Piešťany - kúpele

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 14.10.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 420 slov
Počet zobrazení: 4 846
Tlačení: 407
Uložení: 392

Piešťany - kúpele

Názov tohto kúpeľného mesta Piešťany je odvodený od názvu Pescan ktorý znamená piesok. Prvé osídlenia pravekým človekom boli v okolí rieky Váh. Našli sa tu aj mnohé archeologické nálezy ako kosti zvierat a kosti pravekého človeka, ktorého sem prilákali horúce pramene. Významným archeologickým nálezom je soška ženy ktorá bola vyrobená z mamutieho kla, známa ako Moravianska Venuša. Jej vek sa odhaduje na 22 860 rokov. Prvá písomná zmienka o meste Piešťany je uvedená v Zoborskej listine ktorá je z roku 1113.  Medzinárodná známosť kúpeľov Piešťany sa začala rodiť v 17. storočí keď v 15. – 17. storočí sa narastá v strednej Európe záujem o liečivé účinky kúpeľov a termálnej vody.Adam Trajan Benešovský, český vlastenec z Benešova, v roku 1642 v oslavnej básni Saluberrimae Pistinienses Thermae svojimi veršami oslávil liečivé účinky Piešťanských kúpeľov. Básnicky opísal dravú rieku, šľachticov i sedliakov, úrodné údolie a ľudí, ktorí sa na jar prišli oddýchnuť do horúcich kúpeľov.

Šľachtici ktorí vlastnili pozemky nad prameňmi začali s výstavbou kúpeľných budov. Tak začali vznikať kúpele v Piešťanoch. V roku 1821 gróf Jozef Erdödy, štátny minister viedenskej vlády začal zriaďovať prvé vaňové a bazénové kúpele. Za zakladateľa pokrokovej, lekársky podloženej a zdôvodnenej kúpeľnej liečebnej metódy v Piešťanoch možno označiť MUDr. Františka Ernesta Scherera, ktorý tu bol kúpeľným lekárom a začas i nájomcom kúpeľov od roku 1829 do roku 1837. V tridsiatych rokoch 19. storočia vydal o Piešťanoch významnú monografickú prácu. Princípy jeho piešťanskej liečebnej kúry nestratili na aktuálnosti dodnesRodina Winterovcov sa podieľala na rozhodujúcom rozvoji Piešťanských kúpeľov. Na začiatku 20. storočia bol postavený kúpeľný hotel Thermia Palace s budovou balneoterapie Irma (1912), ďalej kúpeľný hotel Pro Patria (1916) a v tridsiatych rokov hotel Excelsior dnes známi pod názvom Jalta.

Otec Alexander Winter a neskôr jeho synovia sa snažili o rozkvet kúpeľov a mesta. V tomto období dochádza k veľkorysej výstavbe kúpeľných objektov a vďaka propagácii sa stávajú známe v celom svete. Pozívali do Piešťan talentovaných lekárov ako Vratislav Kučera, Eduard Cmunt, Ladislav Schmidt, Jozef Brežný, Gejza Vámoš, Štefan Kollár František Ernest Scherer, Adalbert Wagner, Hermann Alter, Samuel Weinberger, Koloman Fodor, Eduard Weisz, otec a syn Zigmund a Leo Alexandrovci a iní. Pod vedením kúpeľov Piešťany rodinou Winterovcov sa zlepšila doprava, začala sa výstavba škôl, zriadila sa pošta, kúpalisko Eva a peší Kolonádový most so symbolom kúpeľov - bronzovou sochou muža. V Piešťanoch bolo vybudované prvé golfové ihrisko na Slovensku. Tak sa toto kúpeľne mesto stalo centrom golfu, ale aj mnohých iných športových súťaži ako tenis, šach alebo automobilové preteky ale aj rôzne koncerty a tanečné súťaže. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#geografia BASNICKA #piešťany #kupele #kupele piestany #alexander winter #geografia referáty #kupelne sluzby #kupalisko


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu