Svetový realizmus + autori

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: maturanti
Typ práce: Referát
Dátum: 16.11.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 942 slov
Počet zobrazení: 15 870
Tlačení: 812
Uložení: 819
SVETOVÝ  REALIZMUS
a)  realis = verný
b)  feudalizmus tu definitívne skončil
c)  vzniká v prvej polovici 19. storočia
d) veľa opisu
e)  dominuje PRÓZA s námetom problémov v spoločnosti
f) umelecká metóda na základe vedeckej analýzy  sa snaží zobrazovať všetko tak ako je – hlavne objektívne (vedou a rozumom – nie srdcom ako v romantizme)
g)  filozofia pozitivizmu – dáva realizmu myšlienkový základ (dôvera v rozum) – zakladateľ pozitivizmu A. Conte
h)  spisovatelia realizmus boli tzv. kronikári svojej doby
 
FRA – Henri Beyle Stendhal – román Červený a Čierny (Kronika roku 1830 - Vzostup a pád Juliena Sorella) Syn tesára Julien sa nechce uspokojiť s nízkym spoločenským postavením preto na získanie moci a peňazí používa ľúbostné pletky a pretvárku – najskôr sa zapletie so ženou starostu pani de Renal, v ktorého rodine pôsobí ako vychovávateľ. Po tomto chce vstúpiť do armády /červená uniforma/, ale po páde Napoleona sa rozhodne pre kňažský talár /čierne rúcho/, ale ani tam sa mu to nepáči a opäť ide z svojím cieľom dostať sa do vyššej vrstvy – stáva sa milencom tajomníkovej dcéry Matilde de la Mole. Tá sa doňho tiež zaľúbi a zistí, že čaká dieťa – de la Mole chce svadbu – Julian dostáva po čom túžil.  Ohrdnutá pani de Renal však listom tajomníkovi de la Mole prezrádza Julianovu minulosť a odhaľuje aký je pokrytecký. Julien ju v hneve pri vzájomnoum stretnutí v kostole postrelí a odsúdia ho na smrť – zronená pani de Renal /ktorá ho stále ľúbi/ prosí o jeho prepustenie – on na súde všetku „milosť“ odmieta – vyjavuje svoje pohŕdanie spoločnosťou, do ktorej chcel patriť – zomiera popravený – už nepatrí ani do spodiny ani do šľachty.
 
Honoré de BalzacOtec Goriot - Stručný dej: Dej sa odohráva v Paríži v roku 1819 V penzióne, vo Vauquerovskom dome - Otec Goriot, bývalý cestovinár, prišiel ako zámožný obchodník. Obýval pekne zariadenú izbu a všetci si ho vážili. Ako čas plynul, vystupoval na čoraz vyššie poschodie, až nakoniec ostal bývať v tej najbiednejšej izbietke. Na mizinu ho priviedli jeho dve dcéry, ktoré miloval bezmedznou vášňou, hraničiacou s posadnutosťou. Vydal ich za šľachtica a za bankára. Ďalším obyvateľom penziónu je mladý študent práva, Eugene de Rastignac, ktorý do Paríža prichádza z vidieka a do vysokej spoločnosti ho uvádza bohatá a krásna pani de Beauseant, jeho sesternica. Eugena lákajú aristokratické pomery a snaží sa za každú cenu preniknúť do jej kruhov. Po mnohých neúspechoch zapríčinených neuvedomelosťou zisťuje, že bohatstvo, moc a intrigy sú najdôležitejšie prvky v skorumpovanej parížskej spoločnosti. Zaľúbi sa do krásnej Delphine de Nucigen, dcéry otca Goriota a ona mu jeho city opätuje, čím si vyslúži aj sympatie a priateľstvo otca Goriota, ale zároveň sa stáva aj milencom Anastasie. Nachádzajúc výhody elegantného života- Eugene začne zanedbávať štúdiá.Veľký vplyv na mladého študenta sa snaží mať aj bývalý zločinec a trestanec na úteku Vautrin. Ukáže mu parížsku spoločnosť v pravom svetle, bez obalu takú, aká je: skorumpovanú, skazenú a povrchnú. Eugen sa po dlhých rozhodovaniach rozhodol pre pani de Nucigen. Otec Goriot ťažko znášajúc roztržky svojich dvoch dcér chorľavie. Umiera sám, dcérami opustený v chudobnej izbietke v penzióne pani Vauquerovej. Na pohreb, poslednú rozlúčku s otcom Goriotom, prichádza len Rastignac a Christophe, sluha z penziónu. Tragédia meštiaka Goriota je svedectvom o morálke spoločnosti, v ktorej moc peňazí narušila najzákladnejšie ľudské vzťahy.   
 
ANG – Charles Dickens autor diel ako Oliver Twist, Nickolas Nicklebey, David Copperfield – vyrastal v chudobnej rodine, už ako 12 ročný musel pracovať v továrni aby sa uživil – preto realisticky zobrazoval hlavne život detí a anglickej „spodiny“.

Pamäti klubu Pickwickovcov – jeho jediny humoristický román – 57 kapitol v forme fiktívnych zápiskov je voľným sledom príhod. „Klub“ je založený dobráckym starým mládencom Samuelom Pickwikom a jeho 3 priateľmi /s vyššej anglickej vrstvy/ a jeho výrečným sluhom Samuelom Welerom. Ich cieľom je spoznávať anglický vidiek. Poznávajú veci, o ktorých sa im v ich meštianskej izolovanosti ani nesnívalo – idylický obraz dobrého anglicka sa strieda so sociálnou nespravodlivosťou, vydieračstvým a kritikou britského súdnictva /pán Pickwick sa ocitá aj vo väzení pre dlžníkov a ani sám nevie prečo/. Ich poslednou cestou z Londýna do Dulwiche, sa kronika uzatvára, klub sa rozchádza – Pickwickovi priatelia sa oženia a pán Pickwick sa vracia do svojho domova „všetko je tak, ako má byť“.
 
RUS – Fjodor Michaljevič Dostojevskij –  Jeho diela sú veľmi ťažké a náročné na čitanie, lebo sú plné psychologizácie analyzovanie a filozofie.
Zločin a Trest – Chudobný petrohradský študen Rodion Romanovič Raskoľnikov – Roďa, ktorý musí pre nedostatok prostriedkov prerušiť štúdium, chladnokrvne zavraždí starú úžerníčku a jej sestru, ktorá sa stáva náhodou svedkyňou zločinu. I keď sa mu to podarí utajiť, žije prenasledovaný vidinami a štvaný strachom. Policajný inšpektor je však presvedčený, že on zabil úžerníčku, ale nevie ako mu to má dokázať.

 Dostáva sa do rodiny alkoholika Marmeladova, kde stretáva jeho dcéru Soňu, ktorá pracuje ako prostitútka – zamiluje sa do nej a prizná sa jej čo urobil, ona ho presviedča, aby sa priznal aj polícií – a tak zmierený sám so sebou, s Bohom a so Soňou sa prizná – odsúdia ho na 8 rokov nútených prác na Sibíri, kam s ním odchádza aj Soňa. Po 8 rokoch v jej náručí opäť nachádza vieru v človeka a šťastie.

Dostojevskij poukazuje na to, že každý zločin bude potrestaný. Možno niekedy ani nie tak tým, že vinníka odhalia, ale že sa sám prizná. Hlavná postava (Raskoľnikov) mal takú teóriu, alebo možno, že až životný postoj, že keď zbaví svet zlého človeka, tak by mal by za to odmenený a nie potrestaný - Na začiatku je Raskoľnikov hrdý individualista („Nezabil som človeka, ale princíp“). Súčasťou tejto “teórie“ bolo aj to, že existujú dve skupiny ľudí. Prvá sú takzvaní neobyčajní ľudia, ktorá majú vládnuť a druhá, to sú obyčajní ľudia, ktorí sa musia podriadiť.

K tomu, že zabil dve v podstate bezbranné stareny došlo preto, lebo nepochopil jednu zásadnú vec a to, že aj zlí ľudia sú ľudia. V celom diele sa autor zaoberá jeho duševným rozpoložením a kladie na to niekedy väčší dôraz ako na samotný dej.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.032 s.
Zavrieť reklamu