Programy pre organizovanie času

Prírodné vedy » Informatika

Autor: diana
Typ práce: Referát
Dátum: 07.02.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 847 slov
Počet zobrazení: 5 855
Tlačení: 548
Uložení: 569
Programy pre organizovanie času - všeobecná char., princíp práce, porovnanie

Systémy na organizovanie času slúžia hlavne manažérovi ako plánovací kalendár na určité časové obdobie. Program tohto druhu je určený pre jedného užívateľa, ale aj zabezpečujú previazanosť s pracovnou skupinou pomocou lokálnej siete alebo internetu. Každý program na organizovanie času dokáže byť niečo viac, než len obyčajný diár, adresný plánovač, kalendár, či poznámkový blok v jednom, lebo navyše toto všetko funguje aj v elektronickej podobe. Práve vďaka svojej elektronickej forme môžu tieto programy ponúknuť to, čo aj ich starší predchodcovia v papierovej forme. Ale toho, čo ich staromódni kolegovia nemôžu poskytnúť, je oveľa viac: napr. vyhľadávanie v textoch, v zoznamoch adries, zvukovú signalizáciu činností naplánovaných na určitú dobu, vzájomné prepojenie rôznych plánov, nájdenie dostatočne veľkého času voľna, import a export textových súborov, grafiky, a v neposlednej rade nemáme problémy s nečitateľným rukopisom užívateľov, ktorí sú s nami prepojení, s gumovaním, prekrývaním a pod.

Každý "organizer" plní úlohu správcu našich osobných informácií, v ktorých si chceme udržať poriadok, a mať ich 1'ahko a hocikedy k dispozícii, pričom každému jednotlivcovi ponúka pestrú paletu funkcií, akými sú pošta, kalendár, kontakty, úlohy, denník, poznámky a práca so súbormi.

Prakticky ide o to, že práve tieto programy zaznamenajú všetko to, čo zaznamená má byť a čo zaznamenať treba. Môžeme ich oddeľovať najrôznejšími záložkami a tak z nich vytvárať rôzne koncipované časti. Je však iba na nás, pre aký konkrétny organizér času sa rozhodneme.

Medzi najznámejšie programy na organizovanie času patria:
-  Microsoft Outlook 2000
-  Lotus Organiser RS
-  StarShedule
-  CoreICENTRAL
 
Microsoft Outlook 2000
Je organizér času, ktorý je súčasťou inštalácie kancelárskeho balíku Office 2000 a Microsoft Exchange a ktorý nahradil svojho predchodcu Outlook 97.

Microsoft Outlook 2000 sprístupňuje celý rad funkcií: - správu elektronickej pošty
-  osobný kalendár
-  skupinové plánovanie
-  správu kontaktov a úloh
 
To všetko z jedného miesta, v konzistentnom prostredí a v rámci celej skupiny, ktorá môže spracované informácie zdieľať. Microsoft Outlook 2000 sa zameriava hlavne na podporu štandardov siete Internet, jednoduchosť používania programu a podporu spolupráce viacej užívateľov. Použitie v podnikovej sieti Intraner so serverom Microsoft Exchange Server poskytuje ešte pokročilejšie funkcie od správy kontaktov skupiny užívateľov po sledovanie toku práce v celom podniku.
 
Zdokonalené funkcie:
Microfoft Outlook 2000 poskytuje jednotné prostredie, ukladanie údajov v rovnakom formáte a jedinou databázou pre správu a ukladanie osobných informácií a elektronickej pošty. Položky je možné presúvať myšou medzi modulmi. Napríklad presunutím poštovej správy do kalendára sa správa zmení na schôdzku.
 
Prepojenie s prehliadačom Microsoft Internet Explorer
Z programu Internet Explorer je možné odosielať poštu a vytvárať kontakty. Webovskú stránku alebo odkaz na nej je možné posielať vo formáte HTML a je možná výmena správ vo formáte HTML, bez ohľadu na používaný poštový program.
 
Integrácia s aplikáciou NetMeeting
V produkte Outlook 2000 môžu užívatelia 1'ahko plánovať schôdzky v reálom čase a spúšťať on-line konferencie. Keď sa zobrazí upozornenie na on-line schôdzku, užívateľ jednoducho klikne na tlačítko s týmto upozornením a tým je k schôdzke pripojený
 
Zdokonalená synchronizácia offline zložiek
Offline zložky pomáhajú v spojení s Microsoft Exchange Serverom ukladať správy, položky kalendára a ďalšie informácie na servery, kde sú bezpečné a môžu byť zdieľané.

Lotus organiser RS
Je veľmi vydarený plánovací systém kancelárskeho balíku Lotus SmartSuite Millennium Edition. Tento systém býva často na mnohých počítačoch využívaný samostatne s inými aplikáciami než Lotus.
Teraz obsahuje sekcie:
-  kalendár
-  zoznam úloh
-  adresár
-  telefónny diár
-  plánovač akcií
-  poznámkový blok a
-  súhrnný kalendár prehľadu výročí
 
Kalendár sa používa jednoducho v zobrazení ako denný, týždenný, mesačný, ročný. Pri vkladaní záznamu sa môžu nastaviť všetky potrebné údaje ako termín, popis, kategória, nastavenie upozornenia a iné.
Adresár má niekoľko možností prehľadného zobrazenia. Pri vytváraní nového záznamu je k dispozícii veľké množstvo rôznych údajov o osobe, s ktorých priamo sa môže kontaktovať osoba ako napríklad posielanie e­mailu.
Plánovač akcií je vhodný tak na krátkodobé ako aj na dlhodobé plánovanie.
Poznámkový blok je zaujímavý tým, že okrem písania textu, podporuje OLE, takže sa môžu vkladať do bloku napr. tabuľku z Lotus 1-2-3 a obrázky. Informácie s~ môžu vytlačiť v rôznych formátoch ako naprík1ad formát Time Managera. I~o jedného dokumentu vie vytlačiť rôzne sekcie.
Prehľad výročí je podobný ako kalendár, ale s jednoduchšími možnosťami.
Organiser samozrejme môžu využiť pracovné skupiny na plánovanie spoločných ú1oh, synchronizácii plánovacieho kalendára, zdieľaní kontaktov, prípadne prideľovať prístupové práva do databáz Organisera iným užívateľom.

StarSchedule
Je produktom kancelárskeho balíka Star Office, ktorý je kompatibilný s MS Office. K dispozícii sú tradičné vzhľady: deň, týždeň, mesiac, pracovný týždeň, pracovný mesiac. Súčastne je možné samozrejme zobraziť panel s úlohami a povedzme adresár kontaktov, aby práca bola dostatočne pohodlná a efektívna. Je možné vkladať jednotlivé úlohy a záznamy pre určitý deň aj bez časovej špecifikácii.

CoreICENTRALTM 9
Je súčasťou Corel WordPerfect Office 2000
· Správca času a úloh je schopný efektívne tieto informácie spravovať. Organizuje, ukladá a sprístupňuje správy a plánované informácie s ľahkosťou.
· PalmPilotTM Synchronisation umožní synchronizovať Kalendár, Udalosti a Pracovný zoznam, Adresár a aplikáciu zápisník
· Funkcie " Pripomienky " sú vybavené zvukovou signalizáciou, takže už budete chodiť na schôdzky včas

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu