Výroba papiera

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 12.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 531 slov
Počet zobrazení: 3 533
Tlačení: 336
Uložení: 348
Výroba papiera
Papier je tenký, hladký materiál vyrábaný zhutnením vlákna. Použité vlákna sú obvykle prírodné a založené na celulóze. Najobvyklejší materiál je drevovina z vláknitého dreva (väčšinou ihličnatá drevina), stromy ako smreky, ale môžu byť použité aj iné rastlinné vláknité materiály ako bavlna, plátno a konope.

Vstupné suroviny sa rozvlákňujú a získavajú sa z nich vlákna celulózy, ktorá sa ďalej, podľa požadovaného produktu, čistí a upravuje. V papierenskom stroji sa zmes celulózy a vody odvodní, zlisuje a na záver vysuší.  Pretože papier sa obvykle vyrába z drevoviny, papierové dokumenty (najviac tie, ktoré sú súčasne alebo aj predtým publikované v elektronickej forme) sú niekedy označené ako „úplné stromové dokumenty“. Papierové archy môžu pôsobiť ako ostré žiletky a môžu spôsobiť porezanie papierom.
 
1.3.1 Príprava vlákien
 Materiál použitý na výrobu papiera sa najprv prevedie do celulózy, koncentrovanej zmesi vlákien uložených v kvapaline. Pretože mnoho z týchto vlákien je odvodených z prírodných zdrojov, tento proces často požaduje mnoho fáz separácie a mytia. Po vylúhovaní môžu byť vlákna tiež bielené alebo farbené pre zmenu vzhľadu finálneho produktu.
 
1.3.2 Formovanie do archívov
Zmes celulózy sa potom ďalej riedi vodou a výsledkom je veľmi tenký neusadený kal (suspenzia). Táto zriedená suspenzia sa cedí cez jemné sito, pohybujúc mriežkou formujúcu vláknitú blanu. V tejto fáze procesu môže byť vložený do papiera vodoznak. Táto pohybujúca sa blana je stlačená a usušená do spojitých archov papiera.  Teraz môže byť použitý tlak na odstránenie zvyškov vody stlačovacou akciou. Papier môže byť potom odobratý z formy, vlhký alebo suchý a pokračovať v ďalšom spracovaní. Väčšina hromadne vyrábaného papiera sa vyrába použitím spojitého procesu na formovanie filmu alebo blany. Po vysušení táto spojitá blana môže byť nakrájaná do obdĺžnikových archov porezaním blany vertikálne a potom nakrájaním horizontálne na požadovanú dĺžku.
 
1.3.3 Ďalšie prísady
Neupravený papier, ktorý obsahuje len stlačenú a usušenú celulózu je veľmi savý (napr. pijavý papier) a neposkytuje dobrý povrch na písanie alebo tlač. Na dodanie požadovaných vlastností sa preto do papiera pridáva veľké množstvo prísad. Tie sú aplikované v obalovej vrstve zvanej apretura. Prísady sú často polyméry navrhnuté poskytovať lepší povrch na tlač.
Často sa používajú škroby a existuje toľko typov papiera, koľko typov polymérov sa používa. Obalové vrstvy tiež môžu byť použité na povrchu papiera na zlepšenie tlačového povrchu pre zvýšenie hladkosti. Štruktúra neupraveného papiera je drsná a na dosiahnutie väčšej hladkosti sa používajú obalové vrstvy zložené z latexu alebo iných pojív a plnidiel ako kaolín alebo uhličitan vápenatý. Lesklé, hodvábne alebo kamienkové papiere ako časopisecký papier (pre vnútorné stránky) sú vyrobené týmto spôsobom. Lesklý efekt (napr. na obálkach módnych magazínov) sa dosiahne na konci tlačového procesu, dodaním jasnej vrstvy (napr. lak) cez tlač a teda nie je vlastnosťou papiera. Na dosiahnutie rôznych vlastností papiera sa používajú rozmanité prísady, najčastejšie sú to optické zjasňovače, použité pre modrý odtieň papiera. „Granitový papier“ je názov papierovej suroviny obsahujúcej veľmi jemné zafarbené vlákna z látky alebo papiera.
 
1.3.4 Sušenie
Papier môže byť sušený aj niekoľko krát počas jeho výroby (suchý papier je silnejší než vlhký, preto je lepšie nechať papier suchý na prevenciu jeho pretrhnutia a zastavenia produkčnej linky. Preto je výhodné papier aj recyklovať aj keď príprava je zdĺhavá.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#výkup papiera v SR kedy končí? #papier


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu