Manažment pracovníkov v organizácii

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: tinuska55
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 30.10.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 622 slov
Počet zobrazení: 3 491
Tlačení: 213
Uložení: 198

2.  Manažment pracovníkov v organizácie

Základné atribúty osobnosti, hodnoty a postoje. Percepčný proces. Faktory, ktoré ovplyvňujú individuálnu výkonnosť na pracovisku a ich vzájomný vzťah. Vysvetlite prosím dôvod, prečo sa manažér má zaujímať o individuálnu výkonnosť zamestnancov.
 
Osobnosť a jej základné charakteristiky osobnosť je kombinácia fyzických a mentálnych charakteristík, ktoré vplývajú na spôsob vnímania, cítenia, myslenia jedinca. Neexistujú dvaja absolútne rovnakí ľudia s rovnakými vlastnosťami, schopnosťami, záujmami. K formovaniu osobnosti dochádza v priebehu celého života, najviac vplýva rodina.
 
Štruktúra osobnosti: 3 prvky: podmieňujúce faktory, fázy, vlastnosti
 
podmieňujúce faktory: úloha pri tvorbe osobnosti: biologické, sociálne (rodina, okolie), kultúrne (hodnoty) a situačné (niektoré vlastnosti sa odhalia len v hraničných situáciách)
 
•  fázy cez ktoré počas vývoja prechádza: osobnostný vývoj je predeterminovaný a ovplyvniteľný
 
•  vlastnosti: každý má unikátne vlastnosti a personálne dispozície: sociálne, politické, estetické,...
 
 
Postoje nemožno ich vidieť ani cítiť. Je to stanovisko, ktoré jedinec zaujal a spočíva vo vzťahu k cieľom, úlohám. Utváranie postojov podmieňujú spoločenské inštitúcie, vlastná životná skúsenosť a osobnosť jedinca.
 
Pracovné postoje významné, ktoré zaujímajú aj manažérov sú pracovná spokojnosť, vnútorná zainteresovanosť v práci, lojalita voči organizácii.
 
Pracovná spokojnosť - je pozitívny emocionálny stav jedinca vyplývajúci z vyhodnotenia vykonanej práce.
 
Hodnoty sú zdrojom odlišnosti medzi jednotlivcami. Rôzni ľudia majú rôzne hodnoty a ich pôsobenie ovplyvňuje ich postoje, správanie. V súvislosti s intenzitou hodnôt jedinca vzniká hodnotový systém – hierarchia hodnôt.
 
Zdroje hodnôt - hodnotový rebríček sa mení aj vplyvom skúsenosti, kultúry, sociálneho prostredia v ktorom sa pohybuje, ale aj vplyvom pracovného prostredia, do ktorého jedinec nastúpi.
 
 
Hodnoty a motívy - spôsoby ako ľudia uvažujú o sociálnom a fyzickom prostredí




Lokus kontroly



interný vs. externý



Autoritárstvo



nakoľko by medzi ľuďmi v organizácii mali byť rozdiely

 

 

 

vzhľadom na moc a status



Machiavelizmus



do akej miery ľudia veria, že účel svätí prostriedky



Rizikovosť



ochota riskovať



Seba-monitoring



schopnosť prispôsobiť správanie situačným faktorom


Percepčný proces Vnímanie - proces cez ktorý ľudia prijímajú, posúvajú a interpretujú informácie zo svojho okolia. Percepcia je spôsob, prostredníctvom ktorého si človek vytvára dojem o sebe samom, o iných ľuďoch, o svete. V súvislosti s interpretáciou informácií o iných
 
ľuďoch sa používa vyjadrenie – sociálna percepcia. Ak napríklad nadriadený očakáva, že jeho pozícia je ohrozená, bude v každom pravdepodobnom zamestnancovi vidieť svojho konkurenta.

•  zameranie pozornosti
•  výber informácie
•  organizácia informácie
•  interpretácia informácie
•  znovunadobudnutie
 
 
Chyby:
•  selektívnosť - vyberáme si iba časť vnímateľného
•  predpokladaná podobnosť - podľa seba súdim teba
•  stereotypy - posudzovanie osoby na základe skupiny, do ktorej patrí
•  haló efekt - celkový dojem z človeka na základe jednej vlastnosti
•  očakávanie
•  projekcia - pripisovanie vlastných vlastností, postojov, hodnôt iným ľuďom
 
 
Faktory, ktoré ovplyvňujú individuálnu výkonnosť na pracovisku a ich vzájomný vzťah:
 
Objektívne faktory tvoria ekonomické (plat), organizačné podmienky (aký je môj šéf), fyzické a technické podmienky (PC), sociálne podmienky
 
Subjektívne faktory tvoria individuálne predpoklady zamestnanca pre výkon určitej pracovnej činnosti, spôsob reagovania zamestnanca na pôsobiace podnety v pracovnom procese, postoje k pracovnej činnosti a hodnotový systém osobnosti.
 
 
Vysvetlite prosím dôvod, prečo sa manažér má zaujímať o individuálnu výkonnosť zamestnancov.
 
Vo firme musí byť jasný systém personálneho rozvoja a odmeňovania pracovníkov, ktorý zohľadňuje individuálny prístup a výkonnosť jednotlivých pracovníkov. Opačný postup vedie vždy k demotivácii.
 
Riadenie ľudí v nových podmienkach musí byť realizované podľa merateľných cieľov (management by objectives). Pracovníci by nemali chápať svoju pracovnú pozíciu izolovane, ale mali by si uvedomiť svoje miesto v nadväznosti na celý proces a napĺňanie cieľov organizácie. Manažment by sa mal snažiť pochopiť postoj zamestnancov a vhodnou formou im vysvetliť, akú rolu môžu zohrať pri realizácii strategických zámerov organizácie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Manažment – teória, metódy, aplikácie



Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu