Počítačové siete

Prírodné vedy » Informatika

Autor: macxo
Typ práce: Maturita
Dátum: 22.06.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 536 slov
Počet zobrazení: 10 380
Tlačení: 685
Uložení: 726
Význam sietí
Spolu s informačnou revolúciou (obrovský nárast počtu počítačov) vznikla potreba komunikácie medzi počítačmi. Túto komunikáciu umožňujú počítačové siete, ktoré umožňujú výmenu dát medzi jednotlivými počítačmi. Podľa svojich vlastností a vlastností počítačov v sieti sa delia na niekoľko druhov.

Druhy sietí (z hľadiska vzdialeností)
1. LAN – Local Area Network – najčastejšie sa rozkladá v jedinej miestnosti, v niekoľkých miestnostiach alebo v jednej budove. Vzdialenosť medzi jednotlivými uzlovými počítačmi sa teda udáva v metroch až desiatkach metrov.
2. WAN – Wide Area Network – má svoje počítače rozmiestnené vo väčšom regióne, napr. medzi areálmi rozkladajúcimi sa na rôznych miestach mesta, medzi rôznymi mestami, alebo dokonca medzi jednotlivými svetadielmi.
 
Výhody a nevýhody:
1. LAN – výhodami tohoto druhu sietí je ich prenosová rýchlosť (10-100 MB/s) a ich spoľahlivosť. Naproti tomu je nevýhoda – chýba spojenie so svetom.
2. WAN – výhodou je stále spojenie so svetom (napr. pobočkami firmy). Nevýhodou sú pomalé spojenia a možné straty spojenia.
 
Druhy sietí (z hľadiska architektúry)
1.  Zbernicová (BUS) 
2.  Hviezdicová (STAR)
3.  Stromová (TREE) 
4.  Kruhová (RING)
 
Siete so zbernicovou, hviezdicovou a stromovou architektúrou sa nazývajú Ethernet a siete s kruhovou architektúrou Token Ring.
Najrozšírenejším typom siete je Ethernet. Na pripojenie počítača do siete potrebujeme sieťovú kartu zodpovedajúcu typu siete a sieťový operačný systém.

Typy počítačov v sieti
1. Server – počítač, ktorý riadi sieť a poskytuje služby používateľom siete. Je to spravidla výkonný počítač vybavený veľkou pamäťou (RAM) a veľkokapacitnými pevnými diskmi. Okrem toho môže napríklad ponúkať tlač na tlačiarni, ktorá býva k nemu spravidla pripojená. Podľa typu ponúkaných služieb poznáme aj rôzne druhy serverov napr. tlačový, databázový či komunikačný.

2. Workstation – počítač (pracovná stanica, klient), ktorý využíva služby servera. Je "chudobnejšie" vybavený, napr. nemusí disponovať ani diskovými jednotkami. V sieti môže byť viac pracovných staníc, ale aj viac serverov. Najpoužívanejší sieťový operačný systém (SOS) je sieťový operačný systém firmy NOVELL. Jeho výhodou je, že nie je závislý na architektúre ani na type siete zo strany používateľa. Každý používateľ je zavedený v služobnej databáze SOS (nazývaná Bindery). Pri prihlásení je potrebné najprv zadať prihlasovacie meno (LOGIN NAME) a potom heslo (PASSWORD). Potom ste vpustení do siete. Každý používateľ má definované vlastné prístupové práva, teda to, čo môže v sieti robiť a čo nie. Pomocou siete je možné potom prenášať rýchlo údaje medzi počítačmi, zdieľať veľkú databázu príp. využívať služby elektronickej pošty. Takto už PC nezostane osamotené a získava nové netušené možnosti.
 
Druhy sietí (podľa rozloženia a funkcie základných uzlov)
- peer-to-peer – čo zhruba znamená od „uzla k uzlu“. Každý uzol je viac-menej rovnocenný a každý môže byť v danom čase aj serverom aj klientom (workstation). Typicky sa takýto typ siete používa v kancelárskej praxi, pretože je lacnejší a jednoduchší a pre základné potreby komunikácie postačuje.
- centralizované – čo znamená existenciu jedného silného servera ako centra a množstva menej vybavených klientov (pracovných staníc). Pre náročnejšie prevádzky sa používa najmä táto silnejšia konfigurácia.
 
Ochrana počítačových sietí
Firewall = ang. (doslova protipožiarna stena) ochranný múr; je to bariéra umiestnená medzi vašou sieťou a vonkajšou sieťou (vonkajším svetom). Jej úlohou je zabrániť nechcenej, prípadne ničivej invázii do vašej siete. Ochrannú stenu je možné postaviť viacerými spôsobmi s využitím rôznych mechanizmov.
 
Možnosti implementácie ochrannej steny:
- Filtrovacie smerovače
- Brány či bašty na hlavnom počítači
- Samostatná izolovaná sieť

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu