Ivan Stodola (1888-1977)

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: macxo
Typ práce: Referát
Dátum: 10.01.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 475 slov
Počet zobrazení: 22 777
Tlačení: 1 476
Uložení: 1 513

Ivan Stodola (1888-1977)

- narodil sa v Liptovskom Mikuláši, bol lekárom, pracoval v rôznych úradníckych funkciách v zdravotníctve.

Tvorba: písal veselohry, drámy a historické drámy.

Veselohry:

  • Náš pán minister
  • Čaj u pána senátora
  • Bankový dom
  • Keď jubilant plače
  • Mravci a svrčkovia

Dráma: 

  • Bačova žena

Hist. hry:

  • Kráľ Svätopluk  z dejín Veľkej Moravy
  • Marína Havranová – povstanie hurbanistov, revolúcia 1948/49
  • Básnik a smrť – SNP

Čaj u pána senátora

– veselohra, téma je výsmech malomeštiackej spoločnosti, prázdnemu politikárčeniu. Reprezentantom tejto vrstvy je Baltazár Slivka, jednoduchý obmedzený drobný dodávateľ rakiev, ktorý nechcel mať nič spoločné s politikou. Jeho žene sa nepáčilo ako vedie obchod, zomieralo málo ľudí, preto ho nahovorila aby sa dal na politiku.

Chcela sa dostať do vyššej spoločnosti a dobre vydať svoju dcéru Elenu. Baltazár sa stal členom strany všeobecného blahobytu, dostal sa do politiky. Na tajnej schôdzi volili kandidáta na miesto poslanca do senátu za svoju stranu. Boli štyria, každý napísal na lístok svoje meno, preto museli losovať. Vytiahli Baltazára, mal viac šťastia ako rozumu.

Šťastie mal aj vtedy, keď podpísal správnu listinu, že kandidatúru prijíma. Ani nevedel, čo ho čaká. Boli pozvaný k pánovi senátorovi Potkanovi. Keďže sa nevedeli spoločensky správať, ani vyjadrovať inteligentne, najali si profesora spoločenského správania ruského pôvodu Lopušina. Učil ich správne stolovať, sedieť, pracovať, udržiavať konverzáciu na určitej úrovni.

Návšteva u senátora dopadla dobre, lebo všetci rozprávali rovnako škrobene. V závere sa Elena zasnúbila so svojím bývalým profesorom doktorom Hroncom, redaktorom opozičných novín, ktorý bol spočiatku nevhodným kandidátom pre rozdielnosť politických názorov.

Bačova žena

Hospodárska kríza, sociálne problémy vysťahovalcov. Tragédia z Liptovských hôr a ženy medzi dvoma mužmi. Bača Ondrej Múranica odišiel do Ameriky, lebo sa nemohol dívať na biedu svojej ženy Evy a syna Ondreja. Chcel zarobiť peniaze, aby boli šťastný.

Robil najskôr na panskom majetku, ale tam málo zarobil, preto odišiel robiť do bane. Pri výbuchu ho zasypalo a stratil pamäť. Správca bane oznámil Eve, že zahynul. V biede a nešťastí jej pomáhal Ondrejov kamarát, nový bača Mišo. Za Miša sa vydala sa vydala a mala s ním syna Miška. Ondrejova matka Eve zazlieva, že sa vydala, že je nevernica, neverila, že jej syn je mŕtvi.

Pri vlakovom nešťastí, kde zahynulo asi 70 ľudí, sa mu vrátila pamäť, a tak sa po piatich rokoch vracia domov. Kúpil celé zadĺžené Svätojurské panstvo a dal ho prepísať na Evu.(aby si ju kúpil) Eva viazaná za pomoc Mišovi v najťažšej chvíli, nechce Mišovi zlomiť srdce a rozhodne sa s Mišom zostať. Ondro chce Evu prinútiť tak, že jej vezme syna Ondreja a potom vyhodí Miša zo salaša.

Mišo sa chystal odísť do Ameriky zo synom Miškom. Eva s ním chcela ísť, ale s oboma deťmi. Ondrejka by jej Ondro nedal. Eva nechce opustiť svoje deti, lebo by si nezaslúžili meno matky , a tak sa rozhodne pre zúfalý čin – prebodne sa. Umiera so slovami „Teraz ma už máte obaja a opatrujte moje deti“. Vedela, že nemôže patriť obom a tak nechcela patriť nikomu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu