Java (programovací jazyk)

Prírodné vedy » Informatika

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 06.12.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 355 slov
Počet zobrazení: 4 808
Tlačení: 396
Uložení: 457
Java
 
ÚVOD
Ako tému môjho projektu som si vybral programovací jazyk Java. Túto tému som si vybral, pretože sa s Javou stretávame dosť často  a často krát si to ani neuvedomujeme. Taktiež je Java v miernom tieni C++, ktorý však nie je opodstatnený . Ďalším cieľom mojej práce je oboznámiť sa bližšie s týmto jazykom, pochopiť jeho štruktúru, stavbu a bližšie sa oboznámiť s využitím a vlastnosťami tohto jazyka.
 
1. História Javy
V roku 1991 spoločnosť Sun Microsystems odštartovala tzv. Green project, ktorého cieľom malo byť vytvorenie programovacieho jazyka pre spotrebnú elektroniku. James Gosling ako jeden z hlavných inžinierov tak vytvoril jazyk Oak, ktorý vychádzal zo syntaxe C a C++. Oak ako programovací jazyk spĺňal podmienku, aby bolo možné program napísať, skompilovať a spustiť na rôznych platformách bez opätovnej rekompilácie, ktorá bola potrebná v prípade jazyka C/C++. Počas vývoja jazyka sa objavil drobný problém s názvom, kedy členovia tímu zistili, že programovací jazyk Oak už existuje a preto sa zvolilo náhradné meno, ktoré svet pozná dodnes – Java – podľa varenej kávy.

Prvá verejná verzia bola vydaná v roku 1995 ako Java 1.0. V tomto roku Bill Gates tvrdil, že ďalší programovací jazyk je zbytočný a predpokladalo sa, že Java zanikne do dvoch rokov. Príkladom tohto veľkého omylu sú internet-banking systémy najväčších bánk, ktoré sú postavené práve na platforme Javy alebo burzovné a clearingové systémy väčšinou stojace na Jave a stále rastúca komunita programátorov v tomto jazyku. I keď bola Java pôvodne vyvíjaná s cieľom použitia v spotrebnej elektronike, v ktorej Sun videl obrovský potenciál, jej cesta sa celkom nečakane obrátila na web. V dobe rozmachu Internetu boli stránky viac–menej statické a dynamika bola riešená zložitým spôsobom cez CGI skripty vykonávajúce sa na strane servera.
Keďže vývojári webových stránok požadovali možnosť vyššej interaktivity, Gosling so svojím tímom jazyk upravil tak, aby mohol bežať v prostredí webového prehliadača a zabezpečoval potrebnú a požadovanú interaktivitu. Tak vznikli applety, ktoré boli základom ďalšieho úspechu Javy.

Od roku 1995, kedy bola Java oficiálne predstavená, prekonala niekoľko vývojových štádií. Postupne sa prepracovala z klientskej strany na serverovú a jej robustná architektúra si vyslúžila dôveru aj v oblasti bankovníctva a finančníctva. Dnes je možné ju nájsť nielen vo firemnej sfére, ale aj v mobilných telefónoch či komunikačných moduloch. 13. novembra 2006 Sun Microsystems uvoľnil veľkú časť zdrojového kódu Javy pod GNU General Public License (GPLv2). 8. mája 2007 uvoľnil zvyšnú časť kódov, ku ktorým mal na to práva. Reimplementácia zvyšných častí pokračuje.
 
2.Vlastnosti Javy
2.1.  Objektovo orientovaná
Väčšina programovacích jazykov využívajúce podprogramy, neumožňuje vytvárať objekty.
Čo je vlastne objekt? Všetko je objekt: vesmír, kniha, list papiera, atrament, ktorým píšeme po liste, applet JAVY, premenné, tlačítka...
Programátori na objekt pozerajú z hľadiska metód, operácií, ktoré s ním pracujú, pričom dočasne ignorujú detaily implementácie objektu. Takýto spôsob programovania umožňuje pomerne jednoducho naprogramovať aj taký zložitý problém, ako je textový, alebo grafický editor.

2.2.  Nezávislá na platforme
JAVA bola navrhnutá tak, aby jej aplikácie "bežali" na rôznych typoch počítačov ( PC, Macintosh ) a na rôznych platformách ( Windows 95, Windows NT, UNIX, Pover PC Macintosh)

2.3.  Robustná

JAVA začala svoj život ako programovací jazyk pre tvorbu softvéru pre spotrebnú elektroniku ako sú topinkovače, mikrovlné rúry... Takýto softvér musí byť o.i. extrémne spoľahlivý. JAVA zabezpečuje "odchyt" možných chýb viacúrovňovým machanizmom, vylučuje možnosť prepísania pamäti a poškodenia dát.

2.4.  Distribuovaná
JAVA ja skonštruovaná pre podporu sieťových aplikácií.S JAVOU je otvorenie vzdialeného súboru ( prostredníctvom Internetu ) tak jednoduché, ako by to bol súbor lokálny.
 
2.5.  Bezpečná
Jednou z najviac cenených vlastností JAVY je práve bezpečnosť, keďže počítačová sieť je nebezpečné prostredie. Všetky bezpečnostné systémy sú sú založené na predpoklade, že ničomu sa nedá veriť.

2.6.  Viac-procesná
V sieťovej grafickej aplikácií ako je napríklad "webovský browser", prebieha niekoľko vecí naraz. Užívateľ môže počúvať zvukový záznam,zatiaľ čo prechádza stránkou a v pozadí sa práve "naťahuje" obrázok...JAVA umožňuje "multithreading" , viac úloh beží súčasne.
 
3.  Applety 
Applet je (relatívne) jednoduchá aplikácia, ktorá sa spúšťa z iného programu napr. webového prehliadača. Na rozdiel od programu nemôže applet bežať samostatne (na rozdiel od servletu). Musí byť spustený pomocou kontajneru poskytovanom hostiteľským programom, zvyčajne pomocou pluginu (na rozdiel od skriptu napísaného v skriptovacom jazyku ako je napr. JavaScript). Applet býva bez stavový a z bezpečnostných dôvodov disponuje len obmedzenými prístupovými právami (pri práci so súborovým systémom).

Príklad vyuzitia appletov

Applet býva často chápaný ako synonymum pre Java applet, ktorý je jeho typickým predstaviteľom (napríklad aj tu je zaradený do kategórie Java). Java applet je potomok triedy java.applet.Applet. Je to v podstate trieda, ktorú sme odvodili od triedy java.applet.Applet. Iným príkladom appletov sú Flash filmy (SWF) alebo applety pre Windows Media Player, pomocou ktorých sa napr. zobrazujú videosekvencie. Pomocou appletov vznikli najrôznejšie webové hry, demonštračné/simulačné/modelovacie aplikácie napr. vo fyzike alebo pluginy na špeciálne použitie, napríklad na zobrazovanie 3D objektov.

Vyuzitie appletov vo fyzike
Na fyzikálnych web stránkach sú Java applety vytvorené interaktívnou formou a predstavujú najmä modelovanie fyzikálnych javov. Pri vyučovaní fyziky prostredníctvom Java appletov z internetu, alebo appletov stiahnutých na CD-ROM, môžeme veľmi vhodne využiť ich interaktivitu takým spôsobom, že im priradíme úlohy rôzneho typu, ktoré aktivizujú žiakov ku samotnému skúmaniu fyzikálnych javov. Vyučujúci a žiaci môžu do takto namodelovanej počítačovej simulácie zasahovať a sledovať zmeny bez toho, že by museli analyzovať matematické vzťahy fyzikálnych javov, ktoré applety opisujú.

4.  Java  vs C++
Nemôžem Vám sľúbiť slávu, majetok alebo zamestnanie, ak sa naučíte programovací jazyk Java. No umožní Vám programy robiť lepšie s menším vynaložením úsilia ako iné jazyky. Verím, že Java technológia Vám pomôže v nasledujúcom:

- Rýchlo sa ju naučíte: Hoci je programovací jazyk Java mocný objektovo orientovaný jazyk, je jednoduché sa ho naučiť, najmä pre programátorov majúcich skúsenosti s jazykom C alebo C++.
- Budete písať menej kódu: Ak máme porovnať dĺžky programov (počet tried, počet metód, atď.), je pravda, že program napísaný v programovacom jazyku Java môže byť až 4-krát kratší ako program napísaný v jazyku C++.
- Píše lepší kód: Programovací jazyk Java podporuje praktiky písania dobrého kódu a automaticky zbiera "smeti" a pomáha predísť vyčerpaniu pamäte. Je objektovo orientovaný, založený na architektúre prvkov JavaBeansTM, má široké využitie a má ľahko rozšíriteľné API prostredie, umožňujúce použiť existujúce už otestované časti s minimom chýb.
- Vyvíja programy rýchlejšie: Programovací jazyk Java je jednoduchší ako C++ a ako taký umožňuje skrátiť čas vývoja skoro až na polovicu, pretože Váš program bude tiež obsahovať menej riadkov kódu.
- Vyhnete sa závislosti na platforme: Môžete jednoducho uchovať Váš program prenositeľný, ak sa vyhnete použitiu knižníc z iných jazykov.
- Napíšete raz a spúšťate kdekoľvek: Pretože aplikácie napísané v programovacom jazyku Java sú kompilované pre strojovo nezávislého bajtkódu, môže byť spustený na akejkoľvek hardvérovej platforme s nainštalovanou Java platformou, bez nutnosti čokoľvek meniť.
- Umožňuje jednoducho distribuovať program: So softvérom Java Web Start, používatelia môžu Vašu aplikáciu spustiť jedným kliknutím myši. Automatická kontrola verzie pri štarte zaistí, že používatelia budú mať vždy najnovšiu verziu Vášho programu. Ak je aktualizácia programu dostupná, Java Web Start ju automaticky nainštaluje.

5. Vyvoj v jave
Na vývoj aplikácií v Jave môžeme používať rôzne vývojové prostredia. V minimalistickej verzii si vystačíme aj s obyčajným textovým editorom. Takéto programovanie by však bolo v dnešnej dobe zbytočne prácne. Je lepšie siahnuť po profesionálnych vývojových prostrediach, ktoré mnohé činnosti automatizujú. 

Na to, aby sme mohli v počítači pracovať s Java programami, je nutné "nainštalovať si Javu do počítača" (ak sa tak už nestalo). Je však treba rozlišovať medzi JRE a JDK:
Java Runtime Environment (JRE) - je kolekcia programov, ktoré umožňujú spúšťať Java programy,Java Development Kit (JDK) - kolekcia programov, ktoré umožňujú vytvárať (kompilovať) Java programy, súčasťou JDK je aj JRE.Kým väčšine používateľov stačí JRE (pre nich je synonymom Javy), my potrebujeme JDK, keďže Java programy chceme nielen spúšťať, ale aj vytvárať.
 
Eclipse
Eclipse je vývojové prostredie dostupné pre platformy Windows, Linux aj Mac OS. Primárne je určené na vývoj programov v Jave, avšak prostredníctvom zásuvných modulov (pluginov) ho možno rovnako dobre použiť aj na vývoj v C/C++, PHP a mnohých ďalších jazykoch.

Záver

Prácou na tomto projekte som si rozšíril a upevnil o programovacom jazyku Java , naučil som sa nové fakty , ktoré pevne verím, využijem aj pri mojom budúcom štúdiu  na vysokej škole . Taktiež dúfam , že Vás projekt nenudil a že Vám poskytol aspoň čiastočne pre Vás zaujímavé informácie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu