Modem - interný, externý, ISDN, UPS

Prírodné vedy » Informatika

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 21.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 537 slov
Počet zobrazení: 6 775
Tlačení: 547
Uložení: 573
Modem (faxmodem) je zariadenie, ktoré premiena digitálny signál z pocítaca na analógový a opacne. Pre potreby prepojenia pocítaca s okolím na väcšie vzdialenosti sa v domácnostiach najcastejšie používa telefónne linky. Komunikácia po klasickej telefónnej linke prebieha analógovým spôsobom, zatialco údaje sú v pocítaci spracovávané digitálne. Rozlišujeme dva základné typy modemov podla prevedenia.

Prvý typ je interný. Tieto modemy sú ukryté vo vnútri pocítacovej skrine (priamo na doske alebo prídavná karta), co prináša niekolko výhod, ale aj nevýhod. Medzi výhody urcite patrí úspora miesta, alebo aj to, že nepotrebujete externý zdroj napätia a prepojenie pomocou káblov. Interné modemy, ktoré sa u nás predávajú, sú väcšinou urcené do slotu PCI, pre notebooky najcastejšie PCMCIA. Niekedy sa môžete stretnút i s modemamy oznacenými ako AMR. Pomerne casto sa na základných doskách objavuje slot CNR, ktorý je síce do velkosti podobný, ale nie je urcebný pre modemy AMR. Nevýhodou interných modemov je ich nulová prenosnost medzi pocítacmi.

Externé modemy tvoria druhý typ. Sú umiestnené vždy mimo samotného pocítaca. Môžeme ich preto jednoducho odpojit a prenášat, kontrolovat ich cinnost vdaka diódam a jednoducho vypnút. Medzi ich nevýhody patrí vyššia cena. Možno ich rozdelit na sériové a USB modemy podla typu pripojenia. Sériové modemy sú dnes už trochu zastarané, sú rozmerovo väcšie ako USB modemy a s pocítacom komunikujú nižšou rýchlostou. K pocítacu sa pripájajú cez sériové rozhranie a ku svojej cinnosti potrebujú vonkajší zdroj napájania. Súcastou ich balenia preto býva aj príslušný adaptér. Naproti tomu USB modemy sú napájané cez rozhranie USB. Ponúkajú rovnaké funkcie a rýchlosti prenosu ako interné modemy a ich inštalácia je jednoduchá. Nepotrebujete pri nej totiž "otvárat" pocítac, stací iba nainštalovat príslušné ovládace a potom modem pripojit pomocou kábla USB k pocítacu, ktorý by mal byt systémom automaticky rozpoznaný. Dalším rozlišovacím kritériom môže byt, ci sa jedná o modem softwarový alebo hardwarový. Oba typy vás dokážu pripojit do siete rýchlostou 33,6 až 56kb/s. To je prakticky maximum co môžeme dosiahnut pomocou telefónnej linky. Tu teda rozdiel nehladajte. Rozdiel je vo využívaní procesora PC. Zatialco softmodemy nechávajú väcšinu operácií na samotný procesor, hardwarové modemy si takmer so všetkým poradia sami. Prevádzka softwarového modemu teda môže troška zatažovat procesor. Preto, ak vo vašom PC máte slabší procesor, poobzerajte sa radšej po hardwarovom modeli.

Najcastejšie využitie modemu je na prenášanie údajov a súborov, t.j. pripojenie k Internetu, kde komunikácia prebieha medzi modemom a komunikacným serverom. Druhou, dodnes velmi využívanou možnostou, je odosielanie a prijímanie faxov. S postupným prechodom dokumentov do elektronickej podobya nástupom elektronického podpisu možno ocakávat ústup od používania modemov k týmto úcelom. Tretia oblast využitia modemu je hlasová pošta (Voice). Poskytuje prostriedky pre zaznamenávanie, ukladanie, príjem a dorucovanie hlasových správ. Najmodernejšie využitie modemu je telefonovanie pomocou externého mikrofónu a sluchátok (Hands Free). Preto na niektorých modemoch nemusí byt iba konektor na vstup telefónnej linky, ale aj konektor na pripojenie telefónu. Prípadne aj na pripojenie slúchadiel a mikrofónu. S ich pomocou možno telefonovat aj bez telefónneho aparátu. Väcšina modelov umožnuje prijímanie a odosielanie faxov, prípadne slúži ako telefónny záznamník. K tomu úcelu je treba mat nainštalované a hlavne spustené programové vybavenie.

ISDN modemy sú oproti predchádzajúcim plne digitálne. Ponúkajú kvalitné spojenie s maximálnou rýchlostou až 128kb/s. To je možné za predpokladu, že modem zvláda tzv. bundlovanie kanálov (spájanie). Klasická linka ISDN je toiž tvorená dvoma hlavnými B-kanálmi s prenosovou rýchlostou 64kb/s a jedným servisným D-kanálom s rýchlostou 16kb/s. Ten slúži napr. na ukoncovanie hovorov a na najrôznejšie servisné funkcie. Ak sa rozhodnete pre ISDN, budete si musiet nechat prerobit klasickú telefónnu linku na linku ISDN. K linke ISDN nepripojíte žiadne zariadenie využívané klasickou telefónnou linkou. V tomto vám trocha pomôže externý ISDN modem, ku ktorému môžete pripojit i doteraz používané analógové prístroje. Modem zostane v pohotovosti i po vypnutí pocítaca, vdaka externému zdroju. Vdaka tomu môžete dalej využívat všetky zariadenia k modemu pripojené.

UPS

Každý užívatel pocítacov už niekedy pocul o zálohovaní t.j. o pravidelnom ukladaní kópií dôležitých súborov. Toto slovo je najcastejšie spájané s ochranou údajov pred ich stratou zavinenou poruchou PC alebo znicením média. Existuje aj další spôsob ochrany pred znicením údajov alebo celého pocítaca - pre prípad nepredvídatelného prerušenia dodávky elektrickej energie alebo pri výraznej zmene napätia v elektrickej sieti zavinenej bleskom. K tomu slúži zariadenie UPS alebo záložný (nie zálohovací) zdroj.

Záložný zdroj je elektronické zariadenie na zabezpecenie nepretržitého napájania elektrických spotrebicov. Casto sa pren používa skratka UPS (Uninterruptible Power Supply). Tieto zdroje sa používajú všade tam kde treba zabezpecit trvalo prítomné kvalitné striedavé napájacie napätie, co verejná rozvodná siet nie je schopná trvalo zaistit. Záložné zdroje sa preto používajú vo výpoctovej technike, zdravotníctve, telekomunikacnej technike a v riadiacej a zabezpecovacej technike.

Chránené elektrické spotrebice sú pritom pripojené na tzv. "sekundárny zdroj napájania", ktorým je akumulátor ukrytý vovnútri UPS. Vo chvíli prerušenia primárneho napätia (zo siete), bude spotrebic napájaný energiou uloženou v akumulátore UPS. Prepnutie spínaca napájania UPS sa vykoná tak rýchlo, že užívatel ani pocítac nic nespozorujú a nepretržite pracujú dalej. Doba sekundárneho napájania je závislá na kapacite akumulátorov záložného zdroja. Pri domácich UPS zariadeniach je doba autonómnej prevádzky (doba zálohovania) v rozmedzí 5-10 minút co stací na ukoncenie práce (shutdown), nie na úplné dokoncenie rozpracovaného projektu. Záložné jadro je možno upravit prídavnými batériami s kapacitou v medziach desiatok minút až hodiny.

Poznáme viac typov UPS. Najjednoduchšie a najlacnejšie sú zariadenia typu Stand-by (Off-line). Tento typ sa používa najmä v domácnostiach. Pri tomto type je primárnym zdrojom napájenia prúd prichádzajúci zo zásuvky v stene a sekundárnym zdrojom sú akumulátory. Stand-by ci Off-line sa im hovorí preto, že prúd z akumulátorov nezásobuje pripojené zariadenie, kým primárny zdroj pracuje bez prerušenia. Elektrický prúd prichádzajúci do UPS zo siete je použitý k nabitiu akumulátorov, ktoré spolu s prepínacom cakají na výpadok. V tej chvíli prepínac vydá príkaz k napájaniu z akumulátorov a dovtedy je do pripojeného zariadenia cez filter privádzaný prúd priamo zo siete. Akonáhle sa obnoví napájanie z primárneho zdroja, akumulátory sa nabíjajú, abz boli schopné pokryt dalšie výpadky. Zo siete je privádzaný striedavý prúd a akumulátory pracujú s jednosmerným. Preto musí prúd z akumulátorov prechádzat cez prevodník.

On-line zariadenia UPS sú velmi podobné a zároven úplne odlišné ako jednoduchšie Stand-by UPS. Používajú tiež dva zdroje napájania a prepínac medzi nimi. Rozdielne sú preto, že pri On-line UPS sú oba zdroje vymenené: primárnym zdrojom je akumulátor a sekundárnym zdrojom je elektrické napätie zo siete. Tento rozdiel je velmi dôležitý. Aj pri normálnej prevádzke je napätie prichádzajúce na výstup vedené z akumulátorov cez prevodník, kým napätie zo siete slúži len k nabíjaniu akumulátorov. V prípade prerušenia napájania sa vypne iba nabíjanie akumulátorov, ale nenastáva žiadna pauza medzi prepnutím z primárneho zdroja na sekundárny. Akonáhle vypadne prúd, UPS dalej napája bez akéhokolvek prerušenia zálohované zariadenie, a to tak dlho, akú kapacitu majú akumulátory. Tento princíp je rovnaký ako pri notebookoch ak ich máte pri práci pripojené do siete. Výhodou on-line riešenia je najlepšia ochrana proti nedostatkom napájania zo siete, pretože akumulátory poslúžia k ich vyrovnaniu omnoho lepšie než samotný filter.

Preco sú On-line UPS drahšie ako ostatné typy, ked používajú rovnaké súcasti. Schéma oboch zariadení je síce rovnaká, ale v zariadení On-line treba použit kvalitnejšie súciastky. Pri Off-line UPS je využitie súciastok záležitost niekolkých minút, pri On-line prístroji pracujú 24 hodín denne. Nevýhoda On-line UPS je spojená s faktom, že všetká energia prechádza dvojitým prechodom (AC/DC do akumulátorov a DC/AC na výstup) a množstvo energie sa tak stratí v podobe tepla produkovaného pri prevode.

UPS

UPS (uninteruptible power supply) - zdroj nepretržitého napájania. Jedná sa o zvláštne prídavné zariadenie. Ako sme sa už zmienili, výpadok elektrického prúdu môže spôsobit vymazanie obsahu pamäte RWM. To môže byt nepríjemné v prípade, že sa pracovalo s nejakými dôležitými súbormi. Obzvlášt pri použití zložitejších údajových štruktúr k neobnovitelnému narušeniu súborov. Preto pri pocítacoch, kde by vymazaním pamäte RWM mohlo dôjst k ekonomickým škodám (napr. server v pocítacovej sieti), je nutné zabezpecit nepretržitý prívod elektrického napätia, alebo aspon zabezpecit jeho prívod dovtedy, kým sa práca na pocítaci riadne ukoncí. Práve v týchto prípadoch sa používa UPS. Toto zariadenie sa vkladá medzi zásuvku elektrického napätia a napájaci kábel pocítaca. Hlavnou castou UPS sú záložné zdroje,. Ktoré sa pri výpadku zapnú a pri bežnej prevádzke sa dobíjajú. Všetky UPS sú riadene zvláštnymi elektronickými obvodmi . Dokonalejšie UPS majú ešte zvláštny vývod na prídavnú dosku v pocítaci, pomocou ktorej je možne do pocítaca vydat signál o výpadku elektrického napätia a ten pomocou zvláštnych programov môže riadne uzavriet spracovávané súbory, ukoncit prácu a cakat na odpojenie napätia.

Podla toho akým spôsobom dodávajú UPS napätia do pocítaca rozdelujeme UPS na :
OFF - LINE - sú jednoduchšie a lacnejšie. Zálohové napájanie sa pripája pri poklese hlavného. Cas medzi poklesom a zapnutím zálohy je velmi krátky (rádovo ms ) a bežné PC toto zakolísanie dokáže za tento cas vykryt svojím stabilizovaným zdrojom. V praxi sa najcastejšie používajú práve tieto typy.
ON - LINE - sú zložitejšie a drahšie .Pocítac ide v podstate stále na batérie, ale tieto sú neustále dobíjané. Ak dôjde k výpadku, tak na výstupe sa to neprejaví ani "zakolísaním " napätia. Tieto typy sú potrebné najmä v nepretržitých prevádzkach a pod.
Podla toho ako sú UPS spojené s pocítacom, delíme ich na :
• UPS bez spätnej väzby (lacnejšie)
• UPS so spätnou väzbou (drahšie)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu