Slovenská medzivojnová dráma

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: tinuska55
Typ práce: Maturita
Dátum: 29.12.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 082 slov
Počet zobrazení: 17 794
Tlačení: 947
Uložení: 910
- nadviazala na tradíciu realistickej drámy J.G.Tajovského. Pre jej rozvoj nastali dobré podmienky ktoré súviseli so vznikom profesionálnych divadelných scén v Bratislave (1920), Košiciach (1924), Prešove, Zvolene, Nitre a iných mestách.
- hlavnou témou medzivojnovej drámy je kritika a výsmech negatívnych javov vtedajšej spoločnosti, kritika malomeštiactva a jeho hodôt, kritika zlej sociálnej situácie, negatívne následky vysťahovalectva atď.
Predstavitelia medzivojnovej drámy:
Ivan Stodola – bol lekár, v období prvej ČSR bol politicky činný, čo sa odrzkadlilo aj v jeho divadelných hrách, v ktorých často ironizoval pomery na vtedajšej politickej scéne (napr. veselohry Čaj u pána senátora, Náš pán minister)
- jeho najznámejšou divadelnou hrou je veselohra Jožko Púčik a jeho kariéra. Hra má 3 dejstvá, príbeh sa odohráva v kancelárii charitatívneho spolku Humanitas, kde pracuje skromný úradník Jožko Púčik ako účtovník. Jožko je pracovitý, zodpovedný a skromný človek. Žije so svojou sestrou, ktorej výrazne finančne pomáha pri starostlivosti o deti. Tajne miluje svoju kolegyňu z kancelárie slečnu Vierku, ktorá však o neho nemá nijaký záujem.Jedného dňa sa stáva obeťou intríg tajomníka spolku Rohatého, ktorý ho obviní zo sprenevery spolkových peňazí. Aj keď Jožko vinu popiera, uväznia ho a vyšetrujú. Naivný Jožko verí v spravodlivosť súdneho systému, ale postupne poznáva jeho pravú tvár. Pochopí, že ako bezúhonný človek bol pre spoločnosť, aj pre svojich blízkych oveľa menej zaujímavý, ako potenciálny zločinec. Jeho sestra dostáva ako sestra „zločinca“ trafiku. Slečna Vierka ho navštevuje vo väzení lebo si myslí, že Jožko tie peniaze ozaj vzal a že po návrate z väzenia bude bohatý. Jožko sklamaný okolnosťami pochopí, že skutočnú kariéru urobil až ako „zločinec“ a k činu sa prizná. Následne prebehne rekonštrukcia zločinu v kancelárii spolku Humanitas pri ktorej sa peniaze za záhadných okolností objavia (vrátil ich Rohatý, ktorý sa bál) a Jožka prepustia.

Hlavná myšlienka diela: autor prostredníctvom humoru a satiry poukazuje na zvrátené hodnoty vtedajšej spoločnosti, ktorá si neváži poctivého človeka, ktorého v diele zosobňuje Jožko a naopak je miestom kde sa skôr uplatní bezcharakterný typ človeka ako je Rohatý.
- negatívnymi dôsledkami vysťahovalectva a sociálnou kritikou sa Stodola zaoberal v tragédii Bačova žena. Zobrazil v nej tragický príbeh ženy, ktorá sa zvláštnou hrou okolností stáva zákonitou manželkou dvoch mužov. Jej prvý muž bača Ondrej odišiel za prácou do USA, kde prežil banské nešťastie. Z bane sa dostáva von sám a so stratou pamäti. Jeho žena Eva dostáva list, v ktorom Ondreja vyhlasujú za mŕtveho. Po čase sa vydá za jeho priateľa baču Miša. S každým z nich má syna. Ondrej v USA postupne nadobudne istý majetok a nakoniec sa mu vráti aj pamäť. Po rokoch sa vracia do rodnej dediny s úmyslom kúpiť pozemky a gazdovať. Teší sa na svoju ženu a syna. Jeho návrat však spôsobí šok nielen jemu, ale aj jeho žene Eve, jej druhému mužovi Mišovi a celkovo všetkým obyvateľom dediny. Ondrej kúpi veľké gazdovstvo, ku ktorému patrí aj salaš na ktorom niekedy pracoval on a na ktorom pracuje aj Mišo. Medzi obomi mužmi začínajú konflikty, ktoré ťažko znáša najmä Eva. Ondrej sa jej vyhráža, že si vezme svojho syna. Eva dohnaná do zúfalstva pri jednej z hádok medzi Ondrejom a Mišom vezme nôž a prebodne sa. Jej posledné slová sú. „Tak a teraz ma už máte obaja.“
Hlavná myšlienka diela: autor v tejto tragédii poukazuje na priame dôsledky vysťahovalectva, ktoré považuje za dôsledok nepriaznivej sociálnej situácie
 
Július Barč Ivan
- Na rozdiel od Stodolu sa venoval viac písaniu tragédií. Medzi jeho naznámejšie diela patrí tragédia Matka.
Dej: Hlavná postava príbehu je Anna Pavlíčka, matka Paľa a Jana.
Anna Pavlíčka je vdova. Jej muž bol zabitý pri banskom nešťastí. Má nadprirodzenú schopnosť – má vidiny v ktorých vidí, čo sa stane s jej najbližšími a nesie ju ako kríž od boha. V deň, keď jej muž zahynul, mala vidinu a snažila sa ho prehovoriť, aby zostal doma, ale on ju neposlúchol a dokonca sa jej vyhrážal, že ju zbije ak mu nedá pokoj. Anna má dvoch synov Paľa a Jana. Jano je mocný, tvrdý chlap. Keď Paľo odišiel do Ameriky Jano sa tomu veľmi potešil, lebo za to, že Paľovi dal peniaze na cestu, získal jeho časť majetku. Páčilo sa mu bratovo dievča a počas Paľovho pobytu v Amerike začal za ňou chodiť. Paľo v Amerike nemal šťastie, nedarilo sa mu nájsť dobrú prácu. Pri prepúšťaní v bani prepustili aj jeho. A preto sa vracia domov. Ale vrátil sa aj preto, lebo Jano začal chodievať k Tomkovcom za jeho Katkou, ktorú on nikdy ne-prestal mať rád, aj keď jej po odchode do Ameriky vrátil slovo. Po príchode sa rozprával s matkou a pochopil, že od matky dostal veľmi cenné dedičstvo a to lásku a miernosť. Jano si zase myslí, že matka má rada len Paľa, posmieva sa mu, ironizuje, vyčíta mu, že v Amerike ne-pochodil a vrátil sa bez bohatstva. Bratia sa takmer rok snažia kvôli matke žiť bok po boku, ale bratskej lásky medzi nimi niet. Jano nemá kamarátov a navádza susedovie Martina na alkohol aj keď vie, že nie je zvyknutý piť. Martinova matka chlapca chráni pred alkoholom, aby neskončil ako otec – pijan. Nevie bratovi odpustiť, že Katka na neho nevie zabudnúť a že sa vrátila k nemu. Je násilnícky, vyhráža sa bratovi smrťou a niekoľkokrát v priebehu drámy mal v úmysle Paľa zabiť. Matka v jeho tvrdej povahe vidí manželovu tvrdú povahu. Paľo na rozdiel od Jana je mierny, poslušný, matkou od malička vedený k ústupčivosti. Trápi sa kvôli Janov, lebo celý život mu len ustupuje, ale chce postupovať tak, ako si to želá matka. Ona vedela, že Jano je silnejší a v súboji by Paľo prehral. Paľo to ale nepochopí hneď, že matka ho chráni pred Janom a myslí si, že ho už nemá rada. Medzi tým ho matka vyženie z domu, čím ho chcela ochrániť pred smrťou. Paľo odchádza bývať ku svojej Katke, ktorú si chce vziať. Neskôr však Paľo pochopí, prečo ho matka vyhnala z domu. Medzi tým sa Jano dozvie o tom že Paľo odišiel bývať ku Katke a rozmýšľa ako sa mu pomstiť. Matka má oboch synov veľmi rada a nechce prísť ani o jedného z nich. V jednej zo svojich vidín vidí, ako Jano zabije Paľa. Nechce sa zmieriť s osudom. Chce zabrániť Janovi, aby sa z neho stal bratovrah a tým by prišla o oboch synov. Jedného dňa sa bratia stretávajú u svojej matky, kde dôjde medzi nimi k hádke. Jano sa správa agresívne, Paľo sa snaží byť pokojný, čo Jana ešte viac provokuje. Schmatne nôž a chce Paľa zabiť. V tom momente matka zhasne v izbe svetlo a vrhne sa medzi synov. Jano, ktorý chce bodnúť Paľa v tme bodne matku a zabije ju. Až pri mŕtvom tele matky synovia pochopia, že všetko čo robila, robila preto, aby sa zmierili.
- autor v tejto tragédii použil takmer antický námet. Hlavná postava diela je tragická, volí sebaobetovanie (katarziu) ako prostriedok zmierenia svojich synov

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu