Brazília - Brazílska republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 25.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 507 slov
Počet zobrazení: 4 591
Tlačení: 388
Uložení: 365

Brazília Brazílska republika

1. Prečo som si vybrala Brazíliu?

Tému Brazília som si vybrala z toho dôvodu , že ma  najviac fascinuje ľuďmi, ktorí v nej žijú. Ovplyvnila ma bezstarostným spôsob života, plným energie a chuti zabávať sa. Ľuďmi , ktorí majú na všetko veľa času, vedia sa odreagovať v každých chvíľach, či je to sambou , capoeirou  a futbalom.
Brazília ma upútava svojimi nádhernými plážami, zaujímavými  mestami ako je Rio de Janeiro. Klimatické podmienky sú podľa mňa  lákadlom  pre všetkých. Je to krajina, ktorú by mal obdivovať každý. Je to úžasná ale miestami aj nebezpečná krajina ...

Oficiálny názov: Républica Federativa do Brazil

Hlavné mesto: Brasilia

Urbanizácia: 78,3%

Úradný jazyk: portugalský

Kmeňové jazyky: tupi

Mena: Real (R$)

Nezávislosť: 7. septembra 1822

Výnos na obyvateľa: 4400 dolárov

HDP reálne na obyvateľa: 3 640 dolárov

HDP celkom: 208 mil. dolárov

Nezamestnanosť: 5,7%

Analfabeti: 16,7%

HDP sektorov: poľnohospodárstvo (14 %), priemysel (37 %), služby (49%)

Export  služieb: 40,167 mil. dolárov

Import: 29,207 mil. dolárov

Dĺžka života: 67 rokov

Detská úmrtnosť: 20/1000 narodených

Počet lekárov: 1/681 obyvateľov

Asfaltované cesty: 1,7 mil. km

Letiská: Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife, Salvador, Porto Alegre

Časový posun: + 3 hodiny

2.1 Severná Brazília

Spolkové amazonské štáty (najväčší brazílsky štát), Pará, Acre, Rondônia, Roraima, Amapá a Tocantins sa rozkladajú na rozlohe 3.887.800 q km, majú však dovedna iba o niečo viac ako 10.157.000 obyvateľov. Sever pozostáva takmer výlučne z hustého dažďového pralesa.

Naprieč amazonskou oblasťou, paralelne s riekou, vedie takmer 5000  km dlhá cesta Transamazonika. Amazonka, jedna z najväčších svetových riek vedie 12 krát toľko vody ako Mississippi. Je dlhá 6577 km a má vyše 200 vedľajších prítokov. Využite početné príležitosti podniknúť výletnú plavbu po Amazonke. Dažďový, amazonský prales je najväčší na svete.

Zaberá 40% celkovej rozlohy Brazílie a je domovom 1800 rôznych druhov vtáctva a 250 druhov cicavcov. Amazonský dažďový prales produkuje 50% celosvetových zásob kyslíka. V brehoch Amazonky a jej prítokoch tečie 20% sladkej vody sveta a žije v nej 1500 druhov rýb. V Beléme sa nachádzajú nádherné kostoly, pekná Zoo a každý týždeň sa tu konajú trhy. V múzeu Goeldi sa nachádza najväčšia svetová zbierka exotických rastlín.

2.2 Severovýchod Brazílie

Severovýchodná často Brazílie je často nazývaná "Zlaté pobrežie" a patria sem nasledovné spolkové štáty Bahia, Sergipe, Alagoas, Pernambuco, Paraíba, Rio Grande do Norte, Ceará, Fernando de Noronha, Piaui a Maranhăo. 42,8 milióna obyvateľov žije na rozlohe cca. 1.600.000 qkm. Tento región je známy pre svoje historické a folklórne tradície ako aj pre nádherné pláže.

2.3 Stredný západ Brazílie

Spolkové štáty Goiás, Mato Grosso a Mato Grosso do Sul sa rozkladajú na území o rozlohe 1.900.000 qkm a majú spolu ca. 8 Miliónov obyvateľov. Rieka Araguaia tu preteká obrovskými močiarnymi oblasťami. Vzhľad krajiny určujú rozľahlé plantáže s početnými čriedami hovädzieho dobytka. Hlavné mesto Brasília (od 1960), ktoré bolo vybudované na obrovskom rúbanisku, ďaleko od ostatných obývaných oblastí, na podnet vtedajšieho prezidenta Kubibitscheka, je známe pre svoju futuristickú architektúru. Toto mesto je oslavované ako "najmodernejšie mesto" sveta. Pôdorys tohto mesta má tvar lietadla. Obzvlášť pôsobivé sú budovy Praça dos Tręs Poderes, Pálacio do Planalto a budova národného kongresu.

2.4 Juhovýchod Brazílie

Spolkové štáty Săo Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais a Espirito Santo sa rozkladajú na území o rozlohe 900.000 qkm, majú vynikajúcu infraštruktúru a cca. 65,6 Miliónov obyvateľov. Hotely, historické mestečká ako aj prvotriedne kúpeľné oblasti robia z tejto oblasti prvotriedne turistické centrum.

Rio De Janeiro

je 125 rokov hlavným mestom Brazílie a právom patrí medzi najkrajšie mestá sveta. Brazílčania hovoria "Boh stvoril svet za 6 dní, na siedmy deň stvoril Rio". Rio leží medzi horami a morom a je obklopené početnými zálivmi, malými ostrovmi a nádhernými plážami, ako napr. preslávená Copacabana, alebo Ipanema a Leblon. Obyvatelia Ria, Carriocas, sú priateľský ľudia, ktorý majú na všetko dosť času. 370 m vysoký Păo de Açúcar (zukrový klobúk) ponúka nádherný výhľad. Charakteristickým znakom Ria je vrch Corcovado (713 m). Na jeho vrchole sa od roku 1931 čnie 40m vysoká socha Krista.
Veľmi zaujímavá je botanická záhrada, ktorá za čias cisára (1808) vysvätená. Mesto sa prebúdza k rušnému životu hlavne v čase karnevalu. Nadšeným účastníkom súk dispozícii.početné.školy Samby.

Săo Paulo

je najdôležitejším hospodárskym a obchodným centrom Brazílie a jedno z najväčších svetových miest. Sao Paulo ponúka najlepšie obchody v Brazílii a fascinujúci nočný život.

2.5 Juh Brazílie

Južné Rio Grande do Sul, Santa Catarina a Paraná sa rozkladajú na území 577.800 qkm a majú 22,8 Milióna obyvateľov. Príjemné klimatické podmienky pritiahli početných prisťahovalcov z Európy, hlavne Nemcov a Talianov.

Rio Grande do Sul

je jedným z najbohatších spolkových štátov Brazílie. V Pôrto Alegre, hlavnom meste, sa nachádzajú početné múzeá a galérie umenia. Mesto je obklopené nádhernou krajinou. Najpopulárnejšími plážami na južnom pobreží sú Tramandai (126 km od Pôrto Alegre) a Torres (209 km). V spolkovom štáte Santa Catarina, ktorého hlavné mesto Florianópolis leží na ostrove, sa najlepšie pláže nachádzajú v Laguna, Itapema a Camboriú. Hlavné mesto je s pevninou spojené dvoma mostmi. V spolkovom štáte Paraná sa takmer výlučne pestuje káva. Silný zážitok ponúka jazda vlakom z hlavného mesta Curitiba do Paranaguá. Ďalšími zaujímavými mestami sú Vila Velha a známa Foz do Iguaçu. Vodopády Iguaçu vznikajú pri sútoku dvoch riek. 275 vodopádov padá do hĺbky 60 m. Tesne k vodopádom je možné sa dostať loďou. V ponuke sú taktiež výhliadkové lety vrtuľníkom, ktoré umožňujú obdivovať vodopády z tesnej blízkosti.

3.1 Poloha

Brazília je najväčším štátom Južnej Ameriky. Zaberá takmer polovicu z celého jej územia. Spoločné hranice spájajú Brazíliu s desiatimi štátmi Južnej Ameriky a to : na severe s Venezuelou, Guyanou, Francúzskou Guyanou a Surinamom. Na severozápade susedí s Columbiou, zo západu s Argentínou, Peru, Bolíviou a Paraguayom, na juhu s druhým najmenším štátom južnej Ameriky, Uruguayom. Takmer celú východnú časť Brazílie obmýva Atlantický oceán.

3.2 Rozloha

Rozloha Brazílie je 8 511 970  kilometrov štvorcových. Takmer celé územie je v tropickom podnebnom pásme. Povrch Brazílie vyplňuje Amazonská nížina, Brazílska vysočina a na juhu Laplatská nížina.

3.3 Obyvateľstvo

Počet obyvateľov Brazílie podľa posledného sčítania v roku 1995 činil 161 790 000 obyvateľov. Hustota zaľudnenia Brazílie : 19 obyvateľov na km štvorcový
Obyvateľstvo Brazílie je veľmi rôznorodé. Až 55% obyvateľstva tvoria Portugalci, Nemci, Taliani, Španieli a Poliaci. 32% tvoria miešanci africko-európskych národv, 11% tvoria Afričania, 2% iné národnosti.
Oficiálnym jazykom Brazílie je portugalčina. Rozšírené sú aj španielčina, francúzština a angličtina.

3.4 Náboženstvo

Zo všetkých obyvateľov Brazílie až 73% vyznáva rímskokatolícke náboženstvo, 20% sú evanjelici, 7% tvoria rôzne brazílsko-africké náboženstvá ( napr. Macumba, Umbanda ).
Hlavné mesto, najväčšie mestá Brazílie
Hlavným mestom Brazílie je mesto Brasília, ktoré je s počtom obyvateľov 1 596 280 až na piatom mieste v rebríčku najväčších miest Brazílie.

3.5 Najväčšie mestá Brazílie s počtom obyvateľov

Säo Paulo 9 400 000 ob.
Rio de Janiero 5 500 000 ob.
Salvador 2 056 013 ob.
Belo Horizonte 2 048 861 ob.
Brasília 1 596 280 ob.
Recife 1 290 147 ob.
Curitiba 1 290 142 ob.
Porto Alegre 1 262 745 ob.
Belém 1 246 345 ob.
Manaus 1 010 258 ob.

3.6 Podnebie
Brazília sa nachádza v tropickom, miestami subtropickom podnebnom pásme. Priemerná ročná teplota na území Amazonskej nížiny kolíše medzi 27  °C až 33  °C. V Amazonskej nížine spadne ročne priemerne 2030  mm zrážok, na území celej Brazílie je to až 5860  mm zrážok ročne. Prevažná časť spadne v pobrežných oblastiach vo východnej časti Brazílie v blízkosti obratníka Kozorožca.

3.7 Vodstvo

Cez územie Brazílie preteká najdlhšia rieka na svete Amazon. Z celkovej dĺžky 7000  km preteká  3700  km cez Brazíliu. Má viac ako 200 prítokov. Ústie rieky, ktorým sa Amazon vlieva do Atlantického oceána, je široké 200 km a prílivová vlna preniká až 1400  km proti prúdu rieky, čo umožňuje plavbu lodiam do vnútrozemia. Rieka Amazon so svojimi najväčšími prítokmi : Japurá, Negro, Jurua, Purus, Navari a ešte niekoľko ďalších, vytvárajú riečnu sieť porovnateľnú len s riekou Mississippi v Severnej Amerike. Veľmi dôležitá rieka pre Brazíliu je Sao Francisko, ktorá sa používa na zavlažovanie. Táto rieka dlhá 1368  kilometrov je taktiež využívaná pre vodnú dopravu.
Z celej dĺžky rieky je 310 kilometrov nesplavných, pretože na rieke sa nachádza vodopád Paulo Alfonso, ktorý vytvára silné riečne prúdy.

3.8 Nerastné bohatstvo

V Brazílii sa nachádzajú ložiská mnohých kovov : bauxit, nikel, cín, zlato, železná ruda, mangán, platina. Taktiež sa tam nachádza malá zásoba uránu a ropy.

3.9 Hospodárstvo

Hrubý domáci produkt Brazílie činí 508 biliónov amerických dolárov, čím sa Brazília dostala na desiatu priečku v tabuľke najväčších HDP krajín sveta. Hospodárstvo sa začalo v Brazílii rapídne rozvíjať koncom šesťdesiatych a začiatkom sedemdesiatych rokov vstupom zahraničných investorov. Hospodárstvo krajiny stúpalo, ale takisto narastala aj veľká zadĺženosť, ktorá v osemdesiatych rokoch vyústila do hospodárskej krízy.

Kríza bola spôsobená zlým vedením štátu a zlým zaobchádzaním s financiami. Taktiež kolísavé ceny surovín a polotovarov, na ktorých je založené celé hospodárstvo krajiny, spôsobili hlboké krízy a infláciu. Zahraničná zadĺženosť, inflácia a závislosť od dovozu ropy znamenajú pre krajinu stále nebezpečenstvo. To sa prejavuje aj dnes, keď Brazília musí čeliť ďalšej finančnej kríze. Vývoz a dovoz
Brazília sa zaoberá hlavne vývozom železnej rudy, kávy, sóje, obuvi a súčiastok na motorové autá. Brazília vyváža tento tovar hlavne do krajín Európskej únie, USA, Latinskej Ameriky a Japonska.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu