Zber papiera v SR

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 287 slov
Počet zobrazení: 2 961
Tlačení: 321
Uložení: 350
Zber papiera v SR
Zberový papier patrí medzi významné druhotné suroviny , pretože ho je možné opätovne spracovať. Zberový papier je vhodnou druhotnou surovinou na výrobu obalových a toaletných papierov, na výrobu kartónov a papiera, ktorý nevyžaduje vysokú kvalitu. Spracovanie zberového papiera je veľmi dôležité. Pri výrobe nového výrobku zo zberového papiera je možné ušetriť primárnu surovinu (drevo) a neprodukujú sa ekologicky problematické chemické látky potrebné na rozklad drevnej hmoty na buničinu (celulózu). Zároveň sa šetrí energia a neznečisťuje sa voda, pretože pri výrobe papiera z druhotných surovín spotreba vody a energie predstavuje zlomok oproti výrobe papiera z primárnej suroviny.
 
1.2.1 Triedenie odpadu
Kým niektoré domácnosti sa snažia správať ekologicky už niekoľko rokov, iné si budú musieť privyknúť na drobné zmeny. Všetko sa začína už pri nakupovaní. Výber je na vás. Čím viac obalov si s tovarom donesiete domov, tým viac starostí budete mať pri ich triedení a vynášaní. Prečo však platiť za veci, ktoré končia bez využitia v smetnom koši? Nie všetky obaly sú rovnaké. Ak na nich nájdete trojuholníkový symbol (príloha č.2-obr.č.2) so šípkami o možnosti recyklácie, namiesto skládky so zmiešaným odpadom môžu skončiť v recyklačnej linke.

Papier nie je večný. Do modrého kontajnera (príloha č.2-obr.č.1) patrí papier bez ohľadu na to, v akej forme je. Noviny, časopisy, kartóny, škatule, zošity či kancelársky papier, všetky môžete bez obáv vhadzovať dnu. Nemusíte mrhať čas vyberaním kovových spiniek alebo plastových fólií na okienkach obálok. Ich vytriedenie si zabezpečí firma pri spracovaní. Čo však do kontajnera na papier nepatrí, sú plienky a hygienické potreby. Opätovne nemožno použiť ani papier z obalov na vajíčka či roliek toaletného papiera. Vlákna v nich sú prikrátke, papier z nich už vyrobiť nemožno.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#zber papierta #triedenie odpadu- nemčina #POHRONSKY REGION #triedenie odpadu #výkup papiera v SR kedy končí?


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.065 s.
Zavrieť reklamu