Francúzsko - Francúzska republika

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 26.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 965 slov
Počet zobrazení: 9 377
Tlačení: 467
Uložení: 455

Francúzsko - Francúzska republika

Úvod
 
Francúzska republika je najväčšou krajinou západnej Európy a susedí na severovýchode s Belgickom a Luxemburskom, na východe  s Nemeckom, Švajčiarskom a Talianskom a na juhu  so španielskom a Andorrou.
Severozápadné pobrežie Francúzska obmývajú vody Lamanšského prielivu, západní pobrežie obmýva Atlantický oceán a južné pobrežie Stredozemného mora. Reliéf Francúzska je natoľko rozmanitý, že z Francúzska robí krajinársky najbohatšiu krajinu Európy. Turista tu nájde snáď všetky prírodné atrakcie, ktoré v inom európskom štáte pokope nenájdete. Má teplé more a búrlivý oceán, ostrovy, piesočnaté pláže a duny, skalnaté útesy, nížiny a pahorkatiny, náhorné plošiny, veľhory s večným snehom a ľadovcom, vyhasnuté sopky, mocné tabule vápencov s krasovými javmi a unikátnymi jaskyňami, jazerá, dravé horské rieky, vodopády....

 
1 Fakty o Francúzsku:
Rozloha: 543 965 km2
Hlavné mesto: Paríž
Počet obyvateľov: 58 607 000
Prírastok obyvateľstva: 0,5 %
Stredná dľžka života: 74 (m), 82(ž)
•Jazyky: francúzština, bretónčina, baskičtina
•Gramotnosť: 99%
Náboženstvo: kresťanstvo

Taux de change de devises actuels de la BCE

1.1 Podnebie
Vo Francúzsku sa vyskytujú 3 typy podnebia, oceánske, stredomorské a kontinentálne.
Oceánske podnebie
Oceánske podnebie na západe sa vyznačuje vysokou mierou zrážok prinášaných atlantickou tlakovou nížou, bývajú tu mierne zimy a chladnejšie letá a počasie sa často mení.
Stredomorské podnebie
Stredomorské podnebie na juhozápade je charakteristické teplejšími letami a poskytuje aj viac jesenného slnka. Na juhovýchode stredozemská klíma garantuje horúce a suché letá a mierne zimy. Slnko tu svieti viac ako 2500 hodín ročne, daždivé obdobie prichádza väčšinou na jar a na jeseň. Mráz a sneh sú tu veľmi neobvyklé.
Kontinentálne podnebie
Alsace a Lorraine v strednom a východnom Francúzsku majú podnebie kontinentálneho charakteru s horúcimi a búrkovými letami, chladnejšími zimami s menšou mierou zrážok.

1.2 Obyvateľstvo
V roku 2001 malo Francúzsko 60,7 mil. obyvateľov. Je tretia najľudnatejšia krajina v EU. Hustota zaľudnenia je 107obyvateľov / km2. Francúzsko má 52 miest nad 150000 obyvateľov. Etnické zloženie populácie pozostáva z Francúzov (93,6 %), Alžírčanov (1,1%), Portugalcov (1,1%), Maročanov (1,0%), Talianov (0,4%) a ostatných národností (2,8%).

1.3 Prírodné prostredie
Farmy a lesy pokrývajú 48 mil. hektárov územia, t.j. 82% celkového povrchu centrálneho Francúzska.
Lesy zaberajú 26% povrchu tejto krajiny, čo ju zaraďuje za Švédsko a Fínsko na tretie miesto medzi štátmi Európskej Únie v množstve zalesnenej plochy. Francúzsko sa pýši 136 druhmi stromov, čo je na európsku krajinu výnimočné. Počet zvieracej populácie narastá, za 20 rokov sa zvýšil počet vysokej zveri na dvojnásobok, počet srncov sa dokonca strojnásobil. Na zachovanie a rozvoj francúzskeho prírodného bohatstva vláda zriadila 7 národných parkov, 132 prírodných rezervácií, 463 vyhradených oblastí pre chránené druhy fauny a flóry, 389 chránených pobrežných oblastí. Francúzsko má aj 35 regionálnych prírodných parkov, pokrývajúcich viac ako 7% povrchu krajiny. Na ochranu životného prostredia je vyčlenených 22 miliárd €, čo predstavuje 385 € na obyvateľa.
Francúzsko má viac listnatých lesov , ihličnaté sú tu len v horských oblastiach.
Značne odlišná vegetácia pokrýva územie okolo Stredozemného mora, kde rastú vždyzelené duby a svahy porastajú makchie a na vápencových pôdach nachádzame krovinato – bylinnú vegetáciu.
Všade v teplých oblastiach počujeme malé druhy cikád. Z jedovatých hadov tu žijú zmije .
Svet vtáctva sa uchoval v bažinatej krajine Camargue v delte Rhony, svet morských živočíchov okolo ostrova Port Cros v Stredomorí a tulene nájdeme pri ostrove Ouessant pri bretónskom pobreží.

1.4 Administratívne členenie
Francúzska republika pozostáva z Centrálneho Francúzska, rozdeleného na 22 regiónov, ktoré sú rozdelené na 96 departmentov, 4 zámorských departmentov - Guadeloupe, Martinique, Guyana (Francúzska Guyana) a Réunion, 4 zámorských teritorií - Francúzska Polynézia, Nová Kaledónia, Wallis a Futuna, a z francúzskych južných a antarktických teritórií a teritoriálnych jednotiek so špeciálnym statusom - Mayotte, St Pierre a Miquelon.

1.5 Inštitúcie
1.5.1 Ústava zo 4. októbra 1958 poskytuje inštitucionálny základ pre piatu republiku. Táto bola niekoľkokrát upravovaná a dopĺňaná o ustanovenie voľby prezidenta republiky priamym všeobecným hlasovaním (1962), včlenenie definície kriminálnej zodpovednosti členov vlády (1993), ustanovenie jedného parlamentného zhromaždenia, rozšírenie oblastí aplikácie referenda (1995), prechodné opatrenia týkajúce sa Novej Kaledónie (1998), založenie Európskej hospodárskej a menovej únie, zrovnoprávnenie prístupu mužov a žien do volebných úradov a pozícií, uznanie jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu (1999) a skrátenie prezidentského
volebného obdobia (2000).

1.5.2 Ústavná rada sa skladá z 9 členov a je zodpovedná za dozor nad právoplatným priebehom volieb a za rozhodnutia o ústavnosti v súvislosti s právom a legislatívou.


1.5.3 Prezident republiky je volený na 5-ročné volebné obdobie v priamych a všeobecných voľbách. Prezident vymenúva premiéra a na jeho odporúčanie aj jednotlivých členov vlády. Predsedá Výboru ministrov, vyhlasuje zákony parlamentu a je hlavným veliteľom ozbrojených síl. Má právo rozpustiť Národné zhromaždenie a v prípade krajného stavu vykonávať určité nadštandardné právomoci.

1.5.4 Premiér a vláda pod jeho vedením stanovujú program, ktorý následne vykonáva. Za svoju politiku sa zodpovedajú parlamentu. Predseda vlády koordinuje jej činnosť a zabezpečuje implementáciu legislatívy.

1.5.5 Parlament sa skladá z dvoch komôr, 557-členného Národného zhromaždenia, ktorého poslanci sú volení v priamych všeobecných voľbách na päťročné obdobie a 321-členného Senátu, ktorý je volený na 9 rokov v nepriamom všeobecnom hlasovaní, pričom 1/3 senátorov sa obmieňa každé 3 roky. Na zabezpečenie kontroly vlády, parlament vyberá a schvaľuje legislatívu. V prípade nezhody, vynesie podľa zákona konečné rozhodnutie parlament.

1.5.6 Súdny systém, "Strážca individuálnej slobody", je postavený na základe fundamentálneho rozdielu medzi riadnymi súdmi konajúcimi v sporoch medzi jednotlivcami alebo inštitúciami a administratívnymi súdmi s jurisdikciou, ktoré konajú vo všetkých prípadoch vrátane určitých sporov medzi občanmi a verejnými úradmi. Občianske súdy sa delia na štandardné (miestne súdy) alebo špecializované (okresné súdy, obchodné súdy, sociálne súdy a Conseils des prud´hommes pre spory medzi zamestnancami a zamestnávateľmi). Trestné súdy sa podľa závažnosti prejednávaných deliktov rozdeľujú na policajné súdy (drobné priestupky), trestné súdy (priestupky) a porotné súdy s laickými prísediacimi (zločiny, vážne žalovateľné priestupky). Existuje aj špeciálny súd pre mladistvých, ktorý prejednáva občiansko-právne spory aj trestné prípady. Cour de Cassation je najvyšším súdnym orgánom zodpovedným za posudzovanie práv pri odvolaní sa proti rozsudku súdov nižšej inštancie. Conseil d´État je najvyšším administratívnym súdom a najvyššou inštanciou práva a administratívnych aktov. Vláda s týmto súdom konzultuje legislatívne návrhy zákonov a nariadení.

1.5.7 Národnou hymnou Francúzska je Marseillaise, ktorá bola zložená v roku 1792 v Štrasburgu a pôvodne bola vojnovou hymnou Rýnskej armády. Národnou hymnou sa stala 14. júla 1795. Hlavným mottom Francúzskej republiky je Sloboda, rovnosť, bratstvo.
 
1.5.8 Francúzska zástava má svoju dnešnú podobu od roku 1789, kedy La Fayette pridal bielu farbu symbolizujúcu kráľovstvo k červeno-modrej kokarde Parížskej národnej stráže. Trojfarebná zástava je oficiálnou štandardou Francúzskej republiky.

1.5.9 Národná obrana a vojsko sa riadia spoločnou politikou členských krajín NATO. Hlavným veliteľom ozbrojených síl je podľa ústavy prezident Francúzskej republiky.

1.6 Frankofónnosť
Francúzsko rozvíja kultúrne, vedecké a technické výmeny a neustále sa snaží zvyšovať používanie francúzštiny vo svete. Mieni vytvoriť Frankofónnu úniu (131 miliónov ľudí, 2,5 % svetovej populácie) a začleniť ju do skutočného fóra pre spoluprácu. Od roku 1986 sa konalo 9 frankofónnych summitov. Summit hláv štátov a vlád krajín, ktorých oficiálnym jazykom je francúzština, konajúci sa vo vietnamskom Hanoi v novembri 1997, schválil politickú dimenziu Frankofónnej únie, vymenoval jej generálneho sekretára, politického hovorcu a koordinátora ekonomických, kultúrnych a jazykových programov. V súčasnosti zahŕňa 51 štátov.

2 Cestovný ruch:
Francúzsko každoročne priláka milióny návštevníkov, ktorí sa nechajú okúzliť prekrásnou krajinou i historickým a umeleckým dedičstvom. Turisti si nezamilujú len majstrovské diela románskeho slohu, gotické katedrály a zámky na brehoch Loiry, ale tiež večne romantickú atmosféru Paríža s jeho upravenými ulicami, malebnými štvrťami a avatgardnými budovami. Parížske reštaurácie ponúkajú najlepšie jedlá a vína z celého Francúzska. Napriek tomu, že mnoho Francúzov tvrdí, že Francúzsko je predovšetkým Paríž, na návštevníka čaká mnoho príjemných prekvapení aj v iných častiach krajiny. Na svahoch Álp sú v jedinečnej prírodnej scenérii roztrúsené lyžiarske centrá, ako Chamonix, Megéve a Les Deux-Alpes. Skalnaté pobrežie Normandie je na mnohých miestach vďaka vysokému prílivu drsne členité, bretónske pobrežie potom poskytuje snáď najdramatickejší pohľad na svete. Naopak stredomorské Azúrové pobrežie a pláže Korziky sú typické  nenapodobiteľnou eleganciou stredísk zvučných mien, ako St. Tropez, St. Raphael, Nice a Bonifacio.

2.1 Letná sezóna

2.1.1 Cote d' Azur - Azúrové pobrežie je preslávené trojicou miest Saint Tropez, Nice a Cannes. Záplava kvetín a tropické rastliny sú charakteristickými znakmi Azúrového pobrežia, ktoré je vďaka miernemu podnebiu doslova zaplavené bujnou vegetáciou. K typickým stredomorským rastlinám patria pínie, palmy, eukalypty a olivovník, najstarší strom Stredomoria.
Zaujímavosťou je, že Slnko tu svieti až 300 dní v roku. Azúrové pobrežie sa v predstavách zväčša spája s luxusnými jachtami, ktoré kotvia v prístavoch a bulváre s radmi vysokých paliem. Tento kút Francúzska si zvolili za domov nielen milionári, ale i takí umelci ako Pablo Picasso, Henri Matisse a Marc Chagall. Známa je aj historka o Coco Chanel a jej legendárnom parfume Chanel No.5, ktorého podmanivá vôna vznikla za prítomnosti módnej návrhárky v neďalekom mestečku Grasse.
 
2.1.1.1 Nice
Nice 5. najväčším mestom vo Francúzsku s nádhernou architektúrou, kultúrou, množstvom galérií, butikov, kaviarní a rušným nočným životom do skorých ranných hodín. Nice bolo založené v 5. storočí p.n.l. gréckymi kolonistami. Od 2. storočia p.n.l. bolo súčasťou rímskej Gálie. K Francúzsku pripadlo až roku 1860. Cestovný ruch sa tu zrodil v 18. storočí, kedy sa v Nice rozhodla tráviť zimné obdobia preslávená šľachta, ktorá zaviedla v tejto oblasti veľmi módny a vycibrený spôsob života. Turistický priemysel je základným odvetvím ekonomickej aktivity v Nice. Mesto ponúka rôzne možnosti, ako tráviť voľný čas, napríklad výlety po krajine, spoznávanie zelene, mora, Álp a širokú škálu športových aktivít. Koná sa tu množstvo medzinárodných kultúrnych a športových udalostí, napríklad Nice Jazz Festival, preteky v triatlone alebo v polomaratóne.

Zlepšenie infraštruktúry železničnej siete, ciest, letiska a prístavu umožnilo jednoduchší prístup do Nice nielen z okolitých krajín, ale aj z najväčších miest na svete. Dôležitou požiadavkou turistov je kvalita hotelu, ktoré sú v Nice sú častokrát lepšie ako kdekoľvek inde vo Francúzsku. Hoci je Nice považované za moderné mesto, nezabúda na svoju tradíciu a udržiava si ju. Tunajšia gastronómia považovaná za jednu z najlepších vo Francúzsku a je známa pod menom "nicois". Dedičstvo Nice je pod neustálym dozorom a starostlivosťou. Fresky zdobia fasády domov v starej časti Nice. Každý deň sa tu konajú trhy s kvetmi, zeleninou, ovocím a čerstvými rybami. Krása Nice spočíva aj v množstve zazelenených plôch a miest. Nachádza sa tu 300 hektárov záhrad s množstvom platanov, líp, borovíc a s palmami, ktoré lemujú celé ulice a vytvárajú pôsobivé aleje. Nice bolo pred desiatimi rokmi vďaka jeho krásnym kvitnúcim kvetom a záhradám označené za najkrajšie mesto Francúzska.
 
2.1.1.2 Cannes
Cannes je "hviezdou" Francúzskej Riviéry, známa predovšetkým vďaka filmovému festivalu a pompéznym hotelom, kasínam, autám a plážam, ktoré sem lákajú veľké množstvo návštevníkov. Môžete tu vidieť aj rôzne luxusné autá, ako Masserati, Porsche, najnovšie modely Lamborghini a Ferrari, či najluxusnejšie jachty a plachetnice. Mesto sa rozprestiera okolo starého prístavu.  Preslávený je bulvár Croisette a časť pláže, ktorá sa rozprestiera okolo zátoky na východ až k prístavu. Najbližším miestom k starej časti mesta je Le Suquet na západnom konci prístavu. Nachádzajú sa tu veža Tour de Mt. Chevalier z 12. storočia, opevnenie a kostol Notre Dame-de l´Espérence, postavený v 12. až 16. storočí, ktoré dodávajú tejto štvrti vôňu stredoveku.
Toto mondérne a elegantné letovisko fascinuje svojou známou promenádou Croisette s nádhernými palácmi, kaviarňami a obchodmi svetových módnych návrhárov. Jej šarm dotvárajú palmy, azúrovo modré more a dlhé piesočnaté pláže. Milovníci filmu si tiež prídu na svoje a môžu sa vyfotografovať na schodoch Festivalového paláca na červenom koberci, po ktorom prešli stovky filmových hviezd už od roku 1946, kedy sa tu konal prvý festival.

2.1.1.3 Saint Tropez
Mesto preslávené filmami „Žandár zo Saint Tropez“, je vyhľadávaným letoviskom.  Cez deň je mesto síce poloprázdne, pretože väčšina ľudí sa slní na pláži alebo sa schováva pred všadeprítomným slnkom, večerný život je tu však úplne iný. Všetci sa chystajú vyraziť do ulíc. Prístav s množstvom luxusných jácht sa v noci mení na mestské korzo s obchodíkmi, ktoré ponúkajú ten najrozličnejší tovar. Najkrajšie pláže sú na juh od centra pozdľž pobrežia v Baie de Pampelonne. Niektoré z nich sú obzvlášť vyhľadávané kvôli módnym prehliadkam, nočným zábavám a ponuke vodných športov.
Vo vzdialenosti 6 kilometrov od turistického strediska St. Tropez bolo vybudované v rokoch 1962 - 1966 nové turistické centrum na lagúne, podľa osobitej koncepcie pripomínajúce Benátky - mesto Port Grimaud, ktoré je považované za unikátne staviteľské dielo v štýle provensálskej architektúry. Mestečko bolo postavené na základe fantázie architekta Francoisa Sporryho a je nazývané "francúzskymi Benátkami" vďaka veľkému množstvu kanálov a zátok. V roku 2002 bolo mesto klasifikované ako historická pamiatka 20. storočia.
 
2.1.1.4 Paríž
„Ak má človek to šťastie, že žil ako mladý v Paríži, je mu už potom neskôr úplne jedno, kam ho kroky zanesú, pretože Paríž je pohyblivý sviatok.“
Ernest Hemingway, A moveable feast
 
Metropola na Seine – Paríž – je najväčšia ľudská zbierka medzi Moskvou a Atlantikom, s najväčšou hustotou obyvateľstva. Kto chce vo Francúzsku niečo znamenať, ide do Paríža. Touto mestskou koncentráciou nie je lákaná len inteligencia a karieristi, ale aj najlepšie mozgy Francúzska. Zlietajú sa sem ľudia zo všetkých kútov sveta, predovšetkým umelci a literáti.

Francúzi, lepšie povedané Parížania sú takpovediac „ignoranti geografie“. Všetko,  čo sa nachádza za hradbami ich milovaného mesta im je cudzie.
Mnohí z nich doteraz dodržiavajú starý zvyk, trasenie rukou a cmukanie sa na každé líce dvakrát. Niekto by si pomyslel, že aká srdečnosť, ale v skutočnosti je to len divadlo, za ktorým sa väčšinou skrýva chladný Parížan.

Doprava v Paríži je vcelku prehľadná, no najlepšie sa cestuje podzemnou dopravou v spojení R.E.R. a S.N.C.F.. Parížske metro sa radí k najstarším na svete, má 15 liniek a je prepletené rýchlodráhou R.E.R, ktorá ma 4 dráhy.
V meste, ktoré má bez predmestí okolo 3 miliónov obyvateľov, sa počas dňa nachádza až 10 miliónov ľudí, ktorí prišli za prácou, vzdelaním alebo ako turisti, a preto je dôležité, aby doprava v centre bola koordinovaná, aby nedošlo ku kolapsu. Ak sa však cudzinec rozhodne jazdiť autom, musí rátať s tým, že Francúzi sú na vozovke oveľa menej disciplinovaní ako Slováci a tobôž, keď na mnohých cestách nie sú vyznačené čiary. To isté platí aj pre pešiakov. V Paríži sa nikdy neoplatí prechádzať cez cestu mimo prechodov, pretože pribrzdenie pre chodca je pre Parížana veľká ujma na čase.  Paríž je mesto, ktoré nám ponúka na pozeranie strašne veľa, a mnohí, aj keď tam nikdy neboli, určite vedia, že existuje bulvár nazývaný Champs-Etysées. Vedia, čo je to Notre Dame a nejedenkrát na televíznej obrazovke videli Eiffelovu vežu, či modernú časť Paríža La Defense.

Na ostrove La Cité sa nachádza katedrála Notre dame, ktorá je jedným zo symbolov Paríža a vlastne aj celého Francúzska. Práve v tejto katedrále bol v roku 1804 korunovaný Napoleon, teda po tom, ako nechal pápeža dve hodiny čakať si cisársku korunu nasadil sám. Notre Dame sa stal podkladom na napísanie diela Chrám Matky Božej v Paríži od Victora Huga. Po vydaní tohto diela, po Francúzskej revolúcii dal kráľ katedrálu obnoviť.
Dominantou sú dve veže, ktoré majú výšku 69 metrov.

Z druhej strany od katedrály sa dostanete až do Latinskej štvrti, kde sa nachádza známy Pantheón, je to kostol, a práve tu sa nachádza pochovaný Victor Hugo a mnohé iné osobnosti francúzska. Okrem Pantheónu tu môžeme nájsť aj najstaršiu a najznámejšiu univerzitu vo Francúzsku, na ktorej študovali mnohí velikáni – Sorbonna. S Latinskou štvrťou susedí štvrť Saint-Germain-Des-Pres, kde svoju kariéru začínali speváci, dokonca tu býval aj Hemingway. Dnes je to miesto, kde nájdeme veľa kníhkupectiev a galérií. Nájdeme tu aj „pivnú akadémiu“, kde ponúkajú až okolo 500 druhov fľaškového piva z celého sveta. V tejto štvrti sa nachádza aj Luxemburský palác, ktorý je známy svojimi záhradami, umiestenými okolo paláca. Sú to najkrajšie a najväčšie záhrady v Paríži, ktorých rozloha je 24 hektárov.

Štvrť umelcov- Montparnasse, pôsobili tu osobnosti ako Hemingway, Picasso, Henri Miller dokonca aj sám Lenin, Trockij či Stravinskij. Je sídlom mestského terminálu leteckej spoločnosti Air France, od ktorej je neďaleko vzdialená najznámejšia stavba a taktiež ďalší symbol Paríža Eiffelova veža.

Eiffelovka je rozdelená na tri poschodia na ktoré sa dá dostáť rýchlovýťahom. Tretie poschodia sa nachádza vo výške 274 metrov a celá veža aj s anténou je vysoká 324 metrov. Hovorí sa, že za pekného počasia, keď vystúpite na tretie poschodie, máte šancu vidieť do vzdialenosti až 80kiloketrov. Keď stojíte na veži a pozeráte smerom k Seine, uvidíte pred sebou Trocadero. Z druhej strany sú Marxove polia a vedľa nich je Invalidovňa, kde je pochovaný Napoleon. Vo vnútri, pri jeho hrobe majú návštevníci možnosť prečítať si aj časť jeho závetu vo forme zápisu na stene jeho hrobky: „ ...Prajem si mať hrob na brehoch Seiny, uprostred francúzskeho ľudu, ktorý som tak veľmi miloval..“ Veža bola postavená podľa projektov Gustevea Eiffela a v čase jej výstavby, roku 1889, to bola najvyššia stavba sveta. Váži cca 10100 ton a na jej spojenie bolo použitých až 2,5 milióna špeciálny nitov. Na tejto veži sa točilo pokračovanie seriálu Jamesa Bonda, pre veľa ľudí poslúžila k samovražde  a takisto veľa dobrodruhov si vyskúšalo zoskok z veže.

Ďalšou atrakciu v Paríži je Montmartre – kopec Martýrov. Na vrchole tohto kopca je kostol s kupolou – Bazilika. Najsvätejšieho srdca Ježišovho. Vo vnútri baziliky je obrovská mozaika na chóre, ktorá ukazuje Krista s horiacim srdcom. Toto však nie je jediná vec, ktorá je tak pozoruhodná na Montmartre. Keď vyjdete hore budete odmenení veľkolepým pohľadom na všetky strany Paríža. V tejto štvrti Paríža sú najznámejšie kabarety, zábavne varieté. Stojí tu svetoznámy Moulin Rouge, kde sa už veľa rokov tancuje kankán.
Nachádza sa tu aj známa Pigalle, či bulvár de Clichy, kde určíte natrafíte na dámy, ktoré pracujú v najstaršom remesle, je tu veľa sex-klubov, pornoshopov, sex diskoték  a podobných zariadení. Ďalšia známa štvrť je moderná štvrť La Défense, ktorá je známa veľkými námestiami a skleneno-betónovými mrakodrapmi, a preto je často krát nazývaná aj malý Mannhattan. Jedným z takýchto mrakodrapov je aj Veľká Archa, ktorá je sídlom ministerstiev a inštitúcií. Z vrcholu Veľkej Archy dovidíte až k Víťaznému oblúku, ktorý bol postavený na znak víťazstva Napoleona v bitke pri Slavkove.

Trieda pod Víťazným oblúkom sa volá Elizejské polia a je najznámejšou triedou Paríža. Je dlhá 3 km a končí sa na námestí Svornosti. Na tejto ulici sa nachádzajú najznámejšie a najdrahšie obchody, hotely, banky či reštaurácie.
  Louvre je obrovský komplex budov, v ktorých sú umiestnene zbierky patriace k najväčším na svete. Nachádza sa tu cez 300tisíc umeleckých diel. Výstavba celého komplexu trvala celé tri storočia. Obrovská prestavba Louveru sa začala v roku 1983 a o 6 rokov na to bola otvorená sklená pyramída, ktorou sa v súčasnom období vchádza do priestorov Louveru. Je to dielo amerického architekta Ieoh  Ming Peia a nepochybne patrí tento vchod medzi najdrahšie na svete.

Od roku 1993 je Louvre najväčším múzeom na svete, čo sa týka bohatstva a rozmanitosti jeho umeleckých zbierok. V roku 1983 bola výstavná plocha iba 31 tisíc m2,  o desať rokov na to sa rozšírili výstavné plochy Louveru až na 61 tisíc m2. Po celkovej prestavbe je plocha Louveru až 115 tisíc m2. Louvre je rozdelený celkovo do siedmich oddelení. Napríklad v časti Sully  nájdeme orientálne starožitnosti, ale aj grécke, egyptské, etruské či rímske umenie. Najznámejší je obraz Mony Lízy od Leonarda da Vinci, ktorý na rozdiel od iných obrazov je pod sklom a je chránený strážnikmi a kamerami.

Versailles je rezidenciou francúzskych kráľov a leží juhozápadne od Paríža.
Versailles spolu aj s priľahlým parkom sa pokladá za najkrajší zámok nielen v Paríži ale aj v celej Európe. Je bývalým sídlom Ľudovíta XIV. A za jeho čias to nebol iba zámok, bolo to samostatné mesto, pretože kráľ sa sem presťahoval s celým dvorom 5.5. 1682. Týmto dňom sa Versailles stal hlavným mestom francúzskeho kráľovstva.. Za vlády Kráľa – Slnko v zámku žilo okolo 5000 ľudí. Žili tu šľachtici s ich manželkami, kurtizány, deti, vychovávatelia. O blaho smotánky sa staralo vyše 5000 sluhov, ktorí žili v blízkom okolí zámku. Okrem týchto ľudí tu fungovala aj vojenská posádka, ktorá predstavovala 9000 mužov, tak, keď si to spočítate, zistíte,  že vo Versailles žilo v tom období okolo 20 000 ľudí. Najznámejšia v celom zámku je „zrkadlová sieň“ , ktorá je dlhá 73 metrov, široká 10 metrov a vysoká 12 metrov. Veľa ľudí, aj tí čo tu nikdy neboli, ju určite poznajú z filmu Angelika. V tejto sále je umiestnených 17 zrkadiel, ktoré sú umiestené presne oproti 17 oblúkovitým oknám v miestnosti. Ďalej je veľmi známa galéria bitiek alebo 82 búst slávnych francúzskych vojvodcov.

V parku sa nachádza veľa krásnych fontán, z ktorých tá najznámejšia je Apolónova fontána, ktorá predstavuje Apolóna na slnečnom voze. Druhá známa fontána je Neptúnova. V parku sa nachádzajú ešte dva menšie parky Petit Trianon a Grand Trianon. Boli to jediné privátne miesta kráľa, kde si mohol robiť čo chcel a nemusel sa podriadiť dvornej etikete. Park je zaujímavý tým, že na jar a v lete rozkvitnú na záhonoch prekrásne ruže či iné kvety, ktoré samozrejme majú svoju symetriu. Kvety sa tu vysádzajú presne podľa plánu, ktorý vytvorili záhradní architekti.

2.2 Zimná sezóna
Francúzske Alpy priťahujú milióny návštevníkov, ktorí si chcú užiť nezabudnuteľný dojem z krajiny, nechať oddýchnuť telo i ducha a zdravo si zašportovať.

Chamonix
Mesto Chamonix leží na úpätí najvyššej hory Álp – Mont Blancu. Od vrcholu oddeľuje osadu rozľahlý ľadovec Bossons, ktorý sa trbliece tisícami ľadových zrkadiel. Ako v iných alpských strediskách, tvorí srdce Chamonix stará veznica, okolo ktorej vyrástli moderné športové strediské, hotely, bazény a reštaurácie. Chamonix patrí k veľmi obľúbeným a najnavštevovanejším zimným stediskám na svete vôbec. Množstvo turistov sem priťahujú nielen výborné lyžiarske podmienky, vďaka ktorým sa môžu venovať svojej záľube, ale i nádherná scenéria okolitej prírody, kvalitné ubytovacie a stravovacie služby, ako aj nekončiace sa možnosti na oddych a zábavu.

Chamonix nie je však len najnavštevovanejším strediskom, ale i jedným z najstarších. Počiatky lyžovania v tejto oblasti siahajú až na koniec 19. storočia. Celá oblasť je rozdelená na niekoľko areálov. Sú to napríklad Aiguille du Midi, Grands Montets, Le Brevent, La Flégére, Le Tour alebo Les Houches. Doprava medzi nimi je zabezpečovaná skibusmi, ktorých cena je zahrnutá v cene skipasu. Celá táto oblasť je tak rozľahlá, že ju budete musieť navštíviť niekoľkokrát, ak by ste ju chceli spoznať celú. 90% zjazdoviek leží vo výške viac ako 2000 metrov nad morom, čím je zaručená bohatá snehová pokrývka. Zimná sezóna tu trvá od decembra až do konca mája. Najväčším a zároveň aj svahom s najkvalitnejšími snehovými podmienkami je areál Grands Montets. Ak obľubujete čierne zjazdovky, neobíďte Les Pylônes a Point de Vue, ktoré začínajú vo výške 3 300 metrov.

Chamonix to však nie je len lyžovanie. Na svoje si prídu aj priaznivci snowboardovej dosky. Snowpark s U rampou v Les Grands Montets sa vás už nevie dočkať. Rovnako aj trate pre bežkárov, ktorých je tu spolu 42 kilometrov. 3 kilometre sú určené pre začiatočníkov, viac ako 17 kilometrov tratí nesie označenie stredne obtiažne. Pre tých, ktorí si trúfajú, čaká viac ako 22 kilometrov ťažkých tratí.

Ak by ste chceli skúsiť i niečo iné ako lyžovanie, doporučujeme skialpinizmus, korčuľovanie, paragliding, či stále populárnejší curling. Ak by ste sa chceli zohriať, sú vám k dispozícii sauny a soláriá. Alebo dáte prednosť tenisu, či fitness centrám? A čo tak nakupovanie? Niektorí ho považujú tiež za šport... Veď poobzerať sa po viac ako 100 obchodoch si vyžaduje riadnu kondíciu. Večer sa môžete zasa vydať na prechádzku po baroch (tých je tu asi 15), reštauráciách (je ich 80!) a ak vám ešte zostala nejaká energia, čaká tu na vás 7 diskoték a kasíno.
 
3 Zaujímavosti

3.1 Vinárske oblasti
Francúzska krajina nie je nikdy jednotvárna, a tak ako ona, aj produkty, ktoré nám poskytuje sú rozmanité a prekvapivé. Návštevník môže ochutnávať zo zdanlivo nekonečného množstva druhov vín, oceniť pritom umenie jednotlivých vinárov. Perlivé a ušľachtilé šampanské ako Champagne, ťažšie burgunské vína, suché vína zo svahu Côtes-du-Rhône, príjemné biele vína Alsaska a červené vína z Bordeaux. Vinársky majstri venujú príprave tohto nektáru nekonečnú starostlivosť a pozornosť.

3.2 Parížsky šarm
Kaviarne sú základným rysom parížskeho života. Je podivné, že prvú kaviareň neotvoril Francúz, ale istý Procopio dei Costeli zo Sicílie. Svoj podnik nazval svojím, samozrejme pofrancúzšteným menom – La Procope. Vďaka umiestneniu na l´Anciene – Comédie sa kaviareň skoro stala miestom stretávania parížskych umelcov.
 
Záver
Je toho veľmi veľa, čo by sa dalo o Francúzsku ešte povedať. Je to krajina plná protikladov, kde sa spája južanský temperament s rezervovanosťou, typickou pre severozápad Európy. Krajina, kde sa spájajú rozsiahle nížiny s vrcholmi najvyšších pohorí nášho svetadielu. Krajina, ktorú by chcel navštíviť asi každý. My sme túto možnosť mali, a preto sme vám v našej práci chceli priblížiť Francúzsko tak, ako zapôsobilo na nás.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu