Operačná pamäť

Prírodné vedy » Informatika

Autor: rox85
Typ práce: Referát
Dátum: 21.07.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 565 slov
Počet zobrazení: 9 967
Tlačení: 671
Uložení: 637
Pamät pocítaca slúži da krátkodobé prípadne dlhodobé uloženie údajov. Môžeme ju rozdelit do troch skupín ROM, Cache a RAM. ROM (Read only memory) ako už názov hovorí, je pamät výlucne na cítanie údajov a ich prepísanie nie je možné. Takýto typ pamäte potrebuje BIOS na uloženie základnej nemennej casti systému. S BIOSom úzko súvisí Flash pamät, kde sa ukladá menitelná cast systému tak, aby ju bolo možné dalej modernizovat. Obe sú uložené priamo na základnej doske.

Cache
(vyrovnávacia pamät) slúži na vyrovnanie rýchlostí dvoch zariadení, ktoré medzi sebou komunikujú. Pre vnútornú potrebu procesorov je aj najrýchlejšia operacná pamät príliš pomalá: preto sú procesory vybavené malou vnútornou cache pamätou. Na pociatku išlo len o jednu pamät s malou kapacitou (desiatky kB). Neskôr pribudla potreba zrýchlovat aj prísun údajov z operacnej do vyrovnávacej pamäte. Takto vznikla vyrovnávacia pamät druhej úrovne (L2 cache), ktorá mala najprv podobu samostatných cipov na základnej doske alebo na pamätových moduloch, neskôr sa prestahovala z dôvodu dosiahnutia vyššej rýchlosti do vnútra procesorov. L2 cache obycajne kapacitou rádovo stoviek kB. V poslednej dobe môžeme sledovat vznik vyrovnávacej pamäte tretej úrovne, ktorá urýchluje prenos údajov medzi operacnou pamätou a L2 cache. Cím väcšia je vyrovnávacia pamät, tým menej casto musí procesor pristupovat so žiadostou o informácie a príkazy do hlavnej pamäte, co má za následok vyšší výkon systému.

RAM (Random access memory)
vlastná operacná pamät pocítaca, ktorú procesor využíva na docasné ukladanie údajov, s ktorými práve pracuje (inštrukcie programu). Je uložená na základnej doske vo forme prídavných kariet. V zaciatkoch PC mala kapacitu niekolko desiatok kB, dnes nadobúda kapacity okolo 128MB.
Vývoj pamätových modulov

- DRAM (Dynamic RAM)
- SDRAM (Synchronous Dynamic RAM) 8-bitové pamätové moduly SIMM 30-pinové
- SDRAM (Synchronous Dynamic RAM) 32-bitové pamätové moduly SIMM 72-pinové
- SDRAM 64-bitové 168-pinové moduly pamätové moduly DIMM podporujúce pracovnú frekvenciu 66, 100 alebo 133MHz
- DDR (Double Data Rate) RAM má dvojnásobný dátový tok medzi pamätou a procesorom oproti starším SDRAM. Komunikuje s centrálnym systémom frekvenciou 2x133MHz.
- RDRAM (Rambus DRAM) - RIMM moduly. Komunikujú rýchlostou 2x400MHz. Tieto pamäte sa vždy používajú v páre. Pokial sú pripojené len dva moduly RAM, doplnujú sa prázdne prepojovacie moduly. Pamäte RIMM s taktovacou frekvenciou 2x533MHz majú priepustnost 4,2GB/s - co majú vo svojom oznacení RIMM 4200. S podporou týchto pamätí prišiel Intel, co by malo hovorit o ich rýchlom rozšírení aj pre ich vysokú prenosovú rýchlost. Tomu ale stále bráni ich príliš vysoká cena oproti pamätiam DDRAM a nedokázaný velký nárast výkonu užívatelských aplikácií.

Základné technologické typy polovodicových pamätí.
Pamäte sú zariadenia, respektíve obvody, umožnujúce trvalý alebo docasný záznam údajov a ich spätné cítanie. V dnešnej dobe sú hlavne využívané ako casti pocítacov, ale môžu sa použit aj v tzv. hardware-ových automatoch. 

Rozdelenie:

magnetické
polovodicové

Rozdelenie podla možnosti zmeny údajov:

ROM (Read Only Memory) - nemožno do nich zapisovat, sú urcené len na cítanie. Obsah pamäti je urcený naprogramovaním vo výrobe. Po odpojení napájania si uchovajú svoj obsah.
RAM (Random Acces Memory) - je možné do nich zapisovat aj cítat ich obsah. Po odpojení napájania sa ich obsah stráca.

Základné parametre pamätí.

Kapacita - udáva sa poctom slov (slovo = byte (B)).
Organizácia pamäti - udáva pocet bitov v slove.
Vybavovacia rýchlost - je urcená casom medzi požiadavkom cítat údaje a okamihom, ked sú potrebné údaje k dispozícii.
Napájacie napätie - niektoré pamäte potrebujú až tri napájacie napätia.
Spotreba
Cena
Spôsob programovania
Kompatibilita vstupov a výstupov s TTL - vyžadujú sa pamäte s trojstavovým výstupom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu