Švajčiarsko

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 20.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 973 slov
Počet zobrazení: 14 647
Tlačení: 543
Uložení: 560

Švajčiarsko  

Úvod:

Švajčiarsko je krajina, ktorá leží v srdci Európy. Žije si v pohodlí a prosperite. Jej zvláštna príťažlivosť spočíva v tom, že ponúka nespočetné množstvo zážitkov. Zavčas ráno si môžete siahnuť na ľadovec a popoludní si pochutnávate na kulinárskych špecialitách pod palmami v Ticine.  Je to krajina, ktorá je možno pre Slovákov pridrahá ako dovolenková destinácia, ale je veľa možností ako sa sem dostať.

My mladí  tu môžeme brigádovať a zarobiť si pekné peniažky, treba im však ukázať, že vieme byť pracovití, pretože Švajčiari hovoria: „Byť Švajčiarom znamená, dobre sa činiť.“ Našim hlavným cieľom je  predstaviť krajinu, o ktorej sa u nás až tak veľa nehovorí. Priblížime vám všeobecné informácie o Švajčiarsku a sprostredkúvame zaujímavosti o tejto neobyčajnej zemi. Tak isto tu nájdete poznatky z histórie, zo života a typy kde  stráviť voľný čas, kam sa ísť pozrieť, keď raz navštívite túto krajinu.

Euro – Taux de change franc suisse (CHF)

1.Základná charakteristika Švajčiarska:

1.1  Dejiny Švajčiarska:

Švajčiarske územie bolo dlho späté s Rímskou ríšou. Neskôr ho ovládli Habsburgovci. Po spojení troch kantónov sa proti Habsburgovcom vytvorila opozícia v podobe Večného spolku v r. 1291. Ten bol základom vzniku švajčiarskeho štátu. Postupným pripojením ďalších kantónov vznikla švajčiarska konfederácia. Po páde vplyvu Habsburgovcov sa od 15. storočia Švajčiarsko snaží budovať svoju neutralitu, ktorú akceptujú aj okolité krajiny.

Na prelome 18. a 19. storočia však Francúzsko ovládne Švajčiarsku konfederáciu. Švajčiarsku sa podarilo obnoviť svoju neutralitu v r. 1813 a súčasne prijalo do konfederácie posledné kantóny. Vďaka svojej neutralite a silnému medzinárodnému postaveniu si Švajčiarsko udržalo aj počas svetových vojen nezávislý bankový sektor. Dnes je Švajčiarsko turisticky atraktívnou krajinou. Lákadlom sú predovšetkým nádherné hory, krásne údolia, čistota a udržiavané mestá i obce.

1.2 Geografia:

1.2.1 Reliéf:

Švajčiarsko má povrch najhornatejší zo všetkých štátov Európy. Vyznačuje sa veľkými rozdielmi v nadmorských výškach. Je tvorené tromi veľkými geologickými útvarmi presahujúcimi hranice štátu: Alpy zaberajú 60 % povrchu, severne od nich medzi Bodamským a Ženevským jazerom sa rozkladá Švajčiarska plošina a zaberá 30% a  10 % zaberá vrásové pohorie Švajčiarska Jura. Na území štátu nie sú nížiny.

1.2.2 Podnebie:

-mierne, na prechode medzi oceánskym a kontinentálnym silne ovplyvňované výškou. Pre Alpy je charakteristický suchý a teplý vietor fohn, ktorý na jar urýchľuje topenie snehu a na jeseň dozrievanie viniča. V Alpách je 1000 až 3000 mm zrážok ročne, najviac na západných svahoch, vnútorné doliny, ako je Valais a Engadin, sú suché. Najteplejšie oblasti sú na juhu a juhozápade. Čistý vzduch a veľa slnečného žiarenia využíva mnoho svetoznámych klimatických kúpeľov.

1.2.3 Vodstvo:

Najdlhšie rieky: Rýn a jej prítok Aare (odvodňujú 70% Švajč. do Severného mora). Ľadovcová Rhôna odvodňuje 16% územia do Stredozemného mora.

1.2.4 Fauna a flóra:

Švajčiarsku flóru možno zatriediť do troch pásiem, podľa nadmorskej výšky v ktorej sa vyskytuje.

- Do nadmorskej výšky 600 m n. m. (na juhu až 800 m n. m.) prevládajú zmiešané lesy. V tomto pásme sa darí aj vínnej réve a v najjužnejšom kantóne - Ticino - dokonca aj subtropickým rastlinám: figovníky, palmy, mandľovníky a iné.
- Do výšky 1 200 m n. m. rastú listnaté lesy (buky, duby, javory) a od tejto výšky ihličnaté lesy (jedle, smreky, smrekovce, borovice, limby). V lesoch hojne rastú rôzne druhy húb.
- Vo výške 1 600-2 300 m n. m. vzácne rastie kosodrevina a nad týmto pásmom už len trávy, mach, lišajníky a iné vysokohorské rastliny. Zvláštnosťou Švajčiarska je aj minimálny výskyt buriny.

Vo Švajčiarsku žijú kamzíky, svište, zajace, vysoká a srnčia zver, diviaky, orly, supy a sokoly. Na juhu Švajčiarska žijú aj hady, jašterice, rysy a dokonca aj kozorožce. V horských potokoch a jazerách žijú mnohé druhy rýb, najpočetnejšie sú pstruhy.

1.2.5 OBYVATEĽSTVO:

Počet obyvateľov  z roku 1998 je 7,3 mil. Hustota zaľudnenia 177 ob./km.
Národnostná štruktúra: nemecká nár. 65%, francúzska 18%, talianská 10%, rétorománska 1%, ostatné 6%.

Jazyky: Oficiálne sú uznané 3 hlavné európske jazyky. 60 % obyvateľstva hovorí nemeckým dialektom, ktorý sa nazýva Swyzerdütsch, 18%má ako materinský jazyk francúzštinu a 10% taliančinu. Štvrtý jazyk, exotická rétoromanština, je používaná zhruba jedným percentom obyvateľstva, ktorí žijú väčšinou v kantóne Graubünden, blízko hraníc s Rakúskom.

Religiózna štruktúra: rímskokatolíci 46%, protestanti 40%, ateisti 9%, moslimovia 1,5%, židia 0,3%. Slobodu náboženského vyznania zaručuje ústava.

Prirodzený prírastok zaznamenáva trvalý pokles. To sa odráža na vekovom zložení obyv., klesá počet mladých ľudí. Priemerná dĺžka života je u mužov 74 rokov a u žien 81 rokov. Nezamestnanosť vo Švajčiarsku je iba takmer 5% (z r. 1997) 

1.2.6 Politika

Pre Švajčiarsko je charakteristický politický systém, aký nenájdeme nikde inde v Európe a ani vo svete. Švajčiarska konfederácia je zložená z 26 kantónov( pozri prílohu)

Dvojkomorový Švajčiarsky parlament, Federálne zhromaždenie, je hlavným nositeľom moci, na rozdiel od Federálnej rady. Obe komory, Rada štátov a Národná Rada, majú vo všetkých ohľadoch rovnakú silu, vrátane legislatívnych právomocí.
Podľa ústavy z roku 1999 kantóny majú moc rozhodovať o všetkom, čo nie je priamo podriadené federácii.

Členovia 46 člennej Rady štátov (po dvoch z každého kantónu a po jednom z bývalých polovičných kantónov) sú volení priamo v každom kantóne, kým poslanci 200 člennej Národnej Rady sú volení priamo podľa systému pomerného zastúpenia. Členovia oboch komôr sú volení na 4 roky. Cez referendá môžu občania pripomienkovať každý zákon schválený Federálnym parlamentom a pomocou "iniciatív" predkladať dodatky k federálnej ústave, čo robí zo Švajčiarska priamu demokraciu. Čo je zaujímavosťou, prezident je tu volený každý rok a preto mnohí občania nie sú schopní povedať meno aktuálneho prezidenta  ( Moritz Leuenberger- 2006 ).

1.2.7 Ekonomika:

Charakteristika: Jedna z najvyspelejších a najbohatších krajín sveta. Priemysel sa orientuje na odvetvia málo náročné na suroviny, veľmi náročné na vysokokvalifikovanú pracovnú silu a žiadané v zahraničí (ťažké strojárstvo, výroba elektrických strojov, elektronika, jemná  mechanika, hodinky, farmaceutické výrobky). Silný je bankový sektor a poisťovníctvo.  Politika štátu  a jeho neutralita dávali medzinárodnému kapitálu i bohatým súkromníkom záruku bezpečného uloženia peňazí vo švajčiarskych bankách.

V poľnohospodárstve má najväčší význam chov dobytka na podhorských lúkach. Naň nadväzuje špičkový potravinársky priemysel, ktorý na svetové trhy dodáva špičkové syry, čokoládu a sušené mlieko. Až 60 % elektrickej energie je z vodných elektrární, 40 % z atómových. Krajina má veľké príjmy aj z tranzitnej železničnej (preprava kamiónov na železnici), cestnej (diaľničné poplatky a platby za prejazd tunelmi) i leteckej dopravy. Mimoriadne je rozvinutý zimný i letný cestovný ruch a zdravotná turistika.

1.2.8 Doprava:

Cesty a autostrády: V krajine je rozsiahla a kvalitná sieť (71 212 km) ciest a diaľnic aj v horských oblastiach. Početné sú tunely. Pri vstupe do Švajčiarska si treba kúpiť zakúpiť ročnú diaľničnú známku (Vignette) v hodnote 40 CHF, známky na kratší čas nie sú. Za jazdu bez diaľničnej známky je pokuta 100 CHF a súčasne si treba kúpiť známku. Niektoré úseky ciest sú osobitne spoplatnené napr. tunel St. Bernard.

Železnice: v krajine je husté kvalitné pohodlné a rýchle vlakové spojenie s prepojením na európsku sieť. Celková dĺžka železníc je 4533 km (z toho 3472 elektrifikovaných). Z celkovej dĺžky železníc má 1004 km úzky rozchod (974 km elektrifikovaných). Cena dopravy je vysoká.

Autobusová doprava: Je hustá, vedie do každej osady. V krajine fungujú aj tzv. poštové autobusy, ktoré prevádzkuje švajčiarska poštová správa a okrem cestujúcich prevážajú aj poštové zásielky. 

Letecká doprava: Hlavným letiskom je Zürich, medzinárodná letecká križovatka, jedna z najväčších v Európe. Tzv. Fly-Rail Luggage ticket umožňuje vybavenie batožiny na vyše stovke švajčiarskych železničných staníc (batožinu v Zürichu preložia priamo do lietadla). Ďalšími dôležitými letiskami je Ženeva a Europort Bazilej . 

Tečaj švicarski frank (CHF) - Švica

2.Cestovný ruch a zaujímavé informácie

2.1 Cestovný ruch

Švajčiarsko je krajina, kde si každý nájde to, čo ho zaujíma.- turistika, šport, umenie, kultúra, nakupovanie...CR Švajčiarska je jedno z najdôležitejších odvetví hospodárstva a je aj najviac ziskové. Je na veľmi vysokej úrovni aká sa len tak vo svete nenájde. Z toho však  vyplýva, že služby CR sú tu pre priemerného Slováka veľmi drahé.

2.1.1 Najväčšie mestá :

Bern: Aj keď sa ešte nájdu takí, čo si myslia, že hlavné mesto Švajčiarska je Zürich alebo Ženeva, v skutočnosti je hlavným mestom Švajčiarska Bern. Leží na rieke Aare. Má 124 000 obyvateľov (1997). Bolo založené roku 1191 vojvodom Berchtoldom zo Zähringenu, od roku 1848 je hlavným mestom. Je dopravnou križovatkou. Má mnohé historické pamiatky, múzeá univerzitu a je sídlom niektorých medzinárodných inštitúcií. Mesto je zapísané do zoznamu UNESCO. Jeho úzke uličky s množstvom arkád (spolu sú dlhé až 6 km a oceníte ich hlavne v daždi) sú ako stvorené pre romantické prechádzky (ak si odmyslíte pár detailov, tak sa ocitnete v stredoveku). Symbolom mesta je medveď, podľa ktorého dostalo meno.

Zürich: Najväčšie švajčiarske mesto (350.000 obyvateľov) síce nemôže konkurovať mestám ako Amsterdam, Berlín, Budapešť, Praha alebo Viedeň svojou veľkosťou, hospodárskym významom však určite áno (nenadarmo ho označujú ako „Little big city“). Pre Zürich sú samozrejme typické aj modré električky a množstvo bánk...(to druhé vyplýva aj z toho, že Zürich je 5. najvýznamnejším hospodárskym regiónom sveta). Bahnofstrasse  je najelegantnejšou ulicou vo Švajčiarsku. Šperky, hodinky, kožuchy a módny tovar, starožitnosti a umelecké predmety- výklady predvádzajú svet luxusu. Väčšina tejto ulice je pešou zónou. James  Joyce  povedal: „ Zürich je tak čistý, že môžete na Bahnhofstrassse vyliať minestrone, hustú taliansku polievku, a potom ju jesť lyžicou priamo z chodníka.“

ŽENEVA (Genf) a Ženevské Jazero: Ženeva je univerzitné mesto, ktoré leží na Ženevskom Jazere. Elegantné obchody, nočné kluby, reštaurácie, múzeá a galérie umenia sú zárukou proti nude. Umelecké a historické múzeum Musée d'Art et d'Histoire je známe predovšetkým svojou zbierkou obrazov. V Jardin Anglais sa nachádzjú veľmi originálne kvetinové hodiny. Smerom na juh od mesta Ženeva, už na francúzskej pôde leží Mont Salčve, ktorého vápencové steny poskytujú vynikajúce podmienky pre milovníkov lezenia. Riex a Epesses sú dve najznámejšie vinohradnícke dediny na severnom brehu Ženevského Jazera.

LAUSANNE, hlavné mesto kantónu Vaud (Waadt), leží na severnom brehu Ženevského Jazera. Na ľadovci pri Les Diablerets sa dá lyžovať aj cez leto. Montblanc je (so svojimi 4807 m je najvyšším vrcholom v Európe). V tomto meste sa stále niečo deje- medzinárodné festivaly, priemyselné výstavy alebo jazzové recitály na rohu ulíc. Má 125 000 obyvateľov a je hlavným sídlom Medzinárodného olympijského výboru. Celé kilometre parkov, záhrad, kaviarní a reštaurácií na nábreží patrí k najkrajším častiam mesta. V dvoch prístavoch kotví viac ako 1400 člnov.
 
Bazilej, metropola severozápadného Švajčiarska je druhým najväčším mestom tejto krajiny. Má 180 000 obyvateľov a je hlavným prístavom, odkiaľ putuje švajčiarsky export po Rýne k moru. Kozmopolitný Bazilej susedí s dvoma cudzími krajinami: Nemecko a Francúzko sú na dosah ruky.
 
Fasnacht
Karneval v Bazileji je preslávený po celej Európe, pretože obyvatelia majú povesť veľkých zabávačov. Pestrá zábava doplnená žartovnými maskami, píšťalami a bubnami, začína skoro ráno v pondelok po Popolcovej strede.

2.1.2 Šport, oddych, turistika

Nádherná švajčiarska príroda a majestátne Alpy lákajú každoročne státisíce milovníkov pešej turistiky. Po krajine je vyše 50 tis. km vyznačených turistických chodníkov teréne rozličnej náročnosti s panenskou prírodou i medzi historickými pamiatkami. Švajčiarska federácia pešej turistiky vydáva čiastočne zdarma množstvo turistických sprievodcov a ponúka aj skupinové túry so skúsenými sprievodcami, často dobrovoľníkmi, ktorí sú k dispozícii zdarma. Po celom Švajčiarsku je okolo 3500 km dobre vyznačených cyklotrás rozličnej náročnosti. Bicykle si možno požičať prakticky aj na každej železničnej stanici a netreba ho vrátiť na mieste, kde sa požičal, ale aj kdekoľvek inde. Bicykle prepravujú prakticky všetky regionálne vlaky, rýchliky i IC vlaky v osobitnom oddelení so zariadením na zavesenie bicykla. Výnimkou sú vlaky EC a zürišské rýchlodráhy.

Obľúbeným rekreačným športom je tenis. Početné kurty v mestách i na vidieku, sú aj súčasťou každého väčšieho hotela či turistického strediska. V krajine je aj vyše 30 skvelých golfových ihrísk. Vodné športy (vodné lyžovanie, kanoistika) sa pestujú na jazerách, napríklad Luganskom, Neuchâtelskom a na Ženevskom jazere, na Zürišskom jazere je populárne zasa veslovanie.
 
Osobitným druhom turistiky je turistika zdravotná, pobyty v kúpeľných strediskách s minerálnymi liečivými prameňmi (najznámejšie sú Rheinfelden, Yverdon-les-Bains, Baden, Bad Ragaz, Bad Scuol-Tarasp-Vulpera, Vals a Leukerbad). Švajčiarsko je mimoriadne vyhľadávajú milovníci lyžovania. Sú tam zjazdovky pre začiatočníkov i pre milovníkov adrenalínového lyžovania. Špičkovo vybavených stredísk zimných športov sú stovky, všade sú požičovne lyží a ostatného vybavenia aj inštruktori. Najznámejšími strediskami sú Zermatt(pozri prílohy), Saas Fee, Crans-Montana, Villars-Diablerets, Gstaad, Wengen-Mürren. Grinewald, Engelberg, St. Moritz, Davos a Arossa a región pod horou Jungfrau.

V St. Moritzi boli dvakrát (v r. 1928 a 1948) zimné olympijské hry. Vo viacerých možno lyžovať vo veľkých výškach na ľadovcoch celoročne. Špecialitou je lyžovanie z extrémnych výšok, kam zavezú vrtuľníky (heli-skiing). S ubytovaním nie sú problémy, v krajine je vyše 6200 hotelov, penziónov, hostelov a chát s rozličným štandardom s veľmi kvalitnými službami, sú však relatívne drahé.

2.2 Švajčiarsko- krajina bánk, syrov, čokolád , presnosti

Banky: Švajčiarske banky patria k najväčším na svete. Medzi stovku najväčších bánk na predných miestach sú i tri švajčiarske. Banky sú využívané nielen Švajčiarmi, ale aj cudzincami.  Je tu viac bánk ako zubných lekárov- na každých 1333 obyvateľov je jedna banka. Najznámejšie banky : UBS, AIG, Credit Suisee...
 
Syry: V celom Švajčiarsku sa používajú v kuchyni  všetky druhy syrov a pri stolovaní nesmie chýbať na stole. Asi sa nenájde turista, ktorý by vo Švajčiarsku neochutnal pravý ementál. Výroba tohto syra bola známa už v 15. storočí. Pôvodne sa vyrábal na salašoch v alpskej časti, nazývanej Emmen. V súčasnosti výrobu obstarávajú družstevné výrobne a ementál sa vyváža do celého sveta. Váha jednotlivých kusov vzrástla na 70-90 kg. Najjemnejšiu chuť dosahujú totiž len väčšie bochníky. Horské syry- Appenzeller, Ementaler, Gruyère, Sbrinz, ktorý dozrieva až 3 roky.
 
Čokoláda: Priemerný Švajčiar, muž, žena alebo dieťa, spotrebuje za rok asi 9kg mliečnej čokolády. Mohli by ste si pomyslieť, že je to logické, pretože čokoláda je tak typicky švajčiarska ako fondue- syr varený v bielom víne. Avšak nebolo tak tomu stále. Pôvodnou zemou čokolády je Mexiko. V 16. storočí ju do Španielska doviezol Cortéz a čoskoro sa začala v celej Európe piť ale horká. Keď potom Španieli vyrobili prvú tuhú čokoládu, začali Švajčiari skúšať, ako by chuť čokolády mohla byť bohatšia a sladšia. Prvá švajčiarska továreň na čokoládu bola založená v Corsier u Vevey koncom 18. storočia. Medzi priekopníkov švajčiarskeho čokoládového priemyslu z 19. storočia sú mená, ktoré doteraz znejú sladko- Rodolphe Lindt, Henry Nestle a Philippe Suchard. Rozdiel je prirodzene v mlieku. 
 
Presnosť: Nie nadarmo sa hovorí, že to ide ako švajčiarske hodinky. V tejto krajine to ide všetko naozaj presne. Dôvodom je švajčiarska snaha pre dokonalosť a húževnatá práca. Pozornosť k detailom a zmyslom pre poriadok sa premieta skoro do všetkých oblastí života. Chodci radšej nekonečne dlho čakajú až sa rozsvieti zelená, než aby prebiehali ulicu, hoci aj úplne prázdnu, na červenú. I v meste Laussane odchádzajú vlaky metra každých 7,5 minúty – podľa sekundovej ručičky. A možno je to aj tým aké hodinky nosia na rukách. Najznámejšie značky hodiniek sú- Tissot, Swatch, Seculus, Atlantic...

2.2.1 Akí sú Švajčiari?

Švajčiari sú rozvážnym národom. Stačí však trochu viac precestovať ich krajinu, aby sme sa presvedčili, že dokážu byť tiež veľmi milí a srdeční. Švajčiarsky spôsob života to nie je len upratovanie a jódlovanie. Ich individuality si všimneme v mnohých oblastiach - v reči, náboženstve, dedinskej architektúre, ale predovšetkým v politickej štruktúre. Najlepším spôsobom spoznávania Švajčiarov sú trhy, ktoré sú späté s každodenným životom. Na veľké prekvapenie sú tiež skromní aj napriek tomu, že tu žije okolo 40 000 milionárov. Tých pravdepodobne uvidíte sedieť v metre, pretože  Švajčiari nemajú radi, keď sa niekto pýši bohatstvom alebo spoločenským postavením.

Aj keď sú niekedy vážni, radi zapĺňajú medzery v spoločenskej konverzácii rozprávaním vtipov. Sú tiež veľmi zdvorilí, hlavne ak dobre ohodnotia obsah vašej peňaženky. Ich národným hrdinom je Wiliam Tell, na ktorého sú veľmi hrdí a každý z nich vám rád vyrozpráva jeho príbeh. Deti milujú tiež príbeh o Heidi, ktorý napísala  Johanna Spyris, organizujú sa tu tábory s jej tematikou, je tu mnoho suvenírových obchodov s postavičkami z tejto knihy.  Heidi dokonca natoľko fascinuje aj turistov, najmä Japoncov, ktorí sem prichádzajú aby bližšie spoznali jej príbeh, pozreli sa do jej domu...Ďalšou zaujímavosťou je, že Švajčiari milujú referendá a hlasujú takmer o všetkom. Čo nás veľmi prekvapilo je, ako je to s ich vojenskou službou. Aj napriek tomu, že na vonkajšieho nepriateľa nevystrelila od roku 1798, armáda je stále dobre vycvičená a ľahko použiteľná. Táto zem je neustále pripravená na cudzí útok. Každý schopný  muž do veku 50 rokov je armádnou zálohou , a každý rok sa zúčastňujú vojenského cvičenia.

2.3 Pikošky

NAJ
· Najvyššie položený európsky štát (priemerná nadmorský výška 1300 m).
· GlacierExpress, najpomalší vlak na svete, ktorý vedie cez 91 tunelov a 291 mostov
· Najneskoršie v Európe získali ženy volebné právo (1971).
· Jediným švajčiarskym národným parkom je Schweizerischer Nationalpark (169 km²) v Engadine vo východných Alpách. Vyhlásený bol v r. 1914.
· Matterhorn je štít, ktorý je jedným z národných symbolov Švajčiarska( pozri prílohu)

Švajčiarske príslovia:
- Orol muchy nechytá.
- Stály úspech potrebuje len zbabelec.
- Vajce poúča kuriatko, ako vajcia znášať.

Pre porovnanie:   
1 CHF= 24,33 SK
1 l benzínu 1,25 CHF- 30SK
0,5 kg chleba 1,80 CHF-   43 SK
1 l mlieka 1,60 CHF-   38, 9 SK
1,5 l minerálky 1,25 CHF- 30,4 SK
2 l coca-coly 2,50 CHF- 60 SK
0,5 l piva 1,00 CHF-   24,33 SK
250 g masla 2,80 CHF-   68 SK
100 g syru 1,25 CHF-   30,4 SK

Ubytovanie v jednoduchších hoteloch stojí cca 60 CHF/noc, v zariadeniach Jugendherberge cca 30 CHF/noc, štvorčlenná rodina so stanom a automobilom zaplatí za noc v kempingu vysokej úrovne 25-30 CHF.
Obed v hotelových a reštauračných zariadeniach stojí cca 40 CHF- 973, 2SK

Záver:

Aj keď je Švajčiarsko malou krajinou ponúka naozaj veľa. Tu na malom priestore vidíte scenérie, za akými inde musíte prejsť tisíce kilometrov. Nádherná príroda, čistý vzduch a všadeprítomná vôňa syrov, čokolád...Tak takto sme si predstavovali Švajčiarsko. Z veľkej časti to pravda je. Švajčiari sú naozaj pracovitý, hrdý národ, a zrejme aj preto sa im teraz väčšine tak dobre žije. Pri našej práci sme našli mnoho zaujímavých informácií, obrázkov a typov na strávenie času v tejto netypickej krajine. Každoročne sa tu mení prezident, no aj tak tu chaos veľmi nepoznajú. 4 jazyky, 26 kantónov, každý s vlastnými tradíciami, zaručujú, že tu nájdeme naozaj veľa nepoznaného.

Doprava tu je na veľmi vysokej úrovni, funguje presne, ale je aj veľmi drahá. Nuž, ale pre krajinu , kde je okolo 40 000 milionárov, bánk viac ako zubných lekárov, je to primerané. Táto hornatá krajina, tiež ponúka možnosti pre športovcov, hlavne lyžiarov, ktorí tu môžu lyžovať celý rok. Naším cieľom bolo predstaviť vám Švajčiarsko, ozrejmiť známe fakty, priniesť však aj niečo nové a málo známe- akí sú Švajčiari, aké sú tam ceny, alebo čo tu navštíviť. Myslíme si, že sa nám podarilo vytvoriť prehľad o tom ako to v tejto zemi funguje.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu