Pivárska Plzeň

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 16.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 220 slov
Počet zobrazení: 2 176
Tlačení: 344
Uložení: 368

Pivárska Plzeň
 
Ú V O D
Minulé prázdniny som strávila v Plzni na letnej brigáde, popri práci vo firme Panasonic, sme s priateľom spoznávali krásy tohto západočeského mesta. Navštívili sme takmer všetky turistické atrakcie v meste, nafotili sme veľa fotografií.

Zistila som, že Plzeň je veľmi krásna, turistický ruch sa v regióne dobre rozvíja, napriek tomu tvrdím že ľudia v našich končinách o nej nevedia veľa. Nepoznajú ju. Ani my sme o nej pred naším odchodom takmer nič nevedeli.  Preto som si za cieľ mojej práce vytýčila bližšie oboznámiť ľudí s krásami tohto mesta. Upriamiť pozornosť na najdôležitejšie pamiatky v meste, spomenúť možnosti aktívneho trávenia voľného času, stručneobjasniť históriu aj najnovšie dejiny.

PSČ Plzeň

TEORETICKÉ VÝCHODISKÁ
Plzeň  je štvrtým  najväčším mestom v Českej republike. V západnej časti Čiech má dominantné postavenie ako silne priemyselné, obchodné, kultúrne a správne centrum. Mesto bolo založené v roku 1295 lokátorom Jindřichom na príkaz českého kráľa Václava  II. Leží na sútoku štyroch riek :  Úhlava, Úslava, Radbuza a Mže. Výhodná poloha medzi Prahou ( 95 km ) a nemeckými hranicami - hraničný priechod Rozvadov ( 60 km ) umožnila rýchly ekonomický rast.
 

Dnešná Plzeň sa rozkladá na ploche 125 km2 a žije tu približne 167 000 obyvateľov. Vysoká kultúrna i hospodárska úroveň mesta sa odrazila v  osobitnom stavebnom vývoji. Historické jadro mesta bolo v roku 1989 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Medzi cenné stavebné pamiatky patrí najmä gotický chrám sv. Bartolomeja, renesančná radnice, či židovská synagóga.
 
Na prelome 19. a 20. storočia boli dokončené náročné stavby verejných budov, napr. mestské divadlo, múzeum, Mešťanská beseda ap. Ojedinelý je súbor 18 domov vyzdobených grafity podľa návrhov Mikuláša Alša. V období industrializácie v 19. storočí boli v Plzni založené známe priemyselné giganty - strojárenský komplex Škoda a Plzeňský Prazdroj. Mimoriadnym projektem v rámci celej Českej republiky je súčasná výstavba modernej priemyselnej zóny Borská pole. Úsilie o skvalitnenie úrovne vzdelania vyvrcholilo v roku 1991 založením Západočeskej univerzity.
 
Neobyčejne široká je tiež sieť stredných odborných škôl, gymnázií a umeleckých škôl. V Plzni pôsobia taktiež medzinárodné inštitúcie - Alliance Francaise, Anglická knižnica, Rakúska knižnica a Americké centrum. Duchovné tradície mesta boli posilnené založením biskupstva v roku 1993. K najhodnotnejším tradíciam plzeňského kultúrneho prostredia patrí činnosť Divadla J. K. Tyla. Plzeň je dejiskom kultúrnich akcií a festivalov medzinárodného významu - Smetanovské dny, Skupova Plzeň, Historický víkend, festival Na ulici, Pilsner Fest, Mezinárodní bienále kresby či festival Divadlo. V rámci Plzeňského kultúrneho leta sú usporadúvané koncerty na otvorených pódiách v centre mesta.

Rekreačné možnosti Plzne sú bohaté,  mesto obklopujú početné lesy s mnohými vodnými plochami. Okolie mesta poskytuje rozmanité možnosti výletov za historickými pamiatkami Plzeňska.

V Ý S L E D K Y
V tejto časti sa budem venovať opisu jednotlivých Plzeňských kultúrnych, turistických a historických inštitúcií. Spomeniem najdôležitejšie historické pamätihodnosti, ponúknem zaujímavé miesta na aktívne trávenie voľného času. Svet pozná Plzeň hlavne vďaka dvom  priemyselným gigantom, ktoré vznikli v 19. storočí. Je to automobilový závod Škoda, založený Emilom Škodom v roku 1863, dodnes sa tu vyrábajú prostriedky hromadnej dopravy ako autobusy, trolejbusy, električky či súpravy metra.
 
Podľa mňa ešte známejší je Plzeňský Prazdroj, údajne najznámejší pivovar na svete, založený v roku 1842. Patrí do veľkého pivárenského koncernu SABmiller, ktorá napríklad na Slovensku združuje Pivovar Šariš alebo Topvar. Prazdroj vyrába pivá svetovej kvality rozličných chutí a značiek : Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel, Radegast, Master. Turisti v Plzni by si určte nemali nechať ujsť prehliadku pivovaru s ochutnávkou ešte nepasterizovaného piva bez pridania chemických zahusťovadiel. Pivovar takisto ponúka prehliadku Pivovarského múzea.
 
Absolútnou dominantou mesta je gotický Chrám svätého Bartolomeja, ktorého veža meria takmer 103 metrov a tým je najväčšou kostolnou vežou v Českej repubilke, chrám svätého Víta v Prahe má o tri metre menej. Zaujímavosťou je aj Plzeňská madona,  jedna z nejhodnotnejších sôch tzv. „krásneho štýlu“ českých madon.
 
Námestie republiky, na ktorom sa Chrám nachádza,  s rozmermi 139 x 193 metrov bolo v čase svojho vzniku najväčším  gotickým námestím v ČR. Židovská synagóga je tretia. najväčšia na svete, druhá najväčšia v Európe , bola postavená v roku1892 v maursko-románskom štýle . Od svojho vzniku verne slúžila svjej funkcii až do holokaustu, keď ju pred bombardovaním zachránilo hlavne to, že je včlenená do bloku domov, nestojí samostatne. Dodnes sa využíva ako koncertná i výstavná sieň , v čase nášho pobytu sa tu konala výstava fotografií známych českých cestovateľov Zikmunda a Hanzelku, ktorých ešte spomenieme,  z ich pobytu v Peru.

Divadlo Josefa Kajetána Tyla postavené v rokoch 1899 – 1902 v novorenesančnom štýle s prvkami secesie , pomenované je podľa autora českej hymny Kde domov múj.Pod Plzňou sa nachádza najrozsiahlejšia podzemná sieť v strednej Európe. Vznikalo už od stredoveku postupným spájaním trojúrovňových pivníc. Pamätník obetiam zla alebo Meditačná záhrada je životným dielom politického väzňa 50. rokov Ľuboša Hrušku . Tvorí ju záhrada so stovkami vzácnych ihličnanov s monumentálnou krížovou cestou. Súčasťou je kaplnka svätca Maximiliána Kolbeho.

Pamätník americkej armády stojí na začiatku Americkej ulice, vyjadruje vďaku 16. obrnenej divízii vedenej generálom George Smith Pattonom, ktorá oslobodila Plzeň 6. mája 1945. Sústava 14 boleveckých rybníkov na severnom okraji mesta bola vytvorená v stredoveku . Rybníky sú vďaka čistej vode využívané na kúpanie a rekreáciu. Priamo na brehu Veľkého boleveckého jazera je možnosť ubytovania v kempe. Zologická a botanická záhrada sa rozprestiera na ploche 21 ha , je druhou najstaršiou v ČR Aktívny prírodný areál je členený podľa zoogeografických oblastí . V prirodzených podmienkach tu žije bez mreží viac než tisíc druhov zvierat . Súčasťou ZOO je Zábavný dinopark zobrazujúci scény zo života druhohorných zvierat v skutočnej veľkosti. Súčasťou je 3D kino ponúkajúce film o vzniku života na Zemi . Ďaľšími atrakciami sú: Statok z 19. storočia Lűftnerka a Japonská záhrada Šówa – en.
Borská pole: vedecko – technický park , predstavujúci mimoriadny projekt v rámci celej ČR V tejto modernej  priemyselnej  zóne majú sídlo firmy : Panasonic, Daikin, Daiho, Fuji, Tatung, Mercedes Benz, Yazaki
 
Doprava v meste : Plzeň je krajským mestom, má výhodnú polohu vrámci celej ČR, je významným dopravným uzlom, hlavné ťahy z mesta vedú do Prahy, Norimbergu, Strakoníc,Karlových Varov.
 
Medzi slávnych rodákov zaraďujeme napríklad Karla Gotta – niekoľkonásobného českého slávika, Josefa Skupu – divadelného profesora, autora Spejbla a Hurvínka, Miroslava Zikmunda – významného českého cestovatela a spisovateľa, Petra Čecha – futbalového brankára FC Chelsea, Martina Straku – hokejistu New York Rangers

D I S K U S I A
Cieľ, ktorý som si vytýčila znel : Bližšie oboznámiť ľudí s krásami Plzne. Myslím si, že sa mi podarilo tento cieľ splniť, v mojej prezentácii v power pointe uvidíte aj fotodokumentáciu so všetkými dôležitými fotkami najdôležitejších kultúrnych, historických a turistických pamiatok v meste spolu s pridanými krátkymi textovými dodatkami.
 
Dúfam, že sa mi touto prezentáciu aspoň trochu podarilo zdvihnúť povedomie o tomto nádhernom západočeskom meste. Vrelo odporúčam ako tip na letné prázdniny. Všetkým má čo ponúknuť . V Plzni si prídu na svoje historickí fanatici, milovníci piva, nadšenci prírodných kúpalísk, prívrženci judaizmu, botanici aj zoológovia. Takisto všetci, ktorí sú na Slovensku evidovaní ako nezamestnaní sa do Plzne hrnú za lepším zárobkom a pracujú v nadnárodných spoločnostiach v modernom priemyselnom parku Borská pole.
 
Z Á V E R
Ako som už spomenula, cieľ mojej práce znel : Bližšie oboznámiť ľudí s krásami Plzne. Myslím si že po prezretí mojej prezentácie sa dozviete aspoň niečo nové, získate informácie, ktoré ste ešte nepočuli, uvidíte obrázky, ktoré ste doteraz nevideli a tým by sa vlastne mal splniť môj cieľ, ktorý som si vytýčila na začiatku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#navštivili sme #Plzeň


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu