Nanotechnológia

Prírodné vedy » Informatika

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 31.08.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 504 slov
Počet zobrazení: 5 389
Tlačení: 551
Uložení: 570
Nanotechnológia
Richard Feynman, držiteľ Nobelovej ceny za fyziku, v roku 1959 prehlásil: "Zákony fyziky síce neodporujú myšlienke vytvárať objekty atóm po atóme, ale my sami sme 'príliš veľkí, aby sme boli schopní niečo takého uskutočniť." Feynman bol prvý človek, ktorý spomenul myšlienku nanotechnológií [38].
Dnešné výrobné metódy na makromolekulárnej úrovni sú veľmi hrubé a surové, náš svet je makroskopický, teda i naše produkty sú vyrábané makroskopicky. Makroskopické a dokonca i mikroskopické rozmery nám ale prestávajú stačiť, nastupujú nano rozmery a s nimi nanotechnológie. V budúcnosti by nám práve nanotechnológie mali dovoliť vyvinúť novú generáciu produktov, ktoré budú odolnejšie, ľahšie a bez nežiadúcich prímesí.

Nanotechnológie by nám v budúcnosti mali dovoliť:
- umiestniť v podstate každý atóm na 'správne' miesto.
- vytvoriť akúkoľvek chemickú štruktúru a to na atomárnej úrovni.
- znížiť výrobné náklady skoro až na cenu samotného materiálu.

S nanotechnológiami je spojená ešte myšlienka samoreplikácie a samoreplikujúcich sa výrobných systémov, ktorou sa zaoberal už von Neumann okolo roku 1940. Tieto systémy by mali byť schopné ako výroby užitočných produktov tak replikácie samých seba. Najväčšou výhodou takýchto mechanizmov by boli veľmi malé náklady na zabezpečenie ďalších kópií týchto systémov, pretože keby sme dokázali postaviť jeden jediný takýto stroj, potom by sa už on sám podieľal na výrobe identických kópií.
V súčasnej dobe existuje asi na 400 firiem angažujúcich sa v oblasti výskumu a vývoja nanotechnológií s ročným rozpočtom približne 5 miliárd dolárov.

Jednou z oblasti vývoja a výskumu nanotechnológií je: nanorobotika, nanooptika, nanoelektronika, nanomechanika, kvantové počítače, informačné systémy, umelá inteligencia, počítačové simulácie, molekulárne modelovanie, vizualizácie a virtuálna realita v skratke povedané hudba budúcnosti[39].
Aj medicína a lekárska starostlivosť sa odohráva na mikroskopickej a molekulárnej úrovni, na tej úrovni, kde sa práve výsledky nanotechechnologického výskumu môžu skvele uplatniť. Pomoc pri diagnostike, bioimplantáty, možné liečebné schopnosti nanorobotov, to je uplatnenie nanotechnológií v modernej medicíne. Asi najväčším nano "hitom" v medicíne sú lekárski nanoroboty o veľkosti do 1000 nm, ktorí by sa vo veľkom injektovali do ľudského tela. (niekoľko miliárd nanorobotov rádovo zodpovedá 1cm3). Tam by títo nanoroboti mohli pomáhať imunitnému systému, podieľať sa na procesoch látkovej výmeny, prevádzať nejaké „opravné“ úkony, prípadne sa zhlukovať do väčších celkov (rádovo do veľkosti 0.5 - 3 mikrónov) a vytvárať zložitejšie a výkonnejšie systémy. Pripojiť počítačový čip k živej bunke nie je vôbec jednoduché, samotné živé bunky sú príliš klzké, amorfné a nie je možné ich nijak spojiť s pevným povrchom čipu, preto sa pre tieto prepojenia používajú rôzne mikroskopické membrány.
Na základe  tejto membrány bol tiež profesorom University in Raleigh, N.C., Wentainem Liu a očnými špecialistami v John Hopkins University skonštruovaný prvý čip so svetelnými senzormi, ktorý umožňuje slepým pacientom rozpoznať zdroje svetla a umožňuje im, aj keď v obmedzenej miere, vnímať obrysy predmetov. Čip, ktorý je situovaný v blízkosti očného nervu, vysiela smerom k nervu elektrické pulzy úmerne dopadajúcemu svetlu. Až bude možné pripojiť tento čip priamo na očný nerv, komunikácia s nervom sa ešte zlepší. Dr. Liu pokladá toto riešenie za veľmi elegantné a tvrdí, že je to ďalší významný krok v obore bioniky smerom k prepojovaniu človeka a umelých zariadení.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#esej informatika #nanotechnologie #nanotechnologia #informatika novinky #nanoroboty #Nanotechnologien #informatika


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu