Osvald Záhradník

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: Otevko
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 21.04.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 439 slov
Počet zobrazení: 11 048
Tlačení: 711
Uložení: 692
Rieši medziľudské vzťahy

Sólo pre bicie (hodiny) – divadelná hra

V byte Františka Ábela, kedysi obsluhoval výťah, dostával prepitné a za to kupoval drobnosti a sladkosti pre chlapca v detskom domove menom Pavel, ktorý bol jeho vnuk.

František býva v byte úplne sám, okrem Pavla nemá príbuzných, každý piatok očakáva návštevu – dôchodca pán Reiner, ktorý bol hodinár, dušou je hodinár stále, má takú ideu, aby všetky hodiny ukazovali rovnaký čas a tak pán Ábel vždy hodiny schováva, lebo si uvedomuje, že Reiner inak nevníma, takisto sa pár krát pokúša opraviť vežové hodiny, ku ktorým sa nedá dostať lebo je úplne spráchnivená a často ho dovedú policajti. Takisto je tu pani Contiová, ktorej rodina vlastní obrovskú sieť hotelov, inak o nej v podstate nič nevieme, stále má so sebou taký kufrík a nik nevie, čo v ňom je, tento kufrík jej nosí ďalší pán, ktorý celý život bol taký úslužný, atď.

Pani Contiová má narodeniny a vždy hovorí o tom, že má syna v Švajčiarsku a očakáva telefonát, chcú jej spraviť radosť a tak Pavel jej zavolá z neďalekej telefónnej búdky, jej srdce to nezvládne. Vtedy zistia, čo je v jej kufríku – svadobné šaty, tzn. nikdy nebola vydatá, nemala syna a takto riešila tú svoju samotu.

Po rokoch je Pavel už dospelý, má priateľku Dášu a chcú spolu bývať, ale nemajú kde, takže navrhuje Františkovi, aby šiel do domova dôchodcov – ukazuje necitlivý vzťah, dokonca sa mu vysmieva, že celý život niekomu slúžil a za to dostával peniaze – František mu vysvetľuje, že za tie peniaze kupoval sladkosti pre neho

Sonatína pre páva – divadelná hra
Osamelý dôchodca Gara ponúka priateľstvo v inzeráte, na to odpovedá Belan, ktorý bol vo väzení kvôli tomu, že pri potýčke strčil do svojej priateľky a ona vypadla z balkóna. Títo dvaja sa k sebe nasťahujú, keď suseda pani Kristeková zistila o Belanovi, tak povedala, že s takým zločincom nebude bývať a Gara jej povedal, že sa teda asi bude musieť presťahovať. Jej opakom je pani Javorková, ktorá je milá, príjemná, mladá dáma. Belan sa zamestná, pomáha v domácnosti, má možnosť byť lepším človekom. Gara kedysi spomína na páva Rafaela, ktorý umrel a Gara mu sľubuje, že pôjdu do tej dedinky. Takisto Gara chce podarovať invalidné kreslo, ktoré si napokon zoberie Milada a rozširuje okruh priateľov. 
Otázka opustenosti, osamelosti človeka. 

Omyl chirurga Moresiniho – divadelná hra, historický príbeh
V Taliansku nastoľuje problematiku inkvizičného procesu s chirurgom Moresinim, ktorého Janka požiada o operácie tváre. Toto je v tej dobe proti cirkvi, nazdávajú sa, že nemajú robiť zásahy do božieho tela. Napokon Moresini priznáva svoj omyl aby si zachránil holý život, kajá sa. 
Nastoľuje problematiku predsudkov, cirkevných dogiem v histórii.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu