Próza Naturizmu

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: maturanti
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 22.08.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 023 slov
Počet zobrazení: 27 556
Tlačení: 1 083
Uložení: 942
Próza Naturizmu
-  Najvyššie štádium lyrizačných tendencií, zobrazuje človeka spojeného s prírodou
-  Typické je rozprávanie v prvej osobe
-  Próza naturizmu sa na Slovensku dostáva do popredia vďaka potrebe zdôrazňovať hodnoty domova
-  Záchranu pred odcudzeným svetom hľadajú autori v dedinskom prostredí, v duševnom svete jednoduchých ľudí, vo vlastnom vnútri, vo svete symbolov, mýtov a baladickosti.
-  Psychika človeka je budova, nevie predstierať, do popredia sa dostáva rozprávková predstava a 3 mýty (života, prírody, lásky)
-  Žánre – novela a poviedky
-  Lyrizácia jazyka (používanie umeleckých prostriedkov)
-  Lyrizácia textu (slabá dejová línia)
-  Lyrizácia postáv (dôraz sa kladie na psychiku – postavy sú zrastené s prírodou, prostredím a delia sa na kladné a záporné)
-  Hrdina je často rozprávačom, podáva udalosti subjektívne a je často vyčlenený z kolektívu.
-  Svet sa rozdeľuje na : 1. Tam hore (príroda, hory, neskazený svet)
  2. Tam dole (dedina, závisť . . . )
  - rozprávkovosť – dobro víťazí nad zlom, nadprirodzené sily, symbolika čísel.
 
DOBROSLAV CHROBÁK
Drak sa vracia – Hlavným hrdinom je Drak, nie je to jeho vlastné meno, takú prezývku mu dala dedina, on sa volá Martin Lepiš Madlušovie. Bolo to pohodené dieťa, ktorého našiel v priekope starý Lepiš. Staral sa o neho a vyučil ho hrnčiarstvu. Bývali na samote, pretože tam bola dobrá hlina. Do dediny chodili iba občas, preto bol Drak nezhovorčivý, bál sa ľudí no dedinčania si mysleli, že je namyslený keďže bol pre nich tajomný. Zvaľovali naňho všetko zle, čo sa na dedina stalo. Keď zomiera starý Lepiš, lebo ho privalila hlina, tiež to zvaľujú na Draka. V období veľkého sucha ho vidia voziť vrecia s bielym práškom, myslia si, že je to múka, preto ho zbijú a roztrhajú vrecia, ale zistia, že je to iba zvláštna hlina. Drak sa definitívne rozhodne, že odíde z dediny, nechá tam svoje dievča Evu, ktorej ani neoznámi, že odchádza, tak sa ani nedozvie, že Eva s ním čaká dieťa. Po čase sa Draky vracia do dediny. Eva sa medzitým vydala za Šimona. Dedinčanom sa v lese stratí stádo, lebo tam vypukol požiar. Drak sa rozhodne, že im ho prinesie späť, lebo pozná priesmyk, kde sa stádo stratilo. Má však podmienku, že keď ho prinesie späť, musí ho dedina prijať medzi seba. Posielajú s ním Šimona, aby dával pozor. Šimon postupne zisťuje, že Drak nie je zlý ako si o ňom myslia. Po čase ho však uvidí ako sa priateľsky rozpráva s poliakom, preto si myslí, že im stádo predal. Hoci nemá dôkazy uteká do dediny a Drakovi podpáli chatu. O nejaký čas sa Drak vracia so stádom a so sebou si vedie aj svoje dievča Zošku. Eva sa zmieri so Šimonom a Drak môže pokojne ostať žiť v dedine.
Kamarát Jašek
 
ĽUDO ONDREJOV
-  Vlastným menom Ľudovít Mystrík, pôsobil ako redaktor v niektorých časopisoch
-  Pôsobil v MS
Zbierky prózy:
Martin Nociak Jakubovie
Cestovacie fikcie:
Africký zápisník, Horami Sumatri
Román:
Slnko vstúpilo na hory
1.  Zbojnícka mladosť – Je to prvá časť trilógie. Hlavnou postavou je Jerguš Lapin, žije vo svete ušľachtilých hodnôt. Búri sa proti spoločnosti, preto sa stáva zbojníkom.
2.  Jerguš Lapin – Voľné pokračovanie Zbojníckej mladosti
3.  Na zemi sú tvoje hviezdy – tretia časť
 
MARGITA FIGULI
-  Narodila sa vo Vyšnom Kubíne
-  Živila sa ako profesionálna spisovateľka
Tri gaštanové kone – Dej sa točí okolo ľúbostného trojuholníka Peter, Magdaléna, Ján Zápotočný. Peter a Magdaléna sa majú radi, ale Peter je priveľmi chudobný, preto sa dohodnú, že ako dôkaz svojej lásky pôjde zarobiť peniaze, aby jej mohol ponúknuť nejakú budúcnosť. Ako dôkaz toho, že sa mu to podarilo si po ňu príde na troch gaštanových koňoch. V ten večer, ako Peter odchádzal ju Ján Zápotočný znásilnil a Magda si ho musí zobrať. Trvalo dva roky, kým sa Petrovi podarilo splniť to čo Magdaléne sľúbil. Vydáva sa na cestu s tromi gaštanovými koňmi, ale čaká ho sklamanie, dozvie sa, že Magdaléna sa vydala za Zápotočného. Napriek tomu ju chce stretnúť, dozvie sa od nej prečo sa vydala za Zápotočného. Otehotnela a musela si ho zobrať. Ich manželstvo bolo nešťastné, Jano začal piť, správal sa k nej surovo, týral ju a aj kone. Raz keď Ján chcel vypáliť koňovi znamenie, pretože ušiel, kôň ho zabije. Po jeho pohrebe si Magdaléna nevie predstaviť vo svojom živote niečo dobré, nakoniec ale súhlasí, že sa vydá za Petra. Odchádza s ním aby začali nový život. Vzdáva sa celého majetku v prospech Zápotočného sestry.
 
FRANTIŠEK  ŠVANTNER
-  Je najvýraznejším predstaviteľom prózy naturizmu.
Malka – Dej sa zakladá na tragickom nedorozumení, príbeh rozpráva valach, jeho meno nepoznáme, zamiluje sa do Malky, ktorá je slúžkou u krčmára, ktorý sa pred niekoľkými dňami vybral na jarmok a od vtedy ho nik nevidel. Napriek tomu, že ju skoro nepozná, chce si ju vziať za ženu. Ona sa nevie rozhodnúť a preto povie, že sa opýta brata a na druhý deň mu dá vedieť. Na salaši sa objaví zvláštny človek, nepozná ho nik okrem baču, nemá meno iba prezývku Šajban. Na druhý deň Malka valachovi odkáže , že si ho nevezme. Keď ju sklamaný valach vidí so Šajbanom, myslí si, že ho odmietla kvôli nemu. Vidí, že Šajban jej dáva zakrvavenú košeľu a z ich rozhovoru vyrozumie, že on zabil krčmára. V žiarlivosti ho ide udať žandárom, keď sa s tým pochváli Malke, dozvie sa, že Šajban je jej brat. Malka uteká brata varovať, už je neskoro, lebo prichádzajú žandári. Valach sa tiež vybral varovať Šajbana, podarí sa mu zmiasť ich, hoci pri tom riskuje vlastný život. Šajbanovi sa podarí utiecť a valach si myslí, že mu teraz Malka odpustí. Na salaš sa vráti až ráno a nájde tam mŕtvu Malku, ktorú zasiahla guľka.

Nevesta hôľ – Hlavnou postavou a rozprávačom príbehu je hájnik Libor, ktorý sa po desiatich rokoch vracia do rodného kraja a spomína na svoju mladosť a detstvo. V spomienkach sa mu objaví aj postava dievčaťa, s ktorou sa kamarátil v detstve.  Je to Zuna, dcéra slepého mlynára. Zunu zbožňujú mnohí muži. Krčmár si ju chce zobrať kvôli majetku, ďalej je to uhliar Tavo – ryšavý škuľavý, bývalý námorník, stráži Zunu od detstva, ako svoju budúcu nevestu. Libor je žiarlivý a nechce Zunu stratiť. Objaví sa ,,ON,, , záhadná postava, poločlovek, polovlk, Je to najtajomnejšia postava príbehu, vzbudzuje hrôzu. On jediný je však pre Zunu dôležitý, je zranený a ona ho chce zachrániť. Napokon ho však zabije – prehrýzne mu hrdlo. V závere románu Zuna zmizne, hory ju vychovali a napokon si ju aj vzali, pretože aj vrchy majú svoje nevesty.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu