Ján Kostra – prehľad tvorby

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: Stromek
Typ práce: Referát
Dátum: 19.10.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 393 slov
Počet zobrazení: 25 789
Tlačení: 1 430
Uložení: 1 123

Ján Kostra – prehľad tvorby

Knižne debutoval zbierkou básní Hniezda, ktorá vyšla ešte pred 2. sv. vojnou. Kostra avšak už v tomto čase tušil, že vojna čoskoro príde. Chcel si zachovať určité hodnoty, ktoré mu poskytovala láska, krása ľudského tela, príroda, spomienky na detstvo a rodný kraj, ktorý opisuje ako „hniezda pokojné, na božej stráni ležia“. Snažil sa, aby jeho obrazy pôsobili na zmysly (vizuálne vnímanie).

báseň Samohlásky
-  spomína na svoje detstvo. Jednotlíve písmená abecedy mu vybavujú zážitky z detstva.

báseň Slniečko septembra
-  spomína na svoju prvú učiteľku, ktorú vníma ako anjela, hoci vedela i potrestať.

zbierka básní Moja rodná. V rovnomennej básni spomína na svoj domov, ktorý mu predstavuje „pás poľa zemiakového, pokorný ovsík chudoby, ovce, dievča“. Nechce už ďalej blúdiť, chce zostať doma.

báseň Demobilizácia
-  vyjadril v nej svoje odmietavé stanovisko voči fašizmu . Píše o tom, ako sa vojaci museli vracať zo západnej hranice. Nikto sa odchodu netešil, pretože chceli bojovať. Vedeli, že ich nič dobré nečaká. Využíva zvukomaľbu: „Vezú nás domov, vezú nás.“

Počas 2. sv. vojny je jeho poézia pesimistická, prikláňa sa k symbolizmu. Z tohto obdobia pochádzajú jeho zbierky Ozubený čas, Puknutá váza, Všetko je dobre tak a Presila smútku.

K vrcholom básnickej tvorby Jána Kostru patrí lyrická poéma Ave Eva (každá z 19 strof má 8 veršov, predstavuje relatívne samostatný celok). Oslava ženy, zdôrazňuje význam ženy pre ľudstvo. Opisuje ženu, túžbu muža po nej. Žena je pre muža múzou, inšpiráciou a nešťastná láska spôsobuje žiaľ i smrť. Náznak erotiky, erotické predstavy muža o žene. Ženy majú veľa spoločného, a predsa je každá jedinečná.

„Žena tá krehučká je smrti nepriateľ“

Po roku 1948 sa Kostrov charakter poézie mení pod vplyvom metódy socialistického realizmu píše oslavnú poému Na Stalina a zbierku básní Javorový list.

báseň Môj rodný dom

  • lyrický príbeh o básnikovom detstve a jeho otcovi. Do susediaceho kaštieľa prišiel na návštevu známy maliar, ktorého zaujal básnikov otec kolár. Namaľoval jeho portrét. Po rokoch je nová situácia. V šľachtickom kaštieli je lesnícka škola a tam, kde sa zabávala pánska spoločnost, hrajú sa deti volejbal, Krivda je zmytá.
  • Po odhalení kultu osobnosti v období politického odmäku nadväzuje Kostra na svoju tvorbu spred roku 1948. Jeho zbierky obsahujú viac prírodnej a intímnej lyriky, napr. v zbierke básní Každý deň vyzdvihuje človeka, ktorý sa nebojí prekážok.

zbierka básní Báseň, dielo tvoje

báseň Krídla
„Nuž vyčítajú mnohí básnikovi,
že letiac vzlety chabo rozvíja,
že slávu doby nevysloví,
že nestojí už v prvých líniách.“
Uvedomoval si, že oficiálna literárna kritika neprijme jeho poéziu najpriaznivejšie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.039 s.
Zavrieť reklamu