Bankový systém – základné členenie

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 01.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 673 slov
Počet zobrazení: 3 884
Tlačení: 244
Uložení: 273

47.  Bankový systém – základné členenie.

Formy bankového systému. Komerčné bankovníctvo, charakteristika bankových produktov. Základné aspekty podnikateľskej činnosti banky, požiadavky na činnosť bánk. Bankový sektor v SR – história a súčasný stav.
 
Formy bankového systému – tvorí ho Centrálna Banka a sieť komerčných bánk. Môže byť:
 
•  jednostupňová centralizovaná ( uplatňuje sa v netrhových ekonomikách )
 
•  dvojstupňová decentralizovaná ( uplatňuje sa v trhových ekonomikách, veľakrát je jej vznik podmienený politickými zmenami ). Je tvorená CB a KB.
 
Komerčné banky – je to špecifický podnikateľský subjekt zameraný na dosahovanie zisku.
 
Delia sa podľa:
 
1)  Hľadisko vlastníctva
 
•  štátne, ktoré slúžia na zabezpečenie presadenia štátnych záujmov, sú v úplnom alebo čiastočnom vlastníctve štátu. Patria sem: Slovenská záručná a rozvojová banka jej činnosť je zameraná na pomoc zaostávajúcim regiónom, na modernizovanie systémov vzdelávania a podporu rozvoja zamestnanosti. Exim banka - jej cieľom je podporovať vývozné a dovozné operácie prostredníctvom úverov a poisťovaním.
 
družstevné banky – sú založené na podielovom vlastníctve (u nás také nemáme).
 
•  súkromné banky – predstavujú základnú formu bankového podnikania (s.r.o., a.s.). V SR majú všetky formu a.s., sú to banky s rozvetvenou sieťou filiálok
 
2)  Hľadisko podľa zameranej činnosti univerzálne (majú rozhodujúce postavenie na trhu) a špeciálne (vybraný okruh bankových operácií napr. hypotekárne banky).
 
3)  Podľa pôvodu kapitálu domáce a zahraničné.
 
4)  Hľadisko veľkosti banky malé, stredné, veľké podľa objemu aktív.
 
5)  Hľadisko veľkosti klientov – maloobchodné a veľkoobchodné banky
 
Komerčné bankovníctvo, charakteristika bankových produktov – v zmysle zákona o bankách musia banky vykonávať minimálne dve základné činnosti: prijímať vklady a poskytovať úvery.
 
Ďalej realizácia platobného styku, poskytovanie finančných a poradenských služieb, financovanie zahraničného obchodu, obchodovanie s cennými papiermi.
 

Základné aspekty podnikateľskej činnosti banky

Bankami sa rozumejú PO so sídlom v SR založené ako a.s., alebo štátny peňažný ústav, ktorý prijíma vklady poskytuje úvery, na výkon činnosti majú povolenie od NBS. PO môže byť bankou, ak spĺňa 3 základné aspekty: 1. má predpísanú právnu formu 2. vykonáva najmenej
 
2 základné bankové činnosti 3. musí mať povolenie pôsobiť ako banka.

Za štandardné základné funkcie komerčnej banky môžeme považovať:
 
•  finančné sprostredkovanie túto činnosť vykonávajú v trhovej ekonomike na ziskovom princípe. Snažia sa pritom umiestniť získaný kapitál tam, kde prináša najväčšie zhodnotenie pri určitej miere rizika.
 
vykonávanie bezhotovostného platobného styku vedú účty pre veľký počet svojich klientov môžu uskutočňovať ich prevod z účtu a príslušný zápis na dotknutých účtoch.
 
Ďalšie činnosti obchodných bánk - investovanie do cenných papierov na vlastný účet, finančný prenájom (finančný leasing), vydávanie a správa platobných prostriedkov, napr. platobných kariet, cestovných šekov, činnosť, poskytovanie bankových informácií, prenájom, vydávanie cenných papierov a poskytovanie súvisiacich služieb .....
 

Vývoj a súčasný stav bankového systému v Slovenskej republike

Z hľadiska vzniku a historického vývoja obchodného bankovníctva rozlišujeme 3 etapy:
 
1)  vývoj do roku 1918 - Slovensko bolo v tomto období súčasťou Rakúsko - Uhorskej monarchie. Prvou bankou v Rakúsko - Uhorsku bola Banco del Giro vo Viedni. Táto banka mala zabezpečiť úrokovania a splácanie štátnych dlhov. S podobným poslaním sa na rozkaz Márie Terézie zriadil v Bratislave prvý peňažný ústav v Uhorsku, Uhorská kráľovská úverová hlavná pokladnica.
 
2)  vývoj v rokoch 1918 – 1950 - Rozpad Rakúsko - uhorskej monarchie a vznik ČSR. Do nového útvaru vstúpilo československé peňažníctvo. Celá peňažná sústava na Slovensku pozostávala pri vzniku ČSR z dvoch článkov a to z malých bánk a vidieckych úverných družstiev. Podľa znárodňovacieho dekrétu vzniklo na Slovensku 6 bánk - národných podnikov, a to Tatra banka, Slovenská banka, Sedliacka banka,
 
Stredoslovenská banka, Ľudová banka a Myjavská banka.
 
3)  vývoj v rokoch 1950 – 1990 - Po februári 1948 nastáva zmena vo vývoji hospodárstva smerom k centralizovanému hospodárstvu. Prejavilo sa to aj v oblasti bankovníctva budovaním centralizovanej bankovej sústavy. V roku 1950 bol vydaný zákon o zriadení
Štátnej banky československej.
 
Štruktúra peňažníctva vyzerala nasledovne: 7 obchodných bánk - Štátna banka československá, Investičná banka, Živnostenská banka, Okresné sporiteľne a pokladnice, Sporiteľne a pokladnice, Úverové družstvá.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Manažment – teória, metódy, aplikácie



Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu