Thajsko

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 27.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 124 slov
Počet zobrazení: 6 381
Tlačení: 440
Uložení: 441

Thajsko

Úvod

Krajina pokleslých mravov, množstva odpadkov, navyše spustošená prívalovými vlnami tsunami alebo turisticky príťažlivá destinácia a jeden z posledných rajov na Zemi. Jedno je však isté, Thajsko je krajina o ktorej čím viac viem, tým väčšiu chuť ju mám navštíviť. Dvanásť hodinový let z Prahy či Viedne vás prenesie do sveta odlišnej kultúry, exotických jedál, či nádherných ostrovov s bielym pieskom, tyrkysovým morom, ktorého teplota dosahuje po celý rok aspoň 26 stupňov. Vydajte so mnou spoznávať túto krajinu, ktorá žiadneho návštevníka nenechá chladným.

1. Všeobecné informácie o Thajsku
štátne zriadenie: konštitučná monarchia
poloha: Thajsko za rozprestiera v juhovýchodnej Ázii, susedí s Barmou (1800km), Kambodžou (803 km), Laosom (1754 km), Malajziou (560 km) a Thajským zálivom
rozloha: 513.120 km2 (z toho pevnina 511.470 km2)
počet obyvateľov: cca 65,5 milióna
politický systém: Ústava schválená roku 1991, platná od roku 1992
hlavné mesto: Bangkok
náboženstvo: budhisti (68%), moslimovia (20%), kresťania, hinduisti, sikhovia a ostatní
najvyšší bod: Doi Inthanon  2595 m
najnižší bod: Thajský záliv  0 m
 

„Prathét thai“ je originálny názov Thajska a znamená zem slobodných. Thajsko nebolo nikdy kolonizované. Bolo síce v histórii často skúšané nájazdmi susedných Kambodžanov a Barmancov, ale nikto si ho s výnimkou krátkeho obdobia keď bolo okupované Japoncami nepodrobil. Súčasná thajská spoločnosť bola po stáročia formovaná pod vplyvom čínskej a indickej kultúry. V súčasnosti do nej prenikajú i prvky západnej spoločnosti.
Thajsku sa hovorí aj Zem úsmevov. Obyvatelia sú veselí, pohostinní, vyrovnaní a tolerantní. Zásadne neutekajú, z ničoho si nerobia problém, nerozčuľujú sa, nezdvíhajú hlas. Keď to urobí cudzinec, ignorujú ho. Nerobia si problém s dochvíľnosťou, komplikácie riešia veľmi dlho. Trpezlivosť, ktorou oplývajú, čakajú aj od cudzincov. Prejavy zlej nálady, strácanie nervov, vyjadrovanie hnevu na verejnosti nevedú k ničomu. Zamračená tvár je známkou zlej výchovy. Takéto správanie sa považuje za neslušné, neokrôchané a je veľmi nevhodné. Znamená pre nich „stratu vlastnej tváre“. Požiadavky a protesty je najlepšie podávať s úsmevom, čo je samozrejme pravidlo, ktoré by malo platiť vo všetkých kútoch sveta- „s úsmevom ďalej zájdeš.“

2. Geografia
Thajsko sa rozprestiera na ploche 513 120 štvorcových kilometrov, čo je približne veľkosť Francúzska. Rozkladá sa medzi 6 a 21 stupňom severnej šírky a 97 a 106 stupňom východnej dĺžky. Najväčšia vzdialenosť od juhu na sever je asi 1500 km, a z východu na západ 800 km. Krajina je rovinatá s početnými riekami v centrálnom Thajsku, nížinami na severovýchode, zalesnené kopce a hory sú na severe a plochá až mierne zvlnená zem je na juhu. Juh je zároveň bohatý na vápencové skaly.

2.1. Severné Thajsko
Topograficky sa tento región skladá z reťaze horských hrebeňov, ktoré dosahujú priemernú výšku 1200 metrov a sú rozdelené údoliami riek Ping, Wang, Yom a Nan. Väčšina horských úbočí je ešte pokrytá tropickými dažďovými pralesmi, z ktorých sa získava vzácne drevo - teak. Nachádza sa tu aj najvyššia hora Thajska - Doi Inthanon (2.595 metrov). V Severnom Thajsku mali svoje sídlo aj prvé 3 kráľovské ríše: Sukhotai, Chiang Mai a Chiang Saen. Druhé najväčšie mesto Thajska - Chiang Mai je hospodárske, kultúrne a administratívne centrum severného regiónu. Najsevernejší cíp severného Thajska patrí k tzv. Zlatému trojuholníku (Thajsko, Barma, Laos), ktorý sa preslávil ako hlavné centrum výroby ópia na svete.

2.2. Centrálne Thajsko

Centrálna rovina zahrňuje náplavovú oblasť okolo rieky Chao Phaya. Tento región je najúrodnejší v celej zemi a to vďaka hustej sieti kanálov a zavlažovacích systémov, ktoré vytvárajú ideálne podmienky na pestovanie ryže. Pôda na niektoré polia musí byť dovážaná až zo vzdialených oblastí a musí byť navŕšená do výšky 1-2 metrov.

2.3. Severovýchodné Thajsko
Tento región (nazývaný Isan) tvorí nížina s priemernou nadmorskou výškou okolo 200 metrov, označovaná taktiež ako Khorat-Plateau. Pôda je tu piesčitá a neveľmi úrodná. V období dažďov tu však prší tak intenzívne, že ani piesčitá pôda nestačí všetky zrážky vsiaknuť a nastávajú potom rozsiahle záplavy. Podobne aj lesov je v tejto časti Thajska málo. Zem je pokrytá trávou a krovinami , čím tvorí step. Osídlenie tejto oblasti je taktiež riedke.

2.4.
Východné Thajsko
Táto časť, ktorá geograficky tvorí južný okraj severovýchodného regiónu pozdĺž Thajského zálivu, sa obyčajne ako samostatný región neoznačuje. Hranicu so severovýchodným regiónom tvoria vlastne len sociálne a hospodárske faktory. Táto časť Thajska je druhou najviac osídlenou oblasťou. Podobne aj turistických stredísk je tu dostatok. Krajina je úrodná, je tu rozšírené ovocinárstvo a v tejto oblasti sú aj náleziská drahých kovov.

2.5. Južné Thajsko

Tento región sa rozkladá v údoliach severnej časti Malajského polostrova a je charakteristický svojimi vápencovými skalami, ktoré majú často bizarné tvary. Okolo kopcov sa rozprestierajú ryžové polia a pôsobia tak zvláštne, že pre ne neexistuje v žiadnom európskom jazyku ten správny výraz. Slovo „hora“ nie je výstižné z toho dôvodu, že sa často jedná o vrcholy dosahujúce len sto metrov a sú ľahko dostupné. Slovo „kopec“ taktiež nie je ideálne, pretože pod týmto slovom si zväčša predstavíme len mierne zvlnenú krajinu a tunajšie prírodné výtvory sú často skalnaté. Podobne pod slovom „skala“ si predstavíme niečo veľké a mohutné. Popri pobreží sa nachádza množstvo ostrovčekov, ktoré sú ideálne na rekreáciu. Najväčšie a turisticky najatraktívnejšie sú Phuket a Ko Samui.

3. Reliéf
3.1. Pohoria
Medzi najvyššie a najvýznamnejšie hory v Thajsku patria: Doi Inthaton (2 595 m), Doi  Pha Ham Pok (2 297 m), Doi Luang (2 195 m), Doi Suthep (2 185 m) a Doi Pha Cho (2 024 m).

3.2.
Rieky
Najdôležitejšie rieky sú: Chao Phaya (365 km), Pasak (513 km), Mekong (4335 km, ale len časť je v Thajsku), Chi (442 km), Mun (673 km), Ping (590 km), Wang (335 km), Nan (672 km), Mae Kong (140 km).

4.
Podnebie
Thajsko je typicky tropickou krajinou. Tunajšia klíma je ovplyvnená monzúnmi, ktoré  vytvárajú tri ročné obdobia v severnom, severovýchodnom a strednom Thajsku a dva ročné obdobia v južnom Thajsku. Tri ročné obdobia sa skladajú z obdobia tepla a vlhka, obdobia zimy a sucha a obdobia dažďov. 

4.1.
Obdobie tepla
Je sprevádzané vysokými teplotami a väčšou vlhkosťou, čo môže spôsobiť, že návšteva krajiny sa stáva neznesiteľnou. Trvá od marca do júna. Všetky dôležité sviatky konajúce sa v tomto období sú spojené s osviežujúcou vodou.

4.2.
Obdobie zimy
Na úvod treba povedať, že je to najvhodnejšia doba na návštevu Thajska, pretože teploty sa pohybujú okolo 30°C. Rieky a vodopády majú dostatok vody a celá krajina sa zelená po výdatných dažďoch. Toto obdobie trvá od novembra do marca.

4.3. Obdobie dažďov
Obvykle je to jún až október. Táto doba je najlepšia na pozorovanie rôznych náboženských a kultúrnych festivalov. V tejto dobe prichádzajú nepravidelné, ale silné, juhozápadné monzúny z Indického oceánu. Prší väčšinou odpoludnia, ale ani ranné dažde niesu výnimkou.
 
5.  Hospodárstvo
5.1. Poľnohospodárstvo
Význam poľnohospodárstva v krajine je stále veľký aj napriek tomu, že jeho podieľ na tvorbe HDP neustále klesá. V súčastnosti tento sektor zamestnáva takmer 50% práceschopnej populácie. Poľnohospodárstvo je zdroj pracovných príležitostí na vidieku, kde žije prevažná časť obyvateľstva. Export poľnohospodárskych výrobkov sa podiela na celkovom exporte krajiny približne 25%.   Plocha využívanej poľnohospodárskej pôdy Thajska je asi 3,3 mil. ha. K hlavným pestovaným plodinám patria obilniny (ryža, kukurica, proso), škrobové plodiny (maniok, vamy), olejniny( arašidy, sója, palma olejná, kokosovník a sézam), technické plodiny (kaučukovník), textilné plodiny (bavlník, kapok, kenaf), ovocie a zelenina (mangovník, durian, banánovník, liči, ananás, cesnak, cibula a čili). Veľmi významné je pestovanie orchideí, kde Thajsko patrí ku svetovej špičke. Najvýznamnejšie druhy hospodársky chovaných zvierat sú hovädzí dobytok, býky, ošípané, sliepky a kačky. veľmi významný je chov vodných živočíchov - kreviet a rýb.

5.2.
Priemysel
Medzi najdôležitejšie odvetvia priemyslu patria: textilný a odevný priemysel, potravinársky a konzervárenský priemysel, elektronický a elektrotechnický priemysel vrátane IT, automobilový priemysel, petrochemický priemysel, výroba stavených hmôt a šperkársky priemysel.

5.3. Ázijský tiger alebo rozvojová krajina? 
Úrovňou HDP na obyvateľa (cca 2500 USD) sa Thajsko zaraďuje medzi rozvojové krajiny, ale štruktúra thajského HDP sa podobá štruktúre vyspelých krajín s výraznou prevahou služieb (50% HDP) a priemyslu (40% HDP). O rozvojovom charaktere thajskej ekonomiky však svedčí stále vysoký podieľ obyvateľov zamestnaných v poľnohospodárstve. Napriek tomu sa poľnohospodárstvo podieľa na tvorbe HDP len 10%. K rýchlemu rozvoju thajskej ekonomiky prispel najmä rozvoj priemyslu orientovaného na export. Exportná základňa sa postupom času rozšírila z textilných a odevných odvetví na výrobu automobilov, počítačov a elektroniky a ďalších odvetví s vyššou pridanou hodnotou.

6. Obyvateľstvo
V prvých storočiach druhého tisícročia sa Thajčania v značných počtoch sťahovali na územie dnešného Thajska a miešali sa s pôvodnými obyvateľmi žijúcimi v tejto oblasti. Okrem toho nastávalo veľké sťahovanie národov kedykoľvek nastala v tomto teritóriu zmena vojenskej a politickej prevahy. Thajsko alebo skôr Siam má dlhú tradíciu v udeľovaní politických azylov rôznym skupinám zo susedných štátov, ktorí utekali zo svojich domovov kvôli náboženskej alebo etnicky motivovanej perzekúcii. Sťahoval sa sem obrovský počet Vietnamských kresťanov, Monov z Barmy a politickí disidenti z Kambodži. Prichádzali sem aj Číňania, ale skôr za obchodom ako z náboženských dôvodov. Etnické zloženie: Thajčania 75%, Číňania 14%; ostaní 11%.

6.1. Náboženstvo
Thajské právo má i špeciálnu časť týkajúcu sa náboženských priestupkov nielen proti budhizmu, ktorý je najčastejším náboženstvom v krajine, ale i proti ostatným vieram v kráľovstve. Je nezákonné dopustiť sa akéhokoľvek činu na predmete alebo mieste náboženských obradov, ktorý by urážal náboženstvo. Je taktiež nezákonné akokoľvek vyrušovať na zhromaždení uskutočnenom za účelom náboženského obradu alebo slávnosti, obliecť sa alebo používať symboly, aké používajú novici, svätí muži alebo služobníci boží. Všetky zobrazenia Budhu, malé, veľké, poškodené i nie, sú považované za posvätné.

7. Monarchia
Thajskú kráľovskú rodinu majú miestni obyvatelia vo veľkej úcte. Návštevníci by to mali rešpektovať. V Thajsku je kráľovská rodina úplné tabu. Nesmú ju kritizovať alebo akokoľvek haniť. Návštevník by mal byť opatrný pri preukazovaní úcty jeho veličenstvu kráľovi, kráľovnej a ich deťom, ktorým by mal preukazovať dostatočnú úctu a rešpekt. Urážka monarchie a majestátu je najväčšie faux pas, ktorého sa môže cudzinec v Thajsku dopustiť a za to sa v lepšom prípade bude na cudzinca každý Thajčan veľmi hnevať, v tom horšom prípade sa vystavuje súdnemu stíhaniu a vysokým trestom. Pred každým filmovým predstavením alebo inou verejnou udalosťou hrá štátna hymna a premieta sa portrét kráľa. Publikum pritom stojí. Pokiaľ navštívite nejakú verejnú udalosť na ktorej je prítomný člen kráľovskej rodiny, najlepší spôsob správania je sledovať zástup a robiť to čo robí on. Trhať bankovky, na ktorých je kráľovský portrét je ťažký priestupok. Dokonca len pokrčenie nie je vhodné. Thajčania sú veľmi pozorní a citliví pri akomkoľvek zobrazovaní portrétu kráľa a cudzinca starostlivo pozorujú, či sa nedopúšťa urážlivého jednania.   Úradníci na pošte odstraňujú známky na obálkach prinesených cudzincami, ale nie kvôli tomu, aby si ich nechali, ale preto aby portrét kráľa bol nalepený v zpriamenej polohe – cudzinci majú totiž vo zvyku lepiť známky vodorovne. Rovnako je potrebné preukazovať najvyššiu úctu a rešpekt k všetkým obrazom Budhu. Sú považované za posvätné.

8. Spoločenské správanie v Thajsku
Pravidla spoločenského správania nie sú už tak striktne definované ako pri monarchii a náboženstve. To, čo sa nepatrí v bežnom thajskom sociálnom správaní, je menej jasne definované ako to, čo sa nepatrí vo veciach týkajúcich sa kráľovstva a náboženstva. Hlavne v Bangkoku sú široko prijímané západné zvyky. Avšak to, čo je prijateľné v Bangkoku, nemusí byť prijateľné na vidieku, kde sú tradície ešte stále veľmi silné.     Ak sa odhodláte ochutnať thajskú kuchyňu, pripravte si vodu a taktiež sa pripravte na to, že sa budú na vás zabávať domáci; skúšajú to na všetkých návštevníkoch. Väčšina hotelov priratúva k účtu sprepitné desať percent a 11 percentnú vládnu daň. Vodiči taxíkov neočakávajú sprepitné. Vo všeobecnosti platí, že sprepitné sa dáva za kvalitné služby. Thajčania prikladajú veľkú dôležitosť a hodnotu upravenému a čistému oblečeniu. Aj keď neformálne oblečenie je akceptované, typickému oblečeniu turistu sa vysmievajú a jeho nositeľa označujú za „chudobného“ a „špinavého“.
 
8.1. Pozdrav a oslovenie
Thajčania si pri privítaní nepodávajú ruky. Zdravia sa zopnutými rukami - dlane oboch rúk pritlačia k sebe ako pri modlitbe a povedia “wai“ („vaj”) - špičky prstov k špičke nosu a stredný úklon hlavy (25 stupňov). Thajčania sa oslovujú a to platí aj pre cudzincov krstným menom miesto priezviska. Pred meno kladú titul "khun" (pán, pani, slečna). Priezviska sú v Thajsku len nedávny vynález a často sú veľmi dlhé a zložité. Thajčania majú však radi oslovenia krátke a zvukomalebné a často používajú veľmi krásne prezývky. „Wai“ - je základný najrozšírenejší a najbežnejší druh pozdravu a nevyhnutná súčasť každodennej zdvorilosti, ktorej sa v Thajsku prikladá neporovnateľne väčší význam než v Európe. "Wai" je možno spojiť so slovným pozdravom. Ak k tomu pridajú aj „sawat dee“(savad dý) – „prianie pekných chvíľ“ – pozdrav je dokonalý. Rozhodne by však nemal chýbať milý a úprimný úsmev. Je vhodný v ktorúkoľvek dennú dobu, je možno ho použiť i pri lúčení, slúži zároveň ako prianie všetkého dobrého. Vo všeobecnosti platí, že ako prvý zdravý človek mladší alebo nižšie spoločensky postavený.  Je nevhodné pozdraviť personál pri príchode do reštaurácie alebo malé deti. Nebolo by to nezdvorilé, ale smiešne. Čím vyššie zopnú ruky a čím viac sa uklonia hlavu, tým väčšiu úctu prejavujú.   S veľkým rešpektom by mali byť zdravení starí ľudia, vysoko postavené osoby, rodičia, učitelia. Pokiaľ sa opätuje pozdrav „vaj“ deťom, ukláňa sa hlava nepatrne, v tomto prípade stačí i úsmev. Najvyšší stupeň úcty prináleží budhistickým mníchom – „potomkom“ Budhu. V takom prípade Thajčania ukladá špičky prstov až medzi oči a hlavu uklonia ako najviac to ide. Mnísi nemusia pozdrav opätovať, iba sa usmejú.  Cudzincom sa doporučuje nenútiť sa za každú cenu do tohoto druhu zdravenia, lebo má svoje vnútorné zákonitosti, ktorých porušenie môže niekoho i uraziť alebo vyznie smiešne. Ale pokiaľ Thajčan cudzinca pozdraví ako prvý, je slušnosť pozdrav opätovať. V takom prípade sa cudzincom neobratnosť prepáči, dôkladnejšiu znalosť presnej etikety od cudzincov nikto neočakáva, ale snaha je vítaná.
 
8.2. Hlava a nohy
V Thajsku sa považujú nohy za nečisté, preto dávajte pozor pri sedení, aby ste oproti sediacemu Thajčanovi neukazovali chodidlá. Noha je považovaná za pokorný úd. Za hrubý priestupok sa považuje dávať si nohu cez nohu a smerovať s ňou na druhú osobu, tak aby sa jej musela vyhnúť. To ho môže uraziť. Hlava sa považuje za sídlo duše a tým za najvyššiu časť tela - Thajčania jej venujú veľkú pozornosť – je to myslené obrazne i doslovne. Rodičia nesmú nikdy deti hladkať po hlave. Pri spoločenských stretnutiach vynakladajú mladí Thajčania veľké úsilie, aby ich hlavy neboli vyššie ako hlavy starších a vyhli sa tak dojmu, že sa na nich dívajú z výšky. Nie vždy sa to dá, ale cení sa najmä snaha. Ukázať na niekoho prstom vyjadruje surové pohŕdanie. Anulovať ho je možné len tým, že „postihnutého“ pohladkáme po hlave, ktorú v tejto krajine pokladajú za sídlo duše. Ľavou rukou sa nič nepodáva, lebo je nečistá, pretože sa používa na toalete. Nie je vhodné na verejnosti siahať si na nos.

8.3. Muž a žena 
Verejne preukazovanie citov medzi mužom a ženou je odsudzované a nie sú vhodné. Muž by nemal chytať ženu okolo ramien. Aj keď je možné pozorovať mladé thajské páry, ktoré sa držia za ruky, ale len mimo spoločnosti, nikdy sa však nebozkávajú. Častejšie je vidieť ako sa za ruku vedú dievčatá, hlave školáčky, alebo študentky. To je však priateľské gesto. Budhistickí mnísi sa nesmú dotýkať žien, nič prijímať z ich rúk a ani ženy sa nesmú dotýkať ich. Ak žena musí mníchovi alebo novicovi niečo dať, musí to najprv podať nejakému mužovi a ten to podá mníchovi. V prípade, ak žena chce niečo darovať sama, mních alebo novic rozprestrie kúsok svojho šafránového rúcha alebo vreckovku, aby žena mohla na to položiť svoj dar. Až potom to môže mních alebo novic zdvihnúť alebo podať.

9.
Zaujímavosti
Thajská kuchyňa sa líši od ostatných ázijských kuchýň. Tropická klíma dáva bohatstvo ovocia, zeleniny i korenia, pobrežie Siamského zálivu je bohaté na ryby a mäkkýše. Ako vo všetkých krajinách Ďalekého východu má aj v Thajsku náboženstvo vplyv na základný výber surovín a spôsob stravovania. Takmer v každom jedle je cesnak. Aby boli jedlá príslušne ostré, používa sa chilli, či už čerstvé alebo sušené. Ďalším korením je zázvor a malé červené cibuľky, citronela, bazalka a mäta prieporná. Rybia omáčka sa používa tak, ako v čínskej kuchyni sójová omáčka. V Thajských polievkach sa spája podľa čínskeho princípu 5 chutí: sladká, kyslá, slaná, pálivá a horká. Tieto chute sa nachádzajú aj v predjedlách, ktoré môžu byť súčasne sladké i slané, podávané s ostrou alebo sladkou omáčkou.

Základnou súčasťou jedla je ryža. Thajská ryža sa pokladá za najlepšiu na svete. Vyznačuje sa dlhým zrnom a jemnou aromatickou vôňou. Nie je prílohou, ale vlastným jedlom. V Thajsku sa nekonzumuje príliš veľa jedla naraz, ale zato často.   Tuk - Tuk je trojkolesové vozidlo, ktoré je otvorené, takže pri ceste v noci, keď nie je tak vysoké smogové zaťaženie, je jazda s ním vežmi príjemná. Cenu si treba dohodnúť vopred. Ako jednu zo zaujímavostí je možné využiť tradičnú thajskú masáž. Jedná sa o tlakovú masáž celého tela. Cena sa pohybuje cca 80 Bht za jednu hodinu. Často robia masáže slepci.    Ostrov Phuket (pripojený k pevnine) je situovaný na juhozápadnom rohu krajiny a patrí medzi niekoľko rezortov, ktoré obmýva indický oceán. Phuket v súčasnosti ohrozuje prvenstvo plážového rezortu číslo jeden v Thajsku Pattaya. Hlavné mesto ostrova je PATONG. Mnoho hotelov postavených na nádherných plážach sú kvalitne vybavené. Ostrov je dosť veľký na to, aby vybudované chatky na pláži blízko luxusných hotelov mali dostatok nocľažníkov. Obľúbené je tu potápanie, viditeľnosť vody je však značným problémom.    Ostrovy Koh Phi Phi. Na tieto idylické ostrovy - dvojčatá sa prepravíte na člnoch z Phuketu alebo z Krabi ležiacom na pevnine Väčší ostrov KO PHI PHI DON pripomínajúci tvar zvonu ponúka posledný kúsok raja na zemi. Pobrežie ostrova lemujú biele pláže, pričom vnútrozemie pokrýva tropický dažďový prales. Jediné mesto na ostrove TON SAI leží vďaka nekontrolovateľnému vpádu turistov zväčša v ruinách. Väčšina ostrova je stále nedotknutá a malý počet hotelov chráni túto oblasť pred turistami. Susediaci ostrov KO PHI PHI LEH’S bol kontroverzne využitý Hollywoodom. Na vápencovej skale nebol postavený žiadny hotel. Môžete však výlet po ňom uskutočniť celodenný, ako východisko sa používa susedný ostrov.
Ostrov Ko Lanta - donedávna zabudnutý ostrov si vďaka svojej nádhere podmaňuje stále viac návštevníkov. Krivky horského chrbta, ktorý tvorí chrbticu tohoto takmer 30 km dlhého ostrova, rámujú nevídanú scenériu bieleho piesku, krištáľovo priezračných vôd Andamanského mora a strapatých korún kokosových paliem. Thajská mena sa nazýva baht, skratka je THB.

Štátna zástava. Prvá historicky doložená vlajka pochádza z obdobia Ayutthaya a bola celá červená. Dnešná podoba pozostáva z piatich polí červenej, bielej a modrej farby. Tri farby symbolizujú tri piliere thajského národa. Červená farba zastupuje zem, biela budhizmus a modrá monarchiu.
 
Záver
Prečo som si vybral práve Thajsko? Dôvodov bolo viacero. Najmotivujúcejším bolo rozprávanie môjho brata, ktorý túto krajinu osobne navštívil. Jeho príbehy a postrehy som doplnil informáciami z internevých stránok stránok a údajmi z  kníh a časopisov. Zistil som, že thajská ekonomika už dávno nie je na úrovni zaostalých krajín, ale že nekompromisne napreduje vpred. Exoticky pre nás „zaváňa“ napríklad správanie budhistických mníchov či uctievanie kráľovskej rodiny.    Svojou prácou som snažil priblížiť zakladné informácie o krajine, ktorá ponúka nekonečné množstvo životných zážitkov a vzrušujúcich dobrodružstiev a aj napriek ničivej katastrofe z roku 2004 bude považovaná za jeden z posledných rajov na Zemi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu