Aký je vývoj koncentrácií skleníkových plynov v atmosfére?

Prírodné vedy » Geografia

Autor: petuska1
Typ práce: Referát
Dátum: 15.02.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 176 slov
Počet zobrazení: 3 109
Tlačení: 286
Uložení: 351
Aký je vývoj koncentrácií skleníkových plynov v atmosfére?
Oxid uhličitého bol v celej histórii Zeme prirodzenou súčasťou atmosféry. Počas posledných niekoľkých tisícročí sa až do 19. storočia jeho koncentrácia v atmosfére menila iba nepatrne a kolísala okolo hodnoty 275ppm. Spaľovanie fosílnych palív (uhlie, ropa...) spôsobilo významný rast emisie oxidu uhličitého do atmosféry, ktorá dosahuje v súčasnosti vyše 20 miliárd ton oxidu uhličitého ročne na celej Zemi.

Ďalší rast koncentrácie oxidu uhličitého v atmosfére závisí od opatrení, ktoré prijme ľudstvo na zníženie jeho emisií do atmosféry. Je veľmi pravdepodobné, že sa asi nepodarí znížiť celosvetovú emisiu oxidu uhličitého o viac ako 10% do roku 2100, skôr sa predpokladá mierny rast, asi do 10%, najmä s ohľadom na prudký rast svetovej populácie.

Podľa výpočtov, ktoré akceptovali OSN vyplýva, že možno očakávať zdvojnásobenie koncentrácie oxidu uhličitého v atmosfére asi okolo roku 2075. Popri rast koncentrácie oxidu uhličitého sa zvyšuje aj koncentrácia iných skleníkových plynov, najmä metánu, oxidu dusného, troposférického ozónu a freónu. Ak prepočítame účinnosť všetkých týchto skleníkových plynov na ekvivalent účinnosti oxidu uhličitého, tak aj koncentrácia takéhoto ekvivalentného oxidu uhličitého vzrastie asi na dvojnásobok okolo roku 2075.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#skleníkový efekt geografia

Diskusia: Aký je vývoj koncentrácií skleníkových plynov v atmosfére?

Pridať nový komentár


Odporúčame

Prírodné vedy » Geografia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu