Paríž - všetko o Paríži

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petka
Typ práce: Referát
Dátum: 28.10.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 4 069 slov
Počet zobrazení: 8 724
Tlačení: 487
Uložení: 475
Paríž - všetko o Paríži

„Mám dve lásky, moju krajinu a Paríž“
  Josephine Baker
 
Prečo sa každoročne milióny cestovateľov rozhodnú (znovu)navštíviť Paríž? Samozrejme, je tam Eiffel-ovka, Víťazný oblúk, alebo Louvre. Ale okrem týchto klišé, prečo Paríž zostáva  aj v tejto dobe zábavných parkov či prímorských letovísk stále hlavným lákadlom turistov? Je to práve tá rozmanitosť, ktorú tu nachádzame. Paríž ponúka kultúrne, vizuálne, gastronomické, duchovné, historické, športové či kultúrne zážitky, stačí si len vybrať...

Každý žiak bilingválnej sekcie minimálne raz navštívi Francúzsko a to hneď v prvom ročníku, keď sa uskutoční výmena s lýceom zo Sévres v Paríži. Ani my sme neboli žiadna výnimka a tak sme strávili 10 dní takpovediac v ,,centre diania“. Mali sme možnosť vidieť bežný život francúzskych domácností  pretože sme žili v rodinách s našimi korešpondentmi a tak vám teraz chceme prezentovať naše skúsenosti. Tento projekt sme vytvorili, aby vám umožnil spoznať aspoň niekoľko tvárí Paríža. A samozrejme, aby ste dostali chuť sami navštíviť toto prekrásne mesto plné rozporov.

1.  Paríž a Parížania
1.1 Štruktúra Paríža

Ako isto všetci viete, Paríž je hlavným mestom Francúzska, jeho obchodným, priemyselným, kultúrnym, umeleckým, diplomatickým a turistickým centom. Leží v Parížskej panve v sútoku Seiny a Marny. Paríž je možné rozdeliť na Vnútorný Paríž, Veľký Paríž a aglomerácia blízkych okolitých miest.

Vnútorný Paríž spolu s historickým jadrom má asi 2,15 mil. obyvateľov, je rozdelený na 20 obvodov (arrondissements) a každý obvod na 4 štvrte (quartiers). Niektoré štvrte ako Montmartre, Montparnasse, Le Marais... sú skutočne „mestá v meste“ . Tradičné rozdelenie Paríža na ľavý breh- žijúci kultúrou,a pravý breh - ponechaný svetským veciam, najmä obchodu, nie je už dnes opodstatnené. Samozrejme, ešte stále je na ľavom brehu väčšina univerzít, a nemôžte si odpustiť,aspoň na chvíľu si posedieť na terase jednej zo slávnych parížskych kaviarní na Saint-Germain-des-Prés (Café de Flore, Deux Magots...),ale druhý breh je dnes už sídlom mnohých umelcov-čo dokazujú množiace sa demonštrácie v Bastille, Beleville a Ménilmontant menovite.

K Veľkému Parížu okrem Vnútorného Paríža patria aj predmestia vyrastené pri veľkých závodoch (napr. Saint-Ouen, Saint-Denis, Nanterre, Ivry, Aubervilliers ap.), žije tu na ploche 365 km2 6,4 mil. obyvateľov. Celá aglomerácia s ďaľšími okolitými sídlami má asi  10,7 mil. obyvateľov.   

1.2 Doprava

Cesty vo francúzsku sú vynikajúce. Diaľničná sieť vo Francúzsku je dlhá až 8 000 km- väčšina je však platená. V prvom rade zabezpečuje spojenie medzi Parížom a veľkými provinčnými mestami. Keď hovoríme o doprave, nemôžme zabudnúť spomenúť TGV- výdobytok modernej techniky. Je to vlak spájajúci všetky veľké mestá Francúzska dosahujúci neuveriteľných 300km/h ! Rezervácia je nutná, ale dá sa robiť na poslednú chvíľu. Cena je dosť vysoká, no ponúka vysoký komfort.

Francúzsko sa čoraz viac sústreďuje na otázky životného prostredia a aktívne bojuje proti problémom znečisťovania ovzdušia. V Paríži, ako vo všetkých veľkých mestách, sa ho snažia redukovať. Preto, jedine autá so značkou končiacou párnym alebo nepárnym číslom- podľa týždňa, majú právo vojsť do mesta. Preto väčšina Parížanov využíva metro, alebo bicykle.
 
1.3 Jazyk
Bojíte sa, že sa nedohovoríte? Nemusíte mať obavy, Francúzi, ktorí majú zamestnanie spojené s turizmom rozprávajú vždy anglicky. Ďalší lepšie alebo horšie ovládajú iný cudzí jazyk. Ale vo všeobecnosti, sa vždy nájde niekto, kto vám bude rozumieť...
 
1.4 Gastronómia

Gastronómia je národná hrdosť Francúzov, keďže má povesť najlepšej na svete. Kto by nepoznal veľkých Chefs (Boucuse, Troisgros, Ducasse..)! Nečudo, že Francúzsko a zvlášť Paríž je miesto, kde každý rád trávi čas za stolom. Francúzi si veľmi zakladajú na spoločnej večeri. Je to akýsi rituál, ktorý nemožno porušiť. Večera začína okolo pol ôsmej až ôsmej hodine a trvá hodinu, niekedy menej. Každý rozpráva zážitky z prežitého dňa, prípadne je témou rozhovoru nasledujúci deň. Samotná večera je zložená z troch či štyroch chodov.

Ako prvé je predjedlo- väčšinou šalát: hlávkový, mrkvový, z morských živočíchov, ... Francúzi veľmi neobľubujú polievky a ak vám smieme poradiť, radšej  si nepýtajte polievku od francúzskej gazdinej. Ich polievky sú vlastne kašičky, ktoré mi dávame malým deťom alebo starým ľuďom, zmixované zo všetkých druhov zeleniny, ktoré sa nachádzajú v dome a často krát nemajú žiadnu chuť. Druhý chod je hlavné jedlo- mäso či cestovina.

Tretím chodom je syr. Hovorí sa, že Francúzi majú 365 druhov syra, na každý deň jeden. Bohužiaľ, 10 dní bol príliš krátky čas na to, aby sme zistili  či je to pravda alebo nie. Najznámejšie francúzske syry sú Camembert- český syr Hermelín sa mu veľmi podobá, Rocfort- chutí a vyzerá ako syr Niva, Brie- kozí syr, Cantal .....Veľakrát sa nechajú počuť, že dobré jedlo sa končí až dobrým syrom. Pre tých maškrtnejších je tu aj štvrtý chod pozostávajúci zo zákusku, zmrzliny, jogurtu či pudingu. Pre tých zdravšie žijúcich sa vždy nájde nejaký ten kúsok ovocia predstavujúci štvrtý chod.

Jedlo sa zapíja čistou vodou alebo minerálkou bez bubliniek. Dôvod je ten, že voda nemá nijako narušiť chuť jedla a tým ho kaziť. Mnohokrát sa na stole objaví jedno z preslávených francúzskych vín. To však pijú iba dospelí a tak nemôžeme stopercentne potvrdiť fámy  o ich kvalite. Pravdou je, že Francúzi sú nesmierne hrdí na svoje vína, ktoré sa pestujú v ôsmych regiónoch Francúzska: Champagne- od ktorého je odvodený názov pre šampanské, Burgundsko, Alsasko, Provensálsko, ... ( vo francúzštine Bourgogne, Alsace, Provence,....)

Sobotňajšie a nedeľňajšie raňajky sú záležitosťou celej rodiny. Sobota a nedeľa sú totiž jediné dni, kedy sa celá rodina zíde pokope na raňajky. Tieto bývajú vždy sladké a to pripravené na studeno alebo na teplo. Teplé raňajky pozostávajú z pečiva zahriateho v rúre,  v pekárňach nájdete viacero druhov pečív, pre nás neznámych, rôznych tvarov a chutí. Len pre zaujímavosť, vo Francúzsku je oficiálne až 35 000 pekární! Studené raňajky sa podobajú našim raňajkám ( bez ďalšieho ohrievania pečiva ).

Desiata je pravým opakom raňajok. Vždy býva slaná. Nebuďte teda prekvapení, keď na desiatu dostanete bagetu plnenú kockami čokolády, alebo sladký koláč so šunkou... Študenti zvyčajne obedujú v školskej kantíne. Hovoria však, že nie je veľmi dobrá. Veď ako si človek môže vybrať z piatich druhov šalátu, syru, ovocia či dezertu? 

Ľudia sú veľmi zvedaví a tak chcú vedieť ako je možné, že Francúzi jedia tak veľa a pritom nie sú ani z polovice takí obézni ako Američania. Tajomstvo je veľmi jednoduché. Jedlo je pestré, skladá sa už zo spomínaných štyroch chodov, ktorých porcie sú dosť malé. Vraví sa, že málo je niekedy viac a Francúzi sa toho, čo sa týka jedla, držia. Jedlo berú ako oslavu a tak si ho vychutnávajú. Rovnako sa snažia udržať si reputáciu najlepšej kuchyne na svete. Mladých sa to veľmi netýka. Ich obľúbeným jedlom sa stáva hamburger, hranolky a cola od McDonalda. Ten je totiž veľmi lacný, rýchlo sa zje a vraj má dobrú chuť. Ak aj vy radi skúšate nové jedlá a chcete sa vyhnúť predraženým reštauráciám prepchatým turistami, dva najväčšie obchody s francúzskymi špecialitami Hédiar a Fauchon nájdete na námestí Madeleine.

2. Kultúra
2.1 Výstavy

Práve výstavy sú mnohokrát dôvodom na navštívenie Paríža. Ten ponúka potešenie nielen pre amatérov v umení, ale aj pre odborníkov. Na Elyzejských poliach  (vo francúzštine Champs Elysées ) sú celoročne vystavené sochy na obdiv. Marsove pole či brehy Seiny však za nimi v ničom nezaostávajú. Marsove pole, vo franc. Champ de Mars, sa nachádza v bezprostrednej blízkosti  Eiffelovej veže. Štvrte Beaubourg a Saint Germain- des- Prés potešia všetkých, čo majú radi parížske umenie. Práve v týchto štvrtiach sa nachádzajú galérie preplnené množstvom obrazov, sôch, fotografií zo súčastného, klasického, primitívneho či exotického parížskeho umenia.
 
2.2 Predstavenia
Paríž ponúka až 140 divadiel a miestností určených na divadelné a operné predstavenia, 96 kabaretov, 90 kín a 3 opery. Vybrať si má z čoho aj ten najnáročnejší divák Nie nadarmo sa hovorí, že Paríž je kvetom divadelného umenia. Ponúka klasické i súčastné komédie, grécke tragédie, muzikály, opery, operety, tance a prednesy  poézie. Vo vybraných divadlách sa predstavenia hrajú v originálnom jazyku. Ak ide teda o anglickú hru, je prednesená v angličtine s francúzskymi titulkami.
 
V programe štátnej opery sa nachádzajú len tie najlepšie opery a operety, takže ak si neviete vybrať jednu z nich, nezúfajte. Vysoká kvalita hier zabezpečí v každom prípade veľký umelecký zážitok.
 
Rady týkajúce sa návštevy divadla:
Kupovanie lístkov
Lístky sa kupujú na mieste konania osobne v deň predstavenia alebo pár dní predtým. Možno si ich zakúpiť aj prostredníctvom internetu alebo cez telefón. Existujú aj tzv. ,,fofaits". Sú to ľudia, ktorí vám zarezervujú lístky do divadla a stôl v nejakej príjemnej reštaurácii, kde sa môžete ísť najesť pred alebo po predstavení. Bohužiaľ, ich služby nie sú zadarmo. Rezervovať lístky vám taktiež môžu na recepcii v hoteli, kde ste ubytovaný.

Ak chcete kúpiť lístky o polovicu lacnejšie, môžete si ich zakúpiť v špecializovaných stánkoch v deň predstavenia. Avšak, stáva sa, že lístky sú už vypredané. Aj zakúpenie lístkov vopred  má svoje nevýhody- nemožno ich vymeniť ani vrátiť.

Druhy predstavení

V Paríži existujú tzv. ranné a večerné predstavenia. Tie ranné sa začínajú o 15 hod alebo o 17 hod. Večerné o 20 hod alebo o 21 hod.

Oblečenie

Večerné róby a smokingy sú nevyhnutné len na niektorých miestach, ktoré sú však ťažko dosiahnuteľné obyčajnými smrteľníkmi. V iných prípadoch si stačí obliecť slušné oblečenie- žiadne rifle, krátke nohavice,... Slušné oblečenie sa taktiež vyžaduje aj pri návštevách kostolov a to aj počas letnej sezóny.

Prepitné

Prepitné sa zvyčajne necháva čašníkovi v reštauráciách alebo v kaviarňach, šoférovi taxíkov, poslíčkovi, pánovi obsluhujúcemu dvere do hotela a zamestnancovi divadla, ktorý nás uviedol na sedadlo.
 
2.3 Paríž, mesto módy

Paríž, centrum módy a vysokej kultúry- prívlastok dobre známy na celom svete. Dior, Chanel, Saint Laurent alebo Givenchy...mená, o ktorých snívajú v prostredí luxusu a flirtu. Každý z týchto návrhárov každoročne predstaví svetu módy 2 nové kolekcie, prezentované päťdesiatimi modelkami.

Ale aby si nástupom novej generácie , titul „mesto módy“ neprivlastnil nejaký iný chamtivec, FIAC (v preklade Medzinárodný veľtrh umeleckého návrhárstva) pravidelne organizuje stretnutie mladých návrhárov.  Tým z nich, ktorý prejavia talent  sa otvoria brány do sveta slávy, peňazí a módnych prehliadok.

Ak aj vy máte záujem vlastniť niečo od Chanel či Dior, alebo si chcete aspoň obzrieť výklad predajne veľkých návrhárov zákonite ich nájdete na ulici Montaigne (Yves, Saint Laurent, Dior..) na predmestí Madeleine,v štvrti Saint-Sulpice alebo Sévres-Babylone (Versace, Sonia Rykiel...). Pre mladých, ktorým imponujú mená ako Agnés B., Claudie Pierlot, Kenzo, Ventilo, Et Vous odporúčam navštíviť námestie Victoire, butiky Marais alebo štvrť Halles s obrovským nákupným centrom v strede- kde sa dá, čo vieme z vlastných skúseností, veľmi ľahko stratiť... V štvrti Opéra nájdete obchody najmä s parfémami a kozmetikou.
 
2.4 Oslavy
Vždy sa nájde nejaký dôvod na oslavu a Francúzi sú toho živým príkladom   Obraz ľudí tancujúcich na Elyzejských poliach sa pomaly stáva každodennou záležitosťou. Začiatkom jari tu máme sviatok nazvaný ,,Jar ulíc“. Na uliciach pozdĺž kanála Saint- Martin sa zhromaždia pouliční umelci- cirkusanti, tanečníci, muzikanti a ľudia, ktorí sa chcú zabávať.
 
Sviatok muzikantov je novodobý sviatok. Každý, kto má chuť spievať má 1.júna možnosť realizácie. A tak je Paríž v tento deň plní muzikantov a ľudí tancujúcich do ich rytmov. Určite netreba zabudnúť na najväčší francúzsky sviatok, ktorý sa oslavuje sedemnásteho júla. Tento deň sa spomína na dobytie Bastily parížskym ľudom  roku 1789. V letnej sezóne sa koná veľké množstvo rôznych filmových festivalov. Obzvlášť zaujímavý je medzinárodný festival Marionet, kde možno okrem marionetových predstavení vidieť aj predstavenie nazvané HRA TIEŇOV.

O tom, že Francúzsko smeruje k tomu, aby bolo liberálnou krajinou nespútanou konvenciami svedčí nielen to, že v školách učitelia nerozlišujú medzi bielymi a čiernymi, arabskými a židovskými študentmi, ale aj pochod gayov, lesbičiek, transvestitov a bisexuálov, ktorý je vždy plný farieb a šíri myšlienku boja proti všetkým formám diskriminácie. V dňoch od ôsmeho do desiateho júna sa uskutoční koncert proti AIDS, kde vystúpia známi francúzski umelci, aby vyzbierali čo najviac peňazí na podporu boja proti tejto zákernej chorobe.

La Villette, moderná parížska štvrť, otvára svoje brány Brazílii. Od trinásteho do sedemnásteho júla sa uskutoční týždeň Brazílie. Na veľkej obrazovke sa budú premietať obrázky a filmy o najznámejších brazílskych futbalistoch. Od dvadsiateho júla do dvadsiateho augusta sa v Paríži uskutoční ,,Parížska pláž", kde na brehoch Seiny tancujú sambu nielen Parížania, ale aj turisti. Ani s príchodom jesene nie je núdza o dobrú zábavu, pretože je tu jesenný festival a jeho neopakovateľná atmosféra.

Paríž je multikultúrne mesto oslavujúce počas zimy nielen kresťanské a židovské sviatky, ale aj sviatky ako čínsky Nový rok, indiánsky sviatok Ganesh a Pekné noci Ramadanu.
 
2.5 Šport
Francúzi majú veľmi radi šport. Keďže sa v Paríži nachádza obrovské množstvo bazénov, cyklistických chodníkov, tenisových kurtov a futbalových štadiónov, nemusí nás prekvapiť, že jeden či dvaja členovia rodiny sa venujú športu pravidelne. Dospelí sú veľakrát aktívnejší ako mládež. Ostatných členov rodiny by sme mohli pokladať za pasívnych prívržencov športu.

Zaujímavé je, že síce sa vo Francúzsku nachádzajú vyhľadávané Alpy, veľa Francúzov, najmä Parížanov sa nevie lyžovať. Vo väčšine prípadov sú dôvody ekonomické- nie každý má na menší výlet do Álp. A ak aj na to má, radšej si zaplatí dovolenku v letných mesiacoch na Azúrovom pobreží. V roku 1998 sa vo Francúzsku konal svetový pohár vo futbale. Táto udalosť sa stala národnou záležitosťou, stredobodom záujmu každého Francúza.

  Nijaký Parížan si nenechá ujsť zápas domáceho týmu Paríž Saint- Germain s Olympicom Marseille či Olympicom Lyon na štadióne Stade de France. Tento štadión sa stane prvého júla tohto roku ( 2005) dejiskom atletického mítingu Gaz de France, ktorý priláka do Paríža hviezdy atletického neba. Čo sa týka cyklistiky, Tour de France priláka každoročne  na kraje ciest tisícky fanúšikov a to nielen Francúzov. Práve v Paríži, na Elyzejských poliach sa končí posledná etapa Tour de France .
 
Tenis a rugby sa teší rovnakej popularite ako futbal či cyklistika. V Paríži sa každý rok koná jeden zo štyroch grandslamových turnajov Roland Garros. Tisícky fanúšikov ho sledujú priamo na dvorcoch alebo pri televíznych obrazovkách.
 
Zaujímavosti:
Prvé automobilové preteky na svete sa konali v Paríži.
Paríž v konkurencii s ostatnými svetovými veľkomestami sa uchádza o usporiadanie Olympijských hier v roku 2012. 
 
2.6 Oddych
Ak vás ešte úplne nezmohlo chodenie po pamätihodnostiach, môžete sa zapojiť do víru nočného života Paríža. Pre tých mladších sú k dispozícii stovky vychýrených diskoték ako le Queen, les Bains- Douches, els Folies Pigalle, le Bus Palladium, le Duplex alebo la Locomotive. Niektoré z nich organizujú „after“- párty len pre pozvaných, ktoré trvajú do skorého rána. Priemerná cena vstupného, samozrejme s pitím, vychádza  na 18 eur.

Pre ďalších, ktorých tanec až tak neláka a radšej si vypočujú živý koncert môžu stráviť noc v rôznych baroch sústredených vo štvrtiach  Pigalle, le Marais, la Bastille. Na výber máte kokteily rôznych chutí, alkoholické alebo nie, za ktoré zaplatíte okolo 9 eur. Medzi najvyhľadávanejšie bary patrí: le Dépaqnneur,le Moloco, chez Richard alebo Café Charbon. Otvorené sú do druhej hodiny okrem tých, ktoré majú špeciálne povolenie. 
Ako môžete vidieť, nočný život nie je najlacnejší. 

Paríž ponúka miesto na zábavu aj pre tých najmenších. Veď Disneyland sa nachádza iba niekoľko minút cesty autom z centra. Nudiť sa tam určite nebudú ani tí starší,čoho sme živým príkladom. Stretnete tam najmä rodiny s deťmi, väčšina z nich však nie je z Paríža. Tí Disneyland navštevujú iba pri výnimočných príležitostiach pretože pre štvorčlennú rodinu vyjde takýto výlet okolo 120 eur vďaka rodinnej zľave. Návštevník starší ako 11 rokov za jeden lístok zaplatí 41 eur, do 11 rokov 33 eur. 

Obľúbeným spôsobom trávenia voľného času sú pikniky v parkoch, ktorých je v okolí Paríža mnoho. Najznámejšie sú Boulognský lesík a Luxemburská záhrada, v ktorej sa nachádza Luxemburský zámok obývaný senátom. Boulognský lesík necelé 2 km západne od paláca Chaillot je rozsiahly park (90 ha) anglického typu s 95 km alejí, umeleckými jazerami, vodopádom a dostihovou dráhou. Preslávený je aj množstvom ľahkých dievčat a vreckových zlodejov číhajúcich na neskúsených turistov.

3.Historické pamiatky
V Paríži sa nachádza nespočetné množstvo historických pamiatok, ktoré tu každoročne prilákajú milióny turistov zvedavých na už nie najmladšiu, no stále živelnú a plnú energie ,,Mademoiselle Paris." Len 12 miliónov z nich každý rok navštívi múzeá  Louvre,  Orsay a zámok vo Versailles a 5,6 miliónov Eiffelovku.
 
3.1 Eiffelova veža
Eiffelova veža je symbolom Paríža. Ba čo viac, pre dnešné malé deti je symbolom Francúzska viac ,,Eiffelovka" ako galský kohút. Ani jeden turista, nech už je dôvod jeho návštevy akýkoľvek, neopustí Paríž bez toho, aby sa poriadne nepozrel na ,,Eiffelovku", nevyfotil sa s ňou a v 90 %  prípadov na ňu nevyšiel. Samotná veža leží na ľavom brehu rieky Seiny, týči sa do výšky tristodvadsiatych metrov a má tri poschodia. Váži neuveriteľných 7000 ton. Verejnosti sú prístupné len prvé dve poschodia. Na treťom sídli meteorologická a rádiová stanica.  Na prvé poschodie sa možno dostať pešo alebo výťahom. Prirodzene, cena za výťah je trochu drahšia. Na druhé poschodie sa dá dostať jedine výťahom. Oplatí sa tam ísť iba v prípade, že je pekné počasie, inak vám vo výhľade zavadzajú mraky. Malé upozornenie. Pod vežou je vždy veľké množstvo černochov, ktorí sa vám snažia predať rôzne suveníry. Niektorí sú naozaj veľmi nepríjemní a tak by sme vám odporúčali chodiť minimálne vo dvojiciach. V noci svieti z posledného poschodia svetlo, ktoré upozorňuje lietadlá na prítomnosť veže.

3.2 Montmartre

Eiffelova veža je síce symbolom Paríža, ale ak chcete spoznať skutočných Parížanov, určite musíte navštíviť štvrť umelcov- Montmartre. Na vŕšku tu stojí jeden z ďalších parížskych symbolov, biela bazilika Sacré- Coeur v novorománsko- byzantskom slohu z r.1876-1914. Táto štvrť je  vyhľadávaná najmä mladými ľuďmi, ktorí sa schádzajú na dlhých schodoch umiestnených pred Sacré- Coeur. Práve pod týmito schodmi sa nachádzajú ďalší z neodbytných černochov, ktorí vám začnú robiť náramky na ruku bez toho, aby ste ich o to požiadali a potom si od vás vypýtajú pár eur. Suma nie je našťastie príliš vysoká (okolo dvoch eur) a ak viete zjednávať, náramky dostanete skoro zadarmo. Avšak už v spomínanej bazilike Sacré- Coeur máte od všetkého a všetkých pokoj a môžete v kľude rozjímať a obdivovať bohato zdobený interiér. Pred omšou sa z 94 m vysokej zvonice ozýva zvon zvaný La Savoyarde vážiaci 19 ton. Odporúčali by sme vám zostať aj na omšu, aby ste si mohli vypočuť na vlastné uši spevácky zbor mníšok pripomínajúci spev anjelov. Na Montmartre sa nachádzajú malé, sympatické kaviarničky obľúbené hlavne u staršieho obyvateľstva a veľké množstvo umelcov kresliacich portréty turistov alebo okolitú krajinu.

Táto štvrť je taktiež známa z rôznych klipov- skupina Savedge Garden tu natáčala jeden zo svojich videoklipov, a  z rôznych filmov napr. Amelia z Montmartru. Tento film sa stal populárny nielen vo Francúzsku, ale aj v okolitých štátoch Európy, dokonca aj v USA.

3.3 Elyzejské polia
Elyzejské polia sú azda tá najpopulárnejšia ulica v Paríži s tými najluxusnejšími butikmi a najkvalitnejšími, samozrejme aj najdrahšími, vecami. Naše maličkosti si na tejto ulici dopriali len zmrzlinu od McDonalda, no aj tak boli nevýslovne šťastné. Ulica je vždy pekne čistá a až po nejakom čase sme zistili prečo. Skoro ráno vyrážajú do ulíc autíčka s vysávačmi slúžiace na zbieranie odpadkov. Bohužiaľ, existuje problém, s ktorým si ani parížska radnica nevie dať rady. A to sú žuvačky nachádzajúce sa na chodníkoch. Raz do mesiaca sa polieva chodník vriacou vodou, no na druhý deň je ako predtým. Elyzejské polia sa začínajú Obeliskom na Place de la Concorde a končia sa Víťazným oblúkom. 
 
3.4 Obelisk
Obelisk sa nachádza v strede už spomínaného námestia Place de la Concorde ( Námestia svornosti). Bol dovezený z Louqsoru v Egypte ako dar od Mehemeta Aliho roku 1829. Na jeho transport, ktorý trval dva roky, potrebovali zhotoviť špeciálnu loď, ktorá by odviezla takú ťarchu. Obelisk je vysoký dvadsaťtri metrov, váži dvestotridsať ton, má tri strany, na ktorých je vyryté hieroglify Tento rok oslávi svoje 3555-te narodeniny a jeho dvojička dodnes neopustila Louqsor.
 
3.5 Víťazný oblúk
Víťazný oblúk s krásnymi plastikami a reliéfmi na fasáde stojí na námestí Charles de Gaulle. Bol postavený na počesť jedného z mnohých víťazstiev Napoleóna Bonaparteho. Miesto, na ktorom stojí sa taktiež nazýva Charles de Gaullova hviezda, pretože od Víťazného oblúka smeruje viac než desať ciest, čo vytvára peknú ,,cestnú“ hviezdu. Takisto ako na Eiffelovej veži aj na  Víťaznom oblúku sa možno pokochať výhľadom, ktorý je vraj omnoho krajší než z  Eiffelovky. No na rozdiel od nej, na vrch môžu vystúpiť len osoby staršie ako 18 rokov, prípadne deti v doprovode rodičov, takže sme sa tam nedostali. 

3.6 Invalidovňa
Aj z Eiffelovky máte možnosť obzrieť si Hôtel des Invalides, ktorej pozlátená kupola sa ligoce na parížskom slnku. Nachádza sa tu hrobka Napoleona Bonaparteho, ktorý síce umrel na ostrove Svätej Heleny, ale jeho pozostatky sa previezli do Paríža. Ani dnes nie je jasné, či bol otrávený alebo zomrel na rakovinu žalúdka. 

3.7 Chrám Matky Božej

Kto by už len nepoznal príbeh škaredého Quasimoda a krásnej Esmeraldy? Ak ste aj nečítali román od Victora Huga, určite ste videli jeho animované spracovanie od Walta Disneyho. Príbeh sa odohráva v Chráme Matky Božej v Paríži a človeku až rozum zastane pri tom, ako dokáže Hugo na sto stranách,  nie vždy pútavo, opísať tento v skutku veľkolepý chrám. V reálnom živote sa Chrám Matky Božej nachádza v najstaršej časti mesta, na ostrove Ile de la Cité. Najdrahšie obytné domy v Paríži sa nachádzajú práve tu. Ak by ste chceli zohnať ešte drahší prenájom bytov, museli by ste sa veľmi usilovať. Notre-Dame-de-Paris z 12-13st. s piatimi bočnými loďami, 37 kaplnkami, troma portálmi v západnom priečelí je jedna z najstarších a najcennejších francúzskych katedrál. Týčia sa nad ňou dve ploché veže vysoké 69 m. Vnútri nájdeme sochu Madony parížskej, galériu 28 postáv, biblických kráľov s veľkým rozetovým oknom s farebnými sklami.  Jeden z najkrajších zážitkov bol pre nás výlet na lodi Bateau mauche. Za hodinu a pol si návštevník môže prezrieť všetky pamätihodnosti na brehoch Seiny.

3.8 Louvre

Louvre je najväčší palácový komplex na svete stavaný niekoľko storočí. Najstaršia časť pod nádvorím Cour carée pochádza z 13. st. a neskôr bola renesančne prestavaná. Časti paláca sú klasicistické alebo barokové. Začínajúc Napoleónom sa stal cisárskou a kráľovskou rezidenciou. Kráľ František I. sem začal umiestňovať zbierky obrazov a jeho nasledovníci zbierky rozširovali. Od r. 1793 je palác prístupný verejnosti. Má zbierky egyptského, antického a orientálneho výtvarného umenia, zbierky umeleckého remesla, obrazárne s obrazmi od renesancie až po 19. st. Vrátane Leonardovej Mony Lízy, ktorej Francúzi hovoria La Joconde, Rubensovej Galérie Medici. V podzemí sa dokončujú obrovské úpravy, budujú sa ďalšie výstavné priestory. Vstup do múzeí je na Napoleónovom nádvorí a má tvar sklenenej pyramídy vysokej 20 m.
 
3.9 Orsay
Orsay je neo- impresionistické múzeum  nachádzajúce sa na brehu Seiny, ktoré možno obdivovať z už spomínanej výletnej lode Bateau mouche. Je prerobené zo starého nádražia a možno tu nájsť obrazy od Seuranta po Paula Kleeho.

3.10 Centre Georges Pompidou
3. 11 La Villette
V modernej parížskej štvrti La Défense sa nachádza veľký výstavný areál a park oddychu La Villette s palácom Cité des Sciences et de l´ Industrie- Múzeum vedy a techniky s bohatou knižnicou. Ďalej sa tu nachádza kino La Géode v tvare polkruhu s priemerom 54 m, hudobné stredisko Cité de la Musique a divadlo Théatre Paris- Villette.
      
3.12 Versailles
Mesto Versailles  (87 tis. obyvateľov) je dosiahnuteľné parížskym metrom. V 18.st. na mieste malej dediny s loveckým zámkom Ľudovíta XIII. vybudoval kráľ Ľudovít XIV. najveľkolepejší zámok v Európe, ktorý 3600 robotníkov stavalo 50 rokov. Pred ním je  námestie Place d´Armes, do ktorého sa zbiehajú tri veľké cesty. Klasicistický zámok Versailles sa stal sídlom kráľa, jeho dvora a  vlády. Tí  mali k dispozícii 15000 strážcov, dvoranov a sluhov. Po vypuknutí Veľkej francúzskej revolúcie zámok pustol. V 19.st. sa stal sídlom Národného múzea.

Počas prusko- francúzskej vojny tu býval pruský kráľ Vilém I., ktorý tu bol aj korunovaný za nemeckého cisára. V korunovačnej sále bol uzavretý mier medzi Nemeckom a mocnosťami Dohody.

Hlavná brána má pozlátenú mrežu s emblémom slnka a ľalie. Bol to symbol Ľudovíta XIV. Nazývame ho aj „kráľ Slnko“ pretože  roku 1653 tancoval ako boh Slnka Apolón v Balete noci, ktorý trval neuveriteľných 12 hodín. Na nádvorí Cour Royal stojí  aj jeho jazdecký pomník, pri ktorom sa takmer každý turista odfotí.

Záver
Dali sme si za úlohu, priblížiť vám prostredníctvom tohto projektu aspoň niektoré z tvárí Paríža . Je však ťažké opísať v priebehu polhodiny jeho rozmanitosť, malebnosť, spomenúť všetky miesta hodné návštevy, vykresliť jeho atmosféru... Ako Sacha Guitry povedal- „Byť Parížanom neznamená narodiť sa v Paríži, ale sa tam znovuzrodiť“. Pretože Paríž nás vždy prekvapí niečím novým a zachová si atraktívnosť.  Či sa radi vraciate do minulosti alebo patríte medzi priekopníkov modernej techniky, či túžite po odpočinku, alebo radi aktívne trávite voľný čas- Paríž vám má vždy čo ponúknuť.
  A tak sa do Paríža oplatí ísť aspoň raz za život...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu