Zóny pre každého študenta

Myš - Optické, Bezdrôtové, Optoelektronické, Tablet

Myš slúži rovnako ako klávesnica na ovládanie pocítaca. Ak máme pripojenú myš, zobrazí sa na monitore šípka (kurzor), ktorá sa pohybuje podla posúvania myši po podložke. Štandardná myš obsahuje dve (niekedy tri) tlacidlá.

Elektronická myš
Pocítacová myš je pomerne staré zariadenie. Vznikla v laboratóriu Xerox Palo Alto Research Center (PARC) niekedy medzi rokmi 1973 a 1980, ked v tomto ústave vznikal aj pocítac Alto s grafickým užívatelským rozhraním a WYSIWYG editorom. Neskôr sa uplatnila hlavne pri pocítacoch Apple Macintosh. Pri prvých PC nebola, pretože vtedajšie prostredie operacného systému MS-DOS pre nu nemalo príliš velké využitie. Velký "myší boom" nastal až s príchodom grafického rozhrania Windows. Dnes je myš neodmyslitelným doplnkom každého pocítaca a po klávesnici je to najpoužívanejšie zariadenie. Mladší užívatelia PC ju zacnú využívat skôr ako klávesnicu, pretože práca s nou je intuitívna a lahká.

Optoelektronické myši: Základným prvkom mechanických druhov myší je gulôcka. Je vyrobená z kovu, ktorý je obalený gumou s velmi dobrou prilnavostou. Trením o podložku sa gulôcka na jej spodku otáca a vdaka tomu sa vo vnútri myši otácajú dva cierne valceky a jeden biely, ktorý ju pomocou pružiny pritláca k ciernym. Jeden cierny valcek sníma vertikálny a druhý horizontálny pohyb. Pohyb valcekov sa prenáša na kolecko, ktorého otácanie sa opticky sníma senzormi, ktoré vysielajú impulzy (údaje) do pocítaca. Rovnako sa prenášajú informácie o stlacní tlacítok myší, pod ktorými je malý spínac.

Takáto myš je pomerne jednoduché a lacné zariadenie. Jej najväcšou nevýhodou je, že obsahuje mechanické casti, ktoré nie sú úplne spolahlivé. Aj na celkom cistom stole sa vždy nájde dost prachu, ktorý sa postupne nanesie na gulôcku a valceky a potom kurzor na monitore nepríjemne poskakuje.

Optické myši: Klasická myš s gulôckou má isté nevýhody, co bol dôvod pre vývoj nových spôsobov snímania pohybu myši. Takto sa do popredia dostali optické myši. Mechanické casti sú v nich nahradené svietiacou diódou a optickým snímacom, ktorý sníma povrch pod myšou a je schopný zistit pohyby myši po podložke. Senzor sníma povrch až 1500-krát za sekundu. Takáto myš je spolahlivejšia a nemusí sa cistit. Sú však urcité povrchy, ktoré optickým myšiam nesedia: lesklé a docervena sfarbené plochy. Rozlíšenie optického senzora je niekedy až pozoruhodných 800 dpi. Optický snímac vyžaruje trochu svetla co môže pôsobit trochu rušivo pri odraze na monitore. Optický snímac by ste z myši márne chceli vybrat, pretože je jednoducho v myši zaliaty.

Bezdrôtové myši: Pocítacová myš dostala svoje pomenovanie podla svojej podobnosti s rovnomenným zvieratom. Podobnost aj s chvostom. Pri pocítaci máme velké množstvo káblov, ktoré sa radi do seba zapletú a tým znepríjemnujú prácu s myšou. To bol dôvod pre vývoj myší bez káblov, tzv. wireless. Na zaciatku bol prenos informácií realizovaný pomocou infracerveného lúca - podobne ako pri dialkových ovládacoch. Vtedy musel byt prijímac vo viditelnej vzdialenosti, co nebolo elegantné riešenie. Trendom poslednej doby sú bezdrôtové myši využívajúce na prenos údajov rádiové signály - WiFi. Prijímac nemusí byt vôbec vo viditelnej vzdialenosti a môže byt napríklad aj pod stolom v dosiahnutelnom okruhu 360°. Každá myš je vysielac, ktorá potrebuje prijímac, ktorý je káblom spojený s PC. Prijímac rádiového signálu by nemal byt v blízkosti elektronických zariadení (do 20 cm), pretože môže dochádzat k rušeniu a myš by nemusela pracovat spolahlivo. Pri bezdrôtových myšiach vznikol problém s napájaním. Myš bez kábla nutne musí obsahovat klasickú batériu alebo akumulátor. Výhodné sú myši, ktoré možno dobíjat.
Existujú samozrejme aj kombinácie - optické bezdrôtové myši. Pri nich bolo treba vyriešit problém s úsporou energie, ved neustále "svietiaca" myš má neúmernú spotrebu.

Myš sa k pocítacu môže pripojit niekolkými spôsobmi. Od klasického sériového portu sa upúšta, pretože tento port na všetkých pocítacoch už nenájdete. Využíva sa preto hlavne port PS/2 alebo port USB. Niektoré myši sa dodávajú aj s redukciou, a tak zvládnu pripojenie k PS/2 aj USB portu. K typickým dvom ovládacím tlacítkam myši pribudlo ešte otocné rolovacie koliesko, ktoré slúži zároven ako tretie tlacítko. Ide o šikovný doplnok, ktorý slúži k pohodlnému rolovaniu v oknách. Dalším volitelným tlacítkam sa väcšinou môžu nadefinovat funkcie pomocou ovládacov. Niektoré myši napr. Genius majú namiesto kolecka pácku, ktorou stací pohnút dopredu alebo dozadu a stránka sa posúva na obrazovke daným smerom.

Jedným z pozoruhodným produktom, ktoré môžeme zaradit medzi pocítacové myši, je "Micro Trac mouse" od firmy Fellows, pre ktorú nepotrebujete podložku, pretože ju držíte v ruke

Tablet
Patrí medzi vstupné zariadenia. Výzorom mobilnej casti pripomína myš a aj komunikácia s programami simuluje myš. Tablet dosahuje však vyššiu presnost a rozlíšenie. Myš väcšinou sníma zmenu polohy pomocou odvalovania gulicky na spodnej casti. Tablet sa však skladá až z troch súcastí: plochej snímacej podložky, pohyblivého snímacieho zariadenia (tvaru myši alebo pera) a riadiaceho elektronického obvodu.

•  Plochá snímacia podložka (tabula) je doska s hladkým povrchom, pod ktorým je umiestnený citlivý elektromagnetický obvod. Táto cast je nepohyblivá.
•  Pohyblivé snímacie zariadenie, ci už tvaru myši alebo pera, je vybavené snímacom elektrických signálov s elektromagnetického obvodu tabule.
•  Riadiaci elektronický obvod je väcšinou umiestnený v tabuli. Tento niekolkokrát prechádza sietou tabule a sníma impulzy v pohyblivej casti. Pomocou toho detekuje polohu pohyblivej zložky. Ak si predstavíme tabulu ako obrazovku, sme schopný riadit na nej kurzor pohybovaním pohyblivej casti.
  Castokrát je tablet používaný, po prekrytí príslušnou šablónou, ako riadiaci panel s menu pre program v pocítaci (velmi casto v CAD aplikáciách). Niekedy sa teblet zvykne nazývat aj digitizér.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/informatika/3139-mys-opticke-bezdrotove-optoelektronicke-tablet/