Vírusy a antivírusový software

Prírodné vedy » Informatika

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 07.12.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 001 slov
Počet zobrazení: 3 640
Tlačení: 345
Uložení: 336
Vírusy a antivírusový software
 
1 Úvod
Informatiku som si vybral preto, lebo ju mám aj medzi maturitnými predmetmi. A tému vírusy a antivírusy som si zvolil preto, lebo je to vec ktorá sa týka každého kto používa svoj počítač. Mnohí z nás nevedia aké vírusy existujú a čo všetko môžu spôsobovať. Na internete je ich obrovské množstvo a napriek tomu sú ľudia, ktorí nemajú žiadny antivírusový program. V tejto práci by som vás rad oboznámil aké vírusy sú rozšírené, čo všetko môžu spôsobiť a ako chrániť svoj počítač. A taktiež by som vám chcel niečo porozprávať o slovenskom antivírusovom programe NOD32 od firmy ESET, ktorý vynašiel Slovák a je rozšírený po celom svete.
  
2 Vírusy
2.1 Počítačový vírus
Počítačový vírus je počítačový program, ktorý môže infikovať iný počítačový program takým spôsobom, že do neho skopíruje svoje telo, čím sa infikovaný program stáva prostriedkom pre ďalšiu aktiváciu víru. (Autor definície: Fred B. Cohen, antivírový priekopník) Prvé publikácie v oblasti vírovej problematiky sa datujú do rokov 1984-85.
 
2.2 Ako sa správa vírus
Počítačové vírusy zvyčajne škodia v dvoch fázach svojej činnosti. Ide o obdobie latencie, kedy sa vírus neprejavuje alebo sa množí, a o obdobie akcie, kedy spúšťa časovanú bombu. Toto rozlíšenie nie je striktné. Veľa vírusov sa už od začiatku aj rozmnožuje, aj podniká svoju akciu. Akcia nemusí byť vždy deštruktívna.
 
Jeden z najrozšírenejších vírusov CR1701 pôsobí tak, že z obrazovky začínajú padať písmenká.
Yankee Doodle zahrá o 17. hodine melódiu.
 
Väčšina vírusov však v období akcie vykonáva činnosť veľmi nepríjemnú. Na PC môže dôjsť k deštrukcii FAT, zmazaniu súborov, označovaniu dobrých sektorov za chybné, modifikácii používateľských údajov , formátovaniu disku, či dokonca k zničeniu hardvéru. Napríklad ide o vysielanie signálu LF (posun o riadok) na tlačiareň. To je príčina krčenia a trhania papiera a možného odlomenia ihličky, rozkmitanie hlavičiek pevného disku, a dokonca ničenie grafickej karty vysielaním chybných signálov.
 
Aj obdobie latencie sa môže prejavovať rôzne. Niektoré vírusy sú nebezpečné hneď od začiatku a infikujú takmer všetko, čo im príde do cesty. Toto obdobie môže trvať rôzne dlho a obdobie akcie je potom viazané na istú situáciu - splnenie istej podmienky.
 
2.3 Trójske kone
Trójskymi koňmi bývajú označované programy, ktoré okrem užitočnej funkcie obsahujú skrytú časť, ktorá sa dá aktivizovať po splnení určitej podmienky (zvyčajne ide o viazanosť na určitý dátum, napr. 1. apríl, piatok trinásteho, Nový rok alebo Vianoce). Táto ukrytá časť spravidla vykonáva činnosť de-štrukčného charakteru (modifikácia údajov, vymazanie súborov, formátovanie disku a pod.)

Ak je bežný program nakazený vírusom, stáva sa nielen ďalším jeho rozširovateľom, ale aj trójskym koňom, ktorého činnosť je priamo úmerná s nebezpečnosťou vírusu.

2.4 Červy -worms
Takýto program neinfikuje spustiteľné súbory, ale rozširuje sa počítačovou sieťou. červ nepotrebuje hostiteľa. Morrisov červ v novembri 1988 nakazil 6000 počítačov UNIX.

2.5 Bomby
Programy, ktoré po spustení čakajú na aktivačný podnet (tzv. rozbuška), zväčša kľúč z klávesnice, zmena nejakého súboru, aktuálny dátum, alebo čas, a prevedú deštrukčnú rutinu.
 
3 Antivírová ochrana
Aby sme zamedzili prístupu vírusov do počítača, musíme ho pred takouto nežiadanou návštevou chrániť. Vhodnou kombináciou dvoch aspektou (aktívna antivírová obrana a prevencia) môžeme výrazne znížiť riziko vírovej nákazy.
 
4 Antivírový program 
Je to program, ktorý slúži na lokalizáciu, následné odstránenie vírusu a maximálne napravenie škody ním spôsobené.
Aby mohli úspešne splniť prvé kritérium (nájsť vírus) využívajú rôzne metódy:

Kontrolné súčty:
Táto metóda funguje na systéme databázy, ktorú si antivírový progrma sám vytvorí a pri kontrole porovnáva každý súbor s týmto zoznamom a v prípade zmeny hlási podozrenie.
 
Ako predísť nakazeniu počítača
-Vykonávajte pravidelný update svojho antivírusového programu!
-Nikdy neotvárajte e-mailovu prílohu, ktorú ste si nevyžiadali!
(vírus I love You, ktorý v máji 2000 spôsobil škody (odhadujú sa asi na 8.7 miliardy USD). Programovanie týchto vírusov je pomerne jednoduché a ich efekt je rozsiahly.)
-Majte kontrolu nad svojim počítačom a nad tým, kto ho používa!
-Inštalujte včas všetky záplaty(patch) na používaný softvér!
-Vždy preverujte CD,DVD,USB média predtým, ako ho použijete a s každým novým súborom nakladajte s najväčšou opatrnosťou!  
-Využívajte viac ako len jeden spôsob antivírusovej ochrany! 
-Pravidelne zálohujte!
-Nepodliehajte panike
 
Dostupných antivírových programov je veľké množstvo. Napríklad  AVG, Norton security, Comodo, Kaspersky, Panda... to je malá časť ktorú dnes nájdeme na trhu. Avšak máme aj domáci priamo zo Slovenska. Je to NOD32 od ESET-u.
 
Súčasti antivírusového programu
Najčastejšie
·  vykonávajúcej nepretržitú kontrolu - antivírusovú kontrolu na dátami, s ktorými sa pracuje
·  umožňujúcej urobiť antivírusový test na vybrané oblasti - test je vyvolaný na základe požiadavku používateľa
·  udržujúcej antivírusový systém v aktuálnej podobe - zaisťuje sťahovanie aktualizácií z internetu
·  vykonávajúcej automatickú kontrolu prijatej a odoslanej elektronickej pošty
Menej časté
·  Plánovač akcií, ktorý umožňuje v zvolenom termíne automaticky vykonať naplánovanú úlohu
·  Kontrola integrity dát
·  Karanténa (quarantine)
·  Monitorovací program
·  Antivírusový plug-in pre aplikáciu MS Office
·  Antivírusový šetrič obrazovky (screensaver)
 
5 ESET
Začiatky ESET-u siahajú do roku 1987, keď dvaja mladí programátorskí nadšenci, Peter Paško a Miroslav Trnka, objavili jeden z prvých počítačových vírusov na svete. Nazvali ho “Vienna” a napísali program na jeho detekciu.
Krátko na to sa objavilo množstvo ďalších vírusov a skrsla myšlienka vytvoriť univerzálne softvérové riešenie, ktoré by dokázalo eliminovať tieto dovtedy málo známe počítačové hrozby. Antivírový program, na ktorom spočiatku pracovala malá skupina počítačových nadšencov sa postupom času zmenil na bezpečnostné riešenie považované za jedno z najrýchlejších a najúčinnejších na svete. Vysokou efektívnosťou a stabilitou napĺňa pôvodnú víziu svojich tvorcov – sprístupniť špičkovú technológiu bežným používateľom.
 
Pre porovnanie je tu niekoľko údajov ktoré potvrdzujú kvalitu antivírového programu NOD32.
 
NOD32  NORTON
Detekcia
Proaktívna detekcia   90%    88%
Falošné poplachy 3  11
Výkon
Kopírovanie súborov    31%    51%
Štart systému   12%    26%
Ocenenia
Za proaktívnu detekciu  14  1
Za VB100  55    54
 
6 Záver 
V mojej práci som vám chcel objasniť nejaké základné pojmy ktoré sa týkajú vírusov. Myslím si, že každý počítač by mal byť chránený niektorým antivírovým programom. V každom počítači sa nájdu cenné veci, či už sú to firemné dokumenty alebo len osobné súbory ako napríklad fotky z dovolenky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#norton #rizika elektronickej pošty #informačná technológia #antivirusy #Informatikahodinu ktoru mam najradsej


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu