Disketa, CD/DVD-ROM, Blu-ray, USB flash, Pamäťové karty

Prírodné vedy » Informatika

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 06.12.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 784 slov
Počet zobrazení: 4 912
Tlačení: 385
Uložení: 385
Externé pamäťové médiá
 
Sú pamäte realizované väčšinou za pomoci zariadení používajúcich výmenné médiá. Ich hlavnou úlohou je uschovanie dát, s ktorými mikroprocesor momentálne nepracuje, ale ktoré si v prípade potreby načíta. Predstavované sú periférnou jednotkou a pamäťovým médiom spravidla s magnetickým záznamom.

3. Typy pamäťových médií
· Disketa: Pružný disk je tvorený plastovým kotúčom, na ktorého povrchu je vrstva oxidu železa. Celý kotúč je potom uzavretý v obdĺžnikovom púzdre, vystlatom materiálom, ktorý ho chráni pred nečistotou a mechanickým poškodením a v ktorom sa kotúč pri práci otáča. V tomto obale je vyrezaný tzv. čítací otvor, ktorým pristupuje čítacia a zapisovacia hlava k médiu. Záznam dát na médium je prevedený magneticky. Jednotlivé dáta sú zapisované do sústredných kružníc, tzv. stôp (track), na obe strany diskety. Každá stopa je rozdelená ešte na tzv. sektory (sector), ktoré tvoria najmenší úsek média, na ktorý je možné zapisovať. To znamená, že pri zápise na pružný disk sú dáta zapisované po sektoroch. Základnými parametrami diskiet sú ich veľkosť, hustota záznamu dát a z toho vyplývajúca kapacita.

· CD-ROM (Compact Disc ROM): Jedná sa o médium, ktoré je určené len ku čítaniu informácii. Dovoľuje uložiť až 650 (700) MB dát alebo 74 (80) minútový vysokokvalitný zvukový záznam v digitálnej podobe. Na rozdiel od iných diskových zariadení nie sú dáta ukladané do sústredných kružníc, ale do jednej dlhej špirály. Špirála začína v strede média a rozvíja sa k jeho okraju. Záznam je len na spodnej strane disku (jednostranný záznam). Dĺžka celej špirály je zhruba 6 km a hustota dát v nej uložených je konštantná. Organizačné usporiadanie záznamu je také, že dáta sa zapisujú do sektorov, kde každý sektor obsahuje 235B. Informácie sa vlisujú do povrchu číreho polykarbonátového kotúča v podobe obrovského množstva mikroskopických priehlbiniek (jamiek - pits - a lesklých plôšok - lands, s presne definovanou šírkou 0,5 μm, Na zadný povrch vylisovaného digitálneho zvukového záznamu sa nanesie hliníková reflexná vrstva, ktorá dá disku jeho charakteristické sfarbenie. Reflexná vrstva sa pokryje ochranným lakom a disk dostane etiketu s príslušnými údajmi.

·  DVD-ROM (Digital Video Disc): Optické médium, využívajúce laser na čítanie digitálneho záznamu. Vlnová dĺžka lasera je kratšia, 635 alebo 650 nm, kým CD používa 780 nm. Toto umožňuje užšie zaostrenie laserového lúča, použitie o polovicu kratších priehlbiniek v záznamovej stope a polovičných rozostupov jednotlivých stôp od seba. Tým stúpne kapacita disku z 0,7GB na 4,7 GB. Aby sa lúč ľahšie dostal k záznamu, zmenšila sa hrúbka ochrannej vrstvy z 1,2 na 0,6 mm. Použila sa tu spevňovacia vrstva hrubá 0,6 mm. Čoskoro prišli na myšlienku využiť aj druhú vrstvu na záznam, čím vznikol dvojvrstvový disk. Spodná vrstva je pokrytá polopriepustnou vrstvou, ktorá tiež obsahuje informácie. Laser po prečítaní spodnej vrstvy sa zaostrí na polopriepustnú vrstvu a pokračuje v čítaní. Dnes už existujú aj obojstranné dvojvrstvové disky s približne štvornásobnou kapacitou oproti jednostrannému jednovrstvovému disku, čo predstavuje kapacitu až 8 hodín videozáznamu. Množstvo prečítaných dát je 13,08 Mb/s

· Pamäťové karty: Vyznačujú sa, že nemajú nič pohyblivé, na ich používanie je treba do PC inštalovať tzv. čítačku kariet. Najčastejšie sa s nimi stretávame ako externá pamäť pri digitálnych fotoaparátoch, kamerách, v mobiloch, MP3-prehrávačoch. Tiež sa dajú priamo pripojiť do tlačiarni a TV so vstavanou čítačkou, teda bez použitia PC alebo iného zariadenia. Memory Stick, SD karty, CF karty.

· Blu-ray: Disk Blu-ray (z anglického Blue Ray, teda modrý lúč) je jeden z najnovších formátov vysokokapacitných optických diskov určených primárne pre uloženie videa vo vysokom rozlíšení a/alebo veľkého množstva dát. Štandard Blu-ray vyvíja konzorcium spoločností Blu-ray Disc Association (BDA). V porovnaní s konkurenčným formátom HD DVD má Blu-ray vyššiu kapacitu v každej vrstve, a to 25 GB oproti 15 GB, ale v prvotnej fáze bude jeho výroba drahšia. ázov Blu-ray je odvodený od farby vlnovej dĺžky lasera (405 nanometrov), ktorý číta dáta na nosiči. Vzhľadom na nižšiu vlnovú dĺžku umožňuje systém Blu-ray uložiť na štandardný disk s priemerom 12 cm výrazne viac dát než DVD, ktoré používa červený laser s vlnovou dĺžkou 650 nm

· USB flash: Zvyčajne sú fyzicky malé (niekedy len o niečo väčšie ako samotný USB konektor), ľahké a prenosné. Vyrábali sa v kapacitách od 16 MB, dnes (rok 2012) sú dostupné v kapacitách do 2 TB (najbežnejšia kapacita 8 - 16 GB). Kapacita je limitovaná len technologickými obmedzeniami, takže v budúcnosti sa dá predpokladať jej nárast. Dôležitým parametrom okrem kapacity disku je aj prenosová rýchlosť (čím je kapacita kľúča vyššia, tým je tento parameter dôležitejší). Niektorí výrobcovia takticky tento parameter neudávajú a pri výrobe používajú lacnejšie pomalšie čipy. Prenosová rýchlosť USB kľúča sa pohybuje cca od 2 do 30 MB/s, zápis je obvykle výrazne pomalší (cca 2x pomalší). Kľúče s kapacitami viac ako 64 GB sú obvykle vybavené rozhraním USB 3.0.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu