Robot

Prírodné vedy » Informatika

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 31.08.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 392 slov
Počet zobrazení: 6 026
Tlačení: 597
Uložení: 573
Robot
Myslím si, že úplne prvým robotom v dejinách bol slávny Golem rabína Löwa. Niekto môže namietať, že Golem nebol robot, protože bol z hliny. Ale robot - android nemusí mať v sebe drôtiky a iné mechanizmy. Slovo robot je predsa odvodené od slova robota - práca. A tú Golem vykonával. Dôkladne, doslovne a bez nejakého premýšľania sa proste riadil rozkazmi. A to obvykle roboti robievajú nie? Golem je samozrejme navždy stratený, takže už nikdy nezistíme, či skutočne existoval a bol oživený starou židovskou mágiou. A preto ho radšej necháme byť a vydáme sa hľadať androidov  niekam úplne inam.

Ľudia si pod robotmi zvyčajne predstavujú kovové obludy z vedecko-fantastických filmov. To však vôbec nevystihuje dnešné roboty. Robot je stroj riadený počítačom, ktorý plní mechanické úlohy. Slovo robot prvýkrát použil český spisovateľ a novinár Karel Čapek[21] v divadelnej hre RUR.  Roboty vykonávajú také práce, ktoré sú pre ľudí nebezpečné alebo nudné. Dnes sa už v priemysle bežne používajú jednoduché roboty. Napríklad rameno upevnené na stojane opakovane robí úkony, na ktoré je naprogramované - napríklad nastriekava farbou jednotlivé časti automobilu. Konštruktéri však v súčasnosti vyvíjajú oveľa zložitejšie roboty. Tieto roboty sa môžu voľne pohybovať a elektronické snímače im umožňujú vnímať okolie. Majú tiež "inteligenciu", čiže sú schopné rôzne reagovať na to čo vidia a počujú. Využívajú sa v rôznych bezpečnostných zariadeniach, fungujú ako požiarnici, sú vysielané na výskum kozmu.
 
Roboty Sci-fi z vedeckej fantastiky, ako je C3-PO z filmu Hviezdne vojny, sa často podobajú ľuďom. V skutočnosti sú takéto roboty zriedkavé - pokusne skonštruovali dvojnohé roboty napríklad Japonci.
 
Priemyselný robot - v továrňach montujú, striekajú farbu a zvárajú diely nejakého výrobku. Pravda, treba ich presne naprogramovať na vykonávanie určitej úlohy. Niektoré sú schopné pochopiť aj jednoduché slovné inštrukcie. Vyspelejšie roboty majú snímače, napríklad systémy laserového videnia, ktoré im umožňujú vyhľadať jednotlivé diely a pracovať s nimi.
 
Diaľkovo ovládaný robot - pohyblivé roboty vykonávajú aj také nebezpečné činnosti, ako je oprava či rozoberanie jadrových reaktorov a odpaľovanie nevybuchnutých bômb. Tieto roboty sú ovládané diaľkovo - človek riadi ich celkovú činnosť z bezpečnej vzdialenosti a počítače zabudované do robotov riadia detailné pohyby.
 
Kozmický robot - roku 1976 mäkko pristáli na povrchu Marsu dva moduly amerických sond Viking bez ľudskej posádky. Tieto vesmírne roboty skúmali planétu a hľadali na nej stopy života. Podobné vesmírne sondy - roboty plnia inštrukcie od operátorov zo Zeme, samy však rozhodujú o tom, ako príkazy splnia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu