Manažment projektov IS

Spoločenské vedy » Manažment

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 01.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 298 slov
Počet zobrazení: 3 462
Tlačení: 246
Uložení: 256

54.  Manažment projektov IS.

Vysvetlite a objasnite vhodné prístupy k manažmentu projektov IS. Popíšte celý SDLC (životný cyklus vývoja informačného systému).
 
Projektový manažment je filozofia prístupu k riadeniu projektu s jasne stanoveným cieľom, ktorý musí byť dosiahnutý v požadovanom čase, s určenými nákladmi a v požadovanej kvalite. Pri formulovaní projektu a aplikácii metód projektového manažmentu je potrebné rešpektovať konkrétne špecifiká organizácie. Projekt, to je proces plánovania a riadenia rozsiahlych operácií. Nie je to len dokumentácia, ako sa to často chápe. Ide o postupnosť činností.
 
Východiskové podmienky manažmentu projektu možno zhrnúť na všeobecnej úrovni do existencie týchto faktorov - kľúčové úlohy a ciele sú známe, k dispozícii sú potrebné znalosti a zručnosti zainteresovaných pracovníkov, sú určené priority úloh a potrebných zdrojov, orientačne sú určené základné termíny - dokončenie projektu, realizovanie etáp, rozpočet je zabezpečený, informačné a komunikačné požiadavky sú jasné, zodpovednosť a právomoci manažéra projektu a ďalších zúčastnených pracovníkov je stanovená, predpokladané dôsledky a problémy realizácie projektu sú známe.

SDLC – system development life cycle má 5 fáz:

1)  Prieskum systému – je potrebné zistiť, či bude IS výhodnou investíciou, či je naozaj potrebný, V prvom kroku sa robí štúdia uskutočniteľnosti – čo je a čo nie je reálne, je potrebné zreálniť ciele, vychádzame z formulovania potreby.
2)  Systémová analýza - v prípade ak sa tvorba IS oplatí, pristupuje sa k fáze analýzy – odhady nákladov, zdrojov. Kde si vyjasníme, čo má nový systém robiť, týka sa všetkých komponentov systémov.
 
3)  Systémový návrh – ako to má a bude systém robiť. 3 kľúčové body (užívateľské rozhranie človek – počítač, návrh databáz, návrh algoritmov a procesov – aký program budeme používať a aký softvér kúpime).
4)  Systémová implementácia - časový plán, dokedy kúpime hardvér, softvér, urobíme školenie, prechodné riešenie
 
5)  Systémová údržba – vylepšenie systému, drobná údržba, opravy - UPGRADE

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Manažment – teória, metódy, aplikácie



Odporúčame

Spoločenské vedy » Manažment

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu