Július Barč-Ivan

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: maturanti
Typ práce: Maturita
Dátum: 29.11.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 790 slov
Počet zobrazení: 8 150
Tlačení: 590
Uložení: 615
Július Barč-Ivan
 
Rodák z Krompachov, vyštudovaný evanjelický kňaz,  väčšinu života pôsobil v Martine ako pracovník Slovenskej národnej knižnice a Matice slovenskej. Do literatúry vstúpil krátkymi prózami, ale neskôr svoju pozornosť sústredil na dramatickú tvorbu. Väčšina jeho hiertragické zafarbenie a je poznačená vplyvom expresionizmu.
Matka
V tragédii Matka ide o hlbokú psychologickú sondu do zložitých vzťahov matky a jej dvoch synov. Komorný príbeh je postavený na protikladných charakteroch bratov, z ktorých jeden (Jano) je tvrdý, zatrpknutý a žiarlivý, no relatívne úspešný, a druhý (Paľo) je vľúdny, citlivý dobrosrdečný, lenže smoliar, ktorý prišiel o podiel z majetku. Medzi bratmi navyše stojí žena (Kata Tomková), do ktorej sú obaja zaľúbení, no ona ľúbi iba Paľa.
 
Jano vyplatí Paľa z polovice otcovskej chalupy a Paľo odchádza do Ameriky. Strávi tam 4 roky, ale nedarí sa mu, lebo aj Ameriku zasahuje hospodárska kríza, a rastie v ňom túžba po domove. Medzitým sa Jano pokúša získať Paľovu milú Katku, najmä preto, že je dcérou bohatých rodičov, ale Katka sa dočká Paľovho návratu. Paľo sa však vracia z Ameriky ako žobrák a obáva sa, ako ho brat prijme v dome. Jano ho privíta s hnevom a s posmechom, vyčíta mu, že v Amerike nič nezarobil a vrátil sa domov ako chudobný bedár. Matka s hrôzou sleduje, ako Paľo vybaľuje darčeky. Prináša so sebou dva dary – bibliu pre matku a lovecký nôž pre brata. Matke sa pred očami mihne znovu vidina, ktorá jej napovedala, že dôjde k tragédii. Vytrhne Paľovi nôž z ruky a ukryje ho. Smutne mu hovorí, že sa nemal vracať domov.Oba dary majú symbolický charakter. Biblia naznačuje láskavý vzťah matky k synom a jej úsilie uzmieriť ich, nôž symbolizuje konflikt medzi bratmi, ktorý korení v Janovej nenávisti.
 
Matka: Sadni si. Ustatý budeš po veľkej ceste. Si doma.
Paľo: Doma? Brat, my sme si ani ruku nepodali. Neprivítal si ma a neviem, či ma prijmeš? Ja som tu nič. Ty si pán.
Matka: Ako by ťa neprijal. Brat brata.
Jano: Nech sa neozývajú, keď sa mňa spytuje.
Paľo: Tvrdý si.
Jano: Čakanom narábam.
Paľo: I ja. Ale iba ruky mám tvrdé od neho.
Jano: Lekcie si mi prišiel dávať?
Paľo: No! Ale ani prosiť nebudem. Ak nieto pre mňa miesta, nájdem u kamaráta.
(...)
Matka: Ja som jeho čakala, a nie jeho peniaze.
Jano: Pravda. Zarábať budem ja. Na nich i na syna.
Matka: Na mňa nerobíš. O mňa sa postaral tvoj otec. A Paľo si nájde robotu. Našli u nás kadejakí, i jemu sa ujde.
Jano: Len nech si ho varujú. Majú ho už teraz a užijú ho ešte. I mne sa ujde z neho. Doteraz mi vykrikovali, že mám bláznivú matku, teraz mi pridajú ešte brata žobráka.
Matka: A ty si čo? O čo si viac? O to, čo bolo jeho.
Jano: Ale teraz je to moje. Či sa to páči dakomu, či nie, a keď treba, ukážem, kto je tu pánom.
 
Prejde takmer rok, vzťah medzi bratmi je stále horší. Jano sa vyhráža bratovi, že ho zabije. Teraz naňho žiarli už aj kvôli Katke, cíti, že ona má ešte stále rada Paľa.
V ďalšom videní sa matke zjaví obraz, v ktorom vidí, ako sa Jano s nožom v ruke vrhá na Paľa a zabíja ho. Aby predišla tragédii, tvári sa pred Janom, že sa hnevá na Paľa a vyháňa ho z domu. Práve vtedy prichádza Katka, ktorá sa rozišla s Janom, a navrhuje Paľovi, aby sa presťahoval k nim. Paľo odchádza s bolesťou v srdci.
Jano sa chystá na zábavu, je nepriateľský k matke, ona mu vyčíta jeho správanie a zlú povahu. Nájde nôž, ktorý matka ukryla, a vezme ho so sebou.
Paľo s Katkou prichádzajú navštíviť matku. Paľo už pochopil, že matka ho vyhnala z domu iba preto, aby mu zachránila život. Prišli, aby oznámili matke, že sa budú brať a že po svadbe odídu niekde do sveta, kde ich Jano nenájde. Matka im hovorí, že nemusia odísť, lebo ona už našla iný spôsob riešenia. Pošle Katku domov pod zámienkou, že sa ešte chce porozprávať so synom. Naschvál zdržuje Paľa, vie, že Jano príde domov, keď sa dozvie, že Paľo je u nich. A Jano skutočne prichádza, je plný hnevu a trpkosti. Správa sa k bratovi nepriateľsky, vysmieva sa mu, dáva mu najavo, že mu závidí Katku i majetok jej bohatého otca. Tragédia vrcholí vo chvíli, keď Jano vezme na Paľa nôž a pokúša sa ho zabiť. Presne tento obraz videla matka vo vidine. Matka zhasne v miestnosti svetlo a chrániac Paľa, nastaví vlastné telo Janovmu nožu. Zhasne lampu, skočí na Paľa a Jano sa nechtiac stane vrahom vlastnej matky. Až hrôza z matkinej smrti akoby prebrala oboch bratov zo zaslepenosti, až matkina obeť akoby bola vykúpením z nenávisti medzi bratmi.
 
Jedinou komédiou z pera Barča-Ivana je satirická hra Mastný hrniec. Dej sa odohráva v Ťuťotíne, modernom slovenskom Kocúrkove. Komika hry je postavená na omyle a zámene postáv. Mestečkom prebehne správa, že miestny profesor biológie sa má stať ministrom. Okamžite sa stáva centrom pozornosti mešťanov, ktorí chcú zo svojej známosti s budúcim ministrom vyťažiť niečo pre seba. Keď vysvitne, že išlo o omyl, stredoškolský profesor sa pre nich opäť stane úplne nezaujímavým. V hre autor kritizuje karierizmus, korupciu a prospechárstvo.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.029 s.
Zavrieť reklamu