Láska v poézii

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: tinuska55
Typ práce: Maturita
Dátum: 31.12.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 752 slov
Počet zobrazení: 9 297
Tlačení: 600
Uložení: 674
Sládkovič: Marína
dve roviny lásky:
· skutočný vzťah s Marínou Pišlovou, po ktorej túži, po jej kráse, je mu celým svetom, inšpiráciou, svetlom, ona mu určuje cieľ jeho života
· a všeobecný pohľad na lásku, ktorá sa spája s pravdou, krásou a mladosťou. Autor túži po pravde a tým aj po kráse a teda cieľom je dosiahnuť krásu v pravde.
Autor je postavený pred úlohu vybrať si medzi Marínou a vlasťou a nachádza strednú cestu:
„Vlasť drahú ľúbiť v peknej Maríne
a Marínu drahú v peknej otčine
a obe v jednom objímať.“
Marína je odlákaná do materiálneho sveta a podlieha zvodom spoločnosti: stáva sa ženou iného. Potom táto lyricko-epická skladba nadobúda reflexívny charakter a sklamaný autor odmieta zvádzanie Maríny (v podobe víly) do jej sveta a vyberá si vlasť.
 
Kollár: Slávy dcera
· Autor podobne ako Sládkovič opisuje skutočný nenaplnený vzťah a to k Frederike Schmidtovej, ktorá sa potom spája s národnou tematikou (oslava dávnej slovanskej minulosti, optimistická vízia do budúcnosti, ospevovanie uvedomelých slovanov a zatratenie ponemčených či pomaďarčených ľudí)
· Svoje srdce delí na dve polky, kde jednu dáva svojej vlasti a druhú Míne, ktorú miluje a ktorej vyznáva svoju lásku (prvý spev obsahuje úvahy o láske). Lásku k žene spája s láskou k vlasti, a tvrdí, že ten kto nemiloval, nevie čo je to vlasť.
 
Smrek: Básnik a žena, Božské uzly, Iba oči (vitalizmus- ospevovanie života a jeho krás)
 
1. časť: V zasneženom parku: Básnik sa ide prejsť do parku aby nabral inšpiráciu z bieleho snehu a stretáva sa s krásnou ženou, ktorá ho hneď očarila. Rozprávajú sa o básniach a o tom, ako sú ženy svojou krásou inšpiráciou a ako rozohňujú básnika.(láskou máme v ženách stelesnenú, celý svet miluje a vzýva ženu...) Pozve ho na čaj a opäť sa chce s ňou stretnúť.
2. časť: Pokračovanie jarné: Otepľovanie počasia a príchod jari prináša aj do básne otepľovanie pocitov a príchod lásky do vzťahu. Pre básnika je žena stále krásna, ospevuje ju. reflexia o mladosti a láske. (opisy prírody)
3. časť: Letná noc na vode: chce aby bola šťastná, erotika, vyznávajú si lásku, sex
4. časť: Padajú listy: Napriek tomu, že je jeseň on nevidí, žiaden dôvod na zúfanie, keď majú jeden druhého, ale ona ho opúšťa. Má iného muža, ktorý na ňu čaká.
5. časť: Po desiatich rokoch: Stretnutie v zime, v parku. City voči sebe ešte stále prechovávajú. On mal iné ženy (chvíľkové šťastie, ktoré vidno v jeho básniach, môže písať o šťastí, len keď ho nemá. Nechce písať o smútku, lebo toho je vo svete veľa.) Najslastnejšie slovo: žena.
 
Kostra: Ave Eva
V tejto poéme autor uvažuje o a zobrazuje kúzlo ženy a jej vplyv na muža ako aj istý cyklus života žien. Ospevuje ženy (sú ako katedrály) sú symbolom plodnosti a majú moc nad mužmi. Opisuje príťažlivosť lásky a ako aj jej zradnosť, ako spôsobuje mužom muky, utrpenie, ale napriek tomu je to utrpenie sladké a muži sa ho nechcú vzdať. Ukazuje na rôzne udalosti zo života ženy: vzťah, nevera, opustenie, tehotenstvo, potrat, staroba smrť.
Ženy však obhajuje a tvrdí, že napriek tomu, že sa dali na cesty Don Juanov a že ich zlákal svet, nie je to ich chyba.
Tvrdí o žene, že je smrti nepriateľ, lebo má deti a tým ide proti smrti.
Tvrdí, že ženy časom starnú a chradnú (muži naopak vekom prosperujú) a že ženy vydržia omnoho viac ako muži
Žena je pre muža nedosiahnuteľná, ale keď ju raz dobyje, stráca záujem
Žena je pre muža všetkým – oporou, útechou 
 
Mihálik: zb. Tŕpky: b. Krájanie
  Mihálik sa tu zaoberá analýzou, ženského srdca, ktoré si žena metaforicky „krája“. Jej manžel má milenku, len nedávno odišiel  z domu. Ale ona ho doma vždy čaká. Stará sa o neho, je zrobená a tá milenka, určite krásna. V tom okamihu na ňu všetko doľahne, rozplače sa a analyzuje sa a zistí, že v srdci má ešte stále lásku (čierny kamienok)
  zb. Plebejská košeľa: b. Šarža
  Zobrazuje vojaka, ktorý sa vracia domov avšak bez nohy. Ide naspať za svojou milou ktorú tu zanechal avšak tá ho už nedokáže ľúbiť pre jeho handicap. Spoločnosť a život na neho zanevreli a on je odsúdený na život bez lásky.
  skl. Apassionata (forma rispet, názvy častí sú hudobnou terminológiou.
  Ide o skôr disililúziu a sarkazmus, skepticizmus na tému lásky. Vníma ju ako niečo pominuteľné a netrvalé a preto má strach zo straty lásky, lebo môže ublížiť. Napriek tomu ju však ľudia podstupujú a nikomu sa nevyhne. Dokazuje to aj na príbehu, ktorý opisuje v druhej časti tejto trojdielnej skladby, kde zobrazuje manželský trojuholník, v ktorom starého a múdreho muža opúšťa jeho žena, ktorá túži po vášni a láske. (Ľudia dostanú aj to, čo si nezaslúžia)
 
Stacho: zb. Svadobná cesta
  ide o erotickú zbierku, plnú telesnosti, túžby, plodenia, podaných vo forme symbolov ako: marhule, či „rytmus makovíc“
 
 Feldek: zb. Kriedový kruh: b. Básne
tematika manželského spolužitia a vyznania lásky svojej žene (nepatetické, „dvakrát ľúbia, jeden v druhom)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu