Cisco a internetové siete

Prírodné vedy » Informatika

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 07.12.2013
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 818 slov
Počet zobrazení: 3 421
Tlačení: 373
Uložení: 360
Cisco a internetové siete

Úvod
Tému súvisiacu s internetom, spôsob akým funguje a ako sa informácie pomocou internetu prenášajú som si vybral, pretože je mi táto téma blízka a rozhodol som sa pokračovať v jej študovaní aj na vysokej škole. Navštevujem  kurz, ktorý spadá pod Cisco, čo je firma zaoberajúca sa technikou  a softvérom určeným  pre internet a zabezpečením či správou  sietí.  Dnes by som vám chcel povedať niečo o začiatkoch internetu, o oblastiach do ktorých sa už dostal, v čom nám pomáha. Poviem niečo aj o základných pravidlách vďaka ktorým funguje a spôsoboch ako ho môžeme využívať. Bez internetu si už dnešný človek svoj život nevie ani predstaviť. Chatuje, mailuje počúva svoju obľúbenú kapelu online. Kde sa však to všetko berie? Ako funguje posielanie slov,dát a v skutočnosti len 0 a 1 cez internet? Pokúsim sa vám aspoň časť z toho dnes ozrejmiť. Dnes sa nachádzame v bode vo využívaní technológií k rozšíreniu a zlepšeniu ľudského života. Globalizácia internetu sa rozšírila rýchlejšie, než by si niekto kedysi predstavoval. Sociálna, komerčná, politická, či osobná komunikácia sa rapídne mení, aby držala krok s vývojom svetovej siete. Metódy, ktorými  zdieľame svoje nápady a informácie sa stále menia a vyvíjajú. Kedysi bola ľudská komunikácia obmedzená na rozhovor človeka tvárou v tvár, dnes je v dosahu  skoro celá planéta a stále na sa pokračuje, na zväčšovaní dosahu komunikácie. Noviny, televízia, každý ľudský vynález zlepšil a obohatil komunikáciu. Internet zasiahol každého z nás, preto si myslím, že by bolo dobrá o ňom vedieť aspoň niečo
 
Všeobecná charakteristika internetu
Minulosť internetu
  Prvé uzly tvoriace internet vznikli v roku 1964 ako ARPANET, sieť vytvorená skupinou ARPA (Advanced Research Projects Agency) ministerstva obrany Spojených štátov Amerických. Výskum bol započatý z obranných dôvodov.
 1. januára 1983zmenil ARPANET svoj základný sieťový protokol z NCP na TCP/IP, čím vznikol internet ako ho poznáme dnes.
  Ďalším dôležitým krokom vo vývoji bolo vybudovanie univerzitnej chrbtovej siete (National Science Foundation), NSFNetu v roku 1986. Dôležité, dovtedy oddelene existujúce siete vrátane Usenetu[1] a Bitnetu[2] tak boli úspešne asimilované do internetu.
  Internet získal širokú pozornosť verejnosti v 90. rokoch 20. storočia. V auguste 1991 Tim Berners-Lee publikoval svoj nový projekt World Wide Web, dva roky po tom, ako začal s tvorbou značkovacieho jazyka HTML a protokolu HTTP[3]. Zverejnil prvé stránky organizácie CERN vo Švajčiarsku. Niekoľko akademických a vládnych inštitúcií tiež prispelo stránkami, ale verejnosť ich zatiaľ nevidela. V roku 1993 bola vydaná prvá verzia webového prehliadača (browsera) Mosaic. na vývoji ktorej sa výraznou mierou podieľal vtedy študent Marc Andreessen. V roku 1994, ako 22 ročný spoluzakladateľ Netscape Communications Corporation, ponúkol k stiahnutiu zadarmo prehliadač Netscape Navigator a tým sa začala verejnosť zaujímať o dovtedy akademicko-technický internet. V roku 1996 bolo slovo „internet“ už bežne používané.
Vývoj
 
Prvé siete, boli limitované na vymieňanie písomných informácií medzi dvomi počítačmi. Dnešné siete sa vyvinuli a sú schopné prenášať hlas, video, text alebo grafiku  medzi množstvom rôznych zariadení. Predtým separátne a oddelené komunikácie boli zlúčené do jednej spoločnej platformy. Táto platforma poskytuje prístup množstvu alternatívnych a nových komunikačných metód, ktoré umožnia ľuďom komunikovať navzájom bez oneskorenia. Technológia zažíva dnes pravdepodobne najviditeľnejšiu zmenu, pričom pomáha tvoriť svet, kde národné hranice, zemské vzdialenosti a fyzikálne limitácie sa stávajú menej dôležité. Vytváranie online spoločností, kde si môžu ľudia vymieňať svoje myšlienky a informácie má potenciál zvýšiť produktivitu na svete. Ako internet spája ľudí a umožňuje slobodnú komunikáciu, predstavuje platformu, kde rozbehnúť biznis, oznámiť správu aby to vedeli všetci a poskytuje podporu vzdelaniu a vede. Prístup k vysokej kvalite vzdelania už nie je len pre pre študentov žijúcich miestach, kde túto možnosť majú. Online forma učenia odstraňuje zemské bariéry a zlepšuje možnosti študentov. Dátové siete, ktoré boli pôvodne určené len na transport informácií z firmy do firmy boli pozmenené pre zlepšovanie kvality života ľudí kdekoľvek.

Vďaka informáciám z internetu môžete vedieť:

1.  Rozhodnúť sa čo si obliecť vďaka predpovedi počasia.
2. Nájsť najrýchlejšiu trasu do cieľa prezretím cestných správ a webkamier.
3. Skontrolovať účet v banke a zaplatiť účty online.
4. Prijímať a posielať e-maily, alebo internetové volania.
5. Získavať informácie o zdravotnom stave a radách od expertov po celom svete
6. Stiahnuť si nové recepty a techniky k príprave špeciálnej večere.
7. Zdieľať svoje fotky, domáce videá a zážitky s priateľmi vo svete.
 
Odborné pojmy Internetu
Sieťové médiá

Komunikácia cez internet je prenášaná médiom. Toto médiu poskytuje spojenie cez ktoré správy putujú od zdroja k svojmu cieľu. Moderné siete primárne využívajú tri typy médií. Sú to 1. vláknové optické káble, 2.kovové ftp, utp, stp káble (utp využívame v domácnostiach) a 3. bezdrôtový prenos.
Enkódovanie signálu je rôzne pre každý typ média. V kovových kábloch je signám enkódovaný do elektrických impulzov ktoré zodpovedajú určitej zákonitosti. Optické káble používajú svetelné pulzy a bezdrôtový prenos využíva elektromagnetické vlnenie. Rôzne typy sieťových médií majú rôzne užitočné vlastnosti. Nie všetky siete sú rovnakej charakteristiky a neslúžia rovnakému účelu. Kritériá pre výber správneho média sú:
1.Vzdialenosť na ktorej vie médium úspešne viesť signál, 2.Prostredie v ktorom sa nachádza, 3.Množstvo dát a rýchlosť, ktorou sa majú prenášať, 4.Cena média a jeho inštalácie.
 
Local Area Network (Miestna sieť)
  Štruktúra sietí sa môže líšiť:
- veľkosťou pokrytej plochy
- počtom pripojených užívateľov
- počtom a typom poskytujúcich služieb
 
Takáto sieť sa zvyčajne nachádza na jednom geografickom území a poskytuje služby a aplikácie so spoločnou organizačnou štruktúrou ako firme, školským domovom. Tento typ siete sa nazýva miestna sieť (LAN). LAN je zvyčajne spravovaný jednou organizáciou. Bezpečnosť a prístup je riadený jednotlivou organizáciou.
 
Wide area network
Keď spoločnosť alebo organizácia je v lokalitách, ktoré sú navzájom oddelené veľkou vzdialenosťou, je nutné využiť telekomunikačného poskytovateľa (TSP) na prepojenie dvoch a viacerých LAN na rôznych miestach. Tento Poskytovateľ riadi veľké územné siete ktoré sa ťahajú na dlhé vzdialenosti. Tradične je cez TSP prenášaný hlas a dáta cez oddelených sieťach. Tieto siete, ktorá spájajú LAN-ky z rôznych oblastí sa nazývajú Wide Area Network (WAN). Aj keď všetky postupy a administráciu obsluhuje organizácia na oboch koncoch LAN, komunikácia prechádzajúca cez TSP je kontrolovaná ním. Na spojenie medzi LAN, WAN-ky používajú špecifické sieťové zariadenia. Kvôli dôležitosti týchto zariadení v sieti, nastavenie inštalácia a obsluha týchto zariadení si vyžaduje zručnosti organizácie siete.
Internet
 
  Aj keď využívanie LAN a WAN má svoje výhody, väčšina z nás sa potrebuje spojiť s niekým na inej sieti, nenachádzajúcej sa v organizácii. Napríklad poslať e-mail priateľovi v inej krajine, prístup k novinkám na stránkach, sledovanie výkony vášho obľúbeného týmu napríklad aj na telefóne.
Internetwork (Pracovná sieť)
  Globálna zmes navzájom pospájaných sietí poskytuje odpoveď na ľudské potreby.
Niektoré z týchto veľkých sietí sú vlastnené veľkými súkromnými spoločnosťami a rezervované pre ich vlastné použitie. Najznámejší ľuďom prístupný internetwork je Internet.
 
  Internet vznikol pospájaním sietí patriacich Internetovým poskytovateľom (ISP). Tieto ISP siete poprepájané navzájom poskytujú prístup miliónom užívateľov po celom svete. Zaistenie efektívnej komunikácie cez túto rozmanitú infraštruktúru si vyžaduje použitie stálych a spoločne uznávaných technológií a pravidiel, rovnako ako spoluprácu množstva sieťových vedúcich organizácií.
Intranet
  Pojem intranet je používaný pre označenie súkromnej LAN alebo WAN ktoré patria nejakej organizácii a sú vytvorené len pre prístup členov organizácie, zamestnancov alebo niekoho s prístupom.
 
Protokoly (pravidlá)
Použitím istých štandardov vo vývoji a uplatňovaní protokolov zabezpečí, že produkty od rôznych výrobcov môžu fungovať spoločne na účinnej komunikácii. Ak protokol nie je prísne dodržiavaný, výrobky od rôznych výrobcov nemusia byť schopné komunikovať medzi sebou.
  Napríklad v dátovej komunikácii ak na jednom konci je použitý protokol pre jednocestnú komunikáciu a na druhom je protokol pre dvojcestnú, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú prenesené žiadne dáta.
HTTP (Hypertextový transportný protokol)
 
HTTP je bežný protokol, ktorý riadi spôsob, ktorým webový server a klient komunikujú. HTTP definuje obsah a formát výmeny žiadostí a odpovedí medzi klientom a serverom. Na oboch stranách, u klienta aj serveru software zavádza HTTP ako súčasť aplikácie. HTTP sa spolieha na iné protokoly aby mohol riadiť spôsob, ktorým sú správy transportované medzi klientom a serverom

Transport Protokol:
Protokol kontroly prenášania (TCP) je transportný protokol, ktorý má na starosti individuálne komunikovanie medzi web serverom a klientom. TCP rozdeľuje správy HTTP na menšie kusy zvané segmenty, ktoré sa posielajú do cieľovej strane. Je takisto zodpovedný, za kontrolu veľkosti a rýchlosti, odovzdávania správ medzi serverom a klientom.
 
Internetwork Protokol:
Najznámejší sieťový protokol je Internet Protokol (IP). IP je zodpovedný za prevzatie nasekaných segmentov od TCP, ich poskladania, priradenia adries na ktoré sa majú poslať a vybrať najlepšiu trasu k cieľu.
 
TCP/IP model
1. Vrstvový protokolový model pre internet bol vytvorený v skorých 1970 rokoch a je uvádzaný ako Internetový model. Definuje štyri kategórie funkcií, ktoré musia byť vykonané, aby bola komunikácia úspešná. Tejto štruktúry sa drží architektúra TCP/IP protokolu. Vďaka tomu je Internetový model často označovaný TCP/IP model.
 
Množstvo protokolových modelov bolo uvádzaných ako patentovaných. Odkedy je však TCP/IP model, ktorý je voľne šíriteľný. Definíciu modelu, tak už neurčuje jedna spoločnosť. Definovanie štandardu a TCP/IP je často rozoberané na diskusných fórach a je prístupné verejnosti v niekoľkých dokumentoch. Tieto dokumenty sa nazývajú RFC, (žiadosti ku komentárom - Requests for Comments). Obsahujú špecifikáciu dátových protokolov ako aj zdroje, ktoré popisujú použitie protokolov. Obsahuje tiež technické a organizačné dokumenty o internete obsahujúce technické špecifikácie a právne dokumenty.
 
Komunikačný proces
TCP/IP model opisuje funkčnosť protokolov, ktoré tvoria sadu TCP/IP. Tieto protokoly, ktoré sa nachádzajú na oboch stranách odosielacej aj prijímacej, spolu komunikujú, aby uskutočnili prenos aplikácií z 1 miesta siete na druhý
 
Kompletný komunikačný proces obsahuje tieto kroky:
1. Vytvorenie dát v aplikácii odchádzajúceho zariadenia.
2. Segmentácia a zabalenie dát ako prechádzajú rôznymi protokolmi v odchádzajúcom zariadení.
3. Prenos dát na médium
4. Transport dát cez internetwork ktoré sa skladá z médií a dočasných zariadení. (Dočasnými zariadeniami sú napr. routre, switche, huby atd.)
5. Príjem dát v cieľovom zariadení.
6. Rozbalenie a zoradenie kúskov dát do 1 kusu v cieľovom zariadení.
7. Poskytnutie dát aplikácii.
 
Záver
Povedali sme si, ako internet vznikal, začínal, vyvíjal sa, až sa stal neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Spomenuli sme kľúčové osoby, ktoré stáli pri jeho zrode a ktoré neboli majetnícke, pretože objav ako je internet je jeden z najhodnotnejších vynálezov v ľudských dejinách a pritom, človek, ktorý ho venoval verejnosti, nechcel nič.  Jeho jednotlivé formy nás ovplyvňujú v každom aspekte života.  Či už to je človek poľnohospodár, alebo sieťový inžinier. Rozdelili sme si internet ako celok od jeho najmenších častí ako sú LAN-ky, až po tie najväčšie ktoré ho svojím spojením tvoria. Rozdelili sme si spôsoby prenosu dát cez internet. Spôsoby akým tento prenos funguje, výhody a nevýhody. Tento prenos by však nefungoval bez určitých pravidiel a veru že tých je v tejto oblasti dosť. Obrovské množstvá výrobcov, výrobkov rôznych schopností, veľkostí, platforiem a to všetko vie spolu komunikovať a spolupracovať. Keby tieto pravidlá neexistovali, je jediné možné východisko a to je chaos. Existovali by len skupinky ľudí, ktorý by sa medzi sebou navzájom vedeli spojiť. Alebo by výrobcovia museli vyrábať tony softwéru, aby ich prístroje vedeli komunikovať aj s inými. To by stálo veľké peniaze, čas a odzrkadlilo by sa to aj na cenách výrobkov, ktoré by boli pre bežných ľudí privysoké. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Informatika

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.057 s.
Zavrieť reklamu