Dubaj

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 25.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 4 163 slov
Počet zobrazení: 8 657
Tlačení: 437
Uložení: 483

DUBAJ  إمارة دبيّ

1 Úvod
Spojené arabské emiráty vznikli  2 decembra 1971. Počet obyvateľov je 3 108 000.Zahŕňajú 7 emirátov s vymedzenými právomocami štátnej federalnej vlády a vlád jednotlivých emirátov - Abu Dhabi, Dubaj, Sharjah (Šardža), Ajman (Adžmán), Fujeirah (Fudžajra), Ras Al Khaiman (Ras Al Chajma), Umm Al Quwain (Umm Al Kuvejn). Náboženstvo je tu islam (prevažne sunitský smer) cca 96% obyvateľov. Iné náboženstvá sú tolerované napr. rímsko-katolícke. 

Wechselkurs VAE-Dirham (AED) - Vereinigte Arabische Emirate

Aj keď je hlavné mesto Abu Dhabi my sme si vybrali Dubaj, pretože nás najviac zaujal.Je to najrýchlejšie rastúce mesto na svete a druhý najväčší a najvýznamnejší emirát má asi 913 000 tisíc obyvateľov. Úradným jazykom je arabčina, ale bežne je možné dohovoriť sa angličtinou, ale aj ruštinou. Miestnou menou je dirham. Časový posun oproti SEČ je 2 hodiny pri letnom čase a 3 hodiny pri zimnom čase. Dubaj sa stal najvýznamnejším obchodným centrom s veľkým bohatstvom nerastných surovín. Ťaží sa asi 210 tisíc barelov ropy denne. Špecializuje sa na dovoz a vývoz tovaru predovšetkým zlata do Indie. Významným faktorom, ktorý pozitívne ovplyvňuje ekonomiku je cestovný ruch. Príjemné podnebie počas celého roka, takmer nulová kriminalita, vysoká kvalita služieb priťahujú každoročne stále viac a viac návštevníkov z celého sveta. Budujú sa nové hotely, nákupné centrá, zábavné parky, športoviská a napr. aj klziská a to všetko pre plné uspokojenie aj tých najnáročnejších klientov. Poriadajú sa tu napr. významné konské dostihy - Dubai World Cup, golfové a tenisové turnaje, preteky jácht a pod.Dubaj bol pôvodne malou rybárskou osadou, postavenou na polostrove Shindagha, situovanom na južnom pobreží Arabskej zátoky. V minulosti pokojné miesto s koralovo-sadrovcovými domami, obklopenými palmami, obývané perzskými kupcami a beduínskymi rybármi. Dnes sa mešity a architektúra starého mesta odráža v lesku hypermoderných mrakodrapov.Podnebie je tu púštne, subtropické. Väčšinu roka tu prevláda slnečné a veľmi teplé počasie a vďaka vysokým teplotám sa tu dá kúpať po celý rok. Mesto Dubaj rozdeľuje morský záliv - The Greek na dve hlavné časti Bur Dubaj a Deira. Záliv Prvá časť Deira je štvrť Dubaja známa najväčším trhom zo zlatom na svete (údajne sa predá 1 tona zlata denne) známym koreninovým trhom a významnými administratívnymi budovami ale aj najstaršími hotelmi v Dubaji – Sheraton a Intercontinental.

V tejto časti Dubaja je aj veľké medzinárodné letisko, najstaršie obchodné centrum v Dubaji Al Churair ale aj najväčšie obchodné centrum City Centre. Táto časť je známa aj množstvom indických, arabských a čínskych reštaurácií. Sú tu aj obchodíky s rozličným tovarom ale najznámejšie sú predsa zlatý trh, koreninový trh (korenie sa väčšinou dováža), trh s rybami, ovocím a zeleninou. V časti Bur Dubaj je najmodernejšia a najluxusnejšia časť mesta Jumeirah, ktorá sa momentálne tiahne až 40 km od centra Dubaja. Táto časť je známa tým, že tu majú vystavené vily miestny obyvatelia a sú tu luxusné plážové hotely. Vily pripomínajú malé zámky a paláce s prekrásnymi kvitnúcimi záhradami. Napriek obrovskej výstavbe, v tejto časti Dubaja nájdete aj najstaršiu štvrť nazývanú Bastakia, s úzkymi uličkami a malými obchodíkmi.Toto sú základné informácie o tomto meste.Viacej o ňom sme spracovali na nasledujúcich stranách.
 
2 Všeobecná charakteristika
2.1 Poloha SAE
Spojené arabské emiráty ležia v severovýchodnej časti Arabského polostrova. Na juhu a západe majú hranicu so Saudskou Arábiou, na východe a severe so Sultánom Omán. Na severe tvorí hranicu Perzský záliv (Arabské more) a na východe Ománsky záliv (Indický oceán). Celková dĺžka pobrežia je cca 1 318 km z toho 10 km je pri Ománskom zálive. Pobrežie je posiate viac ako dvesto ostrovmi z ktorých je väčšina neobývaná. Nachádzajú sa tu aj koralové útesy. V okolí Dubaja prevláda vyprahnutá púšť, ktorá smerom na východ prechádza do pohoria HADŽAR (v arabčine to znamená skala). Skalný masív sa tiahne od MUSSANDAMSKÉHO polostrova na severe cez východnú časť SAE až do Sultanátu Omán. Najväčšia hora je JEBEL YIBIR a meria 1 527 m. Väčšina územia patrí k emirátu Abu Dhabi a tvorí ju pustá púšť RUB AL KHALI (Rub Al Chali), ktorá prechádza aj do Saudskej Arábie a do Ománu. Je to vyprahnutá drsná púšť s mohutnými piesočnatými dunami s výškou až 300 m. Zriedkavo sa tu nachádzajú aj oázy. Púšť pokrýva skoro ¼ Arabského polostrova a je to najväčšia púšť na svete(obr.1)

2.2 História
Prvá zmienka o Dubaji pochádza ešte z roku 1095 nášho letopočtu, no predpokladá sa, že jeho územie bolo osídlené už dávno predtým, keď sa tu nachádzali obchodné centrá medzi Západom a Východom. Mesto v roku 1580 opísal aj benátsky obchodník s perlami Gasparo Balbi.V roku 1820 uzavrel dubajský šejk s Britmi mierovú zmluvu. Táto zmluva bola pre Dubaj výhodná, pretože ho chránila pred útokmi Turkov. Neskôr sa v meste vďaka jeho výhodnej polohe začali usídľovať indickí obchodníci. Dubajský obchod s perlami bol vážne narušený počas prvej svetovej vojny a ešte viac počas Veľkej hospodárskej krízy na konci 20. rokov. Nové obdobie v dejinách Dubaja nastalo po Druhej svetovej vojne, keď sa Dubaj pripojil ku Kataru Dubaj zažil v tomto čase veľký rozvoj, keď boli objavené ložiská ropy. Do mesta sa prisťahovali indickí a pakistanskí robotníci a medzi rokmi 1968 až 1975 narástol počet obyvateľov o 300%. V roku 1971 sa Dubaj stal súčasťou Spojených arabských emirátov a dôležitosť mesta ešte posilnili libanonskí utečenci a zriadenie zóny voľného obchodu v prístave Jebel Ali. Pre Dubaj bola pomerne veľkým plusom aj Vojna v Zálive v roku 1990, keďže sem stiahli svoje finančné aktivity firmy z Kuvajtu a neskôr aj z Bahrajnu. Po roku 2000 sa z Dubaja začalo stávať najrýchlejšie rastúce mesto sveta.(obr.2,3,4)
 
2.3 Počasie a podnebie
Dubaj leží v tropickom pásme. Má  suché počasie s miernymi zrážkami v zime. Vyskytujú sa tu piesočné búrky. Teploty počas leta dosahujú viac než 40 stupňov Celzia. V púšti teploty vystúpia aj na 49 stupňov Celzia(obr.5).V zime sa teploty držia okolo 20-tich stupňov Celzia. Výnimočne klesajú na 8 stupňov Celzia.

2.4 Náboženstvo
Najrozšírenejším náboženstvom v dubaji je islam Islam, najrýchlejšie sa šíriace náboženstvo, založil prorok Mohamed v 7. storočí n.l. Je monoteistickým náboženstvom, boh moslimov sa volá Alláh. Islam znamená „podriadenie sa božej vôli“ a moslim je „ten, kto sa podriaďuje božej vôli“.
Islám má päť základných pilierov, ktoré musí každý moslim dodržiavať:
1/ Šakáda – viera, že Alah je jediným bohom a že Mohamed je jeho prorokom.
2/ Salat – päť modlitieb denne podľa predpísaného obradu.
3/ Zakát – náboženská daň alebo charita.
4/ Saum – taxi počas svätého mesiaca Ramadanu.
5/ Hadždž – vykonanie púte do Mekky, pre tých ktorí si to môžu dovoliť aspoň jeden krát za život.
 
2.5 Doprava
Po starších častiach Dubaja, na trhy, k úžasnej architecture a k múzeám sa najlepšie dostanete pešoVerejná doprava je lacnejším spôsobom cestovania. Autobusy sú čisté, chodia často, cestovné je lacné. Ich linky však nepokrývajú celé mesto.Mapy liniek sú na každej zastávke autobusu. Počas ramadánu sa časy odchodov liniek menia. Predné sedadlá sú vyhradené ženám. Zaujímavou a využívanou je lodná doprava.  Vodné taxíky “abra” premávajú cez kanál,  rozdeľujúci mesto na Bur Dubaj a Deiru. V Dubaji sú dva druhy taxíkov, mestské taxíky sú moderné autá krémovej farby, majú taxametre a klimatizáciu a súkromné taxíky sú lacnejšie, nemajú taxametre, autá sú väčšinou staršie. Jazdenie autom po meste je považované za extrémny šport. Všetky nehody (aj tie najmenšie) musia byť nahlásené na políciu.(obr.6)

2.6 Pláže
Dlhé piesočnaté pláže so svetlým pieskom. Pláže v Dubaji sú súkromné i verejné. Privátne patria jednotlivým hotelom (sú pravidelne udržiavané a čistené, za lehátka so slnečníkmi hoteloví hostia neplatia), ostatné sú prístupné každému (platí sa poplatok za lehátko so slnečníkom). Mestské hotely väčšinou zdarma zabezpečujú kyvadlovú dopravu na upravené pláže s vybudovanou infraštruktúrou občerstvenia, reštaurácií a vodných športov (platí sa vstupné).
 
2.7 Obliekanie
Obvyklý odev arabského muža pozostáva z dlhého bieleho plášťa “dišdaša” ktorý je doplnený prikrývkou hlavy “gutra”, ktorú pridržiava čierny povraz “ogal”.(obr.7) Šejkovia a dôležitý obchodníci môžu pri slávnostných príležitostiach nosiť cez dišdaš tmavý priesvitný plášť.Ženský odev určený pre nosenie na verejnosti, ktorý zakrýva celé telo, šaty a šatka na hlave sa volá “abája”. Je to dlhé čierne rúcho.(obr.8) Čierna šatka na hlave sa volá “hidžáb”.(obr.9) Niektoré ženy zahaľujú svoju tvár čiernym závojom a nosia rukavice. Staršie ženy môžete stretnúť s maskou “burkka”, ktorá zakrýva nos, čelo a lícne kosti. Pod “abájou” nosia ženy voľné nohavice a dlhú tuniku(obr.4).Mladšie ženy nosia častejšie nohavice alebo dlhú sukňu a pod nimi luxusné spodné prádlo. Tradičné arabské odevy je možné zakúpiť si ako souvenir.
 
2.8 Média
2.8.1 Denná tlač
Gulf News, Khaleej Times a The Gulf Today sú denníky v anglickom jazyku, zatiaľ čo arabské noviny sú Al-Bayan, Al-Ittihad a Al-Khaleej.
Zahraničné noviny najmä anglické a ázijské sú k dispozícií v hoteloch, stánkoch alebo vo veľkých supermarketoch.

2.8.2 Televízia
Väčšina najväčších hotelov teraz prijíma medzinárodné spravodajstvo a zábavné programy cez satelit. Star TV, Orbit a Showtime patria medzi satelitné siete, ktoré vysielajú široký rozsah programov, v rátane BBC World a CNN. Lokálne existujú 4 kanály: Dubaj 2, 10, 41, ktoré vysielajú arabské programy a Dubaj 33, ktorý vysiela v angličtine.Emirates Dubai Television vysiela cez satelit do mnohých častí sveta po arabsky a po anglicky.Príjem s Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Qatar a Bahrain je obvykle vždy možný a detaily programov sú uvedené v dennej tlači.

2.8.3 Rozhlas
Anglicky hovoriaci servis na SAE radio  Dubaj vysiela na FM 92 Mhz 24 hodín denne.
 
3 Zaujímavosti
Panoráma Dubaja sa dramaticky mení. Pri pohľade zhora sa v oceáne vynímajú palmy a dokonca mapa sveta. Fatamorgána? Nie, realita. Exkluzivita a luxus je hlavným heslom všetkých projektov(obr.10).

3.1 The World
931 hektárov pevniny a 232 kilometrov pláží ponúka projekt The World. Na umelé vybudovanie ostrovov bolo použitých 320 mil. m3 piesku a 34 mil. ton skál. Nevyhovuje vám tvar ostrova? Jednoducho si ho dajte zmeniť. Možnosti sú doslova neobmedzené. Na ostrovoch projektu The World nájdete vily, apartmány, rezorty, reštaurácie, ale aj rôzne outlety a tiež neobmedzené možnosti využitia voľného času.(obr.11)

Typy ostrovov:
Malá hustota: Parcely sú umiestnené po obvode obrovského projektu a zabezpečujú tak maximum súkromia.Tieto pozemky majú medzi sebou dostatočné rozostupy s otvreným výhľadom na rozsiahle vodné dielo.
Stredná až vysoká hustota: Projekty rodinných sídiel sú umiestnené na ostrovoch, ktoré tvoria svet.Rôznorodé spoločnstvo , doplnené komerčnou ponukou k uspokojenie potrieb obyvateľa.Toto vytvára idylický domou ako stály, tak aj sezónny(obr.12).

Letoviská:Jedná sa o ostrovy určené špeciálne pre hotely a využitie pre turstický ruch, ale z časti budovy zahŕňajú aj obytné vily a obmedzené komerčné využitie.Parcely sú situované v blízkosti prístavov a zároveň pokytujú ideálne miesto pre oddych.Ponuka hotelov bude široká, od malých  hotelov  cez útulné pláže až po letoviská prvotriednej svetovej úrovne. 
Komerčné využitie:Tieto ostrovy sú strategicky umiestnené v blízkosti hlavných dopravných centier akebo hlavných prieplavov.Ostrovy budú hlavným dejiskom predaja s rozmanitou ponukou. Vybrané rešttaurácie, pokojné prímorské kaviarne a toľko možností využitia voľného času budú dostupné a ako pre obyvateľov tak aj pre návštevníkov(obr.13).
 
3.2 Palmové ostrovy
Tri umelé ostrovy v tvare datľových paliem urobili z Dubaja najluxusnejšie miesto na svete s prepychovými domami, hotelmi, reštauráciami a obchodnými centrami, ale aj najväčším potápačským parkom. Ostrovy rastú z morského dna , staviteľom  trochu nahráva , že Perzský záliv nieje veľmi hlboký .Materiál sa ťaží v mori a špeciálnymi loďami je prepravovaný na presne určené miesto,kde ho tieto lode,,chŕlia”s pomocou satelitnej navigácie GPS(obr.14).Okolo je nutné vytvoriť vlnolam – v tomto prípade z pevnejších kameňov , ktoré sa ťažia v Hajarských horách a sú dopravované nákladnými autami do Dubaja , nakladaný na lode a každý kameň je potom na mori individuálne položený. Celkom sa tak len na Palm Jumeirah navozilo 5 miliónov ton kameňov .Prvý ostrov s rozlohou dvadsať kilometrov štvorcových, nazývaný Palma Džumajrá( Palm Jumeirah)(obr.15) už funguje. Ďalšie dva sa ešte len budujú a nie je to najjednoduchšie.Základom je totiž dvesto metrov široký ochranný vlnolam v tvare polmesiaca, ktorý by mal chrániť stavby pred vlnami vysokými až štyri metre. Najzaujímavejší sa zdá druhý z palmových ostrovov, nazývaný Palma Džabal Alí(Palm Jebel Ali)(obr.16)ktorý budú obklopovať aj ostrovčeky v tvare arabských veršov a viac ako tisícka vodných domov. Ich presklené priestory dovolia obyvateľom priamo z obývačky sledovať život pod morskou hladinou. Tretí je Palma Deira (obr.17), ktorý bude (po dokončení v roku 2015 ) najväčší -14x8,5 km. Na jej posavenie je potrebné viac než miliarda m3 piesku a kameňov..Dubaj 18. októbra (TASR) – Umelé ostrovy postavené v tvare palmy v emiráte Dubaj v Perzskom zálive opäť rozvírili ekologický spor – letovisko dnes totiž potvrdilo, že doviezlo 28 živých delfínov zo Šalamúnových ostrovov ako atrakciu pre morskú revue. Skupiny na ochranu životného prostredia proti tomu ostro protestujú.

3.3 Hydropolis- podmorský hotel
Hotel bude postavený cca 20 metrov pod morskou hladinou, približne 400 metrov od pobrežia. Pozostávať bude z troch častí: z recepcie, ktorá bude „na suchu“, tam nasadnete do špeciálneho vlaku, ktorým sa presuniete do ubytovacej časti. Vlak bude prechádzať cez presklenný tunel, ktorý vám poskytne neopakovateľný výľad na okolitý vodný svet. Hotel bude pozostávať z 220 izieb a celá stavba bude mať tvar akéhosi iglu, ktoré bude tiež zo skla. Takže sa nemusíte obávať, že by ste sa ubytovali v nejakých katakombách. Práve naopak, budete pod morskou hladinou a zároveň budete mať výhľad na oblohu (okná na izbách budú z osemnásť centimetrov hrubého špeciálneho plexiskla). Joachim Hauser nezabudol pri projektovaní ani na konferenčné priestory, priestory pre relax, umeleckú galériu, či tanečnú sálu. Tá bude mať strechu vyčnievajúcu nad hladinu a v prípade priaznivého počasia sa bude dať aj otvoriť(obr.18).

3.4 Ski Dubai
Prvá indoorová lyžiarska hala na Blízkom a Strednom východe, ktorá je súčasťou komplexu Mall of the Emirates, tretieho najväčšieho obchodného centra na svete a najväčšieho mimo Severnej Ameriky. Okrem už spomínanej haly, ktorá má názov Ski Dubai, je v nákupnom centre napríklad aj 450 obchodov a dva hotely.

Hovorí sa , že zámerom staviteľov lyžiarskeho strediska nebolo vytvoriť len zjazdovky, po ktorých sa bude dať spúšťať, ale pokúsiť sa v hale urobiť také prostredie a atmosféru, akú majú alpské horské strediská. Preto tu robí 205 ľudí 27 národností.  Hala má 25 500 štvorcových metrov, z toho 22 500 sú zjazdovky a 3-tisíc snežný štadión pre deti, ako je pre tieto končiny zvykom – tiež najväčší svojho druhu na svete. Najdlhšia zjazdovka má 450 metrov, najširšia 80 metrov a má prevýšenie 65 metrov. Podľa toho, či sa na nej bude lyžovať vpravo alebo vľavo, si môžu záujemcovia vybrať z piatich stupňov náročnosti. Tak ako pri „normálnej“ zjazdovke, je tu aj sedačka s kapacitou 2 400 osôb za hodinu, vlek a štyri pohyblivé pásy. A ako v hale vyrábajú a udržiavajú sneh? Podklad je betónový, na ňom izolačná vrstva s glykolovými tubami a na ne sa nastrieka 50 cm snehu. Každú noc sa teplota zníži na -8 stupňov a z 27 snehových diel pripevnených na strope sa dostrieka vždy nový sneh. V hale je azúrovomodrý strop, aby mali návštevníci ilúziu oblohy, na stenách obrovské fresky a dokonca aj živé borovice. Pre deti a domácich, ktorí nemajú chuť sa učiť lyžovať, ale sú zvedaví, ako vyzerá sneh, je určená snehová záhrada s jaskyňou, iglu, možnosťou stavať snehuliakov, so sánkarskou dráhou a dráhou na tubbing, teda spúšťanie sa na kolese. Zažijú tu aj „pravé“ sneženie, hoci len zo snehových diel

3.5 Dubajské šprtové centrum
Dubajské športové centrum je prvé vybudované športové mesto na svete. Plocha 50 miliónov stôp2 zhodnocuje územie Dubailandu. Dubajské športové centrum budú tvoriť štyri úžasné štadióny: viacúčelový otvorený štadión pre 60 tisíc návštevníkov, 25 tisícový štadión pre kriket, viacúčelová krytá hala pre 10 tisíc divákov a hala pre pozemný hokej pre 5 tisíc divákov. Navyše, Dubajské športové centrum bude prvé miesto na Strednom východe s golfovým ihriskom, ktoré navrhol Ernie Els: 18 jamkové špičkové ihrisko pomenované „Duny“, bude centrom pre luxusnú golfovú spoločnosť nazvanú Victory Heights. Dubajské športové centrum bude hostiť prvú futbalovú školu Manchester United na svete, ako aj Medzinárodný kriketový zväz (ICC) a jeho Kriketovú akadémiu, tenisovú akadémiu Davida Lloyda a prvú školu golfu Butcha Harmona, mimo územia USA. Pre

potreby akadémií bude slúžiť telocvičňa s plochou 3 000 m2 a olympijský plavecký bazén.  Okrem športových zariadení v Dubajskom športovom centre sú jeho súčasťou obytné rezidencie, komerčné priestory, internátne školy, zdravotnícke zariadenia svetovej triedy, hotely, priestory na trávenie voľného času a wellness, klub pre životný štýl, Nex generation klub. Hlavná nákupná zóna Dubajského športového centra bude zameraná na športové komponenty a potreby na ploche okolo 1,2 milióna stôp2. Toto nákupné centrum sa bude skladať z obchodov, obchodných pasáží, butikov (obr.22)
 
3.6 Burj Dubaj- mrakodrap برج دبي
Developerská spoločnosť Emaar Properties zatiaľ tají, aký má byť vysoký, ale neoficiálne sa hovorí o 900 metroch(obr.23).Firma teraz oznámila, že sa veža stala najvyššou budovou sveta. Indickí robotníci totiž pracujú aj v obrovských teplotách veľmi rýchlo – každé tri dni pribudne jedno poschodie. Stavba Burdž Dubaj má stáť viac ako miliardu dolárov, mrakodrap slávnostne otvoria koncom budúceho roka. Bude mať vyše 160 poschodí, vyhliadková plošina bude umiestnená na stodvadsiatom štvrtom. V záplave obchodov, luxusných rezidencií, kancelárskych priestorov, reštaurácií a päťdesiatich šiestich výťahov má pozornosť pritiahnuť aj hotel, ktorého interiér je dielom návrhára Giorgia Armaniho. Dubajská veža Burdž Dubaj (Burj Dubai) v metropole Spojených arabských emirátov (SAE) sa stala s výškou 555,3 metra oficiálne najvyššou budovou na svete(obr.24). Stavba čnejúca do závratných výšok sa stala jedným z typických čŕt obrovského rozmachu tohto kedysi spiaceho púštneho mesta na pobreží Perzského zálivu a jeho premeny na jedno z najväčších obchodných a finančných centier Blízkeho východu.
 
3.7 Burj Al Arab- Veža arabov

Najluxusnejší a najdrahší hotel sveta. Ako jediný na svete sa môže pochváliť siedmimi hviezdičkami. Skrýva v sebe vskutku to ,,naj“.Burj Al Arab sa vypína do výšky 321 m a zatiaľ je najvyšším hotelom. Stojí na umelo vybudovanom ostrovčeku, asi 280m od pobrežia,s ktorým je spojený len úzkym mostom.Burj Al Arab je v každom smere unikátny (obr.25).Je to ,,zlatý hotel“.A preto takmer všetko čo v jeho útrobách nájdete je vkusne pokryté pravým zlatom a drahokamami.V interiéri je všetko zo zlata od zábradlia, kvetináčov až po vybavenie izieb, vodovodních kohútikov a splachovadiel na záchode.Všetky izby v hotely sú mezonetové.Zo všetkých okien v izbe je krásny výhľad na more, pláže a Dubajskú štvrť Jumeirah, ktorá je považovaná z celého Dubaja za najprepychovejšiu. . V prízemí svojej izby nájdete to najmodernejšie vybavenie. Jedálenský stôl , malý bar a pre pracovne vyťažených aj pracovňu s počítačom , telefónom , faxom a samozrejme nechýba ani tlačiareň. Na poschodie sa dostanete po točitých schodoch so zlatým zádradlím a ocitnete sa v spálni . Taktiež tu mate k dispozícii rozprávkovú kúpelňu s obrovskou vírivkou .Nájdete tu aj obrovské akváriá, ktoré musia čistiť potápěči, vodné fontány, na kažom poschodí jednu recepci, bazény, podmorskú reštauráciu a dokonce aj dva kráľovské apartmány s rozlohou 780m2 (obr.26).

3.8 Hotel Jumeirah Beach
Z hľadiska architektúry jedným  najzaujímavejších a  najluxusnejších hotelov vo svete, má tvar morskej vlny. Hotel bol postavený v roku 1997 na pláži, vzdialenej cca 20 km od centra Dubaja. Má 26 poschodí, 588 izieb, 18 reštaurácií a barov, 24 obchodov. Sú v ňom zastúpené všetky svetové kuchyne. Konferenčná sála pre 1 600 ľudí, divadelná sála, sauny, vírivky, aerobic…., tri bazény o ploche 7 tisíc metrov , 7 tenisových kurtov, 3 pláže, to všetko majú k dispozícii hoteloví hostia. Interiér v hoteli znázorňuje vzduch, vodu, oheň a zem. Všetko reprezentuje farebnosť, ktorá rozdeľuje hotel na 4 časti. Najviac každého návštevníka upúta 90 metrová skluptúra, v ktorej  SAE sú v centre, okolo obieha Slnko, Mesiac, hviezdy a galaxia. Z exteriéru hotela pri jeho návšteve tale vidieť najväčšia hotelová budova sveta BURJ AL ARAB a EMIRATES TOWERS – najväčšia budova Stredného východu(obr.27)

3.9 Pentominium
V Dubaji postavia byty vo výške 500 metrov. Nový luxusný dom s apartmánmi bude najvyššou obytnou budovou sveta. V Dubaji by po najvyššej budove sveta Burj-Dubai mala stáť aj najvyššia bytovka zemegule. Projekt Pentominium od spoločnosti Trident má priniesť bytový mrakodrap s výškou vyše 500 metrov, ktorý sa stane meradlom luxusu bývania. Penthouse byty trčiace nad pobrežím na 120 poschodiach sa majú predávať za ceny od 3 200 do 9 200 eur (110 až 310-tisíc Sk) za štvorcový meter. (obr.28)
 
3.10 Dubai Towers
Komplex štyroch budov „choreograficky“ zladených do unikátneho celku je skvelou ukážkou nástupu novej éry kriviek. Dubai Towers – Dubai sa v roku 2010 stanú dominantou luxusnej štvrte The Lagoon v dištrikte Al Dana.(obr.29)

3.11 Hatta
Hodinu cesty od mesta Dubaj sa nachádza starobylá pevnosť Hatta, sídlo hotela Hatta Fort, ktorý je jediným Dubajským horským ubytovacím komplexom.Cesta je rovnako fascinujúca ako samotné miesto tým, že návštevník sa vezie cez duny a hory rôznych farieb. Túra zahŕňa aj prehliadku práve renovovanej pevnosti a výlet cez Wadi Hatta, z jeho bujnou vegetáciou a rôznorodou divočinou. Dedina, ktorá je staršia ako 200 rokov a mešita June, ktorá stojí uprostred palmových hájikov sú ďalšími atrakciami.

3.12 Parky a záhrady

Okolo Dubaja je situovaných množstvo verejných parkov a záhrad, ktoré poskytujú pokojné uvolnenie od práce a denného zhonu. Poskytujú atraktívne miesta na pikniky a detské ihriská so širokou škálou zábavných zariadení, čo je obľúbené najmä medzi rodinami s deťmi. Medzi najväčšie patria Jumeirah Beach Park, Dubai Creekside Park, Mushrif Park, Al Mamzar Park a Safa Park, a množstvo menších parkov rozmiestnených po celej krajine.

3.13 Wild Wadi
Wild Wadi je najvzrušujúcejší a najmodernejší vodný park, ktorý bol otvorený ako časť plážového strediska Jumeirah koncom leta 1999. Park má 24 dráh, z ktorých je 16 prepojených v rátane Jumeirah Sceirah, ktorá je najvyššou a najrýchlejšou šmykľavkou (tobogánom) mimo spojených štátov. Summit Surge využíva silu vodných trysiek na vytlačenie až 4 ľudí naraz do vrchu, zatiaľ čo Wipeout Flow Rider je ďalšou blízko východnou prvou atrakciou, na ktorej môžu vyznávači napätia surfovať na trubicovej vlne vo výške takmer troch metrov(obr.30)

3.14 Dubailand

Zábavný park, ktorý bude postavený na ploche 280 km2. Bude 2x väčší než doteraz najväčší zábavný park světa, Walt Disney World resort v Orlande.v parku budeš môcť nájsť 45 veľkých a 20 000 menších atrakcií..

3.15 Dubajská ZOO

Dubajská zoologická záhrada, ktorá sa nachádza v Jumeirahu je obľúbenou atrakciou najmä pre rodiny. Vystavujú sa tu vzácne arabské druhy zvierat, napríklad arabský vlk, ktorý už voľne nežije v prírode, gordonskú divú mačku a jedinú na svete v zajatí chovanú kolóniu kormoránov Sokotra.
Charakteristickými pre rôznorodé vtáctvo v krajine sú miestne dravé vtáky, deväť druhov veľkým mačiek a mnohé iné arabské cicavce s iných území. Zoo sa bude čoskoro premiestňovať do väčších priestorov v snahe umožniť zvieratám žiť vo väčších priestoroch pripomínajúcim ich prirodzené prostredie.

4 Športové možnosti v Dubaji
4.1 Vodné športy
Podmienky v zálive sú takmer perfektné na plachtenie s jeho stabilným spoľahlivým vetrom, slabými prúdmi a teplým počasím.

4.1.1 Windsurfing, vodné skútre, člny sa dajú prenajať na hotelových plážach alebo v špecializovaných kluboch.Zariadenia a príslušenstvo k vodnému lyžovaniu sú k dispozícií v Dubaji a kde je možné zabezpečiť aj profesionálnych inštruktorov.Dubajský medzinárodný námorný klub Mina Seyahi približne 20 min. jazdy autom od centra Dubaja usporadúva medzinárodné aj miestne vodno – športové podujatia. Tieto zahŕňajú preteky rôznych typov plavidiel od najjednoduchších po super člny.

4.1.2 Potápanie
Vody okolo Dubaja poskytujú významný rozsah atrakcií pre potápačov. S minimálnymi prúdmi je záliv bezpečný pre začiatočníkov a počasie zriedkavo negatívne vplýva na dobrú viditeľnosť a bohatý podmorský život.
Dubajské potápačské kluby a centrá sú dobre vybavené na zabezpečenie návštevníkov rozsahom rôzneho príslušenstva na prenajatie, ponukou medzinárodne kvalifikovaných inštruktorov a bezpečných potápačských člnov.
Potápači ktorí by chceli využiť a prenajať si príslušenstvo v Dubaji by mali mať medzinárodne platný certifikát.

4.2 Možnosti ostatných športov
Co-karting – jazdenie /preteky/ na malých 4 kolesových motorových vozidlách
Fising – rybolov
Horse riding – jazda na koni
Fluing – lietanie na malých lietadlách
Ice-skating – korčuľovanie na umelom lade v krytej hale
Ten-pin bowling – 10 kolikový bowling
Tennis – v tenisových kluboch alebo v hotelových športových strediskách
Jogging
Shooting and archery – streľba a lukostreľba
Cycling – bicyklovanie
Lyžovanie a snowboarding na piesku.(obr.32)

4.3 Tradičné športy
4.3.1 Sokoliarstvo (obr.33) je jedným z mnohých tradičných zábav, ktoré sa stále uskutočňujú v Dubaji. Je to unikátne partnerstvo medzi človekom a vtákom a nie je nič nezvyčajné vidieť sokola v kapucni sediaceho na zápästí svojho majiteľa. Vlastníctva sokolov je znakom bohatstva.
4.3.2 Ťavie preteky tiež priťahujú početných zvedavcov a množstvo peňazí pre víťazov pretekov.
4.3.3 Konské preteky sú najvýznamnejším tradičným športom. Preteky sa uskutočnujú  počas sezóny dva krát v týždni.
Počas svojej histórie si Arabi udržiavali veľkú lásku ku koňom a táto tradícia trvá aj v 21 storočí. Potvrdzuje to aj konanie Dubai World Cup najbohatších svetových konských dostihov v Dubaji.
 
5 Záver
Mesto Dubaj sme si vybrali preto, pretože nás zaujalo nielen svojou krásou, vysokými budovami a všetkým iným o čom sa nám môže len snívať ale aj preto, že sme sa chceli niečo nové dozvedieť a viac si túto úžasnú rozprávkovú krajinu priblížiť. Toľké  bohatstvo, ktoré ukrýva táto krajina a to vo všetkých možných rozmeroch od tích prírodných až po veľké majetky ,,šejkov,,. Veď toto najrýchlejšie rastúce mesto sveta láka ne jedného z nás pozorovať jeho premeny v čase. Možno niekedy raz v budúcnosti budeme mať to šťastie a aj my a okúsime ,,iný,, svet.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu