Monitory

Prírodné vedy » Informatika

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 21.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 346 slov
Počet zobrazení: 6 609
Tlačení: 586
Uložení: 605
Monitor (obrazovka, niekedy sa mu nesprávne hovorí display) je zariadenie slúžiace na zobrazovanie výstupných informácií. Zvycajne je súcastou pocítaca ako takého, no možno sa bez neho zaobíst (vydávanie miesteniek, cestovných lístkov, riadenie komunikácie iných pocítacov apod.).

Monitory sa najcastejšie delia podla velkosti uhlopriecky obrazovky, ktorá sa udáva v palcoch (“) (1 palec je asi 2,5 cm). Momentálne sa najcastejšie používajú 15“ monitory, no nezriedka sa možno stretnút aj so 17, 19, 20 a 21 palcovými. 14“ (rovnako ako ciernobiely – monochromatický) monitor je dnes skôr výnimkou a nájdete ho už len pri starších pocítacoch.

Klasické monitory vzhladom a vo vnútri aj spôsobom práce pripomínajú farebný televízor. Monitory i televízory na nás vysielajú niekolko druhov škodlivých žiarení. Pri sledovaní televízie sme vzdialení od obrazovky niekolko metrov, takže žiarenie je minimálne. Horšie je to s monitormi: užívatel sedí od nich asi 50 cm a prijíma žiarenie naplno. Výsledkom sú bolesti ocí, hlavy, všeobecná únava a nesústredenost. Tieto problémy prinútili výrobcov znižovat vyžarovanie a v súcasnosti sa oproti prvým monitorom uvádza tlmenie až na 97 %. Ci a nakolko má váš monitor znížené vyžarovanie môžete zistit podla nápisov urcujúcich splnenú normu (Low radiation, TCO ’92, TCO ’95, TCO ’99 – od najmenšej po najprísnejšiu).

Napriek splneniu ekologických kritérií sa niekedy stretávame s filtrom, ktorý je nasadený na monitore. Jeho pôvodným úcelom bola minimalizácia vyžarovania, no v súcasnosti sa používa aj na pohlcovanie odrazeného svetla (do monitora sa zle pozerá pokial sa v nom odráža silné svetlo, napr. okno) a utajenie informácií pre nezasvätených (najmä v bankách sa používajú filtre, cez ktoré vidíme len vtedy, ked sme priamo oproti monitoru). Okrem vyžarovania monitora je dôležitý parameter, ktorý hovorí o jeho obnovovacej frekvencii - kolkokrát za sekundu sa obnoví obraz na obrazovke. Ak je frekvencia nízka, obraz bliká (a nás bolí hlava). Vhodná je frekvencia vyššia ako 75-85 Hz. Cím vyššia, tým lepšie. Okrem vyžarujúcich obrazoviek monitorov existujú aj obrazovky bez vyžarovania – LCD, ktoré fungujú rovnako ako u kalkulaciek alebo mobilných telefónov. Tento spôsob zobrazovania je zatial najekologickejší, ale, bohužial, aj najdrahší, preto LCD monitory nie sú masovo rozšírené. Používajú sa zvycajne len v prenosných pocítacoch (šetria miesto) alebo na velkých paneloch (napr. pri športových podujatiach).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#informatika #monitori #výstupné zariadenia počítača #Monitory


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu