Zóny pre každého študenta

Vybrané slová po P + diktáty

Vybrané slová po P + diktáty

Vybrané slová sú práve také slová v slovenčine domáceho pôvodu, po ktorých sa po obojakých spoluhláskach (b, m, p, r, s, v, z, (f)) píše tvrdé „y“ a nie mäkké „i“.

Vybrané slová po P

Diktáty vybrané slová po P

Diktát na vybrané slová po P  č. 1

Pýcha je zlá vlastnosť. Niečo ma pichá v topánke. Za zlé skutky pykáme. V záhrade rastie pýr. Rudko má pýr na lícach. Páv pyšne otvára chvost. Sú to jeho pre­pychové šaty. Opica vie poriadne pískať. Jožko mi prepichol dušu na kolese. Kô­ru prežúva pyskom potravu.

Diktát na vybrané slová po P  č. 2

Pichol som sa do prsta. V pivnici máme chladno. Dedko tam má obuvnícke kopyto. Náš kôň má na kopyte podkovu. Rád sa napije čistej vody. Pivo nie je zdravé pre deti.

Diktát na vybrané slová po P  č. 3

Nie je vôbec pyšná. Kúpil jej prepychové šaty. Milka sa zapýrila. Pinka jej spieva svadobnú pieseň. Zuzka jej napísala pozdrav. Aj ona má svojho pytača. 

Diktát na vybrané slová po P  č. 4 

Na plte pília drevo. Piliny popadali na zem. Na halúzke sa červenie krv. Deti sa opýtali uja horára na cestu k domu. Zbadali zvieratá piť pri potoku čerstvú vo­du. Trápil ich smäd.

Diktát na vybrané slová po P  č. 5 

Raz si Dunčo prepichol labku. Pyká za svoju nepozornosť. Napil sa od smädu aj špi­navej vody. Teraz cíti v bruchu pichanie. Jakub píska na kamaráta. Chce byť pilot.

Diktát na vybrané slová po P  č. 6

Pirát sa pýšil svojou pištoľou. Mená sa píšu s veľkým písmenom. Počuť zvuk kopýt a pišťanie kolies. V záhrade sme vytrhávali pýr. Pytliak sa zapýril od hanby. Otec si objednal pivo a pizzu. Mama si dala rezeň s pyré. Pichlo ma pri srdci, keď spomenul pitvu. Chlapi pílili drevo. Príliš veľa sa pýtal. Pri tom prepychu sa začal pýriť. Dieťa oblečené v pyžamku držalo v ruke piškótu. Zo zvieracieho pysku vyšiel prenikavý piskot. V pitvore nebol veľký prepych. 

Viac diktátov: Vybrané slová po P – nácvičné diktáty  

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika/13941-vybrane-slova-po-p-diktaty/