Finančné deriváty ako nástroj zaisťovania rizík

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 01.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 693 slov
Počet zobrazení: 4 272
Tlačení: 289
Uložení: 247

48.  Finančné deriváty ako nástroj zaisťovania rizík.

Finančný derivát ako finančný produkt – definícia, druhy (typy) podkladových nástrojov (podkladových aktív). Trhy s finančnými derivátmi, bezpodmienečné a podmienečné kontrakt. Štandardizované a neštandardizované finančné deriváty.
 
 
Finančný derivát Názov derivát pochádza od skutočnosti, že jeho hodnota je odvodená, teda "derivovaná", od inej hodnoty.
 
•  odvodený finančný nástroj, predstavuje nárok (právo) kúpiť či predať isté aktívum alebo získať peňažné plnenia odvodené od pohybu hodnoty tohto podkladového aktíva (napr. CP, mena)
 
Deriváty môžeme rozčleniť podľa druhu podkladového aktíva (Tovary, cenné papiere, úrokové miery, cudzie meny ale aj úvery), od ktorého sa odvodzujú, na: tovarové – úrokové – akciové –menové a – iné.
 
Trhy derivátov sú trhy, na ktorých sa obchoduje s aktívami – reálnymi alebo finančnými k budúcemu dátumu, pričom ceny sa stanovujú v súčasnosti.
 
 

Bezpodmienečné a podmienečné kontrakty

 
1)  Bezpodmienečné (pevné) podmienky uzatvorenia termínovaného obchodu sú vopred dané (forwardy, futures a swapy)
 

FORWARD

Individualizované obchody (šité na mieru), s ktorými sa obchoduje mimo burzy.
 
Kontrakt, na základe ktorého sa zmluvné strany zaväzujú kúpiť alebo predať určitý objem aktíva k určitému dátumu v budúcnosti za vopred stanovenú cenu. Uskutočňuje sa len na OTC trhoch (nie na burze), všetky náležitosti obchodu sa dohadujú individuálne. Kontrakty forward nie sú (na rozdiel od futurít a opcií) štandardizované, pokiaľ ide o množstvo a čas. Pre FR neexistuje žiadny sekundárny trh. V praxi sú aj niektoré forwardy štandardizované.
 
Zmluvné strany sa dnes dohodnú na množstve, cene, termíne splatnosti, spôsobe a mieste dodania predmetného aktíva.

FUTURES

Štandardizované termínové obchody. Kupujúci má povinnosť prevziať a predávajúci dodať štandardizované množstvá predmetného aktíva k budúcemu dátumu za dohodnutú cenu na futures trhu.
 
Obchod sa realizuje cez sprostredkovateľa (clearingové centrum - musí mať garančné fondy na zabezpečenie fungovania alebo v prípade straty, má voči obom stranám povinnosť obchod zrealizovať), kontrakty sú garantované clearingovým centrom - všetci obchodníci na trhu futurít dodržia svoje povinnosti. Miestom obchodovania futurít sú špecializované termínové burzy.


SWAPY

Sú to najmladšie deriváty. Kontrakt, na základe ktorého dochádza medzi dvoma zmluvnými stranami k vzájomnej výmene podkladových aktív, obyčajne finančných tokov, s tým že v budúcnosti sa tieto podkl. aktíva vrátia k pôvodnému majiteľovi. Dôvodom na výmenu sú najmä komparatívna výhoda absolútna alebo relatívna. Plnenie zo swapov nie je jednorázové ako pri iných term. obchodoch. Dohodne sa na určité obdobie, počas ktorého sa uskutočňujú periodické platby. Najčastejšie sa swapy neuzatvárajú priamo medzi swapovými partnermi ale sú sprostredkované.
 
Swapy sa skladajú z dvoch operácií, z ktorej aspoň jedna musí byť termínová. Teda kombinácie sú: spot-forward swap alebo forward-forward swap.
 
Druhy swapov : menové, úrokové, kombinované (úrok a mena), akciové, tovarové
 
 
2)  Podmienečné kontrakty (opčné) postavenie oboch partnerov z hľadiska práv nie je symetrické, pretože právo realizácie kontraktu má len jeden partner, ktorý môže od kontraktu odstúpiť. V prípade realizácie kontraktu má druhý partner povinnosť kontrakt splniť.
 

OPČNÉ OBCHODY

Opcia je kontrakt, ktorý dáva svojmu majiteľovi (kupujúcemu opcie) právo predať resp. kúpiť určitú hodnotu v určitom čase (európsky typ opcie) príp. do určitého času (americký typ opcie) za vopred dohodnutú realizačnú cenu. Na druhej strane, vypisovateľ opcie má povinnosť realizovať druhú stranu obchodu pokiaľ sa tak majiteľ opcie rozhodne. Rozlišujeme opcie call (kúpne) a put (predajné). Ako už z názvu vyplýva majiteľ kúpnej opcie má právo kúpiť podkladové aktívum, zatiaľ čo vypisovateľ mu ho musí predať. Majiteľ predajnej opcie má právo aktívum predať vypisovateľovi, ktorý je povinný ho kúpiť za dohodnutú realizačnú cenu. Ziskový profil vypisovateľa a majiteľa opcie je nutne súmerný podľa osi x, nakoľko zisk jedného je stratou druhého a naopak.
 

Štandardizované a neštandardizované finančné deriváty

S derivátovými kontraktmi sa obchoduje na burzách ale aj na mimoburzových trhoch a podľa toho ich môžeme rozlíšiť na obchody štandardizované a neštandardizované.
 
U štandardizovaných obchodov je pevne stanovené množstvo dohadovaného obchodu (napr. množstva dodaných akcií), rovnako ako doba plnenia obchodu. Zmyslom štandardizácie je zvýšenie ich obchodovateľnosti alebo likvidity, ktorú je potrebné zaistiť tam, kde sa so
 
štandardizovanými kontraktmi obchoduje, t.j. na špecializovaných burzách. Neštandardizované obchody sú potom kontrakty, u ktorých si podmienky plnenia zjednávajú zmluvné strany samy, pričom obchodovanie s nimi prebieha na mimoburzových trhoch.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Manažment – teória, metódy, aplikácie



Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.025 s.
Zavrieť reklamu