ktoré spôsobujú veľké škody najmä na poľnohospodárskych plodinách - cukrovej trstine, tabaku a kokosových palmách.

5. Nerastné bohatstvo
Územie Kuby je bohaté na ložiská nerastných surovín. Nachádzajú sa tu ložiská železných rúd, chrómu, vápenca. Kuba má jedno z najväčších nálezísk niklu na svete. Zásoby sa odhadujú na 19,2 milióna ton. V produkcii niklu sa Kuba radí na piate miesto na svete, hneď po Kanade, Rusku, Novej Kaledónii a Austrálii. Ročne sa produkuje 37tisíc ton. Bane a spracovateľské závody sú v mestách Moa a Nicaro. Kuba má tiež veľké zásoby asfaltu, ťaží soľ z morskej vody, mramor, železo, olovo, zinok a fosforid. Veľkou nevýhodou pre rozvoj kubánskeho priemyslu ja skutočnosť, že Kuba nemá takmer nijaké energetické suroviny. Doteraz nebolo objavené žiadne ťažiteľné ložisko uhlia. Hoci sa Kuba nachádza v blízkosti krajín s bohatými ložiskami nafty (USA, Mexiko, Venezuela ), vlastná ťažba nafty kryje len niekoľko percent spotreby. V súčasnosti sa ťaží nafta v provincii Las Villas, Havana a Camaguey.

V. HOSPODÁRSTVO
1. Priemysel
Víťazstvo revolúcie a nastolenie socialistických výrobných vzťahov utvorilo možnosti pre ďalší rozvoj priemyslu a pre vznik nových priemyselných odvetví, ktoré tu pred revolúciou neexistovali. Priemysel Kuby je hlavne orientovaný na spracovanie cukrovej trstiny. Významné je aj spracovanie kakaa, kávy, južných plodín a iných poľnohospodárskych produktov, taktiež výroba rumu, kože, mydla, parfumov a piva. Najvýznamnejším odvetvím priemyslu je cukrovarníctvo a popri potravinárskom priemysle a výrobe tabaku a rumu je veľmi dôležitý textilný, strojárenský a chemický priemysel. Po revolúcii sa rozvinul aj farmaceutický priemysel. V súčasnosti 90% liekov na Kube sú domácej výroby. Kuba patrí k piatim vedúcim krajinám v odvetví biotechnológie. Vyrábajú tu vlastnú rastlinnú viagru a jedinečný liek proti zápalu mozgových blán.

2. Poľnohospodárstvo
Najdôležitejším sektorom na Kube je poľnohospodárstvo, najmä rastlinná výroba. Najvýznamnejšou plodinou je cukrová trstina. Dnes sa pestuje asi na 1,5 milióna hektárov pôdy. Predstavuje štvrtinu hodnoty poľnohospodárskej výroby.  Kubánska cukrová trstina má kratší vegetačný cyklus ako v iných krajinách. Na Havajských ostrovoch trvá tri roky, ale na Kube sa zbiera každý rok. Rok po sadení ju možno zbierať. Je to plodina, ktorá sa po výsadbe využíva ešte niekoľko rokov a najväčšiu úrodnosť dosahuje v 5-7 rokoch .

CUKROVÁ TRSTINA 
Významnou plodinou je aj tabak. V celkovej hodnote v poľnohospodárskej výroby je na druhom mieste. Jeho pestovanie si vyžaduje veľa ručnej práce. Pestuje sa na 6 000 hektároch. Po citrusových plodoch rastie na svetovom trhu dopyt, a preto sa TABAK v posledných rokoch zvyšuje  ich produkcia. Iné plodiny pestované na Kube sú banány , ryža, zemiaky a bôby resp. fazuľa. Ďalším významným odvetvím poľnohospodárstva je živočíšna výroba, do ktorej zaraďujeme chov dobytka, ale aj hydiny a ošípaných.
 
3. Doprava
Kuba má pomerne dobré geografické podmienky pre rozvoj dopravy na súši i po mori. V predrevolučnom období však nebola v súlade s potrebami krajiny a s možnosťami, ktoré vyplývajú z geografických podmienok. Z pozemnej dopravy má najväčší význam automobilová a železničná doprava. Kubánsky systém ciest patrí medzi najrozsiahlejšie v Latinskej Amerike. Najjednoduchším, ale nie najlacnejším spôsobom dopravy po ostrove je prenajať si auto. Ale pravidlá cestnej premávky sa nedodržiavajú, dopravných značiek je veľmi málo a miestni vodiči po zotmení svetlá na autách nezapínajú. Po cestách sa bežne pohybujú neosvetlené bicykle, motorky, nákladné auta, konské povozy, chodci aj zvieratá. Mnoho Kubáncov stopuje, čo sa považuje za štandardný spôsob cestovania a štátne vozidlá(ak majú miesto) musia stopárov zobrať.

Počas dopravnej krízy v roku 1995, začali v Havane premávať návesné Metro Busy prezývané camelos. Sú to obrovské autobusy pre viac ako 300 pasažierov ťahané nákladnými autami, ktoré jazdia približne každých desať minút. Na nástupištiach Metro Busov sú dva rady pre tých, čo chcú sedieť  a pre stojacich, ktorá sa pohybuje oveľa rýchlejšie. Tretí rad je pre tehotné ženy. Cestovanie týmto dopravným prostriedkom je na prvýkrát nepríjemné a treba rátať s neuveriteľnou tlačenicou. Kubánske aerolínie ( Cubana ) lietajú do všetkých väčších miest ostrova, no spravuje aj medzinárodné linky. Ceny letov nie sú vysoké, ale pomaly stúpajú. Väčšina liniek používa len malé vrtuľové lietadlá, čo let znepríjemňuje. Železničná trať je dlhá 4667km, ale slúži hlavne pre nákladnú dopravu. Na Kube je taktiež vyše 30 námorných prístavov.
 
4. Cestovný ruch
V posledných rokoch sa turizmus na Kube vyvinul na najlepší štandard. Nachádza sa tu veľa hotelov a klubov s veľkým výberom jedla, hudby a zábavných programov. Taktiež Kubánci sú prekvapivo milí, usmievaví, ochotní a priateľskí. Môžeme tu nájsť aj tie najkrajšie pláže sveta, tyrkysovo modré more a nádherné koralové ostrovy. Kube teda právom prislúcha prezývka „Perla Karibiku“. V Kube sa odohráva aj množstvo rôznych atrakcií, ktoré sú pre návštevníkov Kuby nezabudnuteľným zážitkom. Často na ne v dobrom spomínajú aj po mnohých rokoch. Komisia pre ochranu pamiatok na Kube eviduje okolo 60 000 pamiatok a historických objektov.

Cueva Punta Del Este
„Sixtínska kaplnka“ Karibiku. Najdôležitejšie indiánske jaskynné maľby v tejto oblasti, pochádzajúce z 19. storočia. Na stenách jaskyne starovekí umelci namaľovali 235 piktogramov, ktoré sú interpretované ako slnečný kalendár. PIKTOGRAM
Mirador de Bacunayagua - Najdlhší(313m) a najvyšší (100m) most na Kube, ponúkajúci najlepšie výhľady na celý ostrov.
Baracoa -Najstaršie mestečko na Kube
Valle de los Ingenios
Ruiny mlynov na cukor pochádzajúce z 19.storočia. Okrem prekrásnej krajiny sú tu tiež ruiny ubytovní otrokov a domov ich pánov.
Varadero
Možno povedať, že to je najkrajšia pláž na celom svete. Toto mesto, ktoré je vzdialené 130 km od hlavného mesta Havana, je najvyhľadávanejšia destinácia pre letné dovolenky, a preto je veľmi dôležitým strediskom pre cestovný ruch. Pozdĺž pobrežia sa tiahne prekrásna pláž, s množstvom jemného bieleho piesku a s azúrovo modrým morom.  Okolie je spestrené s vysokými kokosovými palmami a celkový obraz dopĺňajú vily z 20-30tych rokov minulého storočia. Toto územie je považované za „ slnečný raj “ a pre turistov Varadero ponúka veľkú škálu hotelov, reštaurácií, zábavných parkov, vodných športov, ale aj golfové ihriská.

Havana
Čaro španielskej koloniálnej architektúry Starého mesta (Habama Vieja ) a zaujímavá opustenosť Habama Centro sú jedinečné. Mesto lojálnych pozostalých komunizmu a majstrovských muzikantov energicky pulzuje synkopovým rytmom hudby. Pre histórie chtivých je tu neustále žijúca Habama Vieja sponzorovaná UNESCOM. Na ostatných čakajú slnkom zaliate pláže Playas del Este.
ubytovanie- V Havane je izieb dostatok. V hlavných štvrtiach sa dajú nájsť od 25 dolárov, po drahšie za 200 dolárov na noc. Kvalita hotelov kolíše. Netreba byť prekvapený ak v hoteli, ktorý má vlastného doktora a organizuje extravagantné vystúpenia synchronizovaného plávania – netečie teplá voda.
zábava – typická havanská noc je rýchlym kolotočom údernej salsy alebo pocitového boleros a všetko je poháňané rumom. Oplatí sa zažiť živý koncert miestnych skupín hrajúcich jazz alebo salsu, pravidelne hrajúcich v legendárnych kluboch. Populárnou kubánskou zábavou je tiež kino. Takmer po celý rok sa tu uskutočňujú rôzne slávnosti a festivaly, napríklad Havanský karneval, Medzinárodný jazzový festival, Festival karibskej kultúry alebo Havanský knižný festival.

VI.KUBÁNCI
Kubánci sa vo všeobecnosti považujú za milých a príjemných „pohodárov“, čas ich evidentne netlačí a nikam sa neponáhľajú. Často sú pohostinní, majú radi posedenie a klebetenie so svojimi známymi. Žeby boli nejakí náruživí pracovníci, to taktiež nehrozí. Povedzme si úprimne, že väčšina Kubáncov sa rozhodne nechystá predrať v práci. Človek tu nenájde nič rovné a kvalitne urobené. Naviac, vôbec ich netrápi, že ich domy majú jednu stenu hrubšiu alebo krivšiu. V niektorých oblastiach je všetko špinavé, a vidno, že to vôbec nie je udržiavané. Je to hlavne tam, kde prevažuje černošské obyvateľstvo. Nevieme, ako sa tamojší Európania môžu zmieriť s takou krivosťou, zaostalosťou a odfláknutou prácou, ktorú stretávajú na každom kroku.

Zarobené peniaze im taktiež dlho nevydržia, o tom svedčia neuveriteľne dlhé rady pred dolárovými obchodmi. Čo je však zaujímavé je, že nenájdeme nikde neporiadok okolo domu, a taktiež, všetci na Kube sa aspoň snažia dbať na osobnú čistotu a upravenosť. Je až neuveriteľné, že z tých krivých domov, ktoré sú obklopené prašnými ulicami vychádzajú ich obyvatelia čisto oblečení, veľmi často v bielych blúzkach  (najmä školáci ). Mnoho ľudí nevie pochopiť, ako si túto čistotu môžu udržať. Väčšina Kubáncov je však lenivá aj rozmýšľať. O nejakom vytvorení alebo zlepšení práce nemôže byť vôbec reč. Napríklad namiesto kosy majú len tupé mačety, ktorými tak dlho búchajú do dutej trávy, až ju znehodnotia. Nevadí im, že to trvá dlho, pretože oni majú dosť času. A na druhej strane, v socializme musí byť každý zamestnaný, takže ľudí na takúto prácu je naozaj veľa.
 
1.  Kubánske cigary
Teplé dni a chladné noci sú ideálne na pestovanie tabaku, z ktorého sa vyrábajú známe kubánske cigary. Tabakové listy sa zbierajú, keď nadobudnú svetlozelenú farbu,  zavesia sa a sušia 40 až 45 dní. Potom sa triedia a lisujú, prebieha fermentačný proces, ktorý zjemňuje chuť a vôňu listov. Až potom sa posielajú na ďalšie spracovanie. Cigary skrúcajú muži a ženy ručne, pracujú pri dlhých drevených stoloch. Kuba ročne vyváža približne 100 miliónov cigár. Najznámejšou značkou kubánskeho cigarového priemyslu je Cohiba. Uvedená je od roku 1968 a vyrába sa v továrni El Laguito v Havane.

2.  Osada Cambute
Podľa mena, do očí bijúcej chudoby i prevahy obyvateľov tmavej pleti by si človek mohol pripadať ako niekde v Afrike. Lenže Cambute je v Havane. V hlavnom meste ostrova, kde sú si všetci rovní, všetci majú kde bývať a čo jesť. V tejto osade žije viac než 400 rodín. Tlačia sa v miniatúrnych komôrkach a dúfajú v zmenu. Kubánska vláda túto osadu založila ako „prechodné riešenie“. Tento prechodný stav však zažilo už niekoľko generácií. Niet divu, že v tomto kubánskom „provizórnom raji“, vytvorenom pre ľudí bez domova , drieme vzbura.

Jedného dňa za svitania bolo každé voľné miesto polepené výraznými plagátmi s nápisom ZMENA. Niektorí si ho opatrne nalepia na dvere od kúpeľne, iní nosia biely náramok s rovnakým nápisom, tí najodvážnejší si ho umiestnia na vstupné dvere. Policajní agenti v Cambute zareagovali rýchlo: okamžite zlikvidovali plagáty a zadržali podozrivých. Nedokážu odstrániť príčinu tichej vzbury – biedu, v ktorej miestne rodiny prežívajú.

3. Kubánska hudba
Po príchode Španielov bola rýchlo zničená pôvodná hudba. Rezká kubánska hudba vznikla v 17. až 19. storočí, ktorá je dnes nazývaná afrokubánska. Je obrazom španielskych a afrických vplyvov. Španieli jej dali svoje charakteristické melódie spolu s gitarou a huslami, Afričania prispeli zasa veľmi odlišným štýlom, rozličnými bubnami a krátkymi drevenými paličkami. Tieto žánre sa postupne zlúčili a vytvorili typický rytmus, ako je mamba a salsa. Kubánska salsa odzrkadľuje kubánsku životnú filozofiu, prístup k životu, postoj a správanie sa k ľuďom a k celému svetu. Má svoj dej a svoje poslanie. Každý rok  sa odohráva havanský karneval. Je to hlavná ľudová tanečná slávnosť, na ktorej obyvatelia Havany tancom a hudbou ukazujú svoju radosť zo života a z víťazstva revolúcie
 
4. Rady pre návštevníkov
Kuba patrí do tropického pásma, takže sú zvýšené nároky na fyzický, ale aj duševný stav každého jednotlivca. Pred dlhodobejším pobytom na Kube je nutná celková lekárska prehliadka. V prvých dňoch pobytu môžu nastať komplikácie, spôsobené zmenou klímy, časovým rozdielom a iným spôsobom života. Zdravý organizmus sa však veľmi rýchlo prispôsobí. Počas pobytu treba dbať na bežnú hygienu, umývať si pred zjedením všetko ovocie i zeleninu, piť len prevarenú vodu, ale vo väčšom množstve ako pijeme v miernom pásme. Pred odletom je treba myslieť na ľahké a vzdušné oblečenie, ale aj obuv, ktorá by nemala byť uzavretá. V opačnom prípade sa veľmi rýchlo môže stať, že dostanete rôzne plesňové ochorenia. Samozrejme, netreba podceňovať neobvyklé zdravotné stavy.

VIII. ZÁVER
Kuba je nepochybne jedným z najznámejších a najkrajších ostrovov Karibiku. Ponúka nám nielen nádherné piesočnaté pláže, ako stvorené na relaxáciu pri mori, ale i mnoho ďalších zaujímavých miest. Asi sa všetci zhodneme na tom, že táto krásna krajina stojí za pozornosť a určite by sme sa všetci raz chceli ísť presvedčiť o jej krásach na vlastné oči. Zostáva nám len dúfať, že sa nám to raz podarí. Dúfame, že vás naša prezentácia príliš nenudila, že vás Kuba zaujala rovnako ako nás a že sme vám priniesli veľa nových a zaujímavých poznatkov o tejto krajine. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu