Sopka vo filmovom umení

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 13.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 660 slov
Počet zobrazení: 2 471
Tlačení: 259
Uložení: 312
Sopka vo filmovom umení

2.8.1.
Vulcano
Katastrofický film, ktorý bol natočený v roku 1997. Film režíroval Mick Jackson. Vo filme hrajú: Tommy Lee Jones, Anne Heche, Gaby Hoffman, Don Cheadle,...tento príbeh začal jedným malým zemetrasením. Kto by bol povedal, že mestu ako Los Angeles raz bude hroziť obrovské nebezpečenstvo. Avšak varovania seizmológov neboli brané príliš vážne, ale potom, ako teplota jazera stúpne v priebehu dvanástich hodín  o šesť stupňov, je nad slnko jasnejšie, že nebezpečenstvo je reálne. Nikto nepredpokladal, že pod mestom sa zrodí nový vulkán. Teraz, keď sa do ulíc valí láva, je už neskoro. Je však nutné pokúsiť sa zachrániť aspoň to, čo sa zachrániť dá. Plány sú jedna vec, realita druhá vec. Hlavnému hrdinovi nikto neverí, ale on nepochybuje, že dokáže spasiť mesto.
 
2.8.2. Sopka
Akčný, katastrofický film, na ktorom spolupracovali Nový Zéland a USA. V tomto filme si zahrali: Lynda Carter, Perker Stevenson, Antony Starr,... a film režíroval Dale G. Bradley. Hlavnou postavou tohto katastrofického filmu je Dr. Janet Fraserová, bývalá vedecká pracovníčka, ktorá sa zaoberala vulkanológiou. V súčasnej dobe prežíva manželské šťastie po boku manžela Kevina. Je zároveň i milujúcou matkou dcérou Melánii. Medzi dcérou a nevlastním otcom Kevinom vládne určitý chlad a odstup. Janet túži dať dokopy rodinu a veľmi si praje, aby vzťahy medzi dcérou a manželom boli vrelšie. Čo môže viac zblížiť rodinu ako spoločná cesta? Janet odchádza na služobnú cestu po Novom Zélande, aby objavila zaujímavé lokality pre svojich klientov. Melanie a Kevin idú tiež a zdá sa, že rodinná idylka sa snáď konečne začne formovať.  Avšak do cesty sa hrdinom postaví sopka Mount Extreme, považovaná za vyhasnutú. Je tomu ale skutočne tak? Janet so svojou rodinou bude musieť prekonať mnoho nebezpečenstiev… 
 
2.8.3. Tajomstvo Pompejí
  Tento film bol natočený talianskym režisérom Paolom Poetim v roku 2007. Hrajú v ňom herci: Tomas Arana, Linda Batista, Michael Mendl, Vanessa Gravina,... Film zachytáva katastrofu mesta Pompeje. Rok 79 n. l., čas odtikáva posledné dni do výbuchu sopky Vezuv. V Pompejach sa žije ako v iných bohatých rímskych mestách. Prepychový život v patricijských domoch, zápasy gladiátorov, otrokyne, tajné obrady kresťanov, lásky a intrigy. Dom zdatného pompejského obchodníka Alpia Flavia prosperuje, konzul Caius pevne vládne mestu, jeho krásna sestra Lavinia si užíva obdiv a rozkoš a nikoho z nich uprostred večierkov ani nenapadne sa starať o občasné záchvevy pôdy. O necelých dvetisíc rokov neskôr stúpajú na svahy tohto vulkánu profesor geológie so svojou asistentkou. Hora je v  seizmografickom nepokoji a jej história vyžaduje starostlivé sledovanie údajov. Dve rôzne obdobia na tomto mieste, história a súčasnosť, vzdialené od seba stovky rokov. Všetko sa mení, len hora a ľudia nie. Vezuv je stále ničivou hrozbou, na ktorú je človek prikrátky a naopak - ľudské city a vášne ani prírodná katastrofa nezastaví.
 
2.8.4. Rozpútané peklo
Film pochádza z režisérskej dielne režiséra Rogera Donaldsona a z USA. Scenár k filmu napísal scenárista Leslie Bohem. Vo filme hrajú: Puerce Brosnan, Linda Hamilton, Jamie Renée Smith, Jeremy Foley,... Bol natočený v roku 1997. Malé mestečko Dante's Peak, ležiace na svahoch sopky s rovnakým menom, žije spokojným životom venkovskej komunity, kde sa ľudia navzájom poznajú a dokážu si pomáhať. Keď prístroje vedcov z geologického výskumu začnú zaznamenávať aktivitu prebúdzajúcej sa sopky, nikto ich neberie príliš vážne. O to väčší je potom šok z vzniknutej katastrofy, ktorá preverí ľudské charaktery i techniku.
 
2.8.5.  National Geographic, Sopka: prírodné peklo
Tento film radíme do skupiny dokumentárnych filmov. Vystupujú v ňom herci: Rutger Hauer, Robert Duvall, Harrison Ford, Gary Lockwood,... Cestujte okolo sveta a získajte pohľad z prvej ruky na sopky - pravdepodobne najoslnivejšiu, ale zároveň najdeštruktívnejšiu silu na Zemi. Masívne vulkanické erupcie môžu premeniť deň v noc, uvoľniť silu atómového výbuchu, chrliť toxické prúdy lávy, plynu a popola. National Geographic vás vezme k niekoľkým známym sopkám, nech pôjde o Mount Pinatubo na Filipínach či japonskú Mount. Vydajte sa spolu s vulkanológmi na ich nebezpečnú výpravu, ktorej úlohou je predpovedať sopečné erupcie a zachraňovať ľudské životy. Sopka: Prírodné peklo vás zavedie doprostred vzrušujúcich erupcií a ľudských drám.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Los angeles


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu