Osudy najznámejších mileneckých dvojíc

Slovenský jazyk » Literatúra

Autor: kajka
Typ práce: Referát
Dátum: 10.05.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 3 310 slov
Počet zobrazení: 5 995
Tlačení: 379
Uložení: 458
Osudy najznámejších mileneckých dvojíc

Alexander Sergejevič Puškin  - Eugen Onegin (veršovaný román- napísaný v rokoch 1823-1831)
-  osud Eugena a Tatiany
-  dielo malo 10 kapitol ale zachovalo sa len 8(10. kapitolu spálil sám Puškin-opisovala premenu Tatiany na dámu a keby bola vydaná stala by sa najkontroverznejšou kapitolou(boli v nej opísané politické a revolučné názory autora) ).

Roimain Rolland- Peter a Lucia (lyrická psychologická románová novela  vydaná v roku 1920)
-  osud Petra a Lucie
-  autora inšpirovalo nemecké bombardovanie v Paríži(1918), kde zahynulo mnoho jeho priateľov a známych.

Johann Wolfgang von Goethe- Utrpenie mladého Werthera
(milostný román s autobigrafickými
   prvkami-písaný formou denníkov)
  –  osud Werthera a Lotty
-  tu nastáva konflikt sna a reality(W túži po L-ona je však vydatá)
Victor Hugo- Chrám Matky Božej v Paríži- romantický historický román(dej v 15. storočí v 
  Paríži)
-  osud krásnej cigánky Esmeraldy a  ohavného Quasimoda
-  taktiež osud Esmeraldy a  Frolla
-  opísané rôzne vrstvy-od najbohatších po chudobných
-  príbeh dobra a zla, spravodlivosti a trápenia, lásky a vášne
William Shkespera- Rómeo a Júlia – dráma (stredoveká literatúra-humanizmus a renesancia)
-  osud Rómea a Júlie
-  láska R a J z dvoch rodov, ktoré sú rozhádané
Sofokles- Antigona – dráma- veršovaná tragédia 
– osud Antigony a Haimóna 
Rudolf Jašík- Námestie sv. Alžbety –  román z obdobia 2. sv. vojny
-  osud Igora a Evy
 boj o lásku v čase vojny (spoločenský problém-arizácia)
 
Eugen Onegin: Eugen Onegin ( E ) je mladý unudený člen v šľachtickej rodine. (V ruskej literatúre nazývaný aj typ zbytočného človeka( človek vzdelaný,talentovaný,mladý,nadaný, ktorý pochádza zo šľ. rodiny ale svoje schopnosti nemôže a nevie v despotickej cárskej spoločnosti vyjadriť.) Je veľmi obľúbený u mužov a obzvlásť u žien.  Prestalo ho baviť navštevovať večierky plné snobských a povrchných ľudí a uchyľuje sa na vidiek ku svojmu strýkovi. Po jeho smrti ostáva v strýkovom kaštieli,aj keď sa mu nepáči. Prichádza Vladimír Lenský (L) s ktorým vedie filozofické a literárne debaty-stávajú sa priateľmi. L zoznámi E s pani Larinovou a jej dcérami Tatianou (T) a Oľgou (O). L sa snaží o praizeň O a do E sa zaľúbi T. E sa domnieva, že nie je hodný T lásky pretože je necitlivý. T sa odhodlá aj napriek svoje plachosti a napíše E zamilovaný list. E sa  neskôr zjaví v dome  Larinových a povie T, že nie je stvorený pre manželstvo-odmieta ju. T ostáva ranená a začína sa do seba uzatvárať a citovo chradnúť. T má oslavu narodenín, E tam nechce ísť ale L ho presvedčí. Znova sa E stretáva s T ,ale stále neverí že ho T miluje. E chce dokázať L že každá žena je prelietavá a začne dvoriť O. L začne žiarliť a vyzve E na súboj. E zabije L a odchádza preč z vidieka na cesty po Rusku. T príde do E domu a prezerá jeho knihy a izbu-pochopí E vnútorný svet a zmýšľanie. Matka odchádza s T do Petrohradu,kde sa T vydá za petrohradské knieža. E sa vracia do Petrohradu(dospel,zmenil sa, pochopil čo je cit) a stretáva (tentoraz už vydatú) T. Zamiluje sa do nej.  E napíše T list- ona ho pozve k sebe. Vyzná mu svoju lásku ,ale dodáva, že ostane verná svojmu mužovi.(Tak som sa teda vydala. Ja teraz od vás žiadam niečo: nechajte ma – niet iných ciest, veď v srdci vašom hrdosť česť. Ja ľúbim vás (lhať načo, prečo?), no oddaná som druhému, naveky verná budem mu.)  E stráca poslednú nádej na nájdenie zmyslu života.
 
Osud tejto dvojice spočíval v nenaplnenej láske Eugena a Tatiany. Eugen pohŕdal spoločnosťou v ktorej žil a z takejto spoločnosti pochádzala aj Tatiana(bola však jemná,citlivá-iná ako ostatné). Ona ho úprimne milovala a on jej neveril, keď sa vrátil z ciest pochopil, že ho naozaj miluje a zaľúbil sa do nej aj on. Tatiana však bola už vydatá. Ona mu vyjadrila svoju lásku,ale taktiež chce dodržať morálne záasady a ostáva verná svojmu mužovi. Ich láska bola ovplyvnená spoločnosťou v ktorej sa nachádzali,taktiež dobou v ktorej žili(19. Storočie).
 
Peter a Lucia:  Dej sa odohráva v Paríži a trvá od stredy 30. januára do Veľkonočného piatku 29. marca 1918. Peter Aubir má osemnásť rokov a pochádza z bohate meštiackej rodiny. Jeho otec je úrandík a verí vždy vláde. Matka je kresťanka-chodí pravidelne do kostola. Peter sa dozvedá, že musí narukovať do vojny. Vo vlaku stretáva chudobnú maliarku- Luciu. Musela však vystúpiť a Peter ostal vo vlaku. Náhoda im umožnila sa opäť stretnúť pri schodoch mosta umierania,no kým peter stihol zareagovať, Lucia zmizla. Po týždni sa stretávajú opäť, tu sa jej Peter prihovorí. Dozvedá sa že Lucia maluje amatérsky pre peniaze gýčové napodobeniny slávnych diel. Stretávali sa čoraz častejšie a peter požiada Luciu aby ho namaľovala doma, keď jej mata pracovala. Počas maľovania mu prezradila aj to, že sa jej počas vojny narušili vzťahy s matkou. Ich láska rástla a rozhodli sa , že sa vezmú pred tým ako ich rozdelí vojna. Dátum stanovia na Veĺkú noc-posledný marcový deň.  Deň pred kvetnou nedeľou idú do chrámu sv Gerváza  aby si vypočuli veľkonočné chorály. Lucia vidí v chráme rusovlasé vyplašené dievča a keď ho ukáže Petrovi tak zmizne. Potom si vzájomne prisľúbia lásku. V tom momente n vojská bombradujú opäť paríž a zasiahnu chrám. Lucia zbadá opäť rusovlasé dievča vrhne sa na petra aby ho ochránila a v objatí sa na nich zvalí mohuntý pilier.

Táto dvojica bojovala proti dobovým problémom-vojna. Ich láska bola silná a odolávala nátlakom vojny. Bojovali svojou láskou proti vojne a taktiež aj nepriamo proti Petrovmu otcovi,ktorý s vojnou súhlasil.Ich láska rástla aj napriek zväčšujúcim sa útokom na Fr. .Nikdy ich nerozdelila- práve naopak pred tým ako sa chystali zavŕšiť svoju lásku tak boli „pochovaní“ pod múrmi kostola ktorý sa nevyhol bombardovaniu Nem vojsk. Aj keď zomreli ako mladí, tak im vojna nevzala to čo milovali najviac (jeden druhého).
Utrpenie mladého Werthera – dej sa odohráva vo vidieckom prostredí a neskôr prehádza do mestského prostredia. Werther je mladý,citlivý a vzdelaný muž.Lotta- krásna,mladá,priateľská dievčina, ktorá sa po smrti atky stará o 8 súrodencov. Werther(W) odchádza na vidiek-je nadchnuý prostredím aj ľudmi. Ľudia v dedine si ho obľúbili a pozývajú ho na zábavu kde spozná Lottu (L). W sa do L zamiluje aj keď je už zasnúbená s Albertom (A). A je na cestách a po návrate sa spriatelí s W. W dúfa, že si ju A nevezme pretože ju miluje on. Úcta k A a dedine ho donútia odísť s tým, že sa plánuje vrátiť. Po odchode pracuje pre veľvyslanca ale nemá s ním dobrý vzťah. Zoznámi sa so slečnou. Označuje ju ako slečna B. Po návšteve u grófa odchádza zo stretnutia vysokopostavených ľudí a stane sa terčom ohovárania. Nová priateľka sa nemôže stýkať s W. vracia sa do dediny Wilhelm za L,ktorá sa medzičasom vydala za A. Žiarli na neho a smúti nad L voľbou. Túži po nej a tak ju navštevuje čoraz viac,čo sa nepáči A a zakáže mu k nim chodiť(nepovedal to jemu ale L). L oznámi W že už k nim nesmie viac chodiť. W si požičia od A pištoľ so slovami že ide na cestu(myslí tým večnú cestu. Napíše list aby bol pochovaný s bledočervenou stuhou ,ktorú mala na sebe L na zábave keď sa zoznámili. O polnoci počuť výstrel- W si strelil do hlavy(vystrekol mu mozog) a nájdu ho ešte o 6 ráno chrčať. Napokon zomrie na obed a pochovajú ho o 11tej v noci tak ako si to želal bez kňaza.

Táto dvojica musí prejsť osudom kde je rozpor sna a reality(hlavne zo strany Werthera).Werther preukazuje náklonnosť Lotte ale tá je už zasnúbená s Albertom. Werther bojuje v svojom vnútri s morálnym zákonom: Bojovať o lásku Lotty,na druhej strane však nechce zraniť Alberta-svojho priateľa. Snaží sa nemyslieť na Lottu a po odchode z Willhelmu chce zabudnúť na jeho city k Lotte tým že preukazuje náklonnosť slečne B. Nakoniec však víťazí cit a vracia sa do dediny a snaží sa bojovať o lásku Lotty. Žiarli na Alberta a po odmietnutí zo strany Lotty stráca jeho život zmysel bez lásky. Zbaije sa zbraňou požičanou od Alberta. Na svoju  lásku nezabúda ani pri písaní poslednej vôle(chce byť pochovaný s bledo červenou stuhou(Lotta ju mala na sebe v deň zoznámenia.)Zomiera v ukrutných bolestiach a nakoniec vysloví ešte Lottino meno a potom vydýchne.

Chrám matky Božej v Paríži – Esmeralda(E ) bola krásna 16-ročná cigánka,dobrosrdečná a milá-ľuda ju mali radi. Quasimodo (Q) znetvorený ryšavý hrbáč,taktiež dobrosrdečný ale ľudia sa ho kvôli výzoru báli. Claude Frollo(F)- Arcibiskup v Paríži. Vzdelaný,žiarlivý,vychoval Quasimoda. Pierre Gringoire(G) chudobný básnik. E ho zachránila a mal ju zato rád. Phoebus(P) bol mladý pekný muž a taktiež sukničkár- využil E. Dej začína oslavami kde Q zvolia za kráľa bláznov. Na námestí tancuje  a zapáči sa G. Večer po slávnosti vidí že v uličke chce Q uniesť E a ide ju zachrániť. Predbehne ho ale P. G sa dalej potuluje ulicami a príde na Dvor Divov, kde ho chcú cigáni obesiť. E mu však zachráni život tým že si ho vezme za muža.G bol pre ňu len priateľ. Q odsúdia za tento čin na pranier a jediná E mu podáva vodu aby sa napil. Vtedy sa do nej zamiloval. Medzi ľudmi ktorí pozerali na Q utrpenie bola aj gedula, ktorá ju preklínala zato že je cigánka,pretože cigáni uniesli jej dcéru. P na E nezabudol a dohaduje si s ňou stretnutie. Keď to hovorí večer svojmu priateľovi počuje ich arcibiskup F(už sa pokúsil E raz uniesť) a sleduje P do uličky kde ho požiada aby mohol ísť s ním -chce vidieť E či je to naozaj ona. P bol podnapitý a privolil. Schoval F do komory a keď sa rozprával s E a malo dôjsť na bozk, tak F bodol nožom P a E omdlela. Keď sa prebrala obvinili ju z vraždy,mučili a priznala sa za vraždu a keď sa nestal, pretože P bol nažive ale kvôli jeho sukničkárskej povahe sa na E vykašľal. Bola odsúdena na smrť obesením ale Q ju zachránil a odviedol do chrámu kde jej daroval píšťalku aby ho mohla kedykoľvek zavolať- spriatelili sa. F sa dostal za pomoci cigáńov do chrámu a dal E na výber buď si vyberie jeho aleo smrť. Zvolila smrť a bola uväznená ku Gedule,ktorá v nej podľa talizmanu spoznala stratenú dcéru.  Chcela ju ubrániť pred katom ale ten ju zabil. Q sa snaží nájsť E ale keď sa z chrámu pozrie na námestie vidí že je už obesená. Vidí ako sa F smeje smrti E a zhodí ho z veže. Odvtedy Q nevideli. Po dvoch rokoch našli v priestore kde hádzali mŕtvoly odsúdených dve kostry, ktoré do seba zapadali. Jedna bola útla, druhá ktorá ju objímala bola veľká a na chrbte mala zvláštny hrb.

Náchádzajú sa tu až tri osudy dvojíc. Všetky spája jedno-ich láska nebola opätovaná. Frollo s nárokuje lásku u Esmeraldy násilím a nehľadí pritom na svoje spoločenské postavenie kde zasvätil svoj život Bohu. Koná v rozpore s kresťanskou morálkou a porušuje celibát.Esmeralda je zamilovaná do Phoeba,ten však necíti k Esmeralde lásku.Phoeb je nemravný a chlípny sukničkár a Esmeralda je len jedna z mnohých. Nemá v sebe žiadne etické zásady a ni je mu ľúto Esmeraldu nechať na pospas osudu.Poslednou láskou je láska Quasimoda k Esmeralde- jeho láska nie je opätovaná jednak z dôvodu spoločenského odvrhnutia kvôli jeho vzhľadu a taktiež kvôli Esmeraldinej láske k Phoebovi. Quasimodo sa však líši od Frolla tým,že nezanevrie na Esmeraldu ani keď ich odmietne. Frollo sa vysmieva, že Esmeralda zomiera(je toho názoru že ak nebude jeho, tak nikoho). Quasimodo prechováva ta silný cit k Esmeralde, že neváha zabiť Frolla a taktiež zomrieť pri jej mŕtvole v hrobe.

Rómeo a Júlia – Rodiny Capuletovcov a Montekovcov sú rozhádané a žijú vo Verone. Musia však uzavrieť mier na príkaz mnícha Lorenza. Rodina Capuletovcov zriadila ples, na ktorom mala Júlia spoznať Parisa, jej budúceho manžela. Na ples dojde Romeo, kde sa s Júliou do seba zamilujú na prvý pohľad. Keďže sa ich rodiny napriek mieru nemali radi, zosobášil ich potajomky mních Lorenzo. Avšak v deň sobášu nastane konflikt medzi Tybaltom a Mercutiom. Začnú spolu šermovať a Tybalt zabije Mercutia. Romeo sa z hnevu pomstí a zabije Tybalta. Romeo je poslaný do vyhnanstva a presťahuje sa do Mantovi.

Júlia je zúfalá. Jej rodičia si myslia, že je to spôsobené smrťou Tybalta, ale pri tom jej zúfalstvo privolalo odchod jej manžela Romea. Capulet sa rozhodne, že dá zosobášiť čo najskôr Parisa a Júliu. Júlia nevie čo má robiť, a tak ide za mníchom Lorenzom. Mních Lorenzo jej dá jed, ktorý z nej urobí na 48 hodín „mŕtvolu“. Jed má vypiť večer pred svadbou, aby ju ráno našli mŕtvu a pochovali do hrobky rodu Capuletovcov a zatiaľ Lorenzo chce poslať list Romeovi, aby bol o všetkom informovaný. Keď sa Júlia prebudí, Romeo a Lorenzo ju majú zobrať do hrobky. Júlia vypije večer pred svadbou jed, ako to je v pláne a ráno ju pochovajú do hrobky. Mních Lorenzo pošle list Romeovi, ktorý sa mu ale nedoručí. Romeo sa dozvie o Júliinej „smrti“.

Od mantovského lekárnika si kúpi jed, ktorý ho má rýchlo zabiť. Romeo v noci príde do Verony na cintorín ku hrobke Capuletovcov, aby ukončil svoj život pri Júlii a bol s ňou naveky. Pred hrobkou stretne Parisa, ktorý prišiel dať Júlii kvety na hrob. Paris uvidí Romea a chce ho zatknúť. Namiesto toho však začnú bojovať a Romeo zabije Parisa. Parisovo posledné želanie je, aby jeho telo uložil pri Júlii. To mu Romeo splní a s Parisovým telom ide do hrobky.
Tam vedla Júlie vypije jed a zomrie. Krátko nato sa Júlia prebudí a príde mních Lorenzo. Musia utiecť, lebo prichádza stráž, ale Júlia nechce odísť a zostane v hrobke. Zo zúfalstva sa chce zabiť a tak pobozká Romea dúfajúc, že má na perách ešte jed. Na perách však žiaden jed nemá. Júlia zobere Romeovu dýku, prebodne sa a umrie.

Táto dvojica bojuje o svoju lásku aj napriek nenávisti rodov z ktorých pochádzajú.Ich láska je silná avšak aj strach z reakcie rodičov a tak sa rozhodnú svoju lásku spečatiť a tajiť pred verejnosťou. Tým,že Júlia zatajuje svoju lásku a trpí kvôli nej, nastane nezhoda a jej rodičia si myslia,že je to spôsobené smrťou Tybalta a rozhodnú sa ju vydať za  Parisa. To však Júlia odmieta ale stále sa bojí prezradiť koho naozaj miluje a rozhodne sa zahrať svoju smrť.Nastane však chyba v komunkácií a Rómeo sa dozvie len o jej „smrti“. Rozhodne sa skonať pretože jeho život bez milovanej stráca zmysel.Zomiera vedľa nej a toto nedorozumenie spôsobuje aj smrť Júlie,ktorá keď vidí mŕtveho Rómea ukončí svoj život.Ich oddanosť jeden druhému je veľká a má pre nich väčšiu hodotu ako život sám.
 
Antigona – Po vražde kráľa Oidipa sa jeho synovia,Eteokles a Polynejkos,dostali do sporu o vládu nad Thébami.Vyhnaný Polynejkos našiel útočište v Arge,odkiaľ pritiahol proti Thébam s veľkým vojskom.V súboji padli obaja bratia a novým vládcom Théb sa stal Kreon.

Kreon,Oidipov švagor,dal slávnostne pochovať Eteokla,ale pod trestom smrti zakázal pochovať Polynejka.Napriek zákazu sa Antigona,ktorú od tohto činu odhovára sestra Isména,rozhodne pochovať svojho brata.Usudzuje,že si treba viac vážiť odveké božské zákony.Je presvedčená,že koná dobre,napriek tomu že jej hrozí trest smrti.

Antigonu prichytia pri čine a Kreon ju rozkáže za živa pochovať.Antigona nič nepopiera a je pripravená zomrieť.Považuje svoj čin za hrdinský.Isména sa snaží sestru zachránit,ale aj ona je obvinená a obe ženy odvádzajú.Za Kreontom prichádza syn,Haimon,s ktorým je Antigona zasnúbená a snaží sa ho odradiť od vykonania rozsudku. Celé mesto ľutuje Antigonu.Nikomu sa nepáči,že práve ona ma zahynúť za svoj slávny skutok.No Kreon je neoblomný.Nakoniec ale omilostí Isménu,no trest pre Antigonu ponechá.

Antigonu odvádzajú v svadobných šatách do kamennej hrobky.Antigona narieka a prirovnáva svoj osud k osudu Tantalovej dcéry,ktorá z brečtanu vrástla do skaly.Ľutuje svoju mladosť a smúti za neprežitými dňami,o ktoré je pripravená.Prosí Théby a jej obyvateľov o účast na jej nespravodlivej smrti.
Za Kreontom prichádza veštec Teiresias.Bohovia mu nechceli priať obetu.Príčinou ich nepriazne k Thébanom sú Kreontove bezbožné skutky.Kreon si najprv myslí,že veštcovi ide len o zisk,ale nechce si znepriateliť bohov,a tak ruší svoje príkazy.Rozkáže pochovať Polynejkovo telo a sám ide pre Antigonu do hrobky.

Do paláca prichádza posol so smutnou správou.Kreon prišiel neskoro. Antigona sa obesila na závoji a pred otcovými očami sa vzápäti prebodol Haimon.Keď sa to dozvedela Haimonova matka,išla k oltáru a prebodla si srdce.Pred smrťou ešte prekliala Kreonta.To bol trest,ktorý stihol vládcu Théb ,lebo si nevážil božských a ľudských zákonov.

Láska Haimona k Antigone je silná . Antigona che dodržať božské zásady a pochovať svojho brata aj pod hrozbou smrti. Haimonov cit k nej je veľmi silný a nebojí sa vzoprieť svojmu otcovi kvôli nej. Obaja musia čeliť nepriazni panovníka a jeho nezmyselnému zákazu. V diele sa Antigona neupriamuje na lásku k Haimonovi ale na uctenie si svojho brata. Haimonov cit k Antigone je však veľký a zomiera keď vidí mŕtvu Antigonu. Dal najavo svoj nesúhlas k otcovmu činu a vyjadril opovrhnutie jeho nariadeniu. Kreón týmto činom prichádza o syna aj manželku.
 
Námestie svätej Alžbety – Igor(I) je mladý chudobný chlapec, po smrti otca odchádza zo školy aby uživil seba a matku,ktorá bola chorá. Eva (E)  miluje I nadovšetko. Na Slovensku zúri fašizmus a tak sa I a E stretávajú vo veži kostola sv. Alžbety. Nariadenie že Židia musia nosiť žlťú hviezdu I vystraší. Udavačom sa stal Žltý Dodo- I priateľ z detstva. Holič Ján Flórik(F) predá holičstvo a stane sa gardistom. Chce zbaviť Židov majetku aby zbohatol. Sľúbi bohatému kožušníkov pomoc ale zradí ho a zabije jeho s ženou a deťmi a takope. I sa bojí o E. Obuvník Maguš mu poradí. Aby dal Evu prekrstiť a oženil sa s ňou. Farár za to žiada 10 000 korún. Evin otec odmiete dať mladým peniaze a tak sa I rozhodne ich získať.ukradol zlatý náramok ale zistí že je zo sádry. Nakoniec povie Maximu, ktorý má predať E otcovi kone(preto ich nedal Eve). Ten sa naštve a predá mu ich a dá I peniaze. No keď príde za farárom ten o krste neche už ani počuť. V ten deň začnú odvádzať z mesta židov-medzi nimi aj E- nestihla sa rozlúčiť. Ako ic odvážajú jeden dôstojník zavolá chlapca a dá mu pomaranč a čokoládu,keď sa dieťa otočí za mamou tak ho zastrelí. E chce odniesť telo chlapca zabijú aj ju. Zomiera s I menom na perách. Po E pohrebe je otec prosí I o odpustenie. Myslí si že E zabilo jeho lakomstvo. Večer otráci polievku jedom a zabije rodinu aj seba. I che pomstiť E a v noci zabije F železnou tyčou. Ide k rieke aby skončil svoj život. Zachráni ho obuvník Maguš.

Láska tejto dvojice odoláva nátlakom vojny a arizácií. Stretávajú sa tajne a snažia sa vymyslieť spôsob ako ochrániť Evu pred deportovaním. Je kvôli láske ochotná vzdať sa svojho vyznania a konvertovať na kat. vieru.Stretáva sa s nepochopením u otca,ktorý jej nechce dať peniaze na krst. Igor sa snaží všetkými dostupnými prostriedkami obrániť Evu a zháňa peniaze. Nastáva zrada Igorovho priateľa Doda ktorý sa stáva udavačom. Nakoniec Evu odvedú bez rozlúčky a ešte po ceste zomrie. Igor prechováva k nej silný cit a nebojí sa vzoprieť holičovi Flórikovi. Cena jeho lásky k Eve je silnejšia ako rešpektovanie zákonov a zabije Flórika. Rozhodne sa zomrieť ale zachráni ho obuvník. Ostáva žiť sá bez Evy a neustále žiali nad jej smrťou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Literatúra

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu