Ernest Hemingway

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 497 slov
Počet zobrazení: 6 709
Tlačení: 502
Uložení: 594
(1899-1961)
 
-bol americký spisovateľ, príslušník stratenej generácie, narodil sa v Oak Parku v štáte Illinois, odišiel ako dobrovoľník zo sanitnou jednotkou do Francúzka, neskôr do Talianska zúčastnil sa aj občianskej vojny v Španielsku. Za druhej svetovej vojny bol na rozličných frontoch ako dopisovateľ, veľa cestoval USA, Európa, Kuba, zomrel samovraždou (choroba očí, duševná choroba, rakovina) Dostal Nobelovu cenu 1954 za Starec a more.
 
Tvorba:  
Tri poviedky a 10 básní -
debut
  V našej dobe - poviedky z mladosti, lekárskeho prostredia, zo života Američanov v Paríži, zobrazuje ľudí znechutených vojnou
  Jarné bystriny
  Aj slnko vychádza - román o morálnom úpadku ľudí, ktorí zlomení vojnou hľadajú uspokojenie vo vzrušujúcich zábavách
 
  Smrť po obede
  Mať a nemať
  Piata kolóna
  Zelené vrchy Africké
  Starec a more -  zápas starého rybára Santiaga s veľrybou, stále veril, že sa mu raz podarí niečo veľké uloviť, chytil veľrybu, ale na breh vytiahol iba kostru, žraloky ju obžrali. Človeka možno zničiť, ale nie poraziť.
  Víťazi nič nezískavajú - zbierka poviedok
  Zbohom zbraniam
  Komu zvonia do hrobu
 
Komu zvonia do hrobu
z obdobia občianskej vojny v Španielsku, americký dobrovoľník Róbert Jordan má vyhodiť most, aby zabránil priechodu fašistov do Španielska, stretáva sa s partizánskou skupinou, ktorej velí Pablo, ten však pije, nie je aktívny, nesúhlasí s akciou, aby fašistou neupozornili.Nie sú s ním spokojní, akciu preberá jeho žena. Partizánska skupina zachránila skupinu zajatcov, keď ich prevážali vlakom. Medzi nimi bola aj Mária, ktorá rozprávala, ako ich fašisti mučili. Róbert a Mária sa do seba zaľúbili. Akciu uskutočnia, je úspešná, ale Róbert si zlomí nohu, preto sa rozhodne, že ostane a bude ich kryť, skupina odišla. Róbert umrel ako človek, ktorý splnil svoje poslanie.

Zbohom zbraniam
Román z obdobia prvej svetovej vojny, je to ľúbostný príbeh Friedricha Henryho na talianskom fronte a Angličanky zdravotnej sestry, Cathrin Barkeyovej. Friedrich bol americkým študentom a vojna ho zastihla v Ríme. Vojna zasiahla ľudí, ale aj prírodu. Keď je vojna, mnohým vojakom chýbajú dievčatá. Friedrich sa prihlásil do záchrannej služby na pomoc raneným. V lazarete mali aj infekčné choroby ale najmä sebezranenia. Ľudia si často predlžovali pobyt v nemocnici, aby nemuseli ísť na front. Fridricha s Katrin zoznámil jeho priateľ, ktorý sa chcel s ňou oženiť, chodili za dievčatami, aby unikli pred nudou a krutosťou. Katrin sa zaľúbila do Friedricha, ten ju však zpočiatku nemal rád, bral ju ako rozptýlenie. Záchranná služba mali stany a úkryty na brehu riaky a niekoľko mín z ťažkého guľometu preniklo až do stanu, bol ranený aj Friedrich, poranilo mu nohu. Katriin ho ošetrovala, zblížili sa, zaľúbil sa do nej, chceli sa vziať, ale mali problémy s vybavovaním dokladov, boli by ich rozdelili. Keď sa Friedrich po operácii zotavil Katrin mu oznámila, že s ním čaká dieťa, pobyt v nemocnici sa mu predĺžil, lebo dostal žltačku. Po zotavení mal ísť na front. Dezertoval z armády, rozhodol sa ujsť s Katrin, aj sa vybrali ako turisti, ubytovali sa v lese  a Katrin čakala kým porodí. Katrin odviezol do nemocnice vo veľmi zlom stave, porodila mŕtve dieťa a zomrela aj ona. Friedrich sa veľmi hneval na dieťa, pretože stratil Katrin.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu