Vnútorná pamäť (RAM)

Prírodné vedy » Informatika

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 21.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 550 slov
Počet zobrazení: 6 658
Tlačení: 533
Uložení: 553
Vnútorná pamät (RAM) má v súcasnej praxi kapacitu (velkost) od 32 MB do 128 MB, co v praxi predstavuje od 32 000 000 znakov do 128 000 000, t.j. 17 500 až 70 000 strán textu (1 strana má 30 riadkov po 60 úderov).
Disketa (floppy disk, FDD) je dnes jedným z najväcších prežitkov, ktoré sa ešte v pocítacoch používajú. Práca s nou je velmi pomalá a disketa ako médium je velmi nespolahlivá – niekedy s nou stací zavadit alebo prudšie položit a údaje, ktoré ste na nu prácne uložili sú navždy stratené.
Ked disketu rozoberieme, zistíme, že sa skladá z umelého obalu, kovového krytu a tenkého plastového kruhu, na ktorom je nanesená elektromagnetická vrstva zaznamenávajúca údaje. Na disketu vojde 1,44 MB, co je asi 800 strán textu. Okrem klasických diskiet sa možno stretnút aj s CD disketami alebo zipmi (páska v puzdre len málo sa líšiacom od diskety), ktoré na pohlad vyzerajú ako klasická disketa, no dokážu ponat až 100-200 MB.

Pevný disk (hard disk, hard drive, HDD, winchester) je nevyhnutnou súcastou dnešných pocítacov. Obsahuje údaje a pracovat s pocítacom znamená vlastne pracovat s údajmi uloženými na disku. Disk si možno predstavit ako zariadenie zložené z viacerých diskiet nad sebou, pricom je omnoho rýchlejší a vdaka citlivejšej technológii (vo vnútri disku je vákuum a každý pohyb cítacej hlavy je vypocítaný na milióntinu milimetra) má aj omnoho vyššiu kapacitu ako disketa. Disk je uložený v skrinke pocítaca, no napriek tomu je možné vynat ho a pripojit k inému pocítacu. Súcasné disky so svojou kapacitou 4,3 GB do 60 GB - sú schopné pojat až 30 miliónov strán textu.
CD (kompaktný disk, DVD) je plastový kruh pôvodne používaný na distribúciu hudobných nahrávok. Informácie sa nan ukladajú i cítajú prostredníctvom laserového lúca. V pociatkoch bolo možné uložit údaje na CD len lisovaním (velké náklady), dnes sa ovela castejšie používajú „napalovacky“, pomocou ktorých si vlastné CD (s údajmi alebo s hudbou) môžeme vytvorit s nízkymi nákladmi aj sami. CD je možné cítat v pocítaci (nezáleží na tom, ci je hudobné alebo dátové) alebo v prehrávacoch, prípadne hi-fi vežiach (len hudobné). Filmy, ktoré sú uložené na CD sú zvycajne vo forme údajov, takže na ich sledovanie potrebujeme pocítac.

Na klasické kompaktné disky je možné údaje nahrat len raz, no existujú aj prepisovatelné CD, z ktorých je možné uložené údaje mazat a „napalovat“ nové. Najpoužívanejší nosic má kapacitu 650 MB (alebo 74 minút hudby), no niekedy sa používajú aj CD s kapacitou 700 MB (80 minút hudby).
V súcasnosti sa coraz castejšie stretávame s pojmom DVD (Digital Versatile Disc – digitálny viacúcelový disk). DVD pracujú na rovnakom princípe ako CD, no pojmú 4,7 až 17 GB údajov. Používajú sa na uchovanie dát mimoriadne velkého rozsahu.

Ak porovnáme ceny jednotlivých externých médií, jednoznacnými vítazmi sú CD a DVD, za ktoré pri obrovskej kapacite zaplatíme len niekolko desiatok (resp. stoviek) korún.
 
Mohli by sme si povedat: naco tolká kapacita! Ved už len napísanie 100 strán textu trvá velmi dlho a ponúka obrovské množstvo informácií. Lenže s jedlom rastie chut (cím viac miesta máme, tým viac ho potrebujeme) a textové informácie už dnes nie sú pre väcšinu požívatelov zaujímavé. V prípade, že chceme napr. na disketu uložit obrázok, ktorý zaberie pol strany, musíme sa riadit inými kritériami: poctom farieb, kvalitou, typom (fotografia, rucná skica,...) pricom sa casto jeden obrázok na disketu ani nemusí vojst. Rovnako zvuk, ak chceme uložit 10 sekúnd v najvyššej kvalite, môže sa stat, že disketa bude málo. A jeden 90 minútový film v slabej kvalite zaberie celé CD.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu